Cum se conduce noul BMW X4, un SAC înalt și surprinzător de practic (Video Review Auto)

Dacă ai bani de așa ceva și îți place, dă-i bice. X4 nu este o mașină deloc rea. Este bine construită, este destul de economică, oferă tehnologie modernă, se conduce bine și este surprinzător de practică.
Cum se conduce noul BMW X4, un SAC înalt și surprinzător de practic (Video Review Auto)

O vorbă spune că fie mori erou, fie trăiești suficient de mult încât să te vezi devenind personajul negativ. Cam în situația de față se află și BMW.

Cândva brandul de suflet al tuturor pasionaților auto, acum este văzut ca o marcă diluată, fără emoția de altădată, cu interioare care arată la fel, indiferent de clasa modelului și cu pachete M Sport ce nu mai au nicio valoare palpabilă.

Problema este că orice brand adresat entuziaștilor va dezamăgi la un moment dat. Fie devine generalist și produce pentru toată lumea, pierzând din esența ce l-a consacrat și diluându-și sufletul pentru a supraviețui, fie produce doar pentru felia de pasionați, felie din ce în ce mai mică, săpându-și pas cu pas propria groapă.

Porsche este exemplul perfect de AȘA DA. 911 și 718 au rămas, în mare parte, modele adresate entuziaștilor. Panamera, Macan și Cayenne sunt caii de povară ce aduc bani la bugetul companiei, iar Taycan este viitorul.

BMW ar trebui să ia aminte, în ciuda faptului că mașinile bavarezilor nu sunt deloc rele.

Iată de ce NOUL BMW X4 este un SAC
Video: AutoVantage

Exterior

Asemenea lui X6, care este un X5 Coupe, X4 nu este altceva decât altă versiune de caroserie a lui X3. Acum la a doua generație, X4 prezintă un design mai matur, mai atent studiat.

Farurile seamănă destul de mult cu cele ale fratelui SUV (sau SAV, Sports Activity Vehicle), vin cu funcționalitate LED, dar pentru pretențioși există și opțiunea Adaptive LED, care pot fi recunoscute după semnalizările LED, cele normale având becuri incandescente pe post de lumini de semnalizare.

Acest SAC (Sports Activity Coupe) este unul dintre puținele BMW-uri ce are cei doi rinichi ai grilei destul de depărtați.

image.1575309979482
Foto: BMW.ro

Producătorul german a ales să ofere mai multe pachete estetice pentru X4, de la cel standard, la xLine, la M Sport, trecând prin M Sport X, M Performance (doar pentru M40i, M40d) și M (X4 M).

ADVERTISING

Profilul tăiat îți arată de ce această mașină se vinde foarte bine, deoarece reușește să se îmbine cu spatele destul de ușor, fără a strica linia generală.

bmw-x-series-x4-highlights-sp-desktop.jpg.asset_.1
Foto: BMW.ro

În spate putem observa stopurile lungi și înguste, lipsa unui ștergător pentru lunetă, dar și prezența a două guri de evacuare reale.

Pentru cei care cred că această mașină este un off-roader, garda la sol de doar 20 cm îi va contrazice.

Interior

BMW X3 și X4 au fost primele modele din generația G (G01 & G02), iar dezvoltarea lor a avut loc undeva între F-uri și G-uri. Dacă nu știi ce înseamnă acest lucru, îți explic eu. Asta înseamnă că atât X3, cât și X4 au elemente preluate atât de la modelele mai vechi, dar și inovații specifice noilor BMW-uri.

image.1575309979287
Foto: BMW.ro

Spre exemplu, schimbătorul de viteze nu este cel de ultimă generație, dar asta este de bine, deoarece arată mai bine decât cele noi. Amplasarea butonului de start a fost preluată și ea de la generațiile anterioare.

Dacă vreți volanul M Sport (ce se vinde separat de pachetul M Sport exterior), atunci țineți minte că acesta este destul de gros și nu se pretează utilizării de către cei cu mâini mai mici.

Despre calitate și ergonomie nu am nimic de rău de spus, iar despre spațiul în față numai de bine.

Țineți minte faptul că pe bancheta din spate, din cauza plafonului plonjat, persoanele de peste 1.80 m înălțime se vor simți puțin claustrofobe, în special în ceea ce privește spațiul la cap, deoarece la picioare X4 nu pune probleme.

image.1575309979608
Foto: BMW.ro

Un cuvânt de laudă merită și spațiile de depozitare ale mașinii, multe și încăpătoare. Acestea sunt preluate integral de la X3 și de aceea impresionează, nefiind unele tipice pentru un SUV-Coupe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fie că alegi scaunele standard sau cele sport, confortul nu va avea de suferit, dar cele sport oferă o susținere laterală ceva mai adecvată.

Portbagajul oferă un volum standard de 525 litri, adică un minus de 25 litri comparativ cu X3. Nici această cifră nu este una mică, iar prin rabatarea banchetei se obține o podea de încărcare plană.

Tehnologie

Un BMW nu putea avea lacune la capitolul tehnologie, iar X4 nu dezamăgește. Trebuie menționat un lucru, însă. Primele modele au venit echipate cu sistemul de operare iDrive 6, unul foarte bun, dar începând cu martie 2019, toate exemplarele X3 și X4 au primit noul iDrive 7. Chiar și așa, versiunea de bază aduce tablouri de bord clasice și un ecran al infotainmentului de 6.6".

Pentru 1.230 Euro poți avea Live Cockpit Plus, cu tablou de bord digital cu display de 5.7", precum și ecran tactil de 8.8" pentru sistemul de infotainment, dar și compatibilitate Apple CarPlay & Android Auto.

Pentru 2.870 Euro cu TVA poți avea tablou de bord digital cu ecran de 12.3", ecran central de 10.25", precum și Apple Carply & Android Auto Wireless.

Head-up display-ul îți va scoate din buzunar nu mai puțin de 1.179 Euro, dar merită dacă te folosești des de el, iar sistemul de sonorizare Harman Kardon te va mai goli de 1.128 Euro.

Dacă dorești să lași mașina să te ajute în procesul condusului, Pachetul Driving Assistant Plus poate interveni la ambuteiaje, trafic aglomerat sau călătorii lungi prin oraş, pe drumuri de ţară sau pe autostrăzi, iar pe de altă parte la traversarea intersecţiilor şi la schimbările periculoase de bandă.

image.1575309979566
Foto: BMW.ro

Driving Assistant Plus este sprijinit, de exemplu, de pilotul automat cu funcţie Stop & Go, care menţine constantă viteza selectată de până la 210 km/h şi în acelaşi timp păstrează distanţa faţă de automobilul din faţă.

ADVERTISING

Acesta ia întotdeauna în considerare limita de viteză existentă pe porţiunea respectivă de drum. Asistentul la direcţie şi la menţinerea traseului este activ în aceeaşi limită de viteză.

Funcţia de Avertizare la schimbarea benzii de circulaţie poate preveni coliziunile prin împiedicarea sau ajustarea schimbării nepotrivite de bandă sau a trecerii neintenţionate pe o altă bandă de rulare în zone cu trafic aglomerat. Mai mult, Asistentul la schimbarea benzii de circulaţie facilitează chiar şi schimbări automate ale benzii de rulare.

Atunci când este necesar, sistemul de Avertizare de coliziune frontală emite avertismente care cresc în intensitate, aplică frânarea sau, dacă este necesar, poate opri complet automobilul.

În plus, automobilul recunoaşte situaţiile critice din intersecţii şi îţi oferă suport corespunzător. Acesta are un preț de 2.357 Euro cu TVA.

cq5dam.resized.img_.1680.large_.time1574681398993
Foto: BMW.ro

Dar asta nu este tot, pachetul Asistent Parcare Plus îţi permite să parchezi şi să manevrezi automobilul cu uşurinţă. Acesta are sistem de camere video cu perspectivă panoramică, ce include cameră cu perspectivă de sus, cameră video cu perspectivă 3D de la distanţă, sistem de asistenţă la parcare, precum şi Asistent la parcare.

Sistemul de camere video cu perspectivă panoramică facilitează parcarea, datorită camerei video cu perspectivă de sus, a camerei video cu perspectivă panoramică şi activare automată, precum şi a unei camerei video cu perspectivă 3D.

Mai mult, camera video cu perspectivă 3D îţi oferă opţiunea de a vedea zona din jurul automobilului chiar şi de la distanţă, prin intermediul smartphone-ului.

Atunci când parchezi manual, senzorii suplimentari monitorizează zonele din părţile laterale ale automobilului, iar obstacolele sunt prezentate pe displayul central al sistemului de infotainment.

Funcţia de frânare în caz de urgenţă a sistemului activ de asistenţă la parcare te sprijină în timpul rulării automobilului în marşarier, pentru a evita coliziunile şi pentru a reduce impactul unui eventual accident.

Asistentul la parcare realizează automat parcarea automobilului în spaţii laterale sau perpendiculare. Sistemul măsoară spaţiile de parcare disponibile, atunci când automobilul rulează cu viteză mică (sub 35 km/h) şi la o distanţă de maximum 1,5 metri faţă de automobilele parcate.

Odată ce sistemul a identificat un spaţiu de parcare suficient de mare, tu trebuie să activezi semnalizarea, iar Asistentul la parcare va prelua comanda direcţiei, va alege treapta de viteză potrivită şi va controla acceleraţia şi frâna. Apoi trebuie doar să monitorizezi procesul de parcare.

Toată această distracție costă 1.076 Euro cu TVA.

X4 poate dispune de o suspensie standard, una M Sport, una adaptivă cu amortizoare controlate electronic (615 Euro), dar și de sistem de frânare M Sport (718 Euro).

Aș mai putea vorbi despre tehnologia de la bordul luI X4, însă cred că este suficient.

image.1575309979372
Foto: BMW.ro

Motorizări & echipări

  • xDrive20i - 2L 184 CP - de la 55.751 € cu TVA inclus
  • xDrive20d - 2L 190 CP - de la 58.905 € cu TVA inclus
  • xDrive30i - 2L 252 CP - de la 62.476 € cu TVA inclus
  • xDrive30d - 3L 286 CP - de la 66.938 € cu TVA inclus
  • M40i - 3L 360 CP - de la 71.817 € cu TVA inclus
  • M40d - 3L 340 CP - de la 71.876 € cu TVA inclus
  • X4 M - 3L 480 CP - de la 96.331 € cu TVA inclus
  • X4 M Competition - 3L 510 CP - de la 104.070 € cu TVA inclus

Toate versiunile X4 vin cu transmisia automată Steptronic cu opt rapoarte și convertizor de cuplu în standard. Același lucru este valabil și pentru tracțiunea integrală xDrive.

Echipări nu există, dar există liniile estetice pe care le-am menționat mai sus. Clientul are opțiunea de a-și configura mașina așa cum dorește sau să aleagă un model din stoc.

Recomandările AutoVantage

Dacă ai nevoie de un X4 bun la toate, ia un xDrive20d și configurează-ți-l conform preferințelor tale. Dacă dorești ceva mai rapid, mergi pe M40i. Este puternic, are un motor plin de caracter și nu justifică plusul de investiție până la X4 M/X4 M Competition.

Cum se conduce? X4 xDrive20d M Sport cu suspensia M Sport

X4 nu este nici off-roader, nici mașină sportivă. Este un Gran Tourer înalt și practic ce își maschează masa destul de eficient. Nu trebuie uitat că avem de-a face cu un SUV-Coupe de 4.7 metri lungime, 1.62 metri înălțime și care cântărește nu mai puțin de 1.925 kg la gol.

Cu toate acestea, micuțul motor de 2L cu două turbine se descurcă decent. Asta în cazul în care nu îl pui să facă minuni.

Trebuie ținut minte că în modurile ECO PRO și COMFORT mașina va ține treptele de viteză cât mai sus pentru eficiență și dacă dorești resurse de putere trebuie fie să recurgi la kick-down, fie să folosești padelele, fie să treci cutia pe sport. Mașina îți oferă opțiuni, trebuie doar să profiți de ele.

Direcția este lipsită de feedback, dar reușește să fie precisă și să țintească mașina acolo unde șoferul dorește. În prima parte a cursei aceasta răspunde cam greu, dar a fost calibrată pentru a nu zgudui pasagerii la mișcări mici și bruște.

Suspensia M Sport se descurcă onorabil în viraje și reușește să țină ruliul în frâu, evident cât de mult se poate pentru o mașină cu aceste dimensiuni.

Reușește să fie destul de confortabilă, dar pe denivelările scurte se mai simte o mică zguduială, deloc deranjantă, dar prezentă. Probabil suspensia standard și cea adaptivă reușesc să amortizeze mai bine.

Pedala de frână nu te surprinde neplăcut, știind să dozeze presiunea indusă în forță de frânare corespunzătoare.

Ținuta de drum este, în mare parte, neutră, ceea ce se datorează amplasării motorului în spatele punții față, dar și a distribuției masei 50/50 între punți.

X4 este un model plăcut la condus, dar care nu iese cu ceva în evidență, o caracteristică a majorității BMW-urilor noi.

bmw-x4m-inspire-highlight-m-competition-desktop-04
Foto: BMW.ro

Concluzii

Dacă ai bani de așa ceva și îți place, dă-i bice. Nu uita că ai rivali precum Audi Q5 Sportback sau Mercedes-Benz GLC Coupe, ambele primind un facelift în 2020.

X4 nu este o mașină deloc rea. Este bine construită, este destul de economică, oferă tehnologie modernă, se conduce bine și este surprinzător de practică.

Cele cinci stele de siguranță la EuroNCAP nu sunt de lepădat, dar garanția standard de 2 ani fără limită de km nu este extraordinară.

Reviziile se fac o dată la 2 ani/25.000 km, dar ele sunt gratuite în primii cinci ani de la achiziția mașinii.

Și am mai tras o concluzie. De fiecare dată când mă urc într-un BMW de generație nouă mă simt bine în fiecare, fără excepție. Mă simt extraordinar, însă? Din păcate, nu.

Vezi și alte recenzii auto:

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇