Unul dintre cei mai importanți producători de vin din Europa a avertizat că ar putea fi nevoit să părăsească terenurile istorice din Catalonia în următorii 30 de ani, deoarece schimbările…
Mediu
Categoria Mediu vine cu cele mai importante știri despre mediul înconjurător, încălzirea globală, schimbări climatice, poluare, dar prezentăm și oameni inventivi care au găsit soluții să protejeze natura.
Poluarea are sex? Studiul care arată că bărbații sufocă planeta
Bărbații și femeile nu sunt egali în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ei emit cu 26% mai mult CO₂ decât ele. Cauza: „normele de gen” care împing bărbații către comportamente mai…
Sustenabilitate cu stil în 2025: elemente indispensabile și estetică desăvârșită
Viitorul designului interior nu mai este doar despre formă, ci despre conținutul care contează. În 2025, sustenabilitatea devine nu doar o direcție, ci o declarație de stil. Dacă în trecut…
Tribunalul București a decis să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep
Tribunalul București a hotărât să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a…
Europa își alege campionii energiei verzi: Finaliștii EUSEW 2025
Nouă proiecte și lideri din domeniul energiei curate au fost desemnați finaliști ai prestigioaselor premii European Sustainable Energy Awards 2025 (EUSEW). Competiția, aflată sub egida Comisiei Europene, premiază inovația, implicarea…
Grădinăritul de gherilă: Cum transformă o tânără străzile londoneze cu semințe și o lopată
Urbanizarea ne-a îngrădit accesul la natură, spune Ellen Miles, o activista de mediu în vârstă de 31 de ani din Londra. Cu o mână de semințe și o lopată, tânăra…
Start în forță: A apărut primul hub de super-încărcare pentru mașini electrice din România
Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunţă, joi, că s-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice. 18 staţii de încărcare sunt amplasate pe Autostrada a 1,…
Mai mulți copaci în orașe ar fi putut salva peste un milion de vieți
Plantarea mai multor copaci în orașe ar fi putut salva aproximativ 1,16 milioane de vieți la nivel global în perioada 2000-2019, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea…
Vom avea 26 de fabrici de reciclare și 12 trenuri de metrou. Vine și primul tren de la polonezi. Toate cu bani de la UE
Avem şi veşti bune. S-au semnat contractele de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, iar Guvernul a aprobat achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou. În plus,…
De ce au modificat oamenii de știință bacterii pentru a face solul și culturile să „strălucească” în culori diferite
Verificarea sănătății solului ar putea deveni în viitorul apropiat la fel de simplă precum un „selfie” cu drona, grație bacteriilor modificate genetic. Cercetătorii americani au modificat bacterii pentru a face…
A fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic finanțat prin PNRR: Ce câștigă România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat marţi că a fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic finanţat prin PNRR de Ministerul Energiei. Parcul Fotovoltaic Teiuş va produce anual aproximativ 103,59…
Răcire durabilă într-un climat în încălzire: o problemă socială urgentă pentru orașele noastre
Creșterea temperaturilor reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea și calitatea vieții europenilor, ridicând în același timp numeroase probleme de justiție socială. Valurile de căldură afectează disproporționat anumite grupuri de persoane,…
Alimentele viitorului: Cercetătorii își îndreaptă atenția către proteinele vegetale pentru o planetă mai sănătoasă
În cadrul fermei de produse lactate ecologice a Mariannei Mulhall din sud-estul Irlandei, cultura de grâu de toamnă arată mai bine decât de obicei. Primăvara, este adesea puțin galbenă și…
Trump a dat ordin pentru exploatarea minieră în adâncurile oceanelor. Organizațiile de mediu: Poate provoca daune ireparabile
Grupurile de mediu critică dur un ordin executiv semnat de Donald Trump, care urmărește să accelereze exploatarea mineralelor din adâncul oceanelor, avertizând că măsura ar putea provoca daune ireparabile ecosistemelor…
Roboții bazați pe AI ajută la combaterea problemei deșeurilor electronice
La marginea orașului istoric german Goslar, un complex industrial întins primește un flux nesfârșit de dispozitive electronice aruncate. La sosire, aceste deșeuri electronice sunt pregătite laborios pentru reciclare. Electrocycling GmbH…
Tunelul scufundat care va revoluționa transportul european. Va fi cel mai lung tunel rutier și feroviar prefabricat din lume
Un tunel de dimensiuni record este construit sub Marea Baltică, între Danemarca și Germania. Când va fi gata, acesta va reduce semnificativ timpul de călătorie și va îmbunătăți legătura țărilor…
300.000 de metri pătrați de pădure au ars de la o țigară aprinsă aruncată la întâmplare (Video)
Incendiul de pădure din zona localității Cetățeni, stins după cinci zile, a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare. Au ars 30 de hectare de…
Cocktailul toxic din casele noastre: Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat praful din locuințe din întreaga Europă
Aproape 200 de pesticide au fost descoperite în cadrul unui studiu care a vizat analizarea prafului din locuințe din întreaga Europă, iar peste 40% dintre aceste substanțe sunt asociate cu…
Oamenii de știință avertizează: Aproximativ 15% din terenurile cultivate la nivel mondial sunt poluate cu metale grele
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la substanțe precum arsenicul și plumbul care contaminează solurile și pătrund în sistemele alimentare. Aproximativ 15% din terenurile cultivate la…
Premieră mondială: o tehnologie de răcire revoluționară care nu dăunează mediului
Încă de când era un tânăr student la inginerie care contempla direcția cercetării sale doctorale, Jaka Tušek știa că vrea să împingă limitele științei. „Voiam să lucrez la ceva revoluționar,…