Marte poate părea rotundă, o sferă, dar în realitate este un elipsoid triaxial. Spre deosebire de celelalte planete telurice din Sistemul Solar, forma acesteia seamănă mai degrabă cu o minge…
Magazin și știință
Știri inedite din toate domeniile. Descoperiri importante, mistere, știință, studii noi, știri arheologie, lansări NASA, informații utile și diverse trucuri care te pot ajuta.
20 de ani de studii și o concluzie. De ce balenele ucigașe oferă de mâncare oamenilor?
Ani de monitorizare și cercetări au arătat ceva incredibil la prima vedere: așa cum o pisică aduce mândră trofeul (un gândăcel, o pasăre sau orice altceva, după măiestria felinei), la…
Cum arată acum cei doi lupi străvechi readuși la viață în laborator la 12.000 de ani de la dispariția speciei
Au trecut șase luni de când doi „lupi uriași” au fost „readuși la viață”, la aproximativ 10.000-12.000 de ani după dispariția acestei specii. Acum, cei doi pufoși de șase luni,…
De ce unele pisici sunt mai ”vorbărețe” decât altele? Ce-au descoperit oamenii de știință
În timp ce unele pisici sunt atât de liniștite și imperturbabile încât aproape că se confundă cu mediul înconjurător, altele miaună în mod constant, cerșind atenție. Unele torc zgomotos, altele-și…
Pământul se învârte mai repede ca niciodată. Ce înseamnă asta pentru noi?
Timpul, așa cum îl știm, s-ar putea schimba. Pământul se rotește acum mai rapid decât oricând în istoria măsurătorilor moderne, iar acest fenomen ar putea duce, în curând, la cea…
Praful de pe Lună, mai puțin toxic decât aerul urban? Ce arată cel mai recent studiu
Praful selenar este mai puțin toxic decât aerul urban – acesta este verdictul celui mai recent studiu. Cercetătorii cred că praful selenar s-ar putea să nu fie atât de periculos…
Cercetătorii au observat în premieră rutina de „frumusețe” a orcilor. Sunt capabile să folosească instrumente în cel mai creativ mod (Video)
Pentru prima dată, orcile au fost surprinse folosind unelte, pentru a se toaleta reciproc în timp ce înoată. Rutina de „frumusețe” a orcilor (Orcinus orca) nu este doar un exemplu minunat…
O bacterie comună a fost modificată genetic pentru a produce din plastic paracetamol
Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme plasticul în paracetamol cu ajutorul unei bacterii: e-coli. Specialiştii de la Universitatea Edinburgh, din Scoţia, au demonstrat că bacteria E. coli poate fi…
Cum arată cerul în realitate. Spectacol cosmic fără precedent (Video)
Primele imagini-test realizate de Observatorul Vera C. Rubin, un proiect revoluționar dedicat astronomiei, oferă o privire spectaculoasă asupra Universului: milioane de galaxii îndepărtate, stele și peste 2.000 de asteroizi necunoscuți…
Veri fără aer condiționat? Vopseaua care „transpiră” și îți menține casa răcoroasă
Cercetătorii au dezvoltat o vopsea inovatoare care „transpiră” asemenea pielii umane, contribuind la răcirea clădirilor fără a folosi energie electrică. Această tehnologie promite să fie o alternativă sustenabilă la sistemele…
Roboți în ajutor: O nouă speranță în operațiunile de căutare și salvare (Video)
Primele 72 de ore după un cutremur sau o explozie sunt critice și începe o cursă contracronometru pentru găsirea supraviețuitorilor. După acest interval de timp, șansele de supraviețuire scad dramatic.…
Nu suntem făcuți să ne amintim totul. Iată 5 sfaturi pentru a reține lucrurile importante
Într-o lume în care suntem bombardați zilnic cu cantități uriașe de informație, devine din ce în ce mai greu să ne amintim ce este cu adevărat important. De fapt, creierul…
Solstițiul de vară - sâmbătă e cea mai lungă zi din an
Solstiţiul de vară are loc anul acesta sâmbătă, la ora 05.42, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi…
Suferă peștii atunci când sunt pescuiți? Realitatea e tristă
Un studiu realizat recent arată că peștii suferă minute în șir, în agonie, înainte de a muri în cadrul operațiunilor de pescuit comercial. În unele cazuri, peștii suferă până la 22 de…
Cât de mult trăiau oamenii de Neanderthal. Acum putem răspunde la această întrebare. Dar care ar fi trebuit să fie speranța noastră de viață?
Dacă te-ai întrebat vreodată cât timp trăiau oamenii de Neanderthal, un studiu genomic vine cu răspunsul la această întrebare. Cu rămășițe ale ADN-ului lor prezente și în noi, viețile neanderthalienilor…
Un grup necunoscut de Homo Sapiens a trăit în zona Bogotei, dar a dispărut fără urmă. Ce arată cercetările ADN
O serie de rămășițe umane descoperite în Columbia, vechi de 6.000 de ani, par să fie venite de nicăieri, pentru că nu seamănă cu nimic, nici de dinainte, nici de…
Ce poți păți de la o simplă cravată
Dacă urăști cravata, oamenii de știință mai vin cu un motiv pentru care vei fugi de ea și mai tare. Un studiu a arătat că purtarea unei cravate poate veni…
Unde-și mai bagă vulpea coada? Pe clădirea Google de un miliard de lire sterline!
Google construiește o clădire de un miliard de lire sterline în centrul Londrei, prima pe care o va ridica și deține în afara SUA. Pe acoperiș a fost amenajată o…
Posibili compuși anti-îmbătrânire au fost descoperiți chiar în organismul uman
Cercetătorii au descoperit compuși cu proprietăți anti-îmbătrânire chiar sub propria noastră piele. Trei molecule produse de o bacterie din sânge au redus deteriorarea și răspunsurile inflamatorii în culturi de celule…
Descoperire de ultimă oră: Pluto are o atmosferă cum nu se mai găsește nicăieri în Sistemul Solar
În urmă cu 10 ani, sonda New Horizons a survolat planeta pitică Pluto și pe cea mai mare dintre lunile acesteia, Charon, dezvăluind două lumi extrem de complexe și o…