Un nou studiu a demonstrat impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra creierului. Cercetarea realizată în Australia a arătat o legătură între dietele bogate în grăsimi și zahăr și un nivel…
Primul medicament de recuperare post-AVC care repară leziunile cerebrale
Cercetătorii de la UCLA Health, din SUA, au identificat şi testat primul medicament capabil să reproducă integral efectele reabilitării fizice după un accident vascular cerebral (AVC). Această realizare deschide drumul…
Aceasta este cea mai rece planetă descoperită vreodată!
Telescopul Webb a confirmat recent cea mai rece planetă descoperită vreodată. E vorba despre o exoplanetă descoperită în urmă cu cinci ani. În 2020, astronomii au detectat planeta WD 1856+534…
Chiar sunt răi cartofii pentru sănătate? Care este adevărul
În ultimii ani, cartofii au căpătat o reputație negativă, mai ales din cauza temerilor că ar crește rapid nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului. Dar care este, de fapt, adevărul? Dr.…
Cum afectează stresul din sarcină dezvoltarea creierului copilului. Efect diferit în funcție de sex
Un nou studiu recent oferă dovezi convingătoare că stresul matern în timpul sarcinii afectează creierul fătului. Cercetarea efectuată în Israel a arătat însă și în ce mod este afectată dezvoltarea…
S-a descoperit o legătură neașteptată între acneea la adulți și tulburările de alimentație
Oamenii de știință americani au descoperit că acneea la adulți ar putea fi un posibil factor declanşator al tulburărilor de alimentaţie. Studiul realizat la Yale School of Medicine a arătat…
De ce au modificat oamenii de știință bacterii pentru a face solul și culturile să „strălucească” în culori diferite
Verificarea sănătății solului ar putea deveni în viitorul apropiat la fel de simplă precum un „selfie” cu drona, grație bacteriilor modificate genetic. Cercetătorii americani au modificat bacterii pentru a face…
Injecțiile cu aur ar putea restabili vederea. Cum funcționează
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Brown sugerează că nanoparticulele de aur — fragmente microscopice de aur de mii de ori mai subțiri decât un fir de…
A fost recunoscut diabetul de tip cinci, o nouă formă agresivă a bolii. Din ce cauză apare
O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Diabetul de tip cinci, așa cum a fost…
De ce copiii până în doi ani nu ar trebui să primească antibiotice. Ce-a arătat cel mai recent studiu
Un nou studiu de anvergură a arătat o corelaţie îngrijorătoare între administrarea antibioticelor în primii doi ani de viaţă şi riscul crescut de obezitate infantilă. Studiul a urmărit 33.095 de…
Reducerea tensiunii arteriale poate scădea riscul de demență
Un studiu recent, realizat pe mii de pacienți, arată că gestionarea eficientă a tensiunii arteriale poate reduce semnificativ riscul de demenţă. Rezultatele evidenţiază importanţa monitorizării hipertensiunii nu doar pentru sănătatea…
O singură injecție ar putea să prevină aproape toate reacțiile alergice
Oamenii de știință spun că suntem tot mai aproape de un tratament care să prevină aproape toate reacțiile alergice, atât pe cele sezoniere, cât și pe cele la alimente. O…
Telescopul Spațial James Webb a surprins momentul când o planetă e înghițită de o stea. Doar că planeta a fost ”vinovată”
Astronomii care folosesc Telescopul Spațial James Webb par să fi realizat prima observație directă cu o planetă înghițită de o stea. Numai că lucrurile nu au fost de la început…
Cum reacționează creierul adolescenților care se culcă devreme și dorm mai mult
Adolescenții care merg la culcare mai devreme și dorm mai mult decât colegii lor tind să aibă creierul mai ager și să obțină un scor mai bun la testele cognitive,…
Telescopul Hubble a împlinit 35 de ani! A început cu stângul, dar reușitele sale sunt greu de egalat. Ce soartă îl așteaptă
Exact acum 35 de ani, pe 24 aprilie 1990, telescopul Hubble a fost lansat în spațiu la bordul navetei spațiale Discovery. Iată că au trecut peste trei decenii de la…
Care este cea mai eficientă viteză de mers pe jos pentru inimă
Aritmiile cardiace afectează milioane de persoane din întreaga lume, dar oamenii de știință au descoperit că există o cale simplă și extrem de eficientă de a le preveni: mersul pe…
Ce face pentru creier tehnologia, la vârste înaintate. Studiu de anvergură
Utilizarea tehnologiei de către persoanele în vârstă ar putea reduce semnificativ riscul de demență, arată o amplă analiză realizată în SUA. Cercetătorii spun că învățarea și folosirea dispozitivelor digitale poate…
Iată de ce e bine să te descalți când ajungi în casă. Ce-a arătat cel mai recent studiu
Mulți dintre noi am crescut auzind de la mame sau bunici să ne lăsăm încălțămintea la ușă atunci când intrăm în casă. Un obicei mult mai bun pentru sănătatea noastră…
Pericolul ascuns din chitanțe. Sunt suficiente 10 secunde de expunere
Un studiu recent realizat în SUA a scos la iveală faptul că chitanțele de tot felul sunt mai periculoase decât ne-am fi imaginat. Pericolul ascuns se numește Bisfenol S (BPS),…
Ciorile au noțiuni de geometrie? E prima specie la care s-a descoperit acest talent!
Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Tübingen, din Germania, a descoperit că ciorile pot recunoaște regularitatea geometrică. Mai mult, în afară de om, e singura specie…