Insomniile ocazionale sau trezirile în toiul nopții pot fi frustrante și cauză de oboseală a doua zi, dar există niște trucuri care pot ajuta în astfel de situații. Dacă te-ai…
Criza climatică ar putea trezi la viață sute de vulcani. Zonele aflate în pericol
Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare provocată de criza climatică ar putea duce la o creștere a activității vulcanice, arată un studiu recent. Explicația e pe cât de simplă, pe…
Slăbitul întinerește țesutul adipos. Ce face cu celulele îmbătrânite: ”Ne așteptam la un efect, dar amploarea lui ne-a surprins”
Se știe că slăbitul aduce imense beneficii asupra sănătății persoanelor obeze și nu numai, dar mecanismele celulare din spatele acestor îmbunătățiri nu erau până acum înțelese în totalitate. Un nou…
O structură rară și fascinantă a fost observată la 11 miliarde de ani-lumină de Pământ
Cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST), astronomii au descoperit o structură fascinantă ce pare să ne privească din adâncurile Universului: Bufnița Cosmică. Este vorba despre o pereche de galaxii…
Laptele de cămilă și astmul alergic. Ce-au descoperit oamenii de știință
Un nou studiu realizat de Institutul de Mecanică și Inginerie Joldasbekov, din Kazahstan, arată că laptele de cămilă poate reduce semnificativ reacțiile astmatice și inflamația pulmonară. Rezultatele au fost obținute…
Tipul de personalitate și exercițiile fizice cele mai eficiente
Cele mai bune exerciții fizice pentru o persoană pot să nu aibă același efect asupra alteia. Asta pentru că personalitatea noastră joacă un rol decisiv în această ecuație. Trăsăturile noastre…
Un medicament pentru tuse ar putea ajuta pacienții cu Parkinson. Ce-a arătat un studiu recent
Un ingredient activ folosit în siropurile de tuse încă din 1979 ar putea deveni o armă promițătoare împotriva simptomelor neuropsihiatrice asociate demenței din boala Parkinson, au descoperit oamenii de știință.…
Dureri de cap, amețeli, probleme de echilibru și vedere încețoșată? S-ar putea ca vinovat să fie ADN-ul neanderthalian
Dacă te confrunți frecvent cu dureri de cap, amețeli, probleme de echilibru și vedere încețoșată, s-ar putea ca vinovat să fie ADN-ul neanderthalian, arată un studiu recent. Acestea sunt simptome comune…
Fotografie în premieră cu o galaxie în mii de culori. Ce dezvăluie despre galaxia vecină cu noi
Cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO), cercetătorii au făcut zeci de ore de observații ale galaxiei Sculptorul (Caldwell 65 sau NGC 253). În…
Ce spune forța mâinilor despre sănătatea noastră. De fapt, cât de puternici ar trebui să fim, în funcție de vârstă?
Oricine și-a scăpat vreodată telefonul în toaletă știe cât de importantă este o priză fermă. De la naștere, avem reflexul de a apuca tot ce ni se pune în mână,…
Originile tulburării obsesiv-compulsive nu sunt în creier - studiu
Oamenii de știință cred că au găsit originile OCD-ului și acestea nu sunt în creier, așa cum am fi tentați să credem. Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) afectează până la 3% din…
Somnul neregulat reduce forța și accelerează îmbătrânirea mușchilor
Perturbarea ritmului natural de somn poate accelera îmbătrânirea musculară și reduce forța fizică pe termen lung, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie. Cercetarea, publicată în revista PNAS, demonstrează…
Diferențe majore în creier între psihopați și restul populației. Ce-au descoperit oamenii de știință
Un nou studiu realizat de cercetători din SUA și Germania a arătat că persoanele care înregistrează scoruri ridicate la trăsături psihopatice prezintă diferențe structurale în zone ale creierului asociate cu…
Universul se micșorează? Și apoi ce urmează? Ce-a arătat un studiu recent
De când lumea oamenii se întreabă, privind spre stele, care va fi soarta Universului. Cele două teorii principale includ extinderea continuă într-un vid rece și pustiu sau micșorarea acestuia, până…
Sunt scufundările în apă rece sănătoase sau nu? Ce spune specialistul
Despre băile reci și așa-zisele lor beneficii se știe de pe vremea romanilor. Din cele mai vechi timpuri scufundarea în apă rece a fost văzută drept un remediu pentru corp.…
Majoritatea pisicilor dorm pe partea stângă și acum s-a descoperit de ce
Pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi, iar un nou studiu sugerează că majoritatea preferă poziția pe partea stângă. Mai mult, oamenii de știință germani au venit și…
Un satelit de maximă importanță a dispărut fără urmă de pe orbita Pământului
Un satelit conceput pentru a monitoriza emisiile de metan cauzate de om a dispărut fără urmă de pe orbita Pământului. MethaneSAT, satelitul în valoare de 88 de milioane de dolari,…
Studiu cu o concluzie în premieră: Creierul produce noi neuroni și la bătrânețe!
Timp de decenii, oamenii de știință au crezut că creierul uman nu mai produce neuroni după copilărie. Un nou studiu realizat în Suedia demontează însă ce se știa și vine…
Cât timp pot fi lăsați copiii în fața ecranelor fără să dezvolte probleme emoționale și de comportament - studiu
Cu cât copiii petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât acțiunile și sentimentele lor nu corespund așteptărilor pentru etapa lor de dezvoltare, arată o analiză amplă a 117…
NASA anunță descoperirea unei planete cu temperaturi care sugerează condiții propice vieții
Telescopul James Webb a făcut o altă descoperire uimitoare, de data aceasta fiind vorba despre o planetă masivă care ar putea susține viața. Astronomii susțin că au ”dovezi convingătoare” ale…