Obișnuiești să folosești emoji atunci când comunici cu perechea ta sau cu prietenii? Știi ce spune asta despre tine? Un studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Indiana…
Este adevărat că alergatul distruge genunchii?
Am auzit adesea sfatul dat celor de vârstă mijlocie, să nu alerge prea mult, ca să nu-și distrugă genunchii. Sau pur și simplu am auzit asta și am renunțat să…
Un tip de grăsime corporală anunță Alzheimerul cu multă vreme înainte de a apărea
Cu zeci de ani înainte de apariția primelor semne de pierdere a memoriei, un tip ascuns de grăsime corporală ar putea semnala stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, arată un studiu…
Cât de important este tipul de ciocolată pe care îl mănânci atunci când vine vorba de riscul de diabet
Cercetătorii au studiat efectul ciocolatei asupra organismului, atunci când vine vorba despre riscul de diabet, iar concluziile sunt cu adevărat interesante. Consumul de ciocolată neagră a fost legat de un…
Dovada că vechii egipteni foloseau substanțe psihedelice în ritualurile lor
Cercetătorii au analizat o cană egipteană veche de 2.000 de ani, decorată cu figura zeului Bes, și au descoperit reziduuri de substanțe psihedelice, fluide corporale și alcool, confirmând utilizarea băuturilor halucinogene în…
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului
Un nou studiu sugerează că banala cofeină ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului și ar putea limita riscul de dependență prin interacțiunea cu producția de dopamină. Cercetători din Italia…
Exercițiile fizice, mai ales cele de forță, antrenează nu doar mușchii, ci și neuronii
Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au descoperit că exercițiile fizice pot avea beneficii și la nivelul neuronilor, nu doar asupra mușchilor. Ei au observat că,…
Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne
Un studiu realizat recent în Anglia de către o echipă internațională de oameni de știință a arătat că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care includ și carne…
Legumele, fructele și riscul de depresie. Studiu pe mii de gemeni
Un studiu amplu realizat pe mii de gemeni sugerează că un consum mai mare de fructe și legume este asociat cu un risc mai scăzut de depresie. Cercetătorii, conduși de…
Pierderea musculară ar putea crește riscul de demență. Însă aceasta poate fi împiedicată
Pierderea mușchilor scheletici este un factor de risc pentru apariția demenței, arată un studiu recent realizat în SUA. Mușchii scheletici alcătuiesc aproximativ o treime din masa corporală totală a unei…
Glicemia ridicată poate afecta sănătatea creierului, chiar și în cazul oamenilor sănătoși
Un studiu recent realizat în Canada a arătat că glicemia ridicată la adulții sănătoși este legată de scăderea activității cerebrale și poate afecta sănătatea creierului chiar și în cazul persoanelor…
Cercetătorii au descoperit la femeile însărcinate un mecanism natural de apărare împotriva gripei. Se activează în nas
Un studiu recent arată că sarcina sporește imunitatea naturală, pentru a bloca gripa severă. Un grup de cercetători de la Universitatea McGill, din Canada, a descoperit că sarcina poate veni…
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă
Robert F. Kennedy Jr., posibil viitor lider al politicii de sănătate din SUA, propune interzicerea adăugării de fluor în apa potabilă publică. Dar ce efecte ar putea avea o astfel…
Amprente datând de acum 1,5 milioane de ani, a două specii de strămoși umani, descoperite în același loc
Oamenii de știință au descoperit, în același loc din Kenya, pe malul lacului Turkana, urmele a două specii de hominizi. În plus, ambele sunt vechi de 1,5 milioane de ani,…
Cea mai lungă perioadă în care un om a reușit să rămână treaz
Prin anii ’50 și ’60, a existat o perioadă când privarea de somn era la modă. Declanșat de personalități radio care încercau să se întreacă, recordul de a rămâne treaz…
Tendoanele, stimulate electric, ca să fie sănătoase?
Un nou studiu sugerează că stimularea electrică ar putea fi esențială pentru menținerea sănătății tendoanelor. Cercetarea oferă noi posibilități în repararea și regenerarea tendoanelor. Tendoanele rezistă la solicitări mecanice intense,…
Sănătatea mintală precară, în strânsă legătură cu consumul de conținut negativ online
Persoanele cu sănătatea mintală precară sunt mai predispuse să navigheze pe Internet în căutare de conținut negativ, iar acest lucru le agravează simptomele, arată un nou studiu. Conform cercetării publicate…
Medicii avertizează: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?
Există o concepție greșită, adesea întâlnită, conform căreia toată lumea înțelege riscurile asociate cu pupatul unui nou-născut. Realitatea este că mulți oameni nu sunt conștienți de pericolele la care expun…
Descoperiri legate de diabet și deteriorarea creierului
Pierderea treptată a țesutului cerebral este o parte naturală a îmbătrânirii, însă un studiu recent și de durată a arătat că, în cazul unor persoane, conexiunile neuronale se deteriorează mai…
Telescopul James Webb și-a doborât iar un record: a găsit cele mai timpurii galaxii din Univers!
Telescopul Spațial James Webb și-a doborât încă o dată unul dintre propriile recorduri. Dacă socotelile oamenilor de știință sunt corecte, atunci acesta a descoperit cele mai timpurii galaxii din Univers.…