Perturbarea ritmului natural de somn poate accelera îmbătrânirea musculară și reduce forța fizică pe termen lung, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie. Cercetarea, publicată în revista PNAS, demonstrează…
Diferențe majore în creier între psihopați și restul populației. Ce-au descoperit oamenii de știință
Un nou studiu realizat de cercetători din SUA și Germania a arătat că persoanele care înregistrează scoruri ridicate la trăsături psihopatice prezintă diferențe structurale în zone ale creierului asociate cu…
Universul se micșorează? Și apoi ce urmează? Ce-a arătat un studiu recent
De când lumea oamenii se întreabă, privind spre stele, care va fi soarta Universului. Cele două teorii principale includ extinderea continuă într-un vid rece și pustiu sau micșorarea acestuia, până…
Sunt scufundările în apă rece sănătoase sau nu? Ce spune specialistul
Despre băile reci și așa-zisele lor beneficii se știe de pe vremea romanilor. Din cele mai vechi timpuri scufundarea în apă rece a fost văzută drept un remediu pentru corp.…
Majoritatea pisicilor dorm pe partea stângă și acum s-a descoperit de ce
Pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi, iar un nou studiu sugerează că majoritatea preferă poziția pe partea stângă. Mai mult, oamenii de știință germani au venit și…
Un satelit de maximă importanță a dispărut fără urmă de pe orbita Pământului
Un satelit conceput pentru a monitoriza emisiile de metan cauzate de om a dispărut fără urmă de pe orbita Pământului. MethaneSAT, satelitul în valoare de 88 de milioane de dolari,…
Studiu cu o concluzie în premieră: Creierul produce noi neuroni și la bătrânețe!
Timp de decenii, oamenii de știință au crezut că creierul uman nu mai produce neuroni după copilărie. Un nou studiu realizat în Suedia demontează însă ce se știa și vine…
Cât timp pot fi lăsați copiii în fața ecranelor fără să dezvolte probleme emoționale și de comportament - studiu
Cu cât copiii petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât acțiunile și sentimentele lor nu corespund așteptărilor pentru etapa lor de dezvoltare, arată o analiză amplă a 117…
NASA anunță descoperirea unei planete cu temperaturi care sugerează condiții propice vieții
Telescopul James Webb a făcut o altă descoperire uimitoare, de data aceasta fiind vorba despre o planetă masivă care ar putea susține viața. Astronomii susțin că au ”dovezi convingătoare” ale…
Suprafața Lunii ascunde „o comoară” de peste 1 trilion de dolari
Oamenii de știință susțin că sub suprafața Lunii s-ar putea ascunde platină în valoare de peste un trilion de dolari, un adevărat tezaur selenar care așteaptă să fie exploatat. E…
Descoperire care dă peste cap ce se știa despre Alzheimer. Ce-au găsit oamenii de știință în creierul nou-născuților
Cercetătorii au descoperit că bebelușii perfect sănătoși au în sânge concentrații uriașe ale unei proteine pe care medicii o considerau de decenii vinovată pentru distrugerea creierului în boala Alzheimer. Proteina…
De ce unele pisici sunt mai ”vorbărețe” decât altele? Ce-au descoperit oamenii de știință
În timp ce unele pisici sunt atât de liniștite și imperturbabile încât aproape că se confundă cu mediul înconjurător, altele miaună în mod constant, cerșind atenție. Unele torc zgomotos, altele-și…
Planeta Marte nu este rotundă, iar explicația stă în istoria sa. Ce i s-a întâmplat
Marte poate părea rotundă, o sferă, dar în realitate este un elipsoid triaxial. Spre deosebire de celelalte planete telurice din Sistemul Solar, forma acesteia seamănă mai degrabă cu o minge…
20 de ani de studii și o concluzie. De ce balenele ucigașe oferă de mâncare oamenilor?
Ani de monitorizare și cercetări au arătat ceva incredibil la prima vedere: așa cum o pisică aduce mândră trofeul (un gândăcel, o pasăre sau orice altceva, după măiestria felinei), la…
Arma secretă contra insomniei se află în intestinele noastre? Ce-au descoperit oamenii de știință
O cercetare recentă a arătat că un tip de bacterie intestinală poate îmbunătăți semnificativ somnul, crescând producția de melatonină. E vorba de Lactobacillus helveticus CCFM1320, o bacterie prietenoasă din intestin,…
„Ciupercile ne-au dat penicilina”. Ce-au descoperit acum oamenii de știință în mormintele străvechi. Speranțe pentru tratarea unei boli grave
O ciupercă letală adesea găsită în mormintele antice, inclusiv în cavoul lui Tutankhamon, ar putea trata leucemia. Cercetătorii au descoperit că aceasta conține compuși anticancerigeni puternici. E vorba despre ciuperca…
Legătură alarmantă între coșmaruri, îmbătrânire și moarte prematură
Oamenii de știință au descoperit o legătură alarmantă între frecvența coșmarurilor, îmbătrânirea biologică și chiar moartea prematură. O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie…
Ce poate face veninul scorpionului amazonian pentru cancer
Veninul de scorpion amazonian ar putea ajuta la tratarea cancerului mamar, arată un recent studiu realizat în Brazilia. Veninul unui scorpion din pădurea tropicală amazoniană, Brotheas amazonicus, ar putea avea potențial…
De ce nu ar trebui să fugi de banane. De fapt ce pot face ele pentru sănătate. Îngrașă sau nu?
Bananele reprezintă gustarea ideală, ușor de luat la drum, disponibile tot timpul anului și, de regulă, mai accesibile ca preț decât alte fructe. În plus, sunt și sănătoase. Totuși, sunt…
Praful de pe Lună, mai puțin toxic decât aerul urban? Ce arată cel mai recent studiu
Praful selenar este mai puțin toxic decât aerul urban – acesta este verdictul celui mai recent studiu. Cercetătorii cred că praful selenar s-ar putea să nu fie atât de periculos…