Cercetătorii au descoperit noi indicii pentru a ajuta la înțelegerea modului în care stresul psihologic poate agrava alergiile pielii. Ei au demonstrat că stresul afectează capacitatea macrofagelor de a elimina…
Singura viețuitoare care își poate regenera penisul în 24 de ore
Melcul de mare Goniobranchus reticulatus are abilitatea uimitoare de a-și regenera penisul. Dar de ce este nevoie de așa un talent? E singurul animal cunoscut care se reproduce folosind un…
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
Un fenomen din ce în ce mai des discutat în domeniul sănătății și nutriției este ”food noise” sau ”zgomotul alimentar”, în fapt o preocupare constantă și adesea obsesivă legată de…
De aici îmbătrânește tot organismul. Oamenii de știință au identificat niște celule cu rol-cheie
Oamenii de știință americani au identificat o zonă din creier unde se înregistrează schimbări majore pe măsură ce trec anii și cred că aceasta dă tonul întregului organism, având un…
Ce speranță de viață au persoanele cu demență după diagnostic
O analiză amplă, având la bază datele din 261 de studii publicate în perioada 1984 și 2024, cuprinzând mai mult de cinci milioane de persoane cu demență, a arătat că…
Leziunile repetate la cap ar putea reactiva un virus latent din creier, declanșând Alzheimerul
Oameni de știință de la trei prestigioase universități britanice au descoperit o legătură între traumatismele craniene și apariția Alzheimerului și demenței. Concret, cercetătorii de la Institutul de Îmbătrânire a Populației…
Un pahar mare cu lapte băut în fiecare zi reduce riscul de cancer intestinal. Dar ce face un pahar de vin roșu
Consumul unui pahar mare de lapte în fiecare zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, arată un studiu recent realizat de oameni de știință de la…
Dieta care îmbunătățește memoria prin modificarea bacteriilor intestinale
Dieta mediteraneană are numeroase beneficii asupra organismului, acestea extinzându-se inclusiv la nivelul creierului, arată un studiu recent. O cercetare realizată de oameni de știință ai Universității Tulane din New Orleans…
Explicația științifică pentru care anii trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Ce putem face?
E aproape imposibil de crezut că suntem deja în 2025, an despre care SF-urile prognozau atâtea. Și totuși calendarul nu minte. Suntem în 2025 și timpul merge înainte. Pentru unii…
În organismul persoanelor singure predomină proteine care duc la boli cardiovasculare - studiu
Știm că interacțiunile cu cei din jur sunt importante pentru sănătate. Studiile anterioare au arătat că acestea îmbunătățesc sistemul imunitar. În lipsa lor, starea de sănătate este mai precară, iar…
E adevărat că ar trebui să-ți speli părul mai rar? Explicația specialistului
Cu toții am auzit, măcar o dată, că ar trebui să ne spălăm părul mai rar, pentru a fi mai sănătos și a avea o strălucire aparte. Așa să stea…
O proteină prezentă la un pește poate vindeca leziunile inimii și în afara speciei, inclusiv la mamifere
Cercetătorii olandezi au reușit vindecarea leziunilor inimii, în testele realizate în laborator, folosind o proteină prelevată de la peștele zebră. Reușita a fost obținută pe șoareci prin activarea unor gene…
Câte minute de viață pierd fumătorii cu o singură țigară
O nouă cercetare realizată de oamenii de știință de la University College din Londra, comandată de guvernul britanic, a ajuns la concluzia că o singură țigară reduce durata de viață…
Sănătatea vasculară influențează felul în care îmbătrânește creierul
Cercetătorii de la Institutul Karolinska au analizat imagini ale creierului unor persoane în vârstă de 70 de ani și au estimat vârsta biologică a creierului acestora. S-a dovedit că factorii…
S-a descoperit o legătură între un virus comun, care infectează intestinul, și Alzheimer. 80% dintre noi avem virusul la un moment dat în corp
În intestinul unor pacienți cu Alzheimer cercetătorii au identificat un virus comun care ar putea contribui în tăcere la dezvoltarea bolii. Este vorba despre citomegalovirusul uman (HCMV), un virus care…
La începuturi, Soarele ar fi putut avea un frate. Ce au descoperit oamenii de știință
Mai mulți cercetători cred că e posibil ca, la începuturile sale, Soarele să fi avut un companion stelar. Oamenii de știință au descoperit, de-a lungul timpului, chiar dovezi că așa…
Descoperire neașteptată: Care este vârsta de când sănătatea inimii începe să scadă
Oamenii de știință au descoperit că riscul de infarct miocardic (atac de cord) începe în copilărie. Ei au reușit să determine vârsta exactă când obiceiurile sănătoase încep să scadă și…
S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului
O tehnologie inovatoare în domeniul fertilității, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se maturizeze în afara corpului, a dus la prima naștere umană vie din lume.…
Degenerescența maculară legată de vârstă ar putea fi tratată cu picături de ochi
Milioane de oameni din întreaga lume suferă de degenerescență maculară legată de vârstă, afecțiune care duce la orbire. În prezent, puțini dintre ei se tratează, iar dacă o fac nu…
Dimensiunea creierului, determinată de bacteriile intestinale? Un nou studiu vine cu o descoperire surprinzătoare
Secretul evoluției unui creier mare ar putea fi în intestin, spun oamenii de știință. Aceștia au descoperit dovezi conform cărora unii dintre cei mai mici locuitori din organismul uman –…