De fapt, cu ce te ajută sucul de portocale? E bun de ceva? Ce arată studiile

De fapt, cu ce te ajută sucul de portocale? E bun de ceva? Ce arată studiile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-o vreme sucul de portocale părea să aibă toate calitățile. Apoi, nutriționiștii ne-au spus că ar fi de preferat să consumăm fructul. Până la urmă, cum stau lucrurile cu sucul de portocale: e sau nu bun pentru sănătate?

Cercetări recente arată că da. Sucul de portocale influențează activitatea a mii de gene implicate în sistemul imunitar, având un impact asupra tensiunii arteriale, a proceselor inflamatorii și a metabolismului glucozei, conchid acestea.

În cadrul unui studiu recent, au fost monitorizați adulți care au băut zilnic 500 ml de suc de portocale, timp de două luni. La finalul studiului, s-a constatat o diminuare a activității genelor asociate inflamației și un efect benefic asupra tensiunii arteriale (fapt care fusese observat și în cercetări anterioare), după cum scrie Science Alert.

Descoperirea este importantă deoarece oferă o posibilă explicație pentru legătura dintre consumul constant de suc de portocale și o inimă mai sănătoasă. Băutura pare să declanșeze modificări fine în sistemele de reglare ale organismului, reducând inflamația și ajutând vasele de sânge să se relaxeze.

Compuși naturali precum hesperidina, un flavonoid cu efect antioxidant și antiinflamator, influențează procese legate de tensiunea arterială, echilibrul colesterolului și modul de metabolizare a zahărului.

Micșorează inclusiv riscul de diabet

O analiză sistematică a 15 studii cu 639 de participanți a descoperit că sucul de portocale, consumat regulat, reduce rezistența la insulină și scade nivelul colesterolului.

O altă analiză, axată pe adulți supraponderali și obezi, a găsit mici scăderi ale tensiunii sistolice și creșteri ale colesterolului HDL („bun”) după câteva săptămâni în care subiecții au băut zilnic suc de portocale. Chiar dacă schimbările au fost modeste, menținute ani la rând pot avea un impact real.

În plus, s-a descoperit că aceeași băutură poate influența microbiomul intestinal.

Deși fructul întreg este de preferat, sucul de portocale este o alternativă aproape la fel de sănătoasă, spun oamenii de știință.

Un alt studiu pe sucul de portocale roșii a arătat creșterea bacteriilor care produc acizi grași cu lanț scurt, compuși care ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și la reducerea inflamației. Voluntarii au arătat și un control mai bun al glicemiei, plus markeri inflamatori mai scăzuți. Persoanele cu sindrom metabolic ar putea beneficia în mod special de pe urma acestui fruct.

Altă cercetare a scos la iveală faptul că un consum zilnic de suc de portocale îmbunătățește funcționarea endoteliului (stratul interior al vaselor de sânge) în cazul persoanelor obeze. O funcționare endotelială mai bună este corelată cu un risc redus de infarct.

Cu alte cuvinte, efecte benefice cu siguranță există. Fructul întreg rămâne opțiunea ideală datorită fibrei, dar un pahar de suc pur, consumat zilnic, pare să ofere beneficii cumulative: reduce inflamația, sprijină circulația și îmbunătățește anumiți markeri importanți pentru sănătatea inimii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇