Ajutor nesperat de la roșii: Sucul lor poate ucide Salmonella și ne poate scăpa și de febra tifoidă

Ajutor nesperat de la roșii: Sucul lor poate ucide Salmonella și ne poate scăpa și de febra tifoidă

Într-o lume în care bacteriile devin tot mai rezistente, orice ajutor contează. Iar oamenii de știință au descoperit că sucul de roșii poate extermina Salmonella, inclusiv bacteria care duce la temuta febră tifoidă, care încă face victime.

Descoperirea a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea Cornell, care au demonstrat într-un studiu recent că sucul de roșii poate fi un aliat neașteptat în lupta cu Salmonella și alte bacterii dăunătoare sănătății digestive și urinare, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Sucul de roșii s-a dovedit a fi extrem de eficient împotriva Salmonellei, chiar și a Salmonellei Typhi, bacteria vinovată de febra tifoidă, cea care încă face ravagii în multe țări.

„Scopul nostru principal în acest studiu a fost să aflăm dacă roșia și sucul de roșii pot ucide agenții patogeni enterici, inclusiv Salmonella Typhi, și dacă da, ce calități au acestea care le fac să funcționeze”, a declarat autorul principal al studiului, Jeongmin Song, Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Cornell.

ADVERTISING

În primul rând, cercetătorii au verificat dacă sucul de roșii ucide într-adevăr bacteriile în laborator. Odată ce au constatat că da, echipa a analizat genomul roșiilor, pentru a găsi peptidele antimicrobiene implicate.

Peptidele antimicrobiene sunt proteine foarte mici care afectează membrana bacteriană care menține microbii intacți.

După mai multe analize, au ”demascat” și peptidele în stare să deterioreze membrana bacteriilor, nimicindu-le în final.

Cercetările noastre arată că roșiile și sucul de roșii ne pot scăpa de bacteriile enterice precum Salmonella”, a mai spus cercetătorul, îndemnând populația generală șă-și schimbe obișnuințele alimentare și să consume mai multe fructe și legume, deoarece acestea vin ”de la natură” cu proprietăți antibacteriene.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇