Hyundai Ioniq, cifre mici la pompă și la priză (Video Review Auto)

Hyundai Ioniq, cifre mici la pompă și la priză (Video Review Auto)

Hyundai nu pierde timpul și investește în tehnologii de propulsie alternativă. Ioniq a fost unul dintre primele produse ale grupului ce a avut ca scop extinderea opțiunilor clienților către zona ceva mai atentă cu mediul.

Hyundai Ioniq este acum la jumătate de carieră și tocmai ce a primit un facelift, dar rămâne una dintre cele mai bune variante la Toyota Prius, având trei sisteme diferite de propulsie.

Vezi de ce Hyundai Ioniq este mașina ideală pentru București

Exterior

Ioniq, acest Ionică al Coreei de Sud, se remarcă printr-o formă aerodinamică accentuată, similară Priusului.

În esență un notchback de clasă compactă, mașina nu iese în evidență cu forme exagerate, doar partea frontală având câteva elemente ce pot fi considerate îndrăznețe.

Grila diferă în funcție de modalitatea de propulsie, iar noile faruri full LED adaugă un strop de modernitate.

ext1
Foto: Hyundai Motor

Interior

Faceliftul a schimbat poziția sistemului de infotainment, care acum este plutitor, nu integrat în bord. Tabloul de bord parțial digital a suferit și el câteva modificări, dar per ansamblu interiorul a rămas la fel de ergonomic precum înainte.

Comenzile climatizării cu acționare tactilă pot incomoda până când te obișnuiești cu ele, dar volanul, scaunele și spațiul interior sunt la nivelul clasei.

ADVERTISING

De lăudat este poziția la volan, foarte ușor de găsit.

int1

Principala diferență dintre cele trei versiuni de propulsie este capacitatea portbagajului:

  • Ioniq Hybrid - 456 l
  • Ioniq Plug-in - 341 l
  • Ioniq Electric - 357 l

Tehnologie

În clasa compactă au ajuns deja multe tehnologii care acum câțiva ani păreau SF, iar Ioniq se bucură de multe inovații de acest gen.

Sistem de asistență la părăsirea benzii de rulare, sistem de frânare automată, detector de oboseală șofer sau fază lungă automată pentru farurile full LED, compacta coreeană le are pe toate în standard.

Tabloul de bord parțial digital îți oferă toate informațiile de care ai avea nevoie, având o rezoluție și o grafică mai mult decât OK, iar meniurile necesită puțin timp pentru acomodare.

Însă ce trebuie pus în lumină este sistemul de infotainment widescreen cu diagonală de 10.25", unul dintre cele mai bune sau chiar cel mai bun în gama aceasta de preț. Rezoluție mare, grafică excelentă, precum și compatibilitate Apple CarPlay & Android Auto.

Mai mult, acesta a fost primul sistem de infotainment ce a implementat Apple CarPlay widescreen, o funcție ce lipsește pe multe modele aflate în producție în ziua de astăzi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Motorizări și echipări

  • 1.6 Hybrid 141 CP - 24.502 € cu TVA, 22.372 € cu TVA + Rabla & Rabla Plus
  • 1.6 Plug-in Hybrid 141 CP + 8.9 kWh baterie, 30.405 € cu TVA, 24.805 € cu TVA + Rabla & Rabla Plus
  • Electric 136 CP + 38.3 kWh baterie, 35.498 € cu TVA, 24.648 € cu TVA + Rabla & Rabla Plus

Ioniq facelift a păstrat aceeași combinație 1.6 aspirat cu ciclu Atkinson simulat ce produce 105 CP, putere care crește la o valoare de 141 CP atunci când luăm în calcul aportul motorului electric.

În ceea ce privește modelul Ioniq Electric, acesta a primit unitatea de 136 CP de pe KIA e-Niro sau Kona Electric, la pachet cu o baterie de capacitate crescută.

Ioniq este printre puținele modele hibride și PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) care dispune de o transmisie automată cu dublu ambreiaj și șase rapoarte construită chiar de grupul Hyundai-KIA. Ceva similar oferă și VW Golf GTE, dar la un preț considerabil mai mare.

EXCLUSIVE este singura echipare disponibilă la noi în țară, indiferent de motorizarea aleasă. Ai tot ce ți-ai putea dori de la o mașină din această clasă, cu excepția tapițeriei din piele, care este mai mult un moft în zilele noastre, părerea mea.

ext4

Recomandările AutoVantage

Diferența de 2.500 de euro cu TVA (prin programul Rabla Plus) dintre Ioniq Hybrid și Ioniq Plug-in face aproape redundantă existența lui Ioniq Hybrid, deoarece diferența de consum de combustibil va amortiza costul suplimentar de achiziție.

ADVERTISING

Dacă stai la casă și ai unde să o încarci zilnic, autonomia de 61 km (reușită de noi) poate satisface aproape orice navetă urbană. Anual, poți merge 22.000 km doar folosind motorul electric și să nu consumi un strop de benzină.

Evident, pentru drumurile mai lungi te vei folosi de motorul termic, că doar acela este motivul pentru care îți iei PHEV și nu BEV (battery electric vehicle).

Dacă stilul tău de viață se mulează pe autonomia unei mașini electrice, ia-ți Ioniq Electric. Este cu 150 de euro mai accesibil și are 16 l spațiu suplimentar în portbagaj.

ext2

Cum se conduce? Hyundai Ioniq Plug-in

Relaxant este cuvântul ce ar putea descrie cel mai bine experiența la volan în Ioniq. Mașina dorește să te propulseze cât mai mult în modul electric, fără a te deranja cu sunetul pistoanelor motorului cu ardere internă.

Comenzile sunt ușor de aplicat, iar ergonomia lor este una foarte bună, doar comenzile climatizării cu atingere ar putea fi puțin confuze.

În modul EV ai o autonomie respectabilă, iar pe modul hibrid poți realiza consumuri care să nu depășească 3L/100 km.

Padelele au rol în a gestiona frânarea regenerativă, dar după ce alegi modul Sport, acestea devin padele reale și se ocupă de schimbarea treptelor cutiei de viteze cu dublu ambreiaj și șase rapoarte. Nu este cea mai rapidă astfel de transmisie, dar nici nu cred că acesta a fost scopul inginerilor coreeni.

Denivelările sunt absorbite în general bine, dar orice pretenție de sportivitate este tăiată de către masa destul de mare și de către tendința subviratoare a mașinii.

Nici direcția nu abundă de feedback, dar este suficient de precisă, iar volanul este plăcut de manevrat.

Chiar și pe modul Sport, mașina nu te va uimi cu performanțe năucitoare, dar dacă mergi cu ea cum ar trebui să mergi, adică eficient, atunci te va recompensa cu cifre mici la pompă și la priză.

  • 0-100 km/h - 10.6 secunde
  • V-MAX: 187 km/h
  • Consum declarat: 1.1 - 4.7l/100 km
ext3

Verdict

Hyundai Ioniq este un produs ușor de recomandat indiferent de versiunea de propulsie.

Are suficient spațiu interior, un nivel acceptabil de practicalitate, o ergonomie bună, un nivel de echipare excelent, precum și un sistem de infotainment deosebit.

Eficiența sa a fost dovedită, iar prețul său (împreună cu Rabla & Rabla Plus) este foarte tentant.

Nu te vor impresiona materialele din interior, deși construcția este solidă, iar dinamica sa trebuie atent înțeleasă, nu este un produs cu valențe sportive.

Citește și alte articole din categoria AUTO:

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇