Nissan LEAF, un pachet de dotări bogat și o experiență de condus confortabilă și plăcută (Video Review Auto)

Nissan LEAF, un pachet de dotări bogat și o experiență de condus confortabilă și plăcută (Video Review Auto)

Să fii cel mai bun într-un domeniu nu este ușor. Să fii cel mai rapid, cel mai înalt, cel mai frumos sau cel mai vândut. Însă dacă îi întrebi pe cei de la Nissan cum e treaba cu modelul lor electric, LEAF, afli că nu a fost chiar așa de greu să devină cel mai vândut astfel de vehicul în lume până în decembrie 2019.

Asta pentru că producătorul japonez a fost unul dintre pionierii propulsiei pe baterii, iar prima generație a hatchback-ului LEAF a împlinit deja un deceniu, asta în condițiile în care alți producători sunt la primul model electric în 2020.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Noi am testat a doua generație, mai matură, mai bună, cu o autonomie crescută. Cât este de bună? Vedeți mai jos.

Video: AutoVantage

Apropo, LEAF vine de la Leading, Environmentally Friendly, Affordable, Family Car, nu este o simplă frunză.

Exterior

LEAF nu mai arată a mașină creată special pentru a fi electrică, ci se pierde în peisaj ca fiind un hatchback compact obișnuit. Doar câteva detalii îl dau de gol că nu ar avea motor termic sub capotă, precum portul de încărcare din față, lipsa grilei de aerisire sau absența unei țevi de eșapament.

Proporțiile sale nu trădează nimic, dar nu poți spune că sunt cele mai echilibrate din segment. În partea din spate s-a lucrat la mascarea masivității lunetei prin vopsirea unei părți în negru.

Te poți baza pe farurile full LED, care bat mai mult decât decent pe timp de noapte, dacă alegi versiunea care are așa ceva.

Foto: Nissan România

Interior

Interiorul lui Nissan LEAF este un contrast de materiale bune și design puțin învechit. În majoritatea locurilor unde atingi cu mâna vei simți calitate, chiar dacă pe alocuri s-au mai făcut economii.

Foto: Nissan România

Volanul este împărțit cu restul gamei de modele, iar scaunele sunt nesperat de confortabile, lucru ce se poate spune și despre banchetă.

Mi-a plăcut vitezometrul analog, ce face pereche bună cu ecranul din stânga lui, unul ce îți oferă toate informațiile de care ai avea nevoie, afișând și o grafică bună.

Foto: Nissan România

Și cu toate că avem un pachet de baterii ascuns sub podeaua mașinii, volumul portbagajului este destul de încăpător, peste multe modele ale clasei. Cu cei 435 de litri te poți duce cu familia în vacanță, dacă vacanța e aproape sau dacă nu te deranjează să oprești pentru a încărca.

Tehnologie

Standard sau opțional, LEAF are o ofertă bogată de echipamente electronice. Putem să începem cu tempomatul adaptiv și inteligent Nissan ProPilot sau cu sistemul de parcare autonomă ProPilot Park. Merită o mențiune și Sistemul Inteligent de Frânare de Urgență, cu funcție de Recunoaștere pietoni și bicicliști.

Foto: Nissan România

Am putea vorbi o zi întreagă doar despre aceste sisteme. Însă nu toate sunt chiar la nivel de 2021.

Sistemul de infotainment cu ecran tactil de 8″ este compatibil cu Apple CarPlay & Android Auto. Dar cam atât.

Deși a fost actualizat puțin comparativ cu versiunea 2018, are lacune la capitolul grafică, rezoluție sau viteză de reacție.

Măcar dacă îți iei versiunea de top TEKNA te poți delecta cu sistemul audio premium BOSE cu 7 difuzoare.

Spre deosebire de modelul anterior, noul LEAF vine echipat și cu o pompă de căldură.

Foto: Nissan România

Motorizări și echipări

  • 150 CP + 40 kWh + 6.6 kW AC/50 kW CHAdeMO – de la 36.700 de euro cu TVA (se scad 10.000 de euro prin Rabla Plus)
  • 218 CP + 62 kWh + 6.6 kW AC/50 kW CHAdeMO (100 kW opțional) – de la 44.800 de euro cu TVA (se scad 10.000 de euro prin Rabla Plus)
  • ACENTA – versiunea de bază, mai mult decât decent echipată
  • N-CONNECTA – versiunea intermediară, primești faruri full LED, volan încălzit și ProPilot, printre altele
  • TEKNA – versiunea de top, aduce sistemul de sonorizare BOSE, parcare automată și tapițerie din piele

Recomandările AutoVantage

  • 150 CP ACENTA – este toată mașina de care ai nevoie
  • 218 CP N-CONNECTA – pentru cei care au nevoie de o baterie uriașă și parcurg drumuri lungi
Foto: Nissan România

Cum se conduce? 150 CP N-CONNECTA

Poți spune că la bordul lui LEAF ai parte de o experiență relaxantă. Mașina este silențioasă, abia la viteze mari își mai face simțită prezența zgomotul de vânt sau de rulare.

Poziția la volan nu este greu de găsit, iar vizibilitatea este, în general, bună. Probleme la acest capitol este posibil să aveți cu luneta și cu montantul C.

Nici confortul suspensiei nu este deranjant, iar propulsorul de 150 de cai putere și un cuplu de 320 Nm disponibili instant sunt destul de plăcute.

Dacă vrei să mergi cât mai economic cu putință, atunci va trebui să folosești instrumentele pe care mașina ți le oferă, iar asta poate deveni obositor în cazul în care nu te pasionează mersul economic.

Dacă mergi pe modul Normal, atunci nu prea ai parte de regenerare la frânare, însă fiecare buton, precum Eco, modul B al transmisiei sau ONE PEDAL MODE îți oferă câte o treaptă în plus de regenerare a energiei la frânare.

Pentru oraș, eu recomand folosirea tuturor, pe când la drum lung utilizarea acestora poate varia.

Masa de aproape 1.8 tone își face simțită prezența pe viraje. Mașina nu este una pe care să o arunci pe serpentine. Are punte semi-rigidă pe spate cu bară de torsiune, e grea, iar ruliul și subvirarea îți vor face o vizită dacă vei împinge mașina la limită.

Totodată, pedala de frână are o senzație ciudată dată de frânarea regenerativă, dar este chestie de obișnuință.

Autonomia de 270 km WLTP a mașinii nu este imposibil de atins, iar dacă te chinui puțin, o poți chiar depăși.

Foto: Nissan România

Concluzii

Nissan LEAF nu este deloc o mașină rea. Ai o autonomie suficientă, mare în varianta de 62 kWh, un pachet de dotări bogat și o experiență de condus confortabilă și plăcută.

Însă rivalii încep să vină tare din urmă cu prețuri competitive și autonomii ceva mai bune (VW ID.3), iar infotainmentul mașinii este puțin depășit de situație.

Nissan oferă o garanție de 3 ani sau 100.000 km pentru electrica sa, dar pentru motorul electric și baterie aceasta crește la 8 ani sau 160.000 km.

Dacă este să te bazezi pe experiența japonezilor, atunci nu prea ai cum să dai greș cu LEAF.

Vezi și alte recenzii auto:

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.