Suzuki Swift - prețul și garanția, marile avantaje ale unei mici japoneze (Video Review Auto)

Suzuki Swift - prețul și garanția, marile avantaje ale unei mici japoneze (Video Review Auto)

Citadina japoneză a evoluat. Din clasa mini, a trecut la grupa mică, acolo unde trebuie să se bată cu rivali potenți precum Renault Clio, VW Polo, Ford Fiesta sau Peugeot 208.

Avantajul său nu stă în dimensiuni mari sau materiale premium, ci în preț, garanție și un raport preț-dotări foarte bun.

Iată de ce Suzuki Swift Hybrid consumă cât un Logan diesel *ROAD TRIP*

Exterior

Swift este genul de mașină care place prin aspectul exterior cuminte. Ies în evidență farurile full LED (oferite în standard) de mari dimensiuni, grila trapezoidală, dar și profilul puțin atipic, similar modelelor MINI.

Versiunile superioare pot fi configurate cu vopsea în două nuanțe, ceea ce mai ridică puțin percepția de calitate.

În ceea ce privește dimensiunile exterioare, modelul japonez se află la limita inferioară a clasei mici, iar acest lucru trebuie avut în vedere atunci când este comparat cu rivalii săi.

Interior

Interiorul lui Suzuki Swift poate fi etichetat drept simplu, dar ergonomic. Scaunele sunt bine conturate, chiar dacă puțin rigide, spațiul interior este suficient, având în vedere dimensiunile interioare, iar portbagajul de 265 de litri nu va spulbera recorduri, dar este suficient pentru un weekend la mare sau la munte.

ADVERTISING

Materialele din interior nu au vreo pretenție de premium, dar asamblarea este solidă, iar volanul subțire se simte foarte bine în mână și este ușor de manevrat.

848607l

Tehnologie

Între ceasurile de bord avem un computer de bord cu ecran color de 4.2" care dispune de 11 submeniuri mai mult sau mai puțin utile.

În ceea ce privește sistemele de infotainment, avem trei la număr, în funcție de varianta de echipare. Primul este un radio CD cu MP3 și Bluetooth, suficient dacă dorești să asculți muzica din telefonul tău, apoi urmează unul cu ecran tactil de 7", compatibil cu Apple CarPlay & Android Auto, iar cel de top adaugă navigație. La cele din urmă primești și cameră de marșarier.

Chiar și cel mai de bază Swift primește faruri FULL LED, tempomat adaptiv sau sistem de asistare la frânare. Destul de impresionant având în vedere prețul destul de mic al modelului.

ADVERTISING

Versiunea de top primește sistem de asistență la părăsirea benzii de rulare, sistem de recunoaștere a semnelor de circulație, senzori de parcare spate și avertizare unghi mort.

Motorizări & echipări

  • 1.2 mild-hybrid 83 CP M5 - de la 12.600 €
  • 1.2 mild-hybrid 83 CP CVT - de la 16.200 €
  • 1.2 mild-hybrid 83 CP 4x4 M5 - de la 15.300 €
  • 1.4 BOOSTERJET mild-hybrid 129 CP M6 - 21.100 €

Motorizarea de 1.2 litri este nouă, apărută în septembrie 2020 și o înlocuiește pe cea de 90 CP. Poate părea o cifră mică, dar având în vedere că Swift cântărește 865 kg la gol în varianta de bază, se descurcă onorabil.

K12D poartă numele noul motor, așa cum pe versiunea sport K14C a fost înlocuit de K14D, tot un mild-hybrid de 12V cu 129 CP și 235 Nm.

Atenție, aceste modele mild-hybrid nu sunt hibride adevărate, deoarece nu pot rula exclusiv electric și nu au motor electric, doar un starter-generator. Cu toate acestea, ele sunt încadrate la categoria hibride, ceea ce înseamnă că primești o reducere de 1.870 Euro la prețul cu TVA atunci când achiziționezi mașina prin programul Rabla.

ADVERTISING
  • COOL - versiunea de bază, mai mult decât decent echipată (singura care vine cu tamburi pe spate în loc de discuri) - de la 12.600 €
  • PASSION - modelul intermediar, cel mai ușor de recomandat datorită conectivității Apple CarPlay & Android Auto - de la 13.600 €
  • SPIRIT - echiparea de top, are toate echipamentele necesare pentru clienții pretențioși - de la 15.300 €
  • SPORT - echipare sportivă, bazată pe SPIRIT, primești și motorul 1.4 BOOSTERJET la pachet - 21.100 €

Recomandările AutoVantage

  • de buget/flotă 1.2 COOL M5 - de la 12.600 €
  • pentru drumuri lungi și oraș 1.2 PASSION M5 - de la 13.600 €
  • pentru plăcerea de a conduce - Swift Sport - 21.100 €

Cum se conduce? 1.2 Mild-hybrid SPIRIT M5 - de la 15.300 €

Pe scurt, foarte plăcut. Motorul trebuie turat pentru a scoate untul din el, dar în traficul urban se descurcă ok și până în 3.000 rpm. Având treptele scurte, poți rula cu a 4-a prin oraș la viteze de 50-60 km/h la un consum decent.

Sistemul mild-hybrid este aproape insesizabil, dar la viteze mai mici de 15 km/h cu mașina scoasă din viteză acesta oprește motorul termic pentru un plus de eficiență.

Faptul că mașina este ușoară o face foarte ușor de condus. Toate comenzile se acționează cu un minim de efort, iar timoneria transmisiei este printre cele mai bune din segment.

La viteze de autostradă zgomotul la rulare se face auzit, iar pe denivelările scurte ai o mică senzație de zguduire. Orașul este locul unde Swift se simte cel mai bine, dimensiunile și relaxarea comenzilor fiind atuuri clare.

Și dacă vă întrebați cum este versiunea Sport, aceasta îți oferă senzații foarte plăcute la condus în ciuda puterii ce pare modeste la început.

Verdict

Suzuki Swift este un hatchback de clasă mică ce te ajută să traversezi jungla urbană fără mari probleme, dar poate fi și un partener eficient atunci când vrei să parcurgi distanțe mai mari.

Garanția de 10 ani sau 200.000 km este una dintre cele mai bune de pe piață, iar farurile full LED se descurcă foarte bine în lipsa luminii naturale. Doar sistemul audio putea fi puțin mai bun.

Citește și alte articole din categoria AUTO:

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇