Clio este un bestseller pentru Renault și cel mai vândut model al rombului în România.
Noua generație a ajuns în showroom-uri, iar noi l-am testat.
Exterior
Noul Renault Clio V a adoptat un design evoluționar, nu revoluționar. Se vede cum proiectanții nu au vrut să strice un produs de succes, dar în același timp au reușit să insereze noul limbaj de design Renault.
Clio are elemente din Megane IV, dar și din Clio IV, arată fresh și va continua să fie actual cel puțin până la mijlocul carierei. Totodată, nu îl vei confunda cu ZOE, fratele său 100% electric.
Un mare plus este acela că toate exemplarele Clio V sunt echipate cu faruri full LED.
Interior
Aici este locul unde Renault Clio a realizat cel mai mare salt. Materialele sunt bune, construcția solidă, iar ergonomia a fost ceva mai atent studiată.
Acum Clio se află printre performerii clasei la acest capitol, iar spațiul în cabină a avut de câștigat.
Dacă este să vorbim despre spațiu, atunci trebuie să menționăm și portbagajul, al cărui volum de 350 de litri îl situează printre liderii clasei mici.
Acesta este bine compartimentat și oferă o deschidere suficient de mare, cât să nu ai probleme cu bagajele ceva mai voluminoase. Prin comparație, fratele Megane are un volum de 402 litri, o diferență nu foarte mare.
Tehnologie
În funcție de echipare, Renault Clio poate veni cu tablou de bord analog sau digital, dar și cu trei sisteme de infotainment, două dintre ele având multiple funcții de conectivitate.
Easy Link este numele acestora, sistemul de operare este același, iar grafica este bună. Fie că alegi modelul de 7" widescreen sau cel de 9.3" portret, vei avea parte de aceeași experiență.
Conectivitate Apple CarPlay sau Android Auto, un layout de tabletă, dar și puțin lag în utilizare - un procesor mai rapid nu ar fi dăunat deloc.
La bază primești sisteme de asistență precum Recunoașterea indicatoarelor rutiere (Traffic Sign Recognition), Asistent menținere bandă de rulare (LKA), Alertă privind distanța de rulare (DW) sau Sistem de asistență la pornirea din rampa (HSA), însă poți bifa (în funcție de echipare) de pe lista de opționale echipamente precum camere 360 grade, sistem de asistență pentru unghiul mort sau sistem de sonorizare BOSE.
Motorizări & echipări
- 1.0 SCe 65 CP M5
- 1.0 SCe 72 CP M5
- 1.0 TCe 100 CP M5
- 1.0 TCe 100 CP X-Tronic (CVT)
- 1.3 TCe 130 CP EDC7 (dublu-ambreiaj)
- 1.5 Blue dCi 85 CP M6
- 1.5 Blue dCi 115 CP M6
- În curând: 1.6 E-TECH Hybrid 140 CP Multimode (transmisie automată robotizată fără ambreiaj)
1.0 TCe 100 CP GPL a fost lansat pe Dacia Logan/Duster și Renault Captur, există pe Clio pe alte piețe, dar la noi încă nu a fost confirmat. Ar fi păcat să nu îl propună în România, o piață cu o bază mare fani GPL.
- LIFE - echiparea de bază - de la 12.200 EUR
- ZEN - versiunea echilibrată, va fi cea mai vândută - de la 13.100 EUR
- INTENS - echipare superioară, bine dotată - de la 15.450 EUR
- RS Line - echipare cu accente sportive, bazată pe INTENS - de la 16.650 EUR
Recomandările AutoVantage
- De buget - 1.0 SCe 65 CP LIFE - de la 12.200 EUR
- Pentru oraș - 1.0 TCe X-Tronic ZEN - de la 15.350 EUR
- Pentru drumuri lungi - 1.5 Blue dCi 85 ZEN - de la 15.800 EUR
Cum se conduce? 1.3 TCe 130 EDC7 INTENS - de la 18.350 de euro
Maturitatea este cuvântul de ordine atunci când vine vorba despre experiența de condus a noului Renault Clio, motorizare 1.3 TCe EDC, echipare Intens.
Dacă este să începem cu postul de conducere, acesta este bine reglat, iar comenzile sunt ușor de acționat.
Desigur, comenzile pentru sistemul audio au rămas montate pe coloana de direcție, dar te vei obișnui ușor cu ele după ce înveți ce face fiecare buton.
Scaunele sunt bine profilate și oferă suficientă susținere laterală, iar materialul din care sunt construite este un destul de moale, ce îți oferă suficient confort.
Vizibilitatea față este bună, în spate este posibil să fii incomodat de către montantul C, dar mereu există camera de marșarier (dacă este bifată) pentru a te ajuta la manevre de parcare.
În oraș se manevrează ușor, iar deși mașina a crescut în dimensiuni, încă o poți cataloga drept un model mic și ușor de strecurat.
Motorizarea 1.3 TCe EDC 130 CP construită în colaborare cu Daimler (Mercedes-Benz) are suficiente resurse de cuplu și putere la dispoziție, dar transmisia automată EDC cu șapte rapoarte tinde să subtureze ușor propulsorul.
În modul Sport sau folosind padelele lucrurile se schimbă, tot ansamblul devine vivace, dar peste 4.000 rpm sunetul motorului poate ajunge deranjant.
Suspensia răspunde frumos și silențios peste denivelări, iar confortul acustic general al mașinii pare că s-a îmbunătățit sesizabil față de generația precedentă.
Direcția asistată electric nu îți comunică prea mult ce se întâmplă cu puntea față, dar este precisă și confortabilă în majoritatea situațiilor de condus.
Transmisia automată cu dublu ambreiaj schimbă lin, dacă o lași să își facă treaba cum știe ea, dar scoate-o din zona de confort și este posibil ca reacțiile ei să aibă puțin mai multă întârziere decât te-ai fi așteptat.
Verdict
Noul Renault Clio a devenit o mașină ușor de recomandat. Este modernă, tehnologizată, confortabilă, cu o gamă variată de motoare și cu un salt calitativ evident.
Cu toate acestea, prețul de listă ar putea părea puțin piperat, iar garanția de 3 ani cu limită de kilometri oferită de producător și cea de 6 ani împotriva coroziunii sunt printre cele mai mici la ora actuală.
Totodată, sistemul de infotainment, deși actual, putea avea marginal mai multă putere de procesare.
Citește și alte articole din categoria AUTO:
Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.