DS 3 Crossback, rivalul demn și luxos al lui Audi Q2 (Video Review Auto)

DS 3 Crossback, rivalul demn și luxos al lui Audi Q2 (Video Review Auto)

Grupul PSA se ține tare. Scoate produse competitive, pentru toate buzunarele. Însă de ceva timp au pătruns pe piața automobilelor premium, iar produselor trebuie evaluate obiectiv, comparate cu rivalii ce aspiră la aceeași felie de clienți înstăriți ce vor să iasă în evidență.

Doar că luxul francez nu este la fel de bine văzut precum cel german, suedez, britanic sau japonez. Cel puțin nu la noi.

Nici absența de pe anumite piețe-cheie nu ajută, însă cu ajutorul electrificării se speră la o îmbunătățire a vânzărilor.

DS Automobiles este propunerea lor, un brand chic, modern, exclusivist, creat pe tehnologie existentă precum face VW cu Audi.

Azi vorbim despre DS 3 Crossback, un rival, unul dintre puținii, ai lui Audi Q2.

Mai știu francezii să facă mașini de lux? DS 3 Crossback răspunde

Exterior

Desenat cu mult curaj, plin de linii inspirate, DS 3 Crossback iese imediat din anonimat, mai ales dacă este răsfățat cu o culoare stridentă.

Se remarcă luminile de zi drepte, farurile full LED ca niște bijuterii, precum și montantul central contopit cu restul caroseriei.

Semnătura luminoasă a stopurilor ne reamintește de ce Parisul este una din capitalele modei, iar evacuările reale sunt mereu bine-venite.

ADVERTISING

Nici modelul jantelor nu se încadrează la capitolul banale, iar mânerele de uși cromate ce se retrag în interiorul portierelor pentru a nu disturba designul arată destul de plăcut.

11-1024x767-1

Interior

Dacă exteriorul nu respectă nicio normă tradițională de design, interiorul este la un cu totul alt nivel. Diamantul a fost principala sursă de inspirație pentru cabina lui DS 3 Crossback.

Bordul, scaunele, tabloul de bord digital, fețele de uși, toate au fost atent studiate, desenate, proiectate, chiar dacă la prima vedere te poți confrunta cu un coșmar ergonomic. Frumusețea are prețul ei. Spațiul este suficient, nimic extraordinar.

Atenție, dacă alegeți o tapițerie deschisă la culoare, există posibilitatea ca aceasta să se murdărească repede și să necesite mai multă atenție decât ți-ai dori în primă fază.

Partea bună este că scaunele se simt bine, iar calitatea materialelor este, în mare parte, bună. Pe alocuri mai vezi plastice dure, dar asamblarea este mai mult decât decentă.

Pot spune că portbagajul de 350 litri este arhisuficient pentru un SUV/crossover de clasă mică, nu vorbim aici despre o mașină de dimensiuni exagerate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce merită menționată este cantitatea de material fonoabsorbant pe care o regăsim în partea din spate a mașinii, cantitate vizibilă dacă desfaci un căpăcel din plastic ce se regăsește în portbagaj.

60362.252-1024x767-1

Tehnologie

Lane Keep Assist, tempomat adaptiv, faruri full LED, head-up display, tablou de bord digital și un sistem de infotainment cu ecran tactil de 10.25". Acestea sunt dotări pe care le aștepți de la un model cu valențe premium.

Simplu la prima vedere, tabloul de bord necesită câteva minute de obișnuință, iar infotainmentul, deși arătos, poate fi puțin greu lizibil atunci când razele soarelul îl atacă direct.

Nu există buton de Home, trebuie să apeși pe ecran cu trei degete, un mic secret pe care nu îl știe prea multă lume.

Apple CarPlay și Android Auto vin în standard, dar nu sunt widescreen deoarece comenzile climatizării sunt mereu vizibile pe ecranul de mari dimensiuni.

Te va impresiona, însă, grafica. Nu prin definiție, ci prin design. Lucru valabil și la tabloul de bord. Sau la toată mașina, de altfel.

Motorizări și echipări

  • 1.2 PureTech 130 CP - de la 26.200 Euro cu TVA
  • 1.2 PureTech 155 CP - de le 30.800 Euro cu TVA
  • 1.5 Blue HDI 130 CP - de la 28.500 Euro cu TVA
  • E-Tense Electric 136 CP + baterie 50 kWh - de la 38.300 Euro cu TVA, mai scade 10.800 dacă vrei să adaugi Rabla și Rabla Plus
  • Be Chic - echiparea de bază - de la 26.200 Euro cu TVA
  • So Chic - echiparea intermediară - de la 28.700 Euro cu TVA
  • Grand Chic - echiparea de top - de la 33.200 Euro cu TVA
ADVERTISING

Toate modelele vin cu transmisie automată, cel puțin la noi în țară, iar la fiecare echipare poți adăuga opționale, așa cum se întâmplă cu brandurile europene.

Asiaticii sunt ceva mai reticenți cu privire la adăugarea opționalelor și preferă echipări fixe ce mai scad din costul de producție.

Recomandările AutoVantage

Greu. 1.2 PureTech 130 CP So Chic pare alegerea cea mai bună la prima vedere. Dar și dieselul se mișcă surprinzător de bine.

Dacă faci mulți kilometri, atunci nu ezita, ia 1.5 Blue HDI. Însă dacă stilul de viață se mulează pe autonomie și program de încărcare, DS 3 Crossback E-TENSE este alegerea potrivită.

Echiparea So Chic este suficientă pentru toate versiunile.

Cum se conduce? 1.2 PureTech 155 Grand Chic

Exact cum ar trebui să se comporte o mașină din această clasă și la acest preț.

Suspensia este confortabilă, direcția este ușoară, directă, dar nu abundă de feedback, iar răspunsul la pedală este bun atâta timp cât folosești modurile Normal și Sport.

Apropo de aceste moduri, comportamentul se schimbă destul de mult la fiecare. Pe ECO mașina răspunde greu la pedală, iar cutia schimbă la turații mici, pe SPORT răspunsul se îmbunătățește considerabil, iar mașina devine impresionant de fâșneață. Pe NORMAL totul este cum te-ai aștepta, nici prea prea, nici foarte foarte.

Nu te aștepta la un șasiu de mașină sport. Nici pe departe. Mașina are ruliu, iar caracterul subvirator este pronunțat dacă te comporți ca Sebastien Loeb (get it), însă frânele sunt țepene, iar antifonarea este excelentă.

Consum? 10L/100 km în parcarea imensă numită București, capitală europeană, micul Paris, Cratersburg, grădina Casei Poporului.

  • 0-100 km/h în 8.2 secunde
  • V-MAX - 208 km/h

Concluzie

Sincer, mie mi-a plăcut destul de mult mașina. Designul este asul său din mâneca destul de scurtă, dar confortul suspensiei și cel acustic sunt regele și dama din pachet.

Problema la DS 3 Crossback este că se va devaloriza destul de repede, dar dacă o iei pentru mai mult de 5 ani, parcă nu te mai interesează atât de mult.

Iar dacă îți iei o mașină premium, indiferent de țara de proveniență, înseamnă că ai bani, iar devalorizarea nu este pe lista ta de priorități.

Garanția de 4 ani și 100.000 km este undeva la granița dintre tentantă și mediocră, depinde doar de numărul de kilometri pe care îi parcurgi. 

Vezi și alte recenzii auto:

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇