Mai țineți minte când 200 de cai-putere pe punte față însemna echivalentul a te duce cu sania pe derdeluș și să pierzi orice control al direcției până când inevitabil ajungeai proptit fie într-un munte de zăpadă, fie în prietenii tăi, fie într-un copac strategic amplasat de către cei care urăsc distracția?
Mai țineți minte când hatchback-urile mici și rapide nu aveau nevoie de două locuri de parcare sau de putere cât trei navete spațiale pentru a fi distractive? Ei bine, vremurile se schimbă, iar Honda ne arată că poți avea un hot hatch modern care să te facă să te simți, din nou, copil.
Exterior
De unde să încep? Japonezii de la Honda, de obicei mereu cu discreția în buzunar, au renunțat la ea și au produs cel mai ostentativ hot hatch de pe piață. Iar mie îmi place.
Proporțiile nu sunt ele cele mai corecte, dar cui îi pasă? Ai guri de ventilație peste tot, un eleron mare, un eleron mic, difuzor de aer inspirat din motorsport, trei țevi de evacuare, dintre care una este de fapt o cameră de rezonanță, jante de 20" și nișe praguri luate din Cyberpunk 2077.
Toată mașina este SF, doar că nu va fi pe placul tuturor. Ce bine că nu mă cheamă Tuturor Lucian și că poate să îmi placă.
Nu uitați nici farurile full LED care luminează asfaltul când mergi noaptea la limita vitezei legale. Spre deosebire de pre-facelift, Type R a mai primit câteva linii în culoarea caroseriei la cele două extremități. Nu că ar fi avut nevoie, dar nu strică.
Interior
Nu poți descrie interiorul fără a vorbi despre scaunele scoică. Roșii. Nu am întâlnit niciodată scaune atât de confortabile, dar totusi atât de susținătoare sau sportive. A fost o plăcere mereu să mă așez în ele.
Volanul îmbrăcat în Alcantara, roșu pe alocuri, a completat atmosfera sportivă și se simte deosebit de bine în mână. La fel și schimbătorul, cu nucă metalică, ce are o formă diferită pentru modelul 2020.
Poziția la volan este destul de ușor de găsit, iar vizibilitatea, cel puțin în față, nu îți creează nicio problemă. În spate, situația stă diferit din cauza eleronului cât o aripă de avion, dar măcar ai avantajul forței de apăsare la sol.
În spate, spațiul este la nivel de mașină de clasă superioară, iar portbagajul cu un volum de 420 litri nu poate fi catalogat altfel decât deosebit de spațios.
O arăta această mașină precum un personaj manga din Dragonball Z, însă nivelul de practicalitate de care dă dovadă merită tot respectul nostru. Mai ales având în vedere performanțele năucitoare.
Nu trebuie să te aștepți la materiale de cea mai bună calitate la bordul lui Civic Type R, însă construcția este mai mult decât solidă.
Tehnologie
Fiind un Civic, Honda a echipat Type R cu majoritatea sistemelor ce vin și pe modelele ce nu merg la sală de cinci ori pe săptămână.
Te poți bucura de Asistență la frânarea de urgență, Sistem de prevenire a coliziunilor, Sistem avertizare coloziuni frontale, Sistem menținere bandă circulație, Sistem avertizare părăsire bandă circulație, Sistem asistență părăsire carosabil, Cruise Control Adaptiv inteligent, Sistem recunoaștere semne circulație, Sistem de avertizare unghi mort, Sistem avertizare trafic lateral sau Sistem asistență fază lungă.
Acestea nu sunt toate, dar vin în standard, pe Type R nu vei avea nevoie de pix pentru a bifa lucruri de pe lista de opționale. Mai ajută și faptul că vine cu diferențial cu alunecare limitată, amortizoare adaptive controlate electronic, Sistem Auto Rev Match sau cu un sistem foarte bun de sonorizare.
Însă nu vă faceți speranțe cu privire la sistemul de infotainment. Este cu Android 6.0, deci puțin depășit. Ce-i drept, are Apple CarPlay și Android Auto și poate fi modificat să aibă un magazin de aplicații prin care poți downloada Netflix, YouTube sau jocuri, însă grafica, rezoluția și puterea de procesare sunt la nivel de iPhone 3GS.
Honda are un sistem de infotainment excelent pe noile sale modele precum Jazz sau Honda e (da, mașina se numește Honda Honda e), însă acesta își va face apariția abia pe următoarea generație Civic.
Motorizări & echipări
În România, Civic Type R vine într-o singură configurație. Este vorba despre 2.0 VTEC Turbo 320 CP, 400 Nm, transmisie manuală și tracțiune față. Iar unica echipare este GT, ce vine cu toate dotările de care ai avea vreodată nevoie, mai puțin un sistem de infotainment mai modern. Toate la un preț de pornire de 42.000 Euro cu TVA.
Măcar alege o culoare deosebită. Ar fi păcat să nu se bucure și alții de liniile mașinii.
- 0-100 km/h în 5.8 secunde
- 272 km/h V-MAX
Cum se conduce?
Civic Type R este briceagul elvețian care le face pe toate. În modul Comfort este civilizat, confortabil, deloc economic, dar nici dezastruos. Se manevrează destul de ușor în oraș, iar performanțele sunt decente.
În Sport totul se întărește puțin (suspensia, direcția, răspunsul accelerației), însă în majoritatea timpului vei sări peste acest mod și vei ajunge în +R, acolo unde totul se schimbă și afli de ce mașina aceasta a avut recordul pe Nurburgring pentru modele cu tracțiune față.
Suspensia se întărește, direcția devine grea, răspunsul la pedală devine instant, iar Civic devine o mașină sport veritabilă. Atât pe drumuri normale, cât și pe circuit, această bestie stă lipită de asfalt, iar șasiul jucăuș iese din hibernare.
Dacă nu le ai prea bine cu manevratul celor trei pedale, atunci poți lăsa funcția de auto rev matching activă. Eu am dezactivat-o.
La plecarea de pe loc e posibil să te întâlnești cu puțin fenoment de torque steering, iar tracțiunea poate avea de suferit dacă pleci precum un câine scos din lesă.
Însă nu 0-100 este atuul lui Type R, ci 100-200, acolo unde crezi că ai sub capotă mai mult de 320 cai-putere. Ajută foarte mult etajarea celor șase trepte, dar și plaja de cuplu fenomenală a lui VTEC Turbo.
Dacă mergi pe +R pe drumurile noastre stricate, atunci mașina îți va zgudui plombele și îți va deranja pietrele de la rinichi, iar pe ploaie este posibil să îți intre controlul tracțiunii și la 130 km/h. Așa că rămâi în banca ta și dă-o pe confort.
Consumul, în regim mai mult sau mai puțin normal se învârte undeva pe la 14 l/100 km. Pe circuit, atingi 40 l/100 km. Dacă știi să manevrezi volanul, atunci subvirarea poate fi ținută în frâu, iar pe Academia Titi Aur modelul a scost un timp de puțin peste 53 secunde, adică unul fabulos. În 42.000 Euro nu găsești ceva mai rapid.
Concluzia AutoVantage
Performanțe năucitoare, un aspect venit dintr-un viitor apocaliptic, un consum pe măsură, dotări multe, o imagine bună și cinci stele de siguranță la EuroNCAP.
Este ceva ce putea fi îmbunătățit? Da, sistemul de infotainment și faptul că nu am una. Dar în rest, mașina este jos pălăria.
Garanția de 3 ani/100.000 km nu este extraordinară, dar cui îi mai pasă când ai una dintre cele mai tari mașini din lume?
Vezi și alte recenzii auto:
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:
Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro
Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.