Copilărie furată

COPILĂRIE FURATĂ
Unul dintre milioanele de copii ucraineni dislocați de război povestește cum a fost nevoit să plece de acasă brusc și să lase acolo caietul de desen încă deschis și mâncarea caldă încă pe masă. Viața lui Iuri, așa cum o știa, cu rutina ei, cu școala, prietenii, cu jocurile de seară împreună cu mama și …
un proiect susținut de
Marius a reușit. 8844 cod SALVEZ: Solidaritate cu copiii care au nevoie de tratament medical
Pe Marius și-l amintește toată secția, un copil curajos, cu gene lungi, care îi făceau ochii să pară mereu curioși. A ajuns la spital noaptea, transferat cu avionul de la spitalul județean care nu avea cum să îl ajute. A ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, singura clinică din țară care tratează cazurile de …
16 iunie 2022
Copilul fără fotografie. Ar fi chemat-o Alexia
E primul lucru pe care ți-l arată Marius, când îl vizitezi: rama de fotografie goală, așezată printre celelalte fotografii din bibliotecă. Într-una, Marius stă pe burtica mamei, aproape adormit. „Aveam colici”, îți explică serios, „și când se întâmplă asta, copiii și mamele nu dorm”. În altă fotografie, sunt toți trei, mama, copilul și tatăl.  Deși …
11 iunie 2022
Copilul pe care sărăcia nu l-a învins, pentru că s-a întors la școală
Matei desenează, îi place mai ales să deseneze clădiri, case, locuri în care oamenii locuiesc și stau împreună. Trece în clasa a VI-a, după ce a pierdut un an de școală, pentru că nu a reușit să fie alături de colegi, la școala online. Nu a renunțat și iată-l azi, în centrul educațional Salvați Copiii …
1 iunie 2022
Spotmedia.ro și Salvați Copiii România lansează ”copilărie furată”: Să facem, împreună, din  1 iunie Ziua TUTUROR copiilor!
De 1 iunie, Ziua internațională a copilului, spotmedia.ro și Salvați Copiii România lansează „copilărie furată”, un proiect editorial prin care vom face auzite vocile copiilor care trăiesc în condiții poate de neimaginat și nu se pot bucura de anii de copilărie.  În fiecare săptămână, miercurea, cititorii spotmedia.ro vor putea citi povestea unui copil care a …
1 iunie 2022
Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de