Poveste inventată de Viktoria, fetița din Ucraina, pentru a face față traumei

Poveste inventată de Viktoria, fetița din Ucraina, pentru a face față traumei

Exploziile au trezit-o din somn. Știa că e război, știa că rușii îi bombardează, îi povestise bunica ei, dar nu înțelegea ce înseamnă asta. Nu mai văzuse război niciodată, nici măcar în filme. Dormea și când zgomotul exploziilor a trezit-o, pe jos, în cameră, erau pene albe. Și-a inventat o poveste, pentru a putea face față, la vârsta ei, traumei: erau pene de la îngerii care ne-au protejat, povestește Viktoria. Astăzi, copila de 7 ani  este inclusă în programul de asistență umanitară al Salvați Copiii România.

Zeci de mii de copii ucraineni se află astăzi în România, alături de familiile lor, foarte mulți dintre ei trăind experiența devastatoare a războiului, frica permanentă pentru viața lor și a celor dragi.

ADVERTISING

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face aici sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 euro.

Salvați Copiii a oferit, până acum, pentru 136.387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni și 58.147 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse), sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică.

Au fost distribuite 11.610 tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni. 

ADVERTISING

Totodată, organizația a  înființat  în Galați primul Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina și va deschide centre de consiliere și informare în cinci zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare), în care copiii și familiile sunt cazați și decid să rămână temporar sau semi-permanent.

În aceste spații vom oferi consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

Echipele de teren ale organizației asigură permanent  alimente, suport emoțional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaților, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Imigrări și Poliția de Frontieră). 

ADVERTISING

Cu acordul reprezentanților Poliției de Frontieră, a fost amenajat la Isaccea un spațiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, suzete, biberoane, șervețele umede, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, articole de vestimentație/încălțăminte, cartele telefonice etc. 

La Isaccea, a fost oferit sprijin unui număr de 8.701 copii și 10.907 adulți, mame, persoane vulnerabile, bărbați cu derogare medicală, dar și alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor.

De asemenea, s-a încheiat o colaborare prin care se oferă mâncare caldă gratuită persoanelor care tranzitează vama.

Astfel, din data de 15 martie, Salvați Copiii România a organizat în Vama Isaccea Bucătăria mobilă, care furnizează aproximativ 800 de porții de mâncare caldă pe zi (trei feluri), oferind, până în prezent, peste 82.000 de meniuri zilnice. 

De asemenea, Salvați Copiii a acordat asistență în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Galați, dar și în afara centrului, pentru 790 de persoane – 446 de copii și 344 de adulți.

Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii, dar și în spațiile de joacă organizate în aer liber. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte sau produse de igienă și au beneficiat de consiliere informațională.

De asemenea, Salvați Copiii a început să distribuie persoanelor asistate tichete sociale, pentru ca acestea să-și poată procura cele necesare în funcție de propriile nevoi. 

Echipele mobile ale Organizației Salvați Copiii au oferit, în Tulcea și Galați, tichete sociale și consiliere informațională pentru 292 de persoane – 140 de copii și 152 de adulți. 

„La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ei au nevoie în special de informații, îndrumare și consiliere pentru a accesa drepturile și serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învățământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă și, de asemenea, accesarea serviciilor de consiliere emoțională”, spune  Gabriela Alexandrescu, președinte executiv la Salvați Copiii România.

Înființarea și funcționarea Centrului de consiliere și informare de la Galați sunt susținute cu sprijin financiar din partea Ministerului norvegian al Afacerilor Externe.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇