Dacă merg la mare, mama se întoarce acasă. Luna în care mamele stau cu copiii lor

Dacă merg la mare, mama se întoarce acasă. Luna în care mamele stau cu copiii lor

Cornel s-a înscris singur în grupul de copii care vor să meargă în tabără, la mare. Nu i-a întrebat pe bunici, era sigur că nu-i vor da voie. Și-a ascuns sub pat și o sacoșă cu câteva haine, pastă de dinți și câteva pachete cu biscuiți. Avea de gând să plece pe furiș, să ajungă în tabăra de la mare, să vadă marea și de acolo să o sune pe mama, să-i spună că gata, se poate întoarce acasă, nu mai trebuie să muncească în țara din străinătate nici măcar o singură zi an plus.

Cornel are 9 ani și își așteaptă mama vară de vară, de când avea 5. Când a plecat să muncească peste hotare, mama i-a spus că se duce doar cât să strângă bani pentru ca băiatul să vadă marea. 

ADVERTISING

Este un copil liniștit, nu ne supără….asta ne mai trebuia după ce că suntem bătrâni. Își face temele, îl ajută cei de la Salvați, merge la școală și o așteaptă pe maică-sa să stea cu ea. Numai după ea se ține când vine acasă. Cum vine vara se bucură că poate merg împreună la mare, asta vrea de când era mititel. N-au reușit până acum, că de când e maică-sa plecată abia a reușit să mai acopere din datorii. Poate anul asta” , ne povestește bunicul lui Cornel.

De patru ani, Cornel duce dorul mamei. Vorbește doar atunci când poate povesti despre mama și despre revederile lor. La început  era tare supărat că atunci când venea nu îl ducea la mare, cum i-a promis, de aceea a vrut să pună el în practică promisiunea mamei, să vadă marea și mama să se întoarcă lângă el.

ADVERTISING

Tabăra de la școală nu s-a mai organizat vara aceasta, nu s-au adunat suficienți copii și doar pentru el și alți câțiva nu se putea. Pentru Cornel, asta înseamnă că mama nu se va întoarce de tot acasă nici în acest an, va veni numai în august, luna mamelor care stau cu copiii lor.

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România  Datele Salvați Copiii România din decembrie 2021 (sondaj pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii)  arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. 

ADVERTISING

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens. 

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%). 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ”Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță”.

CONTEXT: HARTA COPIILOR RĂMAȘI SINGURI ACASĂ

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. 

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: 

1. Suceava - 6.518

2. Botoșani - 5.025

3. Iași - 4.855 

4. Neamț - 4.019 

5. Bacău - 3.809 

6. Prahova - 3.196

7. Galați - 3.067 

8. Vaslui - 2.919 

9.  Constanța - 2.765

10. Maramureș - 2.064

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate 

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. 

Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.