Copilul care a învins pentru mama lui marele C.

Copilul care a învins pentru mama lui marele C.

Când medicul a pronunțat diagnosticul, marele C., Aura nu a putut să se gândească la ea, la ce urmează, nu a întrebat ce șanse de vindecare are și pentru cât timp, nu a vrut să știe care sunt cele mai bune opțiuni pentru ea. În mintea ei se blocase un singur gând, o întrebare pe care a auzit-o limpede : « Voi putea avea un copil ? ». Un an mai târziu, își ținea copilul pe care pariase toată viața ei în brațe. Asistenta care intra în salon avea mereu lacrimi în ochi când îi vedea, mama și fiul, viața de două ori câștigată.

Când a fost diagnosticată cu cancer tiroidian, Aura avea 43 de ani. Amânase să facă un copil, după ce pierduse o sarcină în tinerețe, la nici 25 de ani. După operația de cancer însă, când învăța să se resemneze cu gândul că nu va fi mamă, ratase această șansă, vestea că e însărcinată a venit ca o surpriză.

„Am râs, nu puteai să nu te gândești la cât de ironică e viața și cum găsește binele căi din astea extraordinare să ajungă la tine”. A fost o sarcină grea, medicii i-au spus de la început că șansele de a o duce la capăt sunt destul de fragile. Fragilitatea asta a însemnat transfuzii repetate, internări periodice în secția de ATI a Maternității Polizu și curse contra cronometru a echipei medicale. Dar două vieți, a ei și a copilului pe care medicii l-au salvat și pentru care păzeau aproape incubatorul, să nu se ocupe, au încărcat cu optimism întreaga maternitate, nerenovată complet de 40 de ani.

Marele C. nu s-a întors și Aura știe că băiatul ei a câștigat lupta, și pentru ea.

Astăzi, Organizația Salvați Copiii România începe reabilitarea integrală a Secției de Terapie Intensivă și Blocului Operator, unde  ajung anual aproximativ 8.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

Cele mai multe paciente care ajung în secția de ATI și Bloc Operator suferă interventii chirurgicale, de la cele mai putin complexe care necesită spitalizare de o zi până la interventii chirurgicale complicate, inclusiv cele pt cancere genitale și mamare.

Organizația Salvați Copiii România va începe un proiect complex de reabilitare a Secției de Terapie Intensivă și a Blocului Operator:

•             Recompartimentarea și modernizarea spațiilor

•             Modificarea circuitelor

•             Schimbarea rețelei de distribuție a fluidelor și a gazelor medicale

•             Realizarea sistemului de siguranță la patul pacientului

•             Refacerea sistemului de ventilație

•             Achiziționarea de echipamente vitale moderne.

CUM TE POȚI IMPLICA

Persoanele fizice și companiile au la dispoziție infrastructura de donații: 

- SMS 2 euro 8845,  cod POLIZU

- PayPal https://bit.ly/3yBNZHn

- Cont bancar - RO45RNCB0071011434790144 - deschis la BCR, Sucursala Plevnei, titular cont: Salvați Copiii

Maternitatea Polizu din cadrul Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC)  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului. Aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri ce necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

Descoperă și alte povești care descriu o Copilărie furată

Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇