30 de ani +10 : De patru decenii, Secția ATI și Blocul Operator de la Maternitatea Polizu nu au fost reabilitate. Începem

30 de ani +10 : De patru decenii, Secția ATI și Blocul Operator de la Maternitatea Polizu nu au fost reabilitate. Începem

Avea 25 de ani când medicii i-au dat vestea: cancer ovarian. Au trecut de atunci doi ani și e bine, se poate întoarce la visul de a deveni mamă și de a fi alături de copilul ei. Medicii care au operat-o în cadrul Maternității Polizu o monitorizează atent și știe că are alături o echipă pe care se poate baza. Tot aici și-a născut Gabriela gemenii, la doar 35 de săptămâni de sarcină și după o hemoragie în care ar fi putut să-și piardă viața. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putință și au reușit să-i salveze pe toți trei. Blocul Operator și sectia ATI ale Maternității Polizu nu au mai fost renovate de aproape 40 de ani. Cu 10 ani mai mult decât are România democratică.

Maternitatea Polizu din cadrul Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC)  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului. Aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri ce necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

Doar în  Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 8.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

Cele mai multe paciente care ajung în secția de ATI și Bloc Operator suferă interventii chirurgicale, de la cele mai putin complexe care necesită spitalizare de o zi până la interventii chirurgicale complicate, inclusiv cele pt cancere genitale și mamare.

Organizația Salvați Copiii România va începe un proiect complex de reabilitare a Secției de Terapie Intensivă și a Blocului Operator:

•             Recompartimentarea și modernizarea spațiilor

•             Modificarea circuitelor

•             Schimbarea rețelei de distribuție a fluidelor și a gazelor medicale

•             Realizarea sistemului de siguranță la patul pacientului

•             Refacerea sistemului de ventilație

•             Achiziționarea de echipamente vitale moderne.

CUM TE POTI IMPLICA

Persoanele fizice și companiile au la dispoziție infrastructura de donații: 

- SMS lunar 2 euro 8844 cod SALVEZ

- PayPal https://bit.ly/3yBNZHn

- Cont bancar - RO45RNCB0071011434790144 - deschis la BCR, Sucursala Plevnei, titular cont: Salvați Copiii

Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇