1.100 de grame de viață și un copil care nu a vrut să renunțe

1.100 de grame de viață și un copil care nu a vrut să renunțe

Aceasta este povestea Amaliei, un copil special care a reușit de câteva ori să învingă moartea și să rămână cu părinții și cu fratele ei mai mare, care era foarte bolnav. Amalia s-a născut la 27 de săptămâni, foarte aproape de prematuritatea extremă, având o greutate de 1.100 de grame la naștere. Lupta ei pentru supraviețuire a durat în total 54 de zile, 49 de zile doar în secția de terapie intensivă. Amalia a fost reanimată de nenumărate ori și, în mod miraculos, a răspuns manevrelor de resuscitare de fiecare dată. Mama ei a fost cea care a avut mare încredere în echipa medicală și a refuzat transferul într-o unitate de nivel III, punându-și toate speranțele în profesionalismul neonatologilor și în aparatura medicală cu care Organizația Salvați Copiii România dotase maternitatea.

ADVERTISING

În momentul externării, Amalia era deja un erou pentru medici și cântărea 2.110 grame. Ulterior, evoluția ei a fost foarte bună, fără complicații pe termen lung. Amalia are acum 6 ani și este un copil perfect sănătos.

Din nefericire însă, naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur, care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată, are șanse reduse de a supravieţui. Echipamentele medicale insuficiente rămân oproblemă frecventă în România. 

ADVERTISING

Șansele Amaliei au fost strâns legate de devotamentul medicilor, dar până și acest aspect este insuficient atunci când resursele sunt limitate. Un copil nascut prematur este, fără dar și poate, un copil special, care învață să lupte din primele clipe. Sunt copii fragili, cu organele insuficient dezvoltate pentru lumea de afară, a căror șansă la viață este aproape nulă fără aparatura care să le ofere protecția și asistența necesară supraviețuirii. Fiecare copil are șansa lui, dincolo de orice statistică de supraviețuire. Copiii salvați, care vin apoi în vizită la spital, de mână cu părinții lor, sunt dovada vie că această luptă pentru viață merită dusă deopotrivă de medici și copii, secundă cu secundă.

ADVERTISING

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit 

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.

Din  anul 2010, Organizația Salvați Copiii se implică în reducerea mortalității infantile, ajungând până acum în 102 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 930 de echipamente vitale, investind peste 7.000.000 de euro.