1.100 de grame de viață și un copil care nu a vrut să renunțe

1.100 de grame de viață și un copil care nu a vrut să renunțe

Aceasta este povestea Amaliei, un copil special care a reușit de câteva ori să învingă moartea și să rămână cu părinții și cu fratele ei mai mare, care era foarte bolnav. Amalia s-a născut la 27 de săptămâni, foarte aproape de prematuritatea extremă, având o greutate de 1.100 de grame la naștere. Lupta ei pentru supraviețuire a durat în total 54 de zile, 49 de zile doar în secția de terapie intensivă. Amalia a fost reanimată de nenumărate ori și, în mod miraculos, a răspuns manevrelor de resuscitare de fiecare dată. Mama ei a fost cea care a avut mare încredere în echipa medicală și a refuzat transferul într-o unitate de nivel III, punându-și toate speranțele în profesionalismul neonatologilor și în aparatura medicală cu care Organizația Salvați Copiii România dotase maternitatea.

În momentul externării, Amalia era deja un erou pentru medici și cântărea 2.110 grame. Ulterior, evoluția ei a fost foarte bună, fără complicații pe termen lung. Amalia are acum 6 ani și este un copil perfect sănătos.

Din nefericire însă, naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur, care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată, are șanse reduse de a supravieţui. Echipamentele medicale insuficiente rămân oproblemă frecventă în România. 

Șansele Amaliei au fost strâns legate de devotamentul medicilor, dar până și acest aspect este insuficient atunci când resursele sunt limitate. Un copil nascut prematur este, fără dar și poate, un copil special, care învață să lupte din primele clipe. Sunt copii fragili, cu organele insuficient dezvoltate pentru lumea de afară, a căror șansă la viață este aproape nulă fără aparatura care să le ofere protecția și asistența necesară supraviețuirii. Fiecare copil are șansa lui, dincolo de orice statistică de supraviețuire. Copiii salvați, care vin apoi în vizită la spital, de mână cu părinții lor, sunt dovada vie că această luptă pentru viață merită dusă deopotrivă de medici și copii, secundă cu secundă.

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit 

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.

Din  anul 2010, Organizația Salvați Copiii se implică în reducerea mortalității infantile, ajungând până acum în 102 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 930 de echipamente vitale, investind peste 7.000.000 de euro.

Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de