Cei șase supereroi: Poveștile celor șase copii care au învins, chiar și la 540 de grame de viață

Cei șase supereroi: Poveștile celor șase copii care au învins, chiar și la 540 de grame de viață

La doar 550 de grame, doi copii care au împărțit același salon de terapie intensivă au învățat să respire singuri și vor putea merge acasă. Medicii au reușit să opereze o fetiță de doar 540 de grame și aparatura medicală performantă i-a susținut funcțiile vitale, până când a început să respire și să mănânce, ca orice nou-născut.

Organizația Salvați Copiii România vă spune poveștile lui Ivan, Ionuț, Mirela, Alexandra, Virgil și Ioana, născuți cu prematuritate severă, și a curajului lor de a trăi: aparatura medicală de ultimă generație pe care o aveau maternitățile unde au venit pe lume a făcut diferența între reușită și dramă.

Organizația Salvați Copiii, care a dotat până acum 120 de unități medicale din toate județele țării, lansează un apel către companiile din România, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

La doar 700 de grame, Ivan învață să respire

Ivan a fost curios și hotărât. A venit pe lume prea devreme, la 26 de săptămâni, cu o greutate de doar 700 de grame. Prea mic și prea fragil, incubatorul a fost pentru el șansa la viață.

ADVERTISING

A respirat ventilatorul pentru el, până când, încet, a învățat și Ivan să respire. Uneori obosește și atunci același ventilator îl susține și preia efortul.

Prima lună de viață a fost o luptă continuă. Cu apariția unei complicații digestive severe, a fost nevoie de intervenție chirurgicală în incubator, fiind prea mic și instabil pentru a tolera transportul la sala de operații. Înarmat cu o voință de fier, întrece așteptările tuturor.

Medicii din secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” se bucură de fiecare gram câștigat, orice mică schimbare este un pas mare, spre casa unde îl așteaptă părinții.

750 de grame și o forță infinită de a trăi – povestea Mirelei

Mirela s-a născut prematur, la 29 de săptămâni, cântărind doar 750 de grame. Fetița asociază rapid o complicație severă digestivă cu perforație intestinală.

Severitatea simptomelor impune intervenția chirurgicală la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde ajunge în a 3-a zi de viață. 

Forța ei de a trăi a depășit toate problemele medicale: la două luni de la naștere, Mirela a plecat acasă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

540 de grame și un copil supererou - Alexandra

Născută la 24 de săptămâni, Alexandra cântărea doar 540 de grame. Cu toate sistemele și organele extrem de imature, îngrijirea și tratamentul ei au reprezentat o mare provocare. Pentru intervenția chirurgicală care i-a salvat viața, a fost nevoie de mobilizare multidisciplinară extinsă - neonatologie, anestezie, chirurgie și transfuzii, o pregătire minuțioasă cu 24 de ore anterior intervenției, elaborarea unui plan etapizat și transportul întregii aparaturi necesare terapiei unui pacient cu această greutate în sala de operații.

Sfidând prognosticul și statisticile, Alexandra a reușit, la vârsta de 4 luni, să respire fără ventilator, să mănânce și să crească.

La 6 luni, copila merge acasă.

Toate aceste intervenții au fost posibile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

La jumătate de kilogram fiecare, Virgil și Ioana au devenit prieteni de mici

Virgil și Ioana au fost de mici eroi. Ei au venit pe lume la 23, respectiv 26 de săptămâni de gestație, cu o greutate de 550 de grame fiecare, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, “Cuza-Voda”, Iași.

ADVERTISING

Au cunoscut mult prea devreme dificultățile: respirație imposibilă fără ajutorul ventilatorului, puncții venoase multiple pentru a primi perfuzii și tratamente, monitorizări complexe, tubulețe pentru a primi alimentația necesară.

Prietenos a fost doar incubatorul care le-a oferit căldură. Drumul până la externare a fost dificil, cu complicațiile obișnuite pentru această categorie de vârstă. La capătul a 120 de zile pentru Virgil și 115 pentru Ioana, copiii care s-au cunoscut în secția de terapie intensivă au plecat acasă.

Când vor crește, părinții au promis că-i vor duce la joacă împreună.

Ionuț a fost operat în incubator și a învins

Ionuț cântărea exact 550 de grame, atunci când s-a născut. Plămânii îi erau extrem de imaturi. Nimeni nu credea că va supraviețui. Cu dificultăți de respirație specifice vârstei și greutății foarte mici a avut nevoie de îngrijire de specialitate.

Timp de câteva luni, ventilatorul a respirat pentru și împreună cu el, i-a oferit căldura esențială, nutriția intravenoasă l-a hrănit.

La 4 luni, Ionuț a plecat acasă împreună cu părinții. Medicii de la Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, unde Ionuț a venit pe lume, spun că au fost martorii unei dorințe de viață nemaipomenite.

Investiția în sistemul de sănătate, o prioritate zero a Salvați Copiii

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 120 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu 1.500 de echipamente vitale, investind 10.000.000 euro și susținând astfel tratamentul și sănătatea a peste 200.000 de copii.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

De asemenea, doar în ultimii doi ani au fost realizate 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi în competențe în ceea ce privește ecografia, ventilația și îngrijirea nou-născutului prematur.

Redirecționarea a 20% din impozitul pe profit către Salvați Copiii România, resursă vitală pentru dotarea maternităților și a secțiilor de pediatrie

Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca aici contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2023.

Totodată, încurajăm companiile să depună la ANAF, până la data de 25.12.2023, Declarația 177, redirecționând astfel sumele aferente, conform legii, către Salvați Copiii. Declarația 177 și contractul le găsiți aici.

Sunt urgente dotările în următoarele unități medicale:

  • Vâlcea - Spitalul Orășenesc Horezu
  • Ilfov - Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  • Iași - Spitalul  Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iași
  • Galați - Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  • Hunedoara - Spitalul Județean Deva
  • Mureș - Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș
  • Timiș - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara
  • București - Spitalul Clinic de Urgentă pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Secție Clinica deTerapie Intensivă Neonatală
  • București - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  • București - Institutul Național pentru Sănatatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇