M. și-a născut băiețelul în ambulanța care o ducea la maternitatea din Botoșani, aflată la câteva zeci de kilometri distanță. L-a auzit plângând o singură dată, apoi s-au auzit doar vocile medicului și asistentei din ambulanță. Nu a înțeles ce s-a întâmplat, nici măcar nu a avut timp să se obișnuiască cu gândul că va fi mamă.
M. are 14 ani și a fost crescută doar de tată și de bunici.
A născut prematur, la fel ca multe alte mame adolescente, pentru că de cele mai multe ori sarcinile mamelor minore nu sunt monitorizate medical și apar complicații. Copilul cântărește puțin peste un kilogram și jumătate și este acum internat în Secția de Terapie Intensivă, unde aparatura medicală performantă primită recent face diferența reală între viață și moarte.
Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276, dintr-un total de 29.505), potrivit datelor definitive Eurostat. Procentul este sensibil mai mare în ceea ce privește fetele care au născut până la vârsta de 14 ani: 44,44% dintre acestea sunt din România, care ocupă astfel primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 14 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce.
Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii. Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.
Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani și de 18 ani la al doilea copil. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil, potrivit datelor unei cercetări comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România.
„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani beneficiază acum de aparatură medicală în valoare totală de aproape 900.000 lei, constând în 41 de echipamente performante: 2 aparate de ventilație, 6 monitoare, 8 blendere de aer, 1 hotă filtrantă cu flux de aer laminar, 6 lămpi de fototerapie, 15 injectomate, 1 Kit complet de resuscitare neopuff, 2 aparate de ventilație CPAP - pentru a le asigura celor mici un tratament adecvat.
Dotarea a avut loc în cadrul proiectului ”Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani”, derulat de Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. Proiectul este finanțat de Fundația Vodafone România, prin Fondul Viață pentru Nou-Născuți.
#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit
Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.
Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii se implică în reducerea mortalității infantile, ajungând până acum în 102 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 930 de echipamente vitale, investind peste 7.000.000 de euro.