Doar norocul de a ajunge aici i-a salvat viața

Doar norocul de a ajunge aici i-a salvat viața

Mai avea mai mult de două luni până să nască, dar toate erau pregătite: perdeaua cu margarete pictate, cărțile de povești, prima poveste ar fi fost probabil Degețica, un fel de tradiție de familie care începuse cu ea și cu fratele ei. Jucau chiar și cele două roluri: Degețica și Tom Degețel.

Maria este mama Ioanei. S-a pregătit să nască acasă, la Buzău, cu medicul care îi urmărise sarcina. Prietenii urmau să vină la maternitate, să o salute pe Ioana în primele ei zile de viață.

Ioana însă s-a grăbit și a pus la încercare inima mamei, chiar înainte de a face primele năzbâtii. S-a născut la 25 de săptămâni, la o maternitate din București, cântărind 700 de grame. Medicii au depus eforturi pentru a o salva și a beneficiat de toate procedurile: ventilație, incubator, monitorizări, tratamente specifice, inclusiv cel pentru retinopatie.

Norocul a făcut ca Maria să poată fi transferată la maternitatea Cantacuzino, care îngrijește nou-născuți atât de fragili.

„Noi eram disponibili la momentul acela, dar o mare parte a anului calendaristic suntem închiși pentru prematuri. Nu primim, pentru că avem toate locurile ocupate. Ea a picat exact într-o perioadă în care noi aveam disponibilitate – acesta a fost norocul ei. Astăzi, mama Ioanei își exprimă constant recunoștința față de noi, medicii, însă noi nu ne-am făcut decât treaba”, povestește medicul.  

Acum copilul este bine, are 7 luni de viață și este un caz fericit. Continuă să urmeaze consulturile post-externare.

DOTAREA SECȚIILOR DE PEDIATRIE ȘI A MATERNITĂȚILOR, PRIORITATE PENTRU SALVAȚI COPIII ROMÂNIA

Anul acesta Salvați Copiii va susține spitale din județele: Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București.

Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitate a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu - Rusescu”. Maternitatea  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului, aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri care necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare  sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text SALVEZ.

Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇