După opt ore, a supraviețuit. De acum era bine

După opt ore, a supraviețuit. De acum era bine

Era o zi normală de muncă la spital, când a sunat telefonul fix: A adus ambulanța o fetiță de 2 ani și 7 luni, care a înghițit pastilele tatălui găsite pe noptieră, mai exact cinci tablete de dicarbocalm. La scurt timp a găsit-o mama cu folia în mână, palidă la față și vomitând. Închid telefonul și încep să îmi pregătesc toate cele necesare pentru a acorda primul ajutor. Urc în secție.

După opt ore de tratament și așteptare, fetița a început să se joace. Era de acum în afara pericolului.

Așa povestește un medic ziua lui la spital. Un spital din provincie, din orașul Măcin, care deservește o populație de 32.000, din Măcin și 24 de comune limitrofe. Anual, sunt tratați aici în jur de 900 de copii.  De acum, medicii din secția de pediatrie a Spitalului Orășenesc Măcin din Tulcea vor avea noi echipamente: analizor gaze sanguine, aspirator de secreții portabil, EKG și un bilirubinometru care să îi sprijine în oferirea unor investigații și asistență de calitate pentru un diagnostic sigur și precis, în urma unei dotări ample făcute de Organizația Salvați Copiii România, parte a programului de întărire a capacității sistemului medical românesc.

 La spital vin medici care fac naveta zilnic de la Brăila sau Galați, iar  de multe ori când sunt anunțate condiții meto defavortabile, medicii preferă să rămână în spital, chiar dacă nu sunt de gardă,  pentru intervenții de urgență, spune managerul spitalului, Vasilica Dascălu.

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit 

Companiile pot investi în programul de dotare a secțiilor de neonatologie și pediatrie, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.

În cadrul acestui program, au fost investiți peste 8.500.000 de Euro în dotarea a 105 de unități medicale, (secții de neonatologie, terapie intenivă neonatală, secții de pediatrie și OG) din toate județele țării, cu peste 1020 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și susținerea tratamentului a peste 140.000 de copii.

Copilărie furată
Pentru trei din 10 copii români, copilăria este o vulnerabilitate. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație în mod nediscriminatoriu. Copiii pe care îi vedem doar în statistici, îi auzim doar în reportajele de sărbători. Copiii care cresc marginalizați, fac la rândul lor copii și perpetuează sărăcia educațională, ca orice traumă care trece de la o generație la alta.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor, de la 35% în 2019 la 36,3% în 2020.

Deprivarea materială severă crește și ea ușor în populația generală, de la 14,5% la 15,2%, dar crește mai mult în rândul copiilor, de la 17,7% la 21,4% și crește masiv în rândul copiilor mici (sub 6 ani), de la 16% la 22%.

Deprivarea materială în sfera alimentară (inabilitatea de a-și permite, măcar o dată la două zile, o masă cu carne, pește sau proteină echivalentă) evoluează absolut dramatic, mai ales în cazul familiilor cu copii: a crescut de la 9,1% la 11,9% în cazul familiilor formate din doi adulți și doi copii și de la 18,9% la 30% în cazul familiilor monoparentale.

2020 este primul an, din 2015, în care România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpuria școlii, de la 15,3% (2019) la 15,6% (2020) Astfel, țara noastră s-a îndepărtat și mai mult de ținta pe care își asumase să o atingă până în anul 2020 (11.3%).

În același timp, a scăzut rata de participare la servicii de îngrijire și educație pentru copilăria timpurie. În cazul serviciilor cu program redus (1-29 de ore pe săptămână), scăderea este de la 63,3% la 48,4% în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani și de la 13,1% la 6,2% în cazul copiilor sub 3 ani. În cazul serviciilor cu durată prelungită (peste 30 de ore/săptămână), scăderea este de la 11,5% la 11% în cazul copiilor între 3 și 6 ani și de la 1% la 0,6% în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.

În fiecare săptămână, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România, spotmedia.ro vă va fi vocea copiilor din aceste statistici uitate în câte un sertar. Vă vom spune povestea lui Ionuț, povestea Alexiei, vom scrie despre soluții și garanții pentru o copilărie recuperată.
un proiect susținut de