Pregătirile pentru învestirea lui Biden aduc aminte de 9/11, nu de o sărbătoare: Militari verificați, străzi închise, garduri de protecție și baricade de beton

Pregătirile pentru învestirea lui Biden aduc aminte de 9/11, nu de o sărbătoare: Militari verificați, străzi închise, garduri de protecție și baricade de beton

Șefii structurilor militare ale SUA au condamnat, într-o declarație comună, asaltul violent asupra Capitoliului, de săptămâna trecută. Ei și-au reafirmat jurământul de a susține și apăra Constituția.

”Poporul american a avut încredere în armată să îi protejeze pe ei și Constituția în ultimii aproape 250 de ani. (…) Violențele din Washington din 6 ianuarie au fost un atac direct asupra Congresului, Capitoliului și procesului nostru constituțional. Plângem moartea celor doi polițiști de la Capitoliu și a celor afectați de aceste evenimente fără precedent.

Am văzut acțiuni în clădirea Capitoliului care încalcă statul de drept. Dreptul la libera exprimare și cel de a protesta nu dau nimănui dreptul de a recurge la violențe, revolte și insurecții. (…)

Pe 20 ianuarie, în conformitate cu Constituția, confirmat de tribunale și de state, certificat de Congres, președintele ales Biden va fi învestit și va deveni al 46-lea președinte. Militarilor de acasă sau din misiuni le transmitem fiți pregătiți, cu ochii ațintiți spre orizon și focusați pe misiune”, se arată în scrisoarea semnată de cei mai importanți generali.

ADVERTISING

Jurnaliștii de la CNN scriu că acest gest comun arată gradul de îngrijorare și marile provocări de la Washington înainte de ceremonia de învestire a lui Biden. Există deja numeroase informații că suporterii lui Trump pregătesc noi acțiuni pentru a întrerupe această ceremonie.

Și tensiunile cresc de la un moment la altul, mai ales că miercuri Camera Reprezentanților este de așteptat să voteze punerea sub acuzare a lui Trump pentru violențele de săptămâna trecută.

Demnitarii americani, în șoc

Teama domnește printre deputați și senatori. Unii susțin că anumiți republicani au comunicat sau cooperat cu cei care au luat cu asalt Capitoliul. Alții vorbesc de republicani care intră cu arme de foc în clădire, în ciuda reglementărilor.

ADVERTISING

Astfel, au fost luate deja măsuri de securitate fără precendent. La intrarea în Camera Reprezentanților au fost instalate marți detectoare de metale.

Senatorul Chris Van Hollen a declarat pentru CNN, după o ședință pe tema măsurilor de securitate de la învestire, că numărul celor care sunt așteptați să vină în Washington săptămâna viitoare, în special militanți extremiști, este ”infricoșător”.

”Luăm toate măsurile pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că învestirea va avea loc cu succes”, a spus el.

Reședința vicepreședintelui, baricadată ca după 9/11

Totodată, în noaptea de marți spre miercuri, reședința oficială a vicepreședintelui de la U.S. Naval Observatory din Washington a fost transformată într-o adevărată fortăreață.

ADVERTISING

Reședința a fost înconjurată cu un gard de protecție dublat de baricade din ciment.

Nivelul de securitate este unul fără precedent de la atentatele din 11 septembrie.

În plus, numeroase străzi din jurul Casei Albe au fost închise și au apărut și în acest perimetru garduri de protecție și baricade din ciment.

Militarii, verificați să nu fi participat la asaltul de la Capitoliu

Revenind la declarația comună a șefilor armatei SUA, ea vine și în contextul în care se fac cercetări dacă printre suporterii lui Trump care au participat la violențele de la Capitoliu se află și militari.

Armata lucrează împreună cu Secret Service pentru a verifica soldații din Garda Națională detașați la Washington pentru a asigura ordinea la învestirea lui Biden.

De asemenea, soldații sunt instruiți ca, dacă aud sau văd ceva ieșit din comun la colegii lor să raporteze superiorilor.

”Nu este loc pentru extremism în armată și vom ancheta individual fiecare plângere și vom lua acțiunile care se impun. Armata lucrează cu FBI pentru a identifica oamenii care au participat la atacul violent asupra Capitoliului și pentru a vedea dacă au legături cu armata”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei americane.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇