Donald Trump, acuzat de instigare la revoltă, are puține șanse să mai candideze vreodată la președinție

Camera Reprezentanților va vota punerea sub acuzare a președintelui american pentru instigare la revoltă.
Donald Trump, acuzat de instigare la revoltă, are puține șanse să mai candideze vreodată la președinție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump mai are de stat maximum o săptămână la Casa Albă. Aventura sa de patru ani la cârma celei mai puternice democrații din lume se va termina prin declanșarea unui al doilea proces de demitere (impeachment), caz unic în istorie.

  • Camera Reprezentanților SUA va vota punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru instigare la revoltă.
  • Mike Pence, vicepreședintele SUA, a refuzat să-l suspende pe Donald Trump în baza amendamentului 25 din Constituție.
  • Șeful republicanilor din Senat spune că e de acord cu demiterea președintelui doar dacă toți cei 100 de senatori votează pentru asta, ceea ce e puțin probabil.
  • Democrații vor amâna votul din Senat pentru “pedepsirea” lui Donald Trump pentru trei luni.
  • Acest vot nu-i va permite actualului președinte să mai candideze niciodată la funcția de președinte.
  • Mai mulți republicani susțin această strategie din cauza temerilor că Trump ar putea distruge partidul.

Miercuri, 6 ianuarie, în fața Casei Albe s-a desfășurat un mare miting de susținere pentru Donald Trump. Câteva zeci de mii de oameni au venit la chemarea acestuia pentru a-l sprijini într-o ultimă încercare de a anula rezultatele alegerilor desfășurate în 3 noiembrie, atunci când Trump a pierdut în fața lui Joe Biden, reprezentantul Partidului Democrat.

ADVERTISING

Liderul republicanilor, timp de două luni, a susținut în majoritatea declarațiilor publice, dar și în sute de postări pe Twitter, rețea socială pe care contul său avea 88 de milioane de urmăritori, că de fapt el a câștigat alegerile “într-o manieră categorică”, iar acestea “i-au fost furate” de o serie de conspirații.

„Vom merge până la Capitoliu și îi vom aplauda pe curajoșii noștri senatori și congresmeni și, probabil, nu-i vom aplauda atât de mult pe unii dintre ei, pentru că nu ne vom lua niciodată țara înapoi prin slăbiciune. Trebuie să dăm dovadă de putere, trebuie să fim puternici”, a declamat Donald Trump de la tribună. Mulțimea l-a ascultat și a luat cu asalt Capitoliul.

Donald Trump, izolat în Casa Albă

La câteva ore după stoparea revoltei, rețelele sociale i-au suspendat definitiv toate conturile lui Donald Trump, acesta întrerupând forțat legătura cu armata sa de susținători.

Avocații lui Donald Trump au pierdut în instanță peste 60 de procese inițiate în diferite state în care cereau stoparea numărării voturilor sau anularea lor pe motive de fraudă. În cele mai multe, dovezile prezentate nu au fost concludente.

Donald Trump a pierdut și două procese la Curtea Supremă, o instanță dominată de judecători cu vederi conservatoare.

În data de 6 ianuarie, în Congresul American (Parlamentul SUA) s-a desfășurat un eveniment mai mult simbolic, cel de certificare a voturilor electorilor, reprezentând statele federale.

Peste 100 de reprezentanți și 10 senatori au decis să conteste votul electorilor, o abordare politică inedită, considerată de mai mulți juriști americani drept un atac la adresa Constituției.

Donald Trump a văzut în acest eveniment una din ultimele sale posibilități de a anula rezultatul alegerilor și, în primă fază, a făcut presiuni asupra lui Mike Pence, vicepreședintele SUA, de a respinge voturile electorilor și de a cere reluarea alegerilor în unele state.

USA News - January 6, 2021
Suporterii președintelui l-au ascultat și au luat cu asalt Capitoliul, locul unde se desfășura procesul de validare a rezultatelor de la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 - Foto: Hepta.ro

Vicepreședintele, noul inamic al lui Trump

Mike Pence, de altfel un om politic conservator principial și extrem de loial președintelui, i-a răspuns acestuia că nu va încălca în niciun fel prevederile Constituției.

“Cu o zi înainte de certificare, Trump era extrem de furios, a declarat o persoană prezentă în Biroul Oval, pentru că Pence i-a spus președintelui că intenționează să certifice rezultatele alegerilor. Pence nu a fost implicat în niciun fel în planificarea mitingului și nici nu avea nici cea mai mică idee că Trump intenționa să incite mulțimea să ia cu asalt Capitoliul”, a declarat un oficial pentru Washington Post.

Donald Trump, la scurt timp după ce a primit acest răspuns, a pornit un atac asupra lui Pence prin postarea mai multor mesaje critice la adresa vicepreședintelui pe contul său de Twitter.

Apoi, în ziua de 6 ianuarie, puțin după ora 12:00, Donald Trump s-a urcat la tribună și le-a cerut susținătorilor săi să pornească în marș spre Capitoliu, sediul celor două camere ale parlamentului american, și să-i convingă pe aleși, atât republicani cât și democrați, să anuleze rezultatul alegerilor.

The Capitol Riots: An Hour-By-Hour Timeline
VIDEO. Cum s-a desfășurat asaltul asupra Capitoliului - Sursa: CNBC/YouTube

A doua încercare de demitere a lui Donald Trump

Au urmat patru ore de haos în care reprezentanți și senatori s-au aflat sub asaltul unei mulțimi fanatice, fiind salvați cu greu de poliția instituției. 5 persoane au murit printre care un reprezentant al forțelor de ordine, ucis prin lovituri repetate de manifestanţi, iar o femeie a fost împușcată de polițiști.

În urma acestei instigări și a atacului la adresa instituțiilor democratice, destinul lui Donald Trump s-a schimbat peste noapte.

Partidul Democrat a decis să inițieze a doua procedură de impeachment împotriva președintelui SUA, după cea din septembrie 2019. Atunci a fost acuzat de obstrucționarea justiției din cauza refuzului de a apărea în fața comisiilor de anchetă în legătură cu presiunile puse de Donald Trump asupra autorităților din Ucraina, pentru a începe o anchetă penală împotriva fiului lui Joe Biden.

Donald Trump a fost salvat de la demitere de votul din Senat, camera superioară a Congresului american, în care republicanii aveau majoritatea.

Pentru ca demiterea președintelui să fie efectivă, în favoarea impeachment-ului trebuie să voteze două treimi dintre membrii Senatului, adică 66.

Donald Trump, de o săptămână, este un lider izolat. Camera Reprezentanților va vota miercuri declanșarea procedurii de demitere a acestuia, dar nu înainte de a-i cere în mod oficial lui Mike Pence să suspende atribuțiile lui Trump, invocând amendamentul 25 din Constituție.

Vicepreședintele SUA a lăsat să se înțeleagă că nu va face acest lucru pentru că el împreună cu consilierii juridici interpretează această suspendare ca fiind direct legată de o pierdere a capacităților fizice ale președintelui.

Amendamentul 25 a fost invocat atunci când președintele în funcție a suferit o intervenție chirurgicală, iar pentru o scurtă perioadă a fost inconștient din cauza anesteziei.

O nouă candidatură a lui Donald Trump a devenit, practic, imposibilă

În cazul în care Mike Pence va refuza să-l înlăture pe Donald Trump, Camera Reprezentanților în calitate de procuror îl va pune sub acuzare pe actualul președinte pentru “înalte crime și contravenții în urma incitării la insurecție”.

Mai mulți senatori republicani, doi în declarații publice, iar alții în particular au susținut că sunt de acord să voteze pentru demiterea lui Donald Trump, dar un memorandum intern scris de liderul republicanilor din Senat Mitch McConnell arată că nu va susține demiterea președintelui decât dacă se va ajunge la un acord între ambele partide și cei 100 de senatori vor vota în bloc pentru încetarea mandatului lui Donald Trump înainte de termen.

E practic imposibil ca un astfel de acord să se încheie în scurtul timp rămas până la sfârșitul mandatului actualului președinte, 20 ianuarie 2021. 

În această situație, liderii democrați vor vota începerea procedurii și punerea sub acuzare a lui Trump în Camera Reprezentanților, unde dețin majoritatea, iar dosarul pentru judecare va fi trimis către Senat peste 100 de zile de la preluarea președinției de către Joe Biden, dar și controlul Senatului de către Partidul Democrat.

Miza politică este uriașă. Impeachment-ul este instrumentul prin care ambele partide îl pot controla pe Donald Trump. În cazul în care va fi judecat și pedepsit de către Senat, Trump nu va mai putea ocupa nicio funcție publică pe parcursul vieții. Deci va fi scos din joc pentru următoarele alegeri.

Calculul democraților e unul simplu. Pariază că vor găsi susținerea a cel puțin 15 senatori republicani care vor vrea să blocheze o posibilă candidatură a lui Trump la președinție. 

În următoarele trei luni vor apărea noi informații despre ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu, iar acuzațiile și procesele se vor înmulți la adresa lui Donald Trump, toată lumea dorind să se delimiteze de un personaj atât de nociv pentru democrație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇