Decizia Twitter de a-l împiedica pe președintele Donald Trump – care încă e cel mai puternic om al Planetei – să mai posteze mesaje de pe contul personal și de pe cele ale Casei Albe a iscat reacții puternice și contradictorii în mediul online.
Unii susțin că Twitter a procedat corect. Ba chiar că ar Trump trebuia dat afară mai demult de pe rețeaua de socializare.
Alții spun că blocarea lui Trump e mai degrabă un abuz care, în loc să rezolve o problemă, deschide calea către încălcări majore ale libertății de exprimare în întreaga lume.
Cum stau lucrurile de fapt și cum ne influențază pe noi toate astea?
Pentru început, iată contextul, câteva dintre marile întrebări născute din această situație fără precedent, dar și care sunt primele opinii exprimate de jurnaliști și specialiști în comunicare din România.
Donald Trump a postat mesaje controversate pe Twitter pe toată durata mandatului său de președinte al Statelor Unite. Iar rețeaua de socializare nu l-a sancționat întotdeauna.
Spre exemplu, potrivit Washington Post, pe 26 mai 2020, echipa Twitter a adăugat mențiuni la o postare a lui Trump care conținea informații false. Totuși, nu i-a restricționat președintelui accesul la cont.
Problema este că, în ultimele săptămâni, mesajele transmise de Donald Trump prin diverse canale au motivat sau chiar incitat sute de oameni să dea buzna într-o ședință a Congresului și să vandalizeze Capitoliul.
În context, la finele acestei săptămâni, Twitter i-a blocat accesul la cont lui Donald Trump, motivând că există riscul ca postările acestuia să incite la violență.
De asemenea, Twitter i-a șters lui Trump mai multe postări de pe contul său de campanie electorală și de pe conturile oficiale ale instituției prezidențiale și ale Casei Albe.
Cu alte cuvinte, Trump nu mai este, sub nicio formă, binevenit pe Twitter.
Câteva întrebări esențiale despre blocarea lui Trump
E o situație fără precedent, care a dat naștere la o mulțime de întrebări. Iată doar câteva dintre ele:
- I s-a încălcat lui Donald Trump, prin blocarea accesului la Twitter, dreptul la libera exprimare, enunțat în Primul amendament al Constituției SUA?
- Avea Twitter dreptul să îl împiedice pe Trump să mai posteze? Și dacă da, în baza căror criterii putea decide Twitter să-l blocheze pe Donald Trump?
- Avea Twitter obligația să îl lase pe Trump să posteze pe pe contul personal, de pe cel de campanie, sau de pe cele ale instituției președintelui SUA și Casei Albe?
- A ajutat la ceva decizia Twitter de a-l bloca pe Trump? A împiedicat asta noi mișcări de stradă?
- Deschide blocarea lui Donald Trump pe Twitter calea spre posibile îngrădiri ale libertății noastre de exprimare?
Unele dintre răspunsuri sunt la îndemână. Altele sunt ceva mai greu de găsit. Iată despre ce este vorba:
I s-a încălcat lui Donald Trump dreptul la libera exprimare, prevăzut în Primul Amendament al Constuiției SUA?
Rostul Primului Amendament din Constituția SUA e să împiedice adoptarea de legi care îngrădesc libertățile persoanei (de exprimare, de credință religioase etc.). Amendamentul nu face nicio referire la obligațiile unor rețele sociale private, cum e Twitter, de a le garanta liber acces tutror celor care vor să posteze.
În plus, Twitter are un regulament pe care toți utilizatorii trebuie să-l respecte. În cazul în care unii nu o fac, rețeaua își rezervă dreptul de a le bloca accesul.
Or, printre regulile Twitter se numără și una care prevede că postările nu trebuie să aibă un caracter manipulator cu privire la procese electorale și altele procese din sfera civilă. Cu alte cuvinte, dacă ar fi vrut, Twitter l-ar fi putut bloca pe Trump de când a început să posteze că a fost furat la alegeri, fără să aducă dovezi în acest sens.
La celelalte întrebări, răspunsurile nu mai sunt chiar la îndemână. E greu de spus cât a ajutat blocarea lui Trump și ce s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi continuat să posteze.
De asemenea, nu e tocmai ușor de prevăzut cum vor folosi rețelele de socializare puterea pe care au dobândit-o.
Iată ce cred despre toate astea mai mullți jurnaliști și specialiști cunoscuți în comunicare din România.
De ce contează că Trump a fost dat afară de pe Twitter. Cine a cîștigat din asta și cum ne influențează pe noi
Președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Dragoș Stanca, susține, într-o postare pe Facebook, că blocarea lui Trump riscă să se transforme într-un precedent periculos. Iată motivul.
”Twitter i-a suspendat contul lui Trump cu totul.
Între timp, toți demenții planetei - inclusiv dictatori pe bune - au liber la butoane, pe mai toate platformele sociale.
Aia e: ghinion. Nu sunteți în State, n-aveți ce face.
Ca un mândru membru al coloniei digitale est europene, urmăresc inițiativa cu atenție, îngrijorare și cu speranța că, de acum încolo, liderii big tech vor trata serios și cauzele, nu doar efectele haosului (dez)informațional pe care l-au provocat pe glob.
Altminteri, ce vedem azi nu e deloc o rezolvare a unei probleme planetare (nu doar americane) profunde: e doar un precedent care poate aluneca usor de la unul aparent necesar la periculos”, a scris Dragoș Stanca pe Facebook.
Jurnalistul Marco Badea este de acord că decizia creează un precedent, dar susține că acesta este unul pozitiv.
”Contul de twitter al lui Donald Trump, cu aproape 89 de milioane de urmăritori, a fost spațiul din care incompetentul președinte american a viciat democrația americană, și-a cultivat cultul personalității și și-a purtat atacul asupra “inamicilor” săi, fie ei democrați sau republicani, membrii ai guvernului sau lideri ai autorităților locale ori mass-media.
Decizia celor de la Twitter creează un precedent pozitiv, căci amplifică ideea de respectare a dialogului în online, obligându-i pe cei care își fac un cont pe un site sau pe o platformă socială să respecte regulile comunității.
Iar măsura asta nu înseamnă nici cenzură, nici limitare a dreptului la exprimare, ci reprezintă doar ideea de libertate pentru toți cei care vor să participe sau nu la conversație, respectând în același timp tonul civilizat și lipsit de fake news”, a scria Marco Badea de Facebook.
Jurnalistul Emilian Isăilă, senior editor la SpotMedia.ro este, de asemenea, de părere că Trump trebuia de multă vreme blocat pe Twitter. Iată cum argumentează, în raport cu părerile deja exprimate mai sus:
”În opinia mea, contul lui Donald Trump trebuia închis de foarte multă vreme.
Imperfecțiunea și problemele acestor platforme de comunicare au transformat un lider corupt într-o forță distructivă care s-a întors împotriva sistemului democratic din SUA, sacrificând vieți omenești.
Platformele sociale și-au modificat în ultimii ani algoritmii astfel încât încurajează și promovează postările celor care plătesc pentru distribuirea mesajelor, dar și pe ale celor care incită la violență, la ură de rasă, la conflict, pentru că aceste mesaje atrag audiență, creează polarizare și generează mai multă vizibilitate pentru campaniile publicitare.
Goana după maximizarea profiturilor ale rețelelor sociale a creat, în final, o armată de monștri, iar Trump a devenit liderul lor.
Pentru cei care vorbesc despre cenzură cred că nu stăpânesc prea bine proprietatea termenilor.
Cenzura e un atribut al autorității de stat, o decizie pe care o ia unilateral și subiectiv un regim politic, o entitate publică împotriva mijloacelor de informare. Pe când aici, avem decizia unei companii private care a considerat că un semnatar al contractului, respectiv utilizatorul Donald Trump, a încălcat prevederile acestuia.
De ce a luat Twitter decizia abia acum? De ce alți utilizatori au fost blocați sau au avut conturile suspendate pentru mult mai puțin? De ce alți dictatori au conturi pe rețelele sociale și fac același lucru ca Trump în țările lor? Acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundă managerii acestor companii private, răspunsuri pe care le aștept cu mare interes.
Întrebări pe care oamenii de bună credință le-au tot pus în ultimii ani. Suspendarea contului lui Trump seamănă, păstrând proporțiile, cu decizia unui administrator de site de a șterge un comentariu care nu respectă termenii și condițiile de înscriere pe acel site. Atât și nimic mai mult”, precizează Emilian Isăilă.
Cine este acum cel mai puternic?
La scurt timp dupa ce a fost blocat pe Twitter, Trump și-a pierdut accesul și la contul de Facebook.
Orlando Nicoară, unul dintre cei mai cunoscuți manageri din mass-media românească, apreciază că, atunci când i-a blocat contul lui Trump, Mark Zuckerberg a devenit cel mai puternic om al Planetei. Acesta controlează Facebook, Instagram și WhatsApp.
Pentru comparație, rețeaua Twitter, condusă de Jack Dorsey, deși este foarte puternică în SUA, are sub 400 de milioane de utilizatori, în vreme ce doar Facebook are 2,74 miliarde de utilizatori în toată lumea.
În plus, Nicoară spune că Zuckerberg nu l-a blocat pe Trump decât după ce a făcut o serie de calcule politice și s-a asigurat că Republicanii nu vor avea suficientă putere încât să-l răzbune pe președintele aflat la final de mandat.
SpotMedia vă invită la dezbatere: A procedat Twitter corect?
Atunci când vine vorba despre drepturi și libertăți, părerea fiecăruia dintre noi contează.
Așa că Spotmedia.ro vă invită la dezbatere.