Tot mai mulți republicani anunță că vor vota împotriva lui Trump, iar numărul lor ar putea fi mult mai mare. Cum arată situația înaintea votului în Cameră

Tot mai mulți republicani anunță că vor vota împotriva lui Trump, iar numărul lor ar putea fi mult mai mare. Cum arată situația înaintea votului în Cameră

Până la 25 de deputați americani republicani ar urma să voteze punerea sub acuzare a lui Donald Trump miercuri, după ce instigările sale au dus la violențele de la Capitoliu care au șocat lumea săptămâna trecuta.

CNN a consultat mai multe surse din rândul republicanilor și informațiile obținute variază. Unii zic că 20 de foști aliați ai lui Trump îi vor vota punerea sub acuzare, alții între 10 și 25, alții că mai puțin de 20.

Cei 5 care și-au asumat deja public votul

În orice caz, cinci republicani au anunțat deja public că vor vota împotriva lui Trump. Printre ei e Liz Cheney, care are și a treia cea mai importantă funcție deținută de republicani în Camera Reprezentanților.

ADVERTISING

Fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney a anunțat, marți, că îl consideră direct responsabil pe Trump de violențele de la Capitoliu.

”El a chemat gloata și a aprins fitilul. Tot ce a urmat e vina lui. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără implicarea lui. Voi vota pentru impeachmentul președintelui”, a anunțat Liz Cheney.

Republican Liz Cheney says she will vote to impeach Trump

De asemenea, republicanii Adam Kinzinger și John Katko și-au asumat public că vor vota împotriva lui Trump.

ADVERTISING

Katko a fost primul republican care a anunțat cum va vota.

”Să permitem președintelui Statelor Unite să incite la astfel de atacuri fără niciun fel de consecințe ar fi o amenințare directă la viitorul democrației noastre. Din acest motiv, nu pot să stau pe margine. Voi vota pentru punerea sub acuzare a acestui președinte”, a spus Katko.

Aceleași motive le-a invocat ulterior și Adam Kinzinger.

”Ca congresman, am încercat mereu să fac ce e mai bine pentru oamenii pe care îi reprezint și pentru țară, ca întreg. Suntem în ape tulburi aici, într-un moment din istorie pe care nu-l credeam posibil în timpurile noastre.

ADVERTISING

Pe 6 ianuarie, președintele Statelor Unite a încurajat o gloată furioasă să ia cu asalt Capitoliul. Gloata a devenit violentă și a devastat simbolul democrației noastre. Nenumărați oameni au fost răniți și câțiva au murit, inclusiv doi polițiști ai Capitoliului.

Nu există nicio urmă de îndoială că președintele Statelor Unite și-a încălcat jurământul și a fost cel care a incitat la asalt. S-a folosit de funcție ca să atace Legislativul. (…) Voi vota pentru impeachment”, e declarația emisă de Kinzinger.

”Pentru” va vota și republicana Jaime Herrera Beutler, care a spus că sunt ”dovezi de necontestat” împotriva lui Trump. ”Partidul Republican e bine reprezentat atunci când membrii săi aleg adevărul”.

Fred Upton a emis, de asemenea, o declarație în care spune că va vota împotriva președintelui în exercițiu și și-a îndemnat colegii să facă la fel: ”trebuie să dam undă un semnal clar că țara noastră nu va tolera acțiunile niciunui președinte de a împiedica un transfer pașnic de putere”.

Trump ar putea fi scos din joc pe viață

Amintim că reprezentanții sunt chemați miercuri să voteze începerea procedurii și punerea sub acuzare a lui Trump. Democrații dețin majoritatea în Camera Reprezentanților.

Dosarul va fi trimis apoi către Senat, cel mai probabil peste aproximativ trei luni, deci după preluarea președinției de către Joe Biden, dar și controlul Senatului de către Partidul Democrat.

În cazul în care va fi judecat și pedepsit de către Senat, Trump nu va mai putea ocupa nicio funcție publică pe parcursul vieții.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇