E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Gabrielei Firea a lăsat companiile municipale cu datorii de zeci de milioane de lei la bugetul de stat.

Din lipsă de bani și neștiind ce să facă mai departe, unele dintre companii și-au suspendat deja activitatea. Altele încearcă să tragă de timp, deși nu mai au cu ce să își cumpere materiale și abia dacă mai reușesc să facă rost de bani de salarii.

Din păcate, nici noua administrație a lui Nicușor Dan și nici noul Consiliu General, în care majoritatea e deținută de PNL și USR, nu se grăbesc să clarifice situația acestor companii. Iar pierderile și problemele se tot adună.

SpotMedia.ro vă prezintă pe larg, începând de astăzi, situația dezastruoasă a mai multor companii municipale, dar și cum își asumă administrația Capitalei rezolvarea problemelor.

Compania Municipală Eco Igienizare

Compania Municipală Eco Igienizare București (CMEIB) SA s-a ocupat în anii trecuți, la cererea Primăriei Capitalei, de deratizare (uciderea șobolanilor), dezinfecție și dezinsecție (stârpirea țânțarilor, a căpușelor etc).

Nu e clar dacă va continua să o facă și în 2021.

În prima săptămână din acest an, compania a informat Consiliul General al Municipiului București (CGMB) că nu i-a fost încă aprobat Planul Unitar de Acțiune (PUA) pentru anul 2021. Or, - potrivit companiei - PUA este, de fapt, planul de lucru, în care sunt trecute lucrările necesare pentru un an. Fără plan aprobat, nu s-ar putea lucra, susține compania.

Dar chiar dacă ar avea acel plan aprobat, CMEIB SA n-ar putea lucra, din cauză că nu prea mai are cu ce.

Compania susține că din 26 iulie 2020 și până astăzi a emis 19 facturi în valoare de peste 19,8 milioane de lei pe care Primăria Municipiului București nu i le-a achitat. Așa că n-a avut cu ce să își plătească furnizorii. Iar de la finele anului trecut, aceștia au început să își recupereze banii în instanță.

ADVERTISING

Spre exemplu, CMEIB SA susține că a cumpărat substanțe de peste 563.000 de lei de la societatea Agrovet SA. Dar n-a plătit nici până astăzi pentru respectivele substanțe.

În consecință, încă din decembrie, un executor judecătoresc cere CMEIB SA să își predea parcul auto în contul datoriei. Este vorba despre: 10 Dacii, 7 Forduri Ranger (mașini scumpe, care costă peste 50.000 de euro în oferta curentă a Ford România) și mai multe utilitare Renault pe care s-a pus sechestru.

Companiile municipale au cheltuit aproape 1 milion de euro prin încredințări directe, de când Nicușor Dan a devenit primar general. De ce întârzie desființarea lor

Per total, datoriile acestei companii municipale la furnizori, la Direcția de Taxe și Impozite locale și la ANAF depășesc 12 milioane de lei.

Fără bani de substanțe și cu mașinile poprite, compania municipală și-a trimis salariații în concediu fără plată. Și, potrivit documentelor consultate de SpotMedia.ro, a transmis că - în cazul în care PMB nu îi plătește măcar o parte dintre cei 19 milioane de lei datorați - va trebui să le suspende contractele de muncă tuturor celor 145 de salariați. Sau să-i concedieze.

Până la urmă, nici nu e foarte important pentru bucureștean dacă se ajunge la desființarea companiei. Ceea ce contează este ca de stârpirea șobolanilor și a insectelor să se ocupe totuși cineva, care să facă o treabă bună, la preț cât mai mic.

Poate fi în continuare această companie sau - dacă ea nu și-a făcut treaba bine până acum - Primăria Municipiului București (PMB) ar putea contracta alte firme.

Totul este ca atât CGMB, cât și PMB să ia deciziile: cine va face deratizare și dezinfecție și cum se va rezolva situația CMEIB SA și a datoriilor sale.

ADVERTISING

Compania Municipală de Pază nu le plătește la timp angajaților contribuțiile la stat. Restanțele sunt de peste 9 milioane de lei

Compania Municipală de Pază și Securitate București (CMPSB) SA are, probabil, cei mai mulți salariați.

Potrivit directorului adjunct al companiei, Alin Gherghina, este vorba despre 1.156 de oameni, la acest moment.

CMPSB SA a fost înființată cu scopul de a asigura paza instituțiilor din subordinea PMB. Din păcate, lucrurile n-au mers prea bine pentru companie.

Unul dintre motive este că serviciile CMPSB SA sunt mai scumpe decât cele ale multor societăți private din branșă. Asta și pentru că o companie cu acționariat public trebuie să fie mai riguroasă cu plata dărilor salariaților către stat decât unii privați. Iar rigurozitatea crește prețul orei de pază.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a înfiinţat Comisia de monitorizare a companiilor municipale. Scopul final: lichidarea acestora

Una peste alta, multe instituții din subordinea PMB au refuzat să lucreze cu CMPSB SA, deși tocmai pentru paza lor a înființat Gabriela Firea această companie.

Și-atunci, de ce s-au angajat atât de mulți oameni?

Alin Gherghina susține că nu s-ar fi procedat fără discernământ. Pe măsură ce compania municipală a prins contracte, a angajat și agenți de pază. Dar în noiembrie 2020, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB) a renunțat la serviciile Companiei Municipală de Pază.

Așa că, peste noapte, circa 440 de agenți de pază au rămas fără post. Și au fost distribuiți pentru a face ture în alte posturi existente. Dar fără ca, în acest fel, CMPSB SA să încaseze sume importante de bani în plus.

ADVERTISING

Alin Gherghina spune că banii de la ALPAB reprezentau 56% din cifra de afaceri a CMPSB SA. Așa că pierderea clientului a fost foarte grea.

Salariile agenților se plătesc la timp încă. Dar nu și contribuțiile salariaților la stat.

Spre exemplu, potrivit unui document emis de ANAF si consultat de SpotMedia.ro, la acest moment compania are restațe de 6.841.479 la plata contribuțiilor de asigurări sociale ale angajaților (CAS) și 2.694.782 lei restanțe la asigurările de sănătate (CASS).

Problema nu este numai că o companie municipală nu reușește să își plătească dările la timp, ci și că dacă întârzie mai mult de 90 de zile cu banii, salariații își pot pierde calitatea de asigurați ai sistemului public de sănătate! Și asta, fără ca oamenii să fie rău platnici sau să aibă vreo vină.

Nicușor Dan: Vom plăti salariile la unele companii municipale de care fosta administrație nu s-a preocupat

La solicitatea SpotMedia.ro, Alin Gherghina a precizat că la acest moment niciunul dintre cei 1.156 de salariați ai companiei nu și-a pierdut calitatea de asigurat.

Întrebarea este: se va ajunge acolo?

Directorul adjunct susține că, din cauza prețului mai mare al serviciilor și al lipsei de voință politică, această companie municipală n-a prins contracte cu suficiente subordonate ale PMB.

Iar din cauza datoriilor către ANAF - care în acest moment se ridică la 15.346.876 lei - compania nu se califică la licitații (pentru că instituțiile care lansează licitații nu vor să lucreze cu firme care au datorii la stat).

Cum se va rezolva problema și din ce bani se vor achita toate aceste datorii, în cazul in care se va decide desființarea companiei municipale?

Tot Consiliul General trebuie să decidă, cât mai repede.

USR PLUS și PNL și-au impus reprezentanții în conducerea companiilor municipale înfiinţate de Firea. Cine pe cine a înlocuit

Compania de Străzi și Pasaje are datorii de milioane și rămâne fără bani pentru plata utilajelor

Compania Municipală de Străzi, Poduri și Pasaje Bucureși (CMSPPB) a informat CCGM că a emis facturi în valoare de 17.135.900 de lei pe care PMB și subordonatele acesteia nu i le-a plătit.

Cea mai veche factură încă neplătită a fost emisă în 2019, acum peste 486 de zile.

Pentru că PMB n-a plătit, CMSSPB SA a acumulat întârzieri la plata furnizorilor de peste 10 milioane de lei (fără a mai pune la socoteală penalitățile).

Și, așa cum era de așteptat, unii dintre furnizori își recuperează acum banii executând compania municipală.

Ana Ciceală, despre companiile municipale înfiinţate de Firea: Au funcţionat ca nişte samsari de bunuri şi servicii. Un carusel al furtului, cu pierderi enorme

Spre exemplu, CMSSPB a transmis Consiliului General că a cumpărat majoritatea materialelor pentru reabilitarea Podului Grant. S-au luat materiale pentru a lucra pe ambele sensuri, chiar dacă până la urmă nu s-a mai lucrat decât pe un sens.

Așa că una dintre societățile de la care SMSSPB SA a luat materialele – anume Metabet CF SA – a obținut în instanță dreptul de a executa silit compania municipală pentru suma de 1.844.262 de lei.

CMSSPB SA susține că a putut plăti până acum salariile angajaților pentru că a reușit să lucreze pe piața liberă. Dar că n-a putut achita și contribuțiile sociale integral. Are o restanță la CAS pentru salariați de 1.467.086 și o restanță mică la asigurările de sănătate.

Cu tot cu TVA și dările la bugetul local care nu s-au plătit, CMSSPB SA are acum datorii de 4.385.822 de lei.

Compania municipală susține că are conturile blocate, că mai multe societăți i-au cerut insolvența, că nu își mai poate plăti utilitățile, dările la stat și că nu mai are bani nici măcar pentru a achita paza utilajelor!

E important ca această companie municipală să își continue activitatea sau ar fi preferabil ca ea să se desființeze? Administrația lui Nicușor Dan a promis desființarea. Dar momentan nu se fac pași nici în respectiva direcție și nici nu s-a anunțat că s-ar încerca salvarea acestei societăți.

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale. O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

De ce întârzie deființatea companiilor municipale?

Încă din 2017, pe când se aflau în Opoziție, PNL și USR susțin că mare parte dintre companiile municipale (cu excepția Trustului de Clădiri Metropolitane) au fost înființate ilegal și ar trebui lichidate.

Dar Gabriela Firea a refuzat să facă așa ceva. Așa că a urmat o întreagă odisee administrativă întinsă pe mai mulți ani, cu reconfirmări, divizări și propuneri de fuziuni între aceste societăți edilitare.

Nicușor Dan a promis încă din campania electorală că, odată ajuns primar general, va desființa aproape toate companiile municipale, cu ajutorul majorității PNL - USR PLUS din Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II). În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

De fapt, acționar majoritar în cadrul companiilor municipale este CGMB. Iar acesta controlează companiile prin intermediul unor reprezentanți pe care și-i numește în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA).

Nicușor Dan a promis că, imediat ce se va întruni, noul Consiliul General - în care majoritate au PNL și USR PLUS - va schimba reprezentații puși de PSD și de ALDE în AGA companiilor municipale.

Noile AGA urmau să schimbe membrii Consiliilor de Administrație (CA) ale companiilor, care la rândul lor ar fi decis înlocuirea directorilor.

Și toți acești oameni urmau să fie aduși în aparatele de conducere cu un mandat clar: începerea procedurii de lichidare a companiilor municipale.

Excepție făceau companiile Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA, dar și unele care aveau deja delegate servicii publice și care urmau să funcționeze până la înlocuirea lor cu societăți private, alese prin licitații publice.

Din păcate, nimic nu se desfășoară în ritmul promis de Nicușor Dan.

Consiliul General a avut nevoie de o lună întreagă pentru a-și selecta noi reprezentanți în AGA companiilor municipale. Și e posibil ca procedura să fie încă departe de finalizare.

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III). Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Motivul: până acum au fost numiți în AGA consilieri de la PNL, USR și PMP. Dar PSD n-a fost invitat la negocieri și nu și-a putut delega membri în adunările generale ale companiilor.

Iar potrivit art. 131 din Codul Administrativ – care spune că se mandatează consilierii și potrivit ”configurației politice de la ultimele alegeri locale” - PSD are dreptul la locuri în AGA companiilor municipale.

Consilierul Aurelian Bădulescu a susținut că va ataca în instanță deciziile de numire a noilor membri în AGA companiilor municipale. N-a făcut-o încă, dar mai are câteva luni la dispoziție.

Surse din Consiliul General au precizat pentru SpotMedia.ro că e posibil să nu se ajungă acolo, pentru că deja se caută soluții ca PSD să își primească locurile în AGA. Dar mai durează!

Nicio ședință de AGA în primele două săptămâni din 2021

Deși au trecut aproape două săptămâni din 2021, nicio AGA de companie municipală nu s-a reunit în ședință.

Unde a dispărut dorința exprimată de PNL, USR și de primarul Nicușor Dan în ultimii ani? E greu de înțeles.

Nici măcar la CM Termoenergetica SA nu s-a făcut AGA. Asta, deși primarul general Nicușor Dan anunța încă dinainte să își preia mandatul că e o prioritate să-l schimbe din funcție pe actualui directorul general Alexandru Burghiu (care este și finul de cununie al Gabrielei Firea).

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV). Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro

La solicitarea SpotMedia.ro, consilierul general USR Ana Ciceală a precizat că probabil în zilele următoare vor începe reuniunile AGA la companiile municipale.

”E posibil ca o primă ședință să aibă loc în cursul săptămânii viitoare. Și apoi să se desfășoare o primă ședință de AGA la toate companiile municipale”, a precizat Ana Ciceală pentru SpotMedia.ro.

Până la desființatea companiilor mai este, însă, cale lungă. Manageri care să se ocupe de lichidări de companii nu se găsesc pe toate drumurile. S-ar putea să fie nevoie de audit, care nu se face peste noapte. În plus, s-ar putea ca selecția unor societăți private care să preia activitățile delegate de administrațiea Firea companiilor municipale să dureze o vreme.

Rămâne să aflăm cum vor rezolva administrația lui Nicușor Dan și Consiliul General aceste probleme fără să plătească pierderi și penalități de zeci de milioane de lei din banii bucureștenilor și fără să lase Bucureștiul fără servicii de primă necesitate!

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇