Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Scene incredibile s-au petrecut în Congresul SUA, care a fost luat cu asalt de susţinătorii lui Donald Trump, miercuri, după un miting în care acesta a refuzat din nou să-și recunoască înfrângerea în alegeri în fața democratului Joe Biden.

Urmăreşte LIVE cele mai noi informaţii venite de la Washington, capitala SUA aflată în stare de urgenţă

Protestele pașnice de la Washington s-au transformat rapid în violențe, din cauza tensiunii acumulate, întreținută de Trump, dar și pe fondul unei prezențe extrem de slabe a forțelor de ordine.

Mitingul care a adunat mii de suporteri furioși ai lui Donald Trump a răbufnit spre Capitoliu, unde tocmai se oficializa victoria lui Joe Biden în alegeri.

Sediul Congresului SUA era protejat doar de niște paznici, nu de Garda Națională, ca la alte proteste. A urmat haosul.

SpotMedia.ro v-a ținut la curent LIVE cu desfășurarea evenimentelor:

Sesiunea Congresului american a fost reluată sub conducerea vicepreședintelui Mike Pence, care a condamnat incidentele din cursul zilei de la Capitoliu şi a subliniat că „violenţa nu câştigă niciodată”.

La această oră forțele de ordine împrăștie câteva zeci de protestatari care au rămas în zona Capitoliului, în ciuda interdicției în vigoare, iar în interior se face curățenie, pentru ca ședința pentru certificarea lui Biden să poată fi reluată la ora locala 20:00 (03:00, ora României).

ADVERTISING

Twitter i-a suspendat lui Trump contul pentru 12 ore, din cauza abaterilor repetate, și anunță că ar putea să-l blocheze definitiv, iar ultimele lui mesaje au fost șterse. Printre acestea se numără și un videoclip în care face iar acuzații nefondate, care pot întărâta mulțimea furioasă din stradă. Acesta a fost scos și de pe Facebook și YouTube.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, anunță că procedura de certificare a victoriei preşedintelui ales Joe Biden va fi reluată și va continua pe parcursul nopții.

Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”, a transmis Donald Trump, într-un mesaj în care pare să-i laude pe cei care au transformat mitingul într-o revoltă și au luat cu asalt Capitoliul.

Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal”, a scris el.

La scurt timp mesajul a fost șters de pe contul său de Twitter. Se pare că postările lui Trump pe această temă au fost eliminate și de pe Facebook și YouTube, pentru că sunt mincinoase și instigă la violențe.

ADVERTISING

Femeia împușcată în clădirea Capitoliului a decedat, anunță autoritățile americane. Imaginile surprinse la momentul tragediei arată că ar fi vorba despre o participantă la miting, care intrase în clădire și se afla într-un hol plin de protestatari. Se aude chiar și împușcătura pe filmare, însă nu este clar cine a tras, în acea busculadă. Momentul pare să fie cel în care ajung la fața locului militari din forțele speciale, înarmați cu arme de asalt.

https://twitter.com/dcexaminer/status/1346917459710726149

Clădirea Capitoliului a fost securizată, anunță șeful pazei, fără a preciza ce s-a întâmplat și cu masa de protestatari din fața insituției.

Procedura de certificare a voturilor Colegiului Electoral ar putea fi reluată, pentru a finaliza în această seară (acum este 18:25 la ei, la ora 01:25 a României) validarea alegerii lui Joe Biden sau cel puțin așa susțin democrații.

Poliția locală primește ajutor din statele învecinate și din partea Gărzii Naționale, pentru a restabili ordinea în Washington D.C.

ADVERTISING

Cu toate acestea, au fost raportate doar 13 arestări.

Ședința pentru certificarea alegerii lui Joe Biden abia începuse, când au izbucnit violențele, și nu se știe când va fi reluată. Sute de protestatari încă sunt la fața locului, Garda Națională e pe drum, iar politicienii au fost evacuați la o bază militară din apropiere.

Capitoliul este în curs de evacuare. Când va fi sigur, ne vom relua responsabilităţile constituţionale. Acestea sunt Statele Unite. Nu vom permite ca legea gloatei să submineze statul de drept”, a declarat reporterilor Hakeem Jeffries, membru în Camera Reprezentanţilor.

Într-un mesaj video postat pe Twitter, Donald Trump a reluat acuzaţia, nesusţinută de probe, că alegerile au fost fraudate, dar le-a transmis protestatarilor să meargă acasă și că îi iubește și îi înțelege.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346928882595885058

Biden i-a cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să facă apel la protestatari să se retragă din Capitoliu.

”Fac apel la preşedintele Trump să apară la televiziunea naţională acum şi să îşi îndeplinească jurământul de a proteja Constituţia şi să ceară finalul acestui asediu”, a spus Biden.

Și vicepreședintele lui Trump, Mike Pence, a cerut oprirea imediată a violențelor.

”Violențele și distrugerile care au loc la Capitoliu trebuie să se oprească și asta chiar acum. Toți cei implicați trebuie să-i respecte pe ofițerii din forțele de ordine și să părăsească imediat clădirea”, a transmis Mike Pence.

O femeie se află în stare critică după ce a fost împuşcată în zona gâtului sau pieptului, în perimetrul Capitoliului din capitala SUA, Washington, a transmis miercuri postul CNN, citat de Reuters.

Partizanii preşedintelui Donald Trump au pătruns, miercuri, în clădirea Congresului Statelor Unite, după ce au dărâmat mai multe garduri de securitate şi s-au confruntat cu poliţia, care a fost depăşită de evenimente, provocând scene de haos în capitala SUA.

ErE69OzU0AAgqb0

Primarul capitalei Washington D.C. a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale.

Congresul se reunise pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie în urmă cărora democratul Joe Biden a ieşit învingător, însă şedinţa a fost anulată.

Imaginile difuzate la televiziune au arătat ciocniri între partizanii preşedintelui în exerciţiu şi agenţii care supravegheau bariera de securitate a poliţiei, aceştia din urmă folosind gaze lacrimogene pentru a-i respinge.

Ulterior, simpatizanţii lui Trump au avut altercaţii cu forţele de ordine pe culoarele Congresului.

În imagini difuzate de postul MSNBC putea fi văzută o femeie care este transportată pe targă, cu o hemoragie puternică, în timp ce mai mulţi congresmeni puteau fi auziţi strigând "s-a tras!", iar membri ai serviciilor de securitate ale Capitoliului şi-au scos armele în sala de plen a Camerei Reprezentanţilor.

Unii dintre protestatari au urcat la prezidiul Senatului, fluturând drapele şi scandând numele lui Trump.

Marşul, sub sloganul "Salvează America", a început dimineaţă în mod paşnic lângă Casa Albă.

La orele prânzului, preşedintele în exerciţiu le-a declarat protestatarilor că nu va recunoaşte niciodată rezultatul alegerilor.

Miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să manifeste împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.

Pro-Trump demonstration against Biden's certification turns into riot at US Capitol | FULL

Ulterior, Trump a făcut un apel la susținătorii săi pe Twitter să rămână pașnici și să nu se lupte cu forțele de ordine. Prea târziu. Unii dintre protestatari au intrat cu forța în curtea, pe terasele și pe treptele Capitoliului, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene.

Securitatea clădirii pare să fie foarte slabă, Garda Națională nu a fost trimisă în ajutor, astfel că unii protestatari au reușit să intre în Capitoliu, deși clădirea este teoretic în lockdown, cu tot cu politicienii din ea.

Drept urmare, Congresul Statelor Unite ale Americii a suspendat miercuri de urgenţă ședința menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, măsură luată după intrarea manifestanţilor pro-Trump în incinta Capitoliului, relatează AFP.

În imagini se poate vedea cum agenții de pază au armele îndreptate spre o ușă baricadată a Senatului SUA, în vreme ce aleșii americani evacuează sala.

Mai mult, primarul din Washington a impus restricţii de circulaţie în tot orașul, din cauza susținătorilor lui Trump.

''Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon (clădirea Senatului) din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu'', a postat pe Twitter aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Nancy Mace.

Între timp chiar au fost găsite două bombe artizanale în clădire, care au fost distruse de geniști.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇