Fostul șef al Poliției de la Capitoliu susţine că i s-a refuzat cererea de a chema Garda Națională în ziua asaltului: De 5 ori am solicitat ajutor!

Fostul șef al Poliției de la Capitoliu susţine că i s-a refuzat cererea de a chema Garda Națională în ziua asaltului: De 5 ori am solicitat ajutor!

Fostul șef al Poliției de la Capitoliu, Steven Sund, a spus că a cerut ca Garda Națională să fie pusă alertă în zilele dinaintea asaltului, dar responsabilii cu securitatea ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului i-au refuzat solicitarea.

Sund, care și-a dat demisia a doua zi după revoltă, a declarat pentru Washington Post că era îngrijorat că protestul planificat pentru 6 ianuarie va fi mai mare decât se aștepta, scrie USA Today.

ADVERTISING

Oficialul a cerut responsabililor cu securitatea ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului permisiunea de a solicita ca Garda Națională să fie pusă în stare de alertă.

Sund a precizat că aceștia i-au răspuns că nu se simt confortabil cu viziunea lui de a declara o stare de alertă cu câteva zile înainte de protest și i-au sugerat să ceară în mod informal oficialilor din Garda Națională să fie pregătiți.

Mai mult, Sund afirmă că a mai cerut ajutor de cinci ori, pe măsură ce revolta lua amploare.

ADVERTISING

„Dacă am fi avut Garda Națională alături de noi, am fi putut ține protestatarii la distanță mai mult timp, până când soseau ofițeri din agențiile de securitate partenere”, a declarat Steven Sund.

Sund arată că mulțimea a invadat Capitolul un pic înainte de ora 14:00. O jumătate de oră mai târziu, a discutat la telefon cu Pentagonul. Sund a spus că locotenentul general Walter Piatt, directorul Statului Major al Armatei, s-a opus recomandării șefului său, Ryan McCarthy, de a aproba cererea.

ADVERTISING

Piatt neagă

"Nici eu, nici altcineva nu a refuzat desfășurarea personalului solicitat", a spus, în replică, Walter Piatt.

"În cele din urmă, Garda Națională a fost desfășurată pentru a restabili ordinea la Capitoliu. Este important ca în mijlocul unei astfel de situații cumplite să avem un plan clar și să înțelegem sarcina, scopul și rolul agentului nostru de pază", a precizat el.

Trupele Gărzii Naționale au sosit abia în jurul orei 17:40.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇