Cum a reacționat Poliția la asaltul de la Capitoliu față de protestele Black Lives Matter din vară: ”Dacă manifestanții erau de culoare, puteau fi împușcați!” (Galerie foto & video)

Cum a reacționat Poliția la asaltul de la Capitoliu față de protestele Black Lives Matter din vară: ”Dacă manifestanții erau de culoare, puteau fi împușcați!” (Galerie foto & video)

După ce sute de susținători furioşi ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul și au făcut ravagii, mai mulți politicieni și activiști au comparat reacția poliției de miercuri cu cea de anul trecut, din timpul protestelor declanșate de moartea lui George Floyd.

Decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare, survenit după ce un ofițer de poliție din Minneapolis și-a pus genunchiul pe gâtul lui, în mai 2020, a provocat sute de proteste la nivel național în timpul verii.

În multe orașe, inclusiv Capitala, Poliția a încercat să îndepărteze protestatarii cu gaze lacrimogene și s-au făcut numeroase arestări.

ADVERTISING

Cu toate acestea, protestele de miercuri, au atras atenția mulți, au fost diferite, scrie CNN. Rețeaua globală Black Lives Matter, una dintre cele mai cunoscute organizații care luptă pentru bunăstarea oamenilor de culoare, a descris revoltele de miercuri drept o „lovitură de stat”.

Grupul susţine că este „încă un exemplu de ipocrizie în răspunsul forțelor de ordine din țara noastră la protest”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Când oamenii de culoare protestează pentru viața noastră, suntem întâmpinați prea des de trupele Gărzii Naționale sau de polițiști echipați cu puști de asalt, scuturi, gaze lacrimogene", a declarat grupul într-un comunicat.

"Nu vă faceți nicio grijă, dacă protestatarii ar fi de culoare, am fi fost gazați, bătuți și poate împușcați", a subliniat Black Lives Matter.

Membrii Gărzii Naționale, înarmați și îmbrăcați în uniforme de camuflaj, au stat pe scările Memorialului Lincoln în iunie anul trecut, în timp ce manifestanții au susținut un protest pașnic după câteva zile de demonstrații.

Protest over George Floyd death in Washington
Foto: Hepta.ro
George Floyd Protest in Washington
Foto: Hepta.ro
National Guard lines up around Lincoln Memorial past curfew in DC
ADVERTISING

În schimb, scrie CNN, în timpul evenimentelor de miercuri, protestatarii au ajuns în clădire înainte ca trupele Garzii Naționale să fie activate.

Sute de protestatari au luat cu asaltat Capitoliul fără să fie opriți. Au fost folosite gaze lacrimogene, însă şi de protestatari, nu numai de polițiști.

asalt capitoliu suporteri Trump
Foto: Hepta.ro
protest SUA
Foto: Hepta.ro
US Trump Supporters Rally
Foto: Hepta.ro
Protesters storm US Capitol

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇