Luarea cu asalt a Congresului SUA de către o mulțime furioasă, de miercuri, a șocat întreg mapamondul, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Și nimeni nu pare să-i dea dreptate lui Trump.
Franța a condamnat prompt incidentele provocate de susținătorii lui Donald Trump la Capitoliul din Washington D.C..
"Violenţele contra instituţiilor americane sunt un atac serios împotriva democraţiei. Le condamn. Voinţa şi votului poporului american trebuie să fie respectate", transmite ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a descris scenele din Washington drept "ruşinoase" și a cerut un transfer paşnic de putere.
"Ruşinoase scene în Congresul american", a scris Johnson, miercuri, pe Twitter. "Statele Unite reprezintă democraţia în toată lumea şi acum este vital să fie un transfer de putere paşnic şi ordonat", a adăugat el.
David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, s-a declarat îngrijorat. El şi-a arătat convingerea că Statele Unite vor garanta că regulile democraţiei sunt fi protejate.
„Scene realmente îngrijorătoare, în seara aceasta, de la Capitoliul american. Voturile democratice trebuie să fie respectate. Suntem siguri că Statele Unite vor garanta că regulile democraţiei sunt protejate”, a spus Sassoli.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că sunt "scene şocante la Washington", după manifestaţiile pro-Trump în Congresul american.
"Scene şocante la Washington D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat", a scris el pe Twitter.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borell, a denunţat miercuri "asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane" şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden.
"În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America", a scris el pe Twitter,
Reacții din România: un fel de Mineriadă
”Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi. Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi şi fiecare moment de existenţă a democraţiei într-o ţară trebuie permanent şi continuu apărate şi vegheate prin implicare şi participare”, a transmis vicepremierul Dan Barna.
La rândul său, Dacian Cioloș spune că tot ceea ce se întâmplă în statele Unite ale Americii ”reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară”.
”Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, dacian Cioloş.
El apreciază că cea ce se întâmplă Statele Unite este consecinţa ”otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump”.
”Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde”, mai spune Cioloș.