Istoria spune că, timp de peste două secole, cel mai bun și consecvent prieten al Statelor Unite ale Americii a fost Europa. Și viceversa. Poate că nu știe multă lume, dar…
Protecția Consumatorului merită mai mult decât un primar reciclat
Pe domnul C. Popescu Piedone, ieșit oarecum basma curată după tragedia #Colectiv, prim-ministrul Ciolacu l-a cadorisit acum vreo două luni cu un fel de premiu de consolare: funcția de președinte…
Prostioare rostite „pe bune”
Din când în când, ne ia gura pe dinainte și ne pomenim rostind ceea ce n-am fi dorit să spunem sau ceea ce nu ne-am dat seama că rostim. Errare…
Definiția austerității: cei mulți, chemați să plătească oalele sparte de cei puțini
Politicienii de la vârful piramidei au stabilit că numai austeritatea este ieșirea onorabilă din gaura neagră, spre care tot ei ne-au dat ghiont, pe vremea când ne copleșeau cu majorări…
Cea mai emoționantă sărbătoare de Crăciun din istorie
Este falsă ideea că, în vremurile de demult, Crăciunul era motiv de festin și sărbătoare cu lume multă. În anii interbelici, când în țară domnea liniștea, pacea și nu existau…
Evenimente istorice petrecute chiar în ziua de Crăciun
Pentru noi, creștinii, unul in cele mai de seamă evenimente, pe care-l marcăm în ziua de 25 decembrie, este nașterea Mântuitorului, în urmă cu 2024 de ani. În urmă cu…
Cum se vede mișcarea legionară când ești contemporan cu ea: Dle Călin Georgescu, care-s „lucrurile bune”?
Citez din spusele prezidențiabilului Georgescu, rostite în fața telespectatorilor: „Legionarii au făcut lucruri bune, dar și unele mai puțin bune”. Întrucât, la data când respectivii legionari făceau „lucruri bune, dar…
Mica istorie: 15 octombrie - Ziua încoronării solemne de la Alba Iulia
Anul 70 î.Hr: Se naște poetul latin Virgiliu (Publius Vergilius Maro), autor al epopeii în versuri Aeneis („Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor. Succesul primului volum de versuri, Bucolice, precum și bogata sa cultură, îi…
Mica istorie: 14 octombrie - Ziua atestării documentare a Bucureștilor
Anul 1066: Armata normandă a lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings. Anul 1465: Este consemnată o veche atestare documentară a Bucureștilor ca…
Mica istorie: 13 octombrie - Ziua când Emil Boc a fost demis și pus la loc
Anul 54: Împăratul roman Claudius moare după ce a fost otrăvit chiar de soția sa, Agripina, anume ca să-și aducă la tron fiul în vârstă de 17 ani, Nero. Claudius a fost un administrator abil…
Mica istorie: 12 octombrie - Ziua când liderul sovietic a lovit cu pantoful în masa ONU, nemulțumit că nu e ascultat
Anul 539 î.Hr. – Armata lui Cirus cel Mare al Persiei cucerește Babilonul, punând capăt imperiului babilonian. Anul 1449: Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, devine domn al Moldovei Bogdan al II–lea, tatăl lui Ștefan…
Mica istorie: 11 octombrie - Ziua când a urcat la tron Mihai Viteazul
Anul 1138: Orașul Alep din Siria a fost lovit de un puternic cutremur. Istoria clasifică acest cutremur ca fiind al treilea cel mai mortal seism din istorie, după cutremurele (relativ mai recente) de la Shensi și de la Tangshan din…
Mica istorie 10 octombrie - Ziua când s-a pus piatra de temelie a Universității din București
Anul 19: Moare Germanicus, general roman. Anul 680: În timpul bătăliei de la Karbala moare Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția șiiților. Este considerat ca fiu al lui Ali ibn Abi Talib și al Fatimei…
Mica istorie: 9 octombrie - Ziua când a fost descoperită America, cu mult înainte de Columb
Anul 768: După moartea lui Pepin cel Scurt, o adunare îi alege ca regi pe fiii acestuia, Carloman și Carol. Cel de al doilea s-a impus imediat prin autoritate, curaj și inteligență,…
Mica istorie - 8 octombrie: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași
Anul 314: Împăratul bizantin Constantin cel Mare îl învinge pe împăratul roman Licinius, care își pierde teritoriile europene. Anul 451: Au început lucrările Sinodului (Conciliului) al IV-lea ecumenic de la Calcedon, care a marcat…
Mica istorie - 7 octombrie: Ziua când s-a inaugurat la Sinaia Castelul Peleș
Anul 1571: Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, trimisă și binecuvântată de papa Pius al IV–lea, zdrobește flota turcă. Anul 1698: Sinodul de la Alba Iulia: mitropolitul ortodox și 38 de protopopi semnează actul…
Mica istorie - 6 octombrie: În 1889, se năștea faimosul Moulin Rouge
Anul 105 î.Hr. – Războiul Cimbrian: în bătălia de la Arausio, două armate romane, comandate de proconsulul Quintus Servilius Caepio și consulul Gnaeus Mallius Maximus, sunt învinse umilitor de triburile migratoare ale cimbrilor, conduși de Boiorix și ale teutonilor, aflați sub comanda lui Teutobod. Anul 69…
Mica istorie: 5 octombrie - Ziua când s-a prăbușit „guvernul meu liberal” al președintelui Iohannis
Anul 578: Moare Iustin al II-lea, împărat bizantin. Era nepotul lui Iustinian I și soțul Sofiei, nepoata împărătesei Teodora. Moștenise de la unchiul său Iustinian I un imperiu întins, dar refuzul lui Iustin al II-lea de…
Mica istorie: 4 octombrie - Ziua internațională a animalelor
Anul 23 d.Hr. – Rebelii jefuiesc capitala chineză Chang’an în timpul unei răscoale țărănești, declanșată pe fondul sărăcirii fermierilor, dar și a abuzurilor uzurpatorului Wang Mang, instalat fără drept pe tronul imperiului. Până la…
Mica istorie: 3 octombrie - Ziua când Germania de Est s-a reunit cu Germania de Vest
Anul 2457 î.Hr. – Are loc formarea legendară a primului stat coreean Gojoseon. Această dată este considerată în mod tradițional de coreeni drept data întemeierii națiunii coreene. Gaecheonjeol – cum se numește sărbătoarea…