Anul 1571: Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, trimisă și binecuvântată de papa Pius al IV–lea, zdrobește flota turcă.
Anul 1698: Sinodul de la Alba Iulia: mitropolitul ortodox și 38 de protopopi semnează actul de unire cu Biserica Romei. Astfel ia naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Acesta este un cult catolic sui iuris, de rit bizantin. Biserica Română Unită cu Roma a jucat un rol esențial în dezvoltarea culturii și educației române moderne, iar tradițional este considerată una din cele două biserici naționale românești.
Anul 1763: Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani, era interzisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după terminarea Războiului de șapte ani.
Anul 1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă, un pământ locuit de triburi primitive. Astăzi, Noua Zeelandă are, printre națiunile Pacificului de Sud, cea mai mare și cea mai industrializată economie și este a doua după Papua Noua Guinee ca populație. Noua Zeelandă are un PIB de 41.666,64 de dolari americani per capita, comparabil cu cel al unor economii de vârf în UE.
Anul 1776: Prințul oștenitor Pavel al Rusiei se căsătorește cu Sophie Dorothea de Württemberg. Odată ajunsă în Rusia, Sophie Dorothea s-a redenumit în Maria Feodorovna și s-a convertit la credința ortodoxă. Ea va fi mama țarilor Alexandru I și Nicolae I ai Rusiei.
Anul 1777: Bătălia de la Saratoga. Armata colonială americană îi învinge pe englezi.
Anul 1849: Moare Edgar Allan Poe, scriitor și poet american.
Anul 1857: În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea "dorințele fundamentale" ale românilor moldoveni, arătând că "dorința cea mai mare" este Unirea Principatelor într–un singur stat.
Anul 1866: A apărut, la București, periodicul politic și literar "Dacia Română".
Anul 1870: Războiul franco-prusac: Atacul de la Paris. Leon Gambetta fuge în nacela unui aerostat, părăsind capitala Franței.
Anul 1883: Are loc inaugurarea Castelului Peleș. Construit ca reședință de vară a regilor României, castelul se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.
A fost construit la inițiativa regelui Carol I, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman. Decorațiunile le aparțin unor artiști-designeri: germanul J. D. Heymann din Hamburg și austriacului Bernhard Ludwig din Viena.
Când principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizita pentru prima dată Sinaia, acolo era o mică localitate de munte fără importanță, dar încântător de frumoasă. Carol a rămas impresionat de frumusețea respectivelor locuri. Locul nici nu se numea Sinaia. Se numea Podul Neagului.
Aici i s-a părut potrivit tânărului principe să-și înalțe o reședință de vară, cu care să se mândrească în fața familiei sale germane, dacă o fi să-l viziteze. Domnitorul a ales personal locația retrasă și pitorească, unde se va înălța o construcție demnă să rivalizeze cu altele, cunoscute de el în Occidentul european: platoul Piatra Arsă.
Așadar, a achiziționat în 1872, din banii săi, nu ai statului, un teren de 1.000 de pogoane (cca. 500 hectare), iar în 1873 a început defrișarea și pregătirea terenului pentru construcții.
După doi ani, în 1875, se punea piatra de temelie a castelului, sub care au fost îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei: poli românești. Un astfel de „pol” valora atunci cam cât un „cocoșel” franțuzesc. Erau primele monede românești cu chipul lui Carol I.
Inaugurarea oficială a castelului Peleș a avut loc după opt ani, în 1983. Domnitorul, devenit rege din 1881, l-a văzut ca pe un sediu al noii sale dinastii și reședință de vară a familiei regale.
De-a lungul anilor, castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Vizita cea mai de vază a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Impresionat de frumusețea și bogăția castelului, împăratul și-a folosit aparatul de fotografiat (o invenție de „ultima generație” a acelor vremuri), ca să ia imagini din castel și din încântătoarele împrejurimi.
Aici s-au ținut importante întruniri politice, uneori cruciale pentru țară, cum a fost Consiliul de Coroană din 1914, când s-a hotărât neutralitatea României în Primul Război Mondial, care tocmai începuse. Cum se știe, după doi ani de neutralitate, România a intervenit totuși în conflagrație, revendicându-și interesele și ajungând în final la reuniunea tuturor românilor într-un singur stat, România Mare.
Astăzi, cum spuneam mai devreme, castelul găzduiește un muzeu, care cuprinde, printre altele, Holul de onoare, Biblioteca regală, sălile de arme, salonul de muzică (unde regina Elisabeta își primea oaspeți muzicieni), Sala Florentină, Sala Maură, Salonul Turcesc, o sală de teatru cu 60 de locuri, o sală de concerte, dotată cu orgă, pian și clavecin, un apartament imperial pentru oaspeți de rang, sala pentru reuniunile Consiliului de Coroană, cabinetul de lucru al regelui, sufrageria, dormitorul regal.
Peleșul este considerat, ca interes turistic, al doilea muzeu de acest fel din țară după castelul Bran, atrăgând (înainte de Covid) peste 250.000 de vizitatori anual.
Anul 1885: Se naște Niels Bohr, fizician danez, laureat al Premiului Nobel pentru contribuțiile sale esențiale la înțelegerea structurii atomice a materiei, dar și cu privire la teoria mecanicii cuantice.
Niels Bohr face parte dintr-o familie care a excelat în știință: fiul său, Aage Niels Bohr, a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale privind structura nucleului atomic, iar fratele, Harald Bohr, a fost un cunoscut matematician.
Niels Bohr a creat la Copenhaga o școală de mecanică cuantică, printre discipolii acesteia aflându-se fizicieni de mare valoare din diferite colțuri ale planetei, dintre care sunt de reamintit:
- Piotr Kapița
- Paul Dirac
- Enrico Fermi
- Werner Heisenberg
- Lev Landau
- Wolfgang Pauli
- Leon Rosenfeld
- John Archibald Wheeler
Anul 1886: Se naște Romulus Cândea, istoric român, membru corespondent al Academiei Române. A decedat în 1973.
Anul 1910: Se naște Eusebiu Camilar, prozator, poet și traducător român. A rămas un reper în cultura noastră mai ales ca traducător din limba rusă, dar și din latină, arabă, sanscrită. Dintre numeroasele sale traduceri, sunt de amintit lucrări ale lui Gogol, Pușkin, Tolstoi, Gorki, dar și „Tristele” poetului latin Ovidiu, ”Cei șapte contra Tebei” de dramaturgul grec antic Eschil, drama Śakuntalā din limba sanscrită, dar și ciclul de povestiri „1001 de nopți”, traduse de dânsul direct din limba arabă.
Anul 1919: Ia ființă compania de transport aerian neerlandeză Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Aceasta este compania cea mai veche din lume, care încă mai este operativă și funcționează.
Anul 1923: Se naște Alexandru Jebeleanu, poet român.
Anul 1939: Se naște Michael Markel, scriitor german de origine română
Anul 1949: Zona de ocupație sovietică din Germania este declarată Republica Democrată Germană. Ea include și orașul Berlin, unde se află sediile și comandamentele aliaților din război. Așa se face că orașul este împărțit în două zone: cea aflată sub ocupație sovietică și cea administrată de ceilalți aliați: SUA. Marea Britanie și Franța.
Mai târziu, pro-sovieticii au construit între zone un zid, supranumit de germani „zidul rușinii” și demolat spectaculos în 1989, odată cu prăbușirea sistemului comunist.
Anul 1950: Armata Populară din China începe operațiunea de ocupare a Tibetului.
Anul 1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de identificare a produselor, început în marile magazine și generalizat astăzi aproape în întreg circuitul comercial cu mănuntul.
Anul 1952: Ziua de naștere a lui Vladimir Vladimirovici Putin, politician rus, actualul președinte al Federației Ruse. Este fiul lui Vladimir Spiridonovici Putin și nepotul lui Spiridon Ivanovici Putin, despre care presa informează că ar fi fost bucătarul personal al lui Lenin, iar ulterior al lui Stalin.
Vladimir Putin, care ocupă pentru a patra oară funcția de președinte al Federației Ruse, a fost „descoperit” și promovat de predecesorul său Boris Elțin, care, bolnav fiind și avansat în vârstă, a simțit nevoie să asigure țării sale un urmaș.
A devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.
Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria în alegeri a succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma prelungirii duratei mandatului, prin modificarea Constituției).
În 18 martie 2018, Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei (tot pentru un mandat de 6 ani), iar în martie 2024 a obținut un nou mandat, cu un scor de 87,28% - foarte suspect de altfel.
Este inițiatorul anexării la Rusia a peninsulei Crimeea și autorul actualului război cu Ucraina, aflat în desfășurare cu un final încă imprevizibil.
Anul 1959: Sonda lunară sovietică Luna 3 realizează pentru prima dată imagini cu fața nevăzută a Lunii. Prima fotografie a fost făcută de la o distanță de 63.500 km de Lună, iar ultima fotografie a fost făcută 40 de minute mai târziu de la o distanță de 66.700 km.
Anul 1968: Are loc un grav accident feroviar lângă halta Bucerdea, de pe linia de cale ferată Teiuș-Blaj, soldat cu 22 de morți, 72 de răniți grav și importante pagube materiale. Regimul comunist a încercat să mușamalizeze evenimentul, neinformând publicul despre proporțiile dezastrului.
Anul 1968: Se naște Luminița Anghel, interpretă română de muzică ușoară
Anul 1988: Moare Ștefan Lupașcu, filosof francez de origine română
Anul 1970: Este deschis parcul național Bayerischer Wald, primul de acest fel din Germania.
Anul 1975: Germania Răsăriteană (RDG) și URSS semnează un Tratat de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.
Anul 1979: Se naște Simona Amânar, fostă gimnastă română de talie mondială, multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, actualmente arbitră de gimnastică.
Anul 1985: A fost deturnată nava italiană Achille Lauro aflată în croazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, de către membrii organizației "Frontul pentru Eliberarea Palestinei", care o piratase pentru a negocia o răscumpărarea.
Anul 1993: România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.
Anul 2000: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea "excesivă a forței" împotriva palestinienilor de către Israel. Statele Unite s-au abținut de la vot.
Anul 2001: Forțele militare americane și cele britanice au declanșat ofensiva asupra guvernului taliban și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda.
Anul 2003: În California, alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.
Anul 2004: Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică și este înlocuit de fiul său Norodom Sihamoni.
Fost ambasador al Cambodgiei la UNESCO, el a fost ales de cei nouă membri ai Consiliului Coroanei să devină următorul rege după abdicarea tatălui. Înainte de a accede la tron, Sihamoni a fost recunoscut pentru munca sa ca ambasador cultural în Europa, dar și ca instructor de dans clasic.
Regele Norodom Sihamoni deține și astăzi coroana regatului cambogian.
Anul 2006: Moare, la 48 de ani, Anna Politkovskaia, scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului.
Anul 2008: Moare George Emil Palade, om de știință american de origine română, laureat Nobel (n. 1912)
Anul 2018: Moare Paul Cornea, istoric literar, critic literar și publicist român, de etnie evreiască.
Anul 2023: Organizația Hamas lansează o incursiune în sudul Israelului dinspre Fâșia Gaza, provocând un răspuns militar din partea Forțelor de Apărare ale Israelului. Israelul lansează numeroase lovituri aeriene asupra Libanului, după ce Hezbollah lansează rachete și se fac noi încercări de a pătrunde în Israel.
În momentul actual, conflictul este încă în derulare, tendința fiind de escaladare a luptelor, nu de căutare a vreunui compromis.
MEMENTO:
- fosta Germanie Răsăriteană (RDG): Ziua națională (până în 1989)
- Ziua Mondială a Muncii Decente (din 2006)
- Laos: Ziua Profesorului
Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din lucrări enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.