Mica istorie: 5 octombrie - Ziua când s-a prăbușit „guvernul meu liberal” al președintelui Iohannis

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul  578: Moare Iustin al II-lea, împărat bizantin. Era nepotul lui Iustinian I și soțul Sofiei, nepoata împărătesei Teodora. Moștenise de la unchiul său Iustinian I un imperiu întins, dar refuzul lui Iustin al II-lea de a-și asigura liniștea, plătindu-i pe dușmanii potențiali ai imperiului, așa cum făcuse predecesorul său, a dus la escaladarea războiului de-a lungul întinselor frontiere ale imperiului.

Cel mai important eveniment din timpul domniei sale a fost invazia lombarzilor în Italia în 568, când imperiul a pierdut teritorii reprezentând două treimi din țară. După pierderea acestora, a luptat fără succes împotriva avarilor. În 572, a pornit războiul cu Persia, în urma căruia a pierdut Siria.

Ultimii lui patru ani de domnie au fost marcați de o demență progresivă, fiind nevoit să cedeze conducerea efectivă a imperiului soției sale, Sofia, și fiului său adoptiv, Tiberiu, succesorul desemnat..

Anul  610: Heraclius a fost încoronat în Constantinopol ca împărat bizantin, după ce l-a detronat pe predecesorul său, Focas.

În cei 31 ani de domnie ai săi, Heraclius a încurajat reunificarea dintre creștinii ortodocși și cei monofiziți, prin promovarea unei dogme de compromis, numită monotelism. De asemenea, a schimbat limba oficială a imperiului din latină în greacă, dând satisfacție elitei din imperiu, mândră de vechimea și proporțiile culturii grecești, nu ale celei latine, care părea atunci un fel de născocire recentă.

Cei mai mulți istorici consideră schimbarea din timpul domniei lui Heraclius ca fiind punctul de ruptură al noului imperiu cu trecutul roman al Bizanțului și obișnuiesc să-l întituleze ca "Bizantin", în loc de "Roman de Răsărit", după această dată.

ADVERTISING

Anul  816: Regele Ludovic cel Pios este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman de către Papă. A fost fiul lui Carol cel Mare și al soției acestuia, Hildegard de Vintzgau. A condus imperiul până la moarte, cu excepția perioadei 833–834, când a fost înlăturat de fiii săi și surghiunit la mănăstirea Soissons.

Ludovic a intenționat să împartă imperiul între cei trei fii ai săi din prima sa căsătorie, Lothar, Pepin de Aquitania și Ludovic Germanicul. Dar, după ce s-a recăsătorit cu Iudita de Bavaria, a apărut un al patrulea fiu, Carol cel Pleșuv.

Încercarea de a rediviza astfel imperiul pentru a-l aduce și pe Carol la domnie, a determinat revolta fiilor mai mari, iar luptele între ei n-au contenit până la moartea lui Ludovic în 840.

Disputa s-a încheiat prin Tratatul de la Verdun din 843, care a împărțit imperiul franc între frați, cu arbitrajul Vaticanului.

Anul 1143: Regele Alfonso al VII-lea al Leónului recunoaște Portugalia ca regat, încheind astfel o veche și înverșunată luptă pentru tron.

Anul 1455: Domnul Moldovei Petru Aron, fiul lui Alexadru cel Bun, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, care îi cerea un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile.

Hotărât să nu-și piardă domnia, Petru Aron se învoiește, dar banii nu i-au adus folos, întrucât a fost răsturnat de la putere de Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, care l-a învins în două lupte, amândouă în aprilie 1457. Văzând că pierde și a doua bătălie, Petru Aron a încercat să fugă, dar Ștefan reușește să-l prindă și să-l ucidă, nelăsându-se înduplecat de rugămințile lui Petru, care accepta să fie doar mutilat.

ADVERTISING

Anul 1641: Se naște Francoise Athénaïs, marchiză de Montespan, una dintre metresele favorite ale regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.  În adolescență, marchiza a primit o educație sobră, ca maică într-o mănăstire, cunoscută ca azilantă pentru fiicele nobilimii franceze.

Dar, după ce a absolvit educația la mănăstire, a intrat ca domnișoară de onoare în suita reginei Franței Maria Tereza. S-a căsătorit cu marchizul de Montespan, cu care a avut un fiu. În 1667, devine amanta neoficială a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Fosta favorită, Louise de la Vallière, rămâne la curte și le servește celor doi ca paravan.

Frumusețea era doar unul dintre multele farmece ale doamnei de Montespan. Era o femeie cultă, cu o conversație încântătoare, care a câștigat admirația faimoșilor oameni de spirit ai vremii, cum ar fi Saint Simon și madame de Sévigné. 

L-a întâlnit pe rege în toamna anului 1666. La început, regele nu îi acordă multă atenție, dar mai târziu se simte atras de spiritul malițios și conversația ei plăcută. Devine amanta regelui în mai 1667, iar în 1669 se naște primul lor copil. Marchiza va mai avea cu regele încă 5 copii și, conform celor consemnate chiar de ea într-un jurnal intim, spera ca, într-o zi, să-i ia locul reginei, dacă- de exemplu – aceasta ar muri.

Dar soarta hotărăște de multe ori altfel decât așa cum cred muritorii. Curând regele începe o neașteptată aventură cu domnișoara de Fontanges, risipind astfel iluziile marchizei și avertizând-o asupra fragilității poziției sale de favorită.

A fost primul pas spre o decădere rapidă, din care n-au putut-o opri nici banii, pe care regele, culant, i-a oferit generos fostei amante, ca preț al despărțirii.

ADVERTISING

Ultimii ani de viață i-a petrecut într-o penitență severă. A murit în 1707, la vârsta de 66 de ani, iar regele le-a interzis copiilor lor să poarte doliu după mama lor. Cei mai mari nici nu o cunoșteau, dar cei mai tineri, ducesa d'Orleans, ducesa de Bourbon și contele de Toulouse, în semn de respect pentru mama lor, au refuzat să participe la obișnuitele serbări și recepții ale curții.

Sunt singurii care au lăsat să se înțeleagă că numai ei simt o durere la moartea celei care, totuși, le-a fost mamă.  

Anul 1690: La Roma, este fondată Accademia dell'Arcadia - o instituție a cercului de poeți al reginei Cristina a Suediei. Accademia a funcționat multă vreme, din rândurile sale emanând personalități de prim rang ale culturii italiene.

Anul 1712: Se naște Francesco Guardi, pictor venețian, membru al Școlii Venețiene, considerat a fi ultimul practician al acestei şcoli.

Stilul de pictură al lui Guardi este cunoscut ca pittura di tocco, pentru felul cum este aplicată pe pânză pensula, prin mișcări vioaie și atingeri ușoare. Acest stil de pictură diferă contrastant de stilul hotărât sau apăsat al marilor maeștri, clasici sau neoclasiciști.

Datorită acestui stil, Guardi era foarte bine apreciat de către impresioniștii francezi, care, într-un anumit fel, îl considerau ca pe un precursor al lor. Diderot a fost o figură complexă a iluminismului francez, având o influență majoră asupra spiritului raționalist al secolului al XVIII-lea

Anul 1713: Se naște omul de cultură, filosoful, enciclopedistul și scriitorul francez Denis Diderot.

Important filosof al Iluminismului, Denis Diderot a contribuit prin erudiția sa debordantă și prin calitățile sale inovatoare la dezvoltarea a numeroase domenii. S-a distins în roman, teatru, critică, precum și în eseu.

Acest om erudit și avid de cunoaștere a rămas mai înainte de toate în posteritate datorită Enciclopediei, la care a lucrat fără odihnă mai mult de 20 de ani. El avea certitudinea că numai erudiția poate duce la triumful rațiunii și astfel lumea să progreseze.

Anul 1793: În Franța, este instituită era republicană, începând cu o ciudată reformă a calendarului. Astfel, noul an începea la 22 septembrie 1792 și era format din 12 luni de câte 30 de zile, împărțite și ele în decade, nu săptămâni.

Noul calendar n-a durat însă decât până a venit Napoleon, care s-a declarat împărat și, cu autoritatea tronului său, a revenit fără probleme la calendarul clasic.

Anul 1830: Moare Dinicu Golescu, mare cărturar și memorialist român, fiu al marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu.

A fost ispravnic, hatman și mare logofăt în Țara Românească. A înființat în primăvara anului 1826, la conacul moșiei sale din Golești, astăzi muzeu, o școală-internat de băieți, cu două tipuri de cursuri:  ghimnasticești (în primii cinci ani de învățământ) și filosoficești (în anul VI).

În această școală puteau învăța gratuit tineri, indiferent de categoria socială din care făceau parte. Școala era deschisă tuturor: „școală slobodă obștească, unde pot merge fiii nobleții, ai norodului, și măcar și robi, pământeni și streini, pentru limba românească, nemțească, grecească, latinească și italienească”, după cum scrie Dinicu în Insemnările (memoriile) sale.  

Școala și-a început cursurile la 1 mai 1826, sub conducerea profesorului transilvănean Florian Aaron, și a funcționat până la moartea lui Dinicu Golescu, survenită în anul 1830.

Anul 1830: Moare marele pictor polonez  Józef Oleszkiewicz, portretist și peisagist de vază al epocii sale.

Anul 1837: Moare Hortense de Beauharnais, regină consort a Olandei, soția lui Louis Bonaparte, fratele împăratului Napoleon. Era fiica vitregă a lui Napoleon și fiică biologică din prima căsătorie a soției acestuia, Josephine. Prim ei soț, după câte se știe, a fost ghilotinat de revoluționarii francezi.

Anul 1864: La Paris, se naște Louis Lumière, unul din pionierii cinematografiei, care, împreună cu fratele său, a reușit să filmeze pe peliculă și să proiecteze pe un ecran cele dintâi „umbre mișcătoare”, nimic altceva decât primele imagini cinematografice.

Anul 1864: Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon. Sunt peste 60.000 de morți, un adevărat cataclism.

Anul 1880: Moare Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană, rămas pentru posteritate îndeosebi prin muzica sa de operetă, precum și pentru superba operă „Povestirile lui Hofmann”, a cărei barcarolă merită să o mai ascultați încă o dată aici:

Anna Netrebko & Elīna Garanča – Offenbach: Les Contes d'Hoffmann: Barcarolle

Anul 1895: Lângă Londra, are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe șosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.

Anul 1902: Se naște scriitorul Zaharia Stancu, poet, prozator și ziarist român. A rămas o personalitate cu influență în literatura noastră, îndeosebi prin romanele și nuvelele sale, din care aș aminti:

  • Oameni cu joben, 1941;
  • Brazda îngustă și adâncă, 1944;
  • Zile de lagăr, 1945;
  • Clopotul, București, 1947;
  • Desculț, 1948;
  • Dulăii, 1952;
  • Florile pământului, 1958;
  • Pădurea nebună,
  • Șatra, 1968;
  • Vântul și ploaia, vol. I-III, 1969.
  • Groapa, 1970;

Anul 1905: Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până acum cel mai lung zbor cu un avion autopropulsat.

Anul 1910: Urmare abdicării regelui Manuel al II-lea, este proclamată Prima Republică Portugheză. Teófilo Braga este numit președinte al guvernului provizoriu al țării.

Anul 1929: Se naște Catinca Ralea, realizatoare de emisiuni radio-tv.

Anul 1936: S-a născut Václav Havel, scriitor și politician ceh, ultimul președinte al fostei Cehoslovacii  și primul președinte al Republicii Cehe.

A considerat ca fiind un insucces al carierei sale politice destrămarea Cehoslovaciei, în 1992, destrămare căreia Havel i s-a opus. Pe 3 iulie al acelui an parlamentul cehoslovac a refuzat realegerea lui Havel ca președinte al țării, pe motiv că s-a pronunțat pentru menținerea Cehoslovaciei. A demisionat din funcție pe 20 iulie 1992, după Declarația de Independență a Slovaciei, nedorită de dânsul.

Anul 1962: Love Me Do, single-ul de debut al trupei Beatles, compus de Paul McCartney și John Lennon, este lansat în Marea Britanie. A ajuns curând pe locul 17 în UK Singles Chart și marchează începutul unei colaborări de succes cu producătorul George Martin.

Anul 1962 Dr. No, primul film din seria James Bond, are premiera în Marea Britanie. În distribuție Sean Connery și „Bond-Girl“ Ursula Andress.

Anul 1962: Moare Fermín Arango, pictor hispano-argentinian. A realizat lucrări în care au predominat peisajele. Opera sa este considerată ca făcând parte din impresionism și simbolism și a fost puternic influențată de pictura franceză.

Anul 1969: BBC One emite primul episod din Monty Python's Flying Circus a trupei de comedie Monty Python.

Anul 1991: Un Lockheed C-130 al forțelor aeriene indoneziene se prăbușește la Jakarta, Indonezia, urmare incendiului la un motor. Doar unul dintre cei 135 de pasageri aflați la bord a supraviețuit, iar două persoane au murit la sol.

Anul 1992: Lennart Meri, unul dintre conducătorii mișcării estoniene de independență față de URSS, devine președinte al Estoniei.

Anul 2000: Regimul autoritar al lui Slobodan Milošević în Republica Federală Iugoslavia a luat sfârșit prin demisia acestuia, în urma demonstrațiilor de pe străzile Belgradului. Urmărit pentru măsurile antisociale dispuse în timpul guvernării sale, Milošević a fost deferit Tribunalului Internațional de la Haga, dar a făcut infarct în timpul detenției, a decedat și astfel dosarul său s-a închis.

Anul 2011: Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice. Este prima dată când Wikipedia folosește autocenzura.

Anul 2017: Moare Dan Sergiu Hanganu, arhitect canadian de origine română, membru de onoare al Academiei Române din 2003.

Dan Hanganu, care a practicat arhitectura în Montreal, provincia Québec, începând din anii 1970, a proiectat și realizat un număr de clădiri importante din Quebec: o sală de concert, o școală de design, un muzeu, toate într-un stil arhitectural modern, prin care s-a impus cu o nouă și originală concepție urbanistică.

Anul 2021: Criza politică din România: Moțiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”, inițiată de PSD și susținută de USR și AUR, a fost adoptată cu 281 de voturi „pentru”. Guvernul Florin Cîțu a fost demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Este cel mai mare număr de voturi înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

MEMENTO:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din enciclopedii și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇