Mica istorie 1 octombrie - Ziua când Napoleon avea de vânzare o țară, iar Statele Unite o cumpărau

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 331 î.Hr.: Alexandru cel Mare îl învinge pe Darius al III-lea al Persiei în bătălia de la Gaugamela. A fost una dintre bătăliile decisive din istoria lumii, o mare victorie pentru statul macedonean antic, care a dus la prăbușirea Imperiului Persan, dar și la gloria lui Alexandru.

Anul 959: Edgar cel Pașnic devine rege al întregii Anglii. Ca rege, a știut să consolideze unitatea politică realizată de către predecesorii săi. Până la sfârșitul domniei sale, Anglia a ajuns suficient de unificată și puternică, astfel încât nu mai apăreau conflicte între regatele rivale, așa cum se întâmpla în trecut.

Anul 1541: Se naște El Greco (Domênikos Theotokópoulos), original pictor spaniol manierist, de mare prestigiu internațional.

În Muzeul Național de Artă al României din București se găsesc trei opere ale lui El Greco: "Martiriul Sfântului Mauriciu", "Închinarea păstorilor" și "Logodna Mariei". Autenticitatea primelor două este pusă însă sub semnul îndoielii de către unii specialiști.  De cel de al treilea tablou nu se îndoiește nimeni că e autentic.

Anul 1684: Se naște Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice în Franța, personalitate de referință nu numai în dramaturgia franceză, dar și în cea a lumii.  Corneille este considerat a fi unul dintre cei trei mari dramaturgi ai Franței secolului al XVII-lea, alături de Molière și Racine. Supranumit „fondatorul tragediei franceze”, Corneille a fost un autor deosebit dfe fecund, scriind piese de teatru timp de aproape 40 de ani.

Anul 1795: Belgia e cucerită de Franța. Statele belgiene devin astfel parte a Republicii Franceze. Principatul Liège este abolit definitiv prin incorporarea acestuia în departamentele OurtheMeuse-Inférieure și Sambre-et-Meuse, abolire consfințită prin concordatul dintre Napoleon Bonaparte și papa Pius al VII-lea în 1801.

ADVERTISING

Întregul teritoriu este reorganizat sistematic, iar când statul francez devine imperiu sub sceptrul lui Napoleon, își incorporează toate teritoriile care aparținuseră Țărilor de Jos.

Ocupația franceză ia sfârșit în 1815 în urma înfrângerii lui Napoléon la Waterloo, localitate situată puțin mai la sud de Bruxelles – astăzi capitala Belgiei și a Uniunii Europene.

Anul 1800: Spania cedează Franței provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, tot Franța lui Napoleon le va vinde Statelor Unite acest teritoriu, în suprafață de 2.100.000 kmp,  la prețul total de 15.000.000 de dolari, aproximativ 7 dolari/kmp respectiv 0,7 cenți/mp.

Anul 1855: A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar și comercial, condus de Mihail Kogălniceanu, principalul organ unionist  în jurul căruia s-au grupat cei mai activi partizani ai Unirii Principatelor Române.

Anul 1860: Se naște Charles Bertier, pictor francez, cunoscut îndeosebi ca peisagist.  

Anul 1865: Se naște Paul Dukas, compozitor și critic de muzică francez. De departe, cea mai cunoscută compoziție a sa este poemul simfonic Ucenicul Vrăjitor, scris  după balada „Der Zauberlehrling” de Goethe. 

Folosirea compoziției ca fond muzical într-un film de animație al lui Walt Disney a făcut ca piesa să devină cunoscută pe scară largă și publicului din afara sălilor clasice de concert. Melomanii, dar nu numai, își pot reaminti originalele acorduri ale compoziției aici:

P.Dukas. The Sorcerer's Apprentice

Anul 1869: Conducerea de servicii poștale din Austro-Ungaria introduce în circuitul poștal cartea poștală - o invenție originală ce-i aparține economistului austriac Emanuel Herrmann.

ADVERTISING

Ideea a prins repede. Până la sfârșitul anului 1870, Marea Britanie, Finlanda, Elveția și Württemberg s-au alăturat țărilor emitente de cărți poștale. În Statele Unite, cartea poștală a fost adoptată pentru prima dată în 1873.

În România, „Legea asupra cărților de poștă” a fost aprobată prin Decretul nr. 789 din 31 martie 1873 și, numai în primele cinci luni de la lansare, s-au vândut 41.500 de exemplare. Astăzi, un astfel de exemplar original, dacă poartă pe el timbrul și ștampila poștei, este foarte apreciat de colecționari. 

Anul 1872: S-a creat, la București, „Asociația generală a lucrătorilor din România”, organizată pentru susținerea intereselor muncitorești.

Anul 1875: Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare" cu povestirea "Soacra cu trei nurori”.

Anul 1881: Se naște William Boeing, pionier american al aviației, fondator al companiei Boeing, companie care ființează și astăzi, fiind una din marile producătoare de avioane din lume.

Boeing este al doilea cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al  Pentagonului după Lockheed Martin. Compania este prezentă în 70 de țări din întreaga lume.

Anul 1890: S-a născut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist și critic muzical român

Printre lucrările sale, se numără o sonată-poem pentru vioară și orchestră, o suită simfonică, „Poemul Păcii” (compus în 1948), un nonet, baletul mimodramă „Iris”, operele „La drumul mare”, „Se face ziuă”,  „Ovidiu”.

Aflată la început sub influența impresionismului francez, creația lui Nottara s-a integrat treptat tendinței primelor decenii ale secolului XX adaptat unui stil național, specific românesc.

ADVERTISING

Anul 1891: În California, își deschide porțile Universitatea Stanford,  astăzi una dintre cele mai prestigioase universități de pe mapamond.

Universitatea Stanford se află pe locul doi în topul celor mai performante universități din lume, atât în studiile publicate în jurnalul Times Higher Education, cât și în topul publicat de Shanghai Jiao Tong University.

Astăzi, Universitatea Stanford are circa 6.700 de studenți înscriși pentru studii la nivel de licență și circa 8.000 de studenți la studii de masterat și doctorat. Corpul didactic corespunzător numărului total de studenți cuprinde peste 1.700 de profesori, cercetători și lectori, puțin peste 8 cadre didactice aferente unui student.

În timp, 54 dintre absolvenții sau angajații universității Stanford au câștigat premiul Nobel. Stanford este și universitatea cu un mare număr de laureați ai premiului Turing iar, dintre absolvenții săi, au provenit nu mai puțin de 30 de miliardari (în dolari), 17 astronauți, precum și numeroși membri ai Congresului Statelor Unite.

Wikipedia notează că studenții și absolvenții universității Stanford au fondat importante companii, precum Google, Hewlett-Packerd, Nike, Sun Microsystems și Yahoo. Companiile fondate de absolvenții Stanford au generat un venit de peste 2,7 trilioane USD anual, echivalent cu a zecea cea mai mare putere economică a lumii. 

Anul 1899: Se naște Anton Bacalbașa, ziarist, prozator și traducător român. El este autorul celebrului personaj moș Teacă, prototipul unui ofițer cu mintea obtuză, dar investit cu destulă putere, pentru a se impune administrativ asupra inferiorilor în grad.

Împreună cu Ion Luca Caragiale Bacalbașa a creat și redactat prima serie a revistei umoristice "Moftul român",  foarte reprezentativă pentru epoca sa.  După 1989, foștii editori ai revistei „Urzica” au încercat fără succes o reeditare a Moftului Român, eșuată după numai câteva numere de apariție.

Dar Anton Bacalbașa este și autorul uneia dintre cele mai cuprinzătoare istorii ale Bucureștilor („Bucureștii de altădată”, 4 volume scrise între 1927 și 1932).

Anul 1908: Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit "Model T". Motorul avea 2,9 litri și 4 cilindri, care dezvoltau puterea de 20 de cai-putere și permiteau atingerea vitezei maxime de 72 km/h. Consumul se încadra între 11,1 - 18.7 litri la 100 km, remarcabil pentru acea vreme.  Prețul vehiculului era, la vremea respectivă, de 825 de dolari. 

Anul 1920: La Viena și la Budapesta a fost înființată câte o Legație Română, condusă de câte un consul. 

Anul 1924: Biserica Ortodoxă Română adoptă Calendarul Grigorian, după ce statul efectuase deja trecerea „pe stil nou”, începând cu 1 aprilie 1919, dată care devenea astfel 14 aprilie al aceluiași an. 

Anul 1946: S-a încheiat principalul proces de la Nuremberg, unde au fost judecați primii vinovați pentru declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial.  Au fost, la bază, următoarele capete de acuzare:

  1. Participarea la un plan comun sau a unei conspirații pentru comiterea de crime împotriva păcii;
  2. Plănuirea, inițierea și susținerea de războaie de agresiune și alte crime împotriva păcii;
  3. Crime de război;
  4. Crime împotriva umanității.

Celor 24 inculpați le-au fost pronunțate 12 sentințe cu moartea, precum și pedepse grele de închisoare. Trei dintre cei judecați au fost achitați. Printre aceștia, s-a aflat Hans Fritzsche - principalul comentator pro-hitlerist al postului de radio din Berlin, considerat că el nu și-a făcut decât datoria de jurnalist, iar, pentru aceasta, nu poate fi condamnat.

Anul 1949: S-a născut André Rieu, violonist, dirijor și compozitor olandez, ajuns celebritate internațională după înființarea Orchestrei Johann Strauss, în anul 1987 și după numeroasele concerte în aer liber, desfășurate în diferite colțuri ale lumii.

Dacă, la primul său concert din 1987, orchestra lui André Rieu număra 12 persoane, astăzi echipa sa este formată din 60 de instrumentiști, care circulă odată cu organizatorul lor, în toate continentele, din Europa în America de Nord și de Sud din Japonia în Australia și în Noua Zeelandă.

Nu multă lume știe că  Rieu cântă la o vioară originală Stradivarius, datată 1667.

Bineînțeles, André Rieu a fost prezent și în România, culegând succese de proporții în reprezentațiile sale. Pe români i-a impresionat în mod deosebit nu numai prin concerte, ci și prin emoționantul gest din anul 2015, când, aflând despre tragicul eveniment de la clubul „Colectiv”, s-a deplasat personal la București, pentru a aprinde o lumânare acolo unde au murit spectatori nevinovați, dar și interpreți pe care i-a cunoscut.

Anul 1949: Liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, o țară care, pe atunci, era în mare parte manufacturieră.

După nici un secol, China de astăzi concurează la a fi prima mare putere economică a lumii. Țara numără o populație de peste 1,4 miliarde locuitori și reprezintă 17,4% din populația lumii. 

Anul 1953: Se naște Valeriu Stoica, avocat și politician român, fost președinte al PNL  în anii 2001-2002.

Anul 1956:  Se naște Cristian Tudor Popescu, de profesie inginer, dar cunoscut mai mult ca scriitor și ca jurnalist. Enciclopedia virtuală Wikipedia notează căJurnalistica sa e caracterizată de o înaltă plasticitate a limbajului, precum și de exprimarea de judecăți tăioase, inechivoce și pesimiste”.

Cristian Tudor Popescu a avut numeroase apariții în mass-media, îndeosebi în cadrul unor talk-show-uri precum „Cap și Pajură” , „CineTePrinde” (în calitate de critic și istoric de film), „Întâlnire cu presa” , „Scurt pe doi” , „Cap limpede” , „Cinematepeca”, „Cap la Cap”. Din 2012, este ascultat și în emisiunea „Judecata de Joi” de la radio Europa FM.

A fost declarat, pe baza sondajelor de opinie, de 4 ori consecutiv, ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008. Este deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT-Stiftung, în anul 2002. A fost distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.

Pe români i-a impresionat, dar și distrat momentul din 2018, când CTP a numit-o pe Viorica Dăncilă (pe atunci prim ministru) „pavian cu mantie”. A fost amendat cu 1.000 lei de CNCD, care a considerat că această comparație este o hărțuire și o încălcare a dreptului la demnitate. Dar, în urma contestației depuse în Justiție, amenda a fost anulată de către Curtea de Apel București.

Anul 1960: Nigeria își câștigă independența față de Marea Britanie. 

Anul 1971: Roy Oliver Disney a inaugurat parcul de distracții Walt Disney World Resort de lângă Orlando, Florida, în onoarea fratelui său decedat, Walt Disney

Anul 1987: A fost dată în folosință prima linie de tramvai în municipiul Cluj-Napoca.  Clujul de astăzi dispune de trei linii de tramvai, cu o lungime totală de 23,5 km și are în derulare construirea unei magistrale de metrou. 

Anul 1992: S-a deschis, la București, "Centrul cultural maghiar". 

Anul 2003: La Cluj, s-a inaugurat cel mai mare acvariu din Transilvania.

Anul 2018: Moare, la 95 ani,  Charles Aznavour  (născut Shahnour Varenagh Aznavourian), cântăreț, actor, compozitor francez, ambasador al culturii franceze și armene în lume.

A fost unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, recunoscut în întreaga lume pentru stilul său propriu,  adaptat  șansonetismului din Hexagon. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.  Vorbea curent șase limbi, inclusiv limba maternă, cea armeană.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇