Mica istorie: 10 septembrie - Ultima execuție la ghilotină în Franța

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 506 – Episcopii Galiei vizigote se întrunesc în Sinodul de la Agde, un Sinod regional ținut în localitatea Agde, de pe coasta mediteraneeană, în regiunea Septimania din Regatul vizigot, organizat cu permisiunea prealabilă a regelui vizigot Alaric al II-lea.

Sinodul a aprobat 47 de canoane, privind disciplina bisericească. Intenția a fost să facă în lumină condițiile morale ale clerului și ale laicilor din regiunea istorică Septimania. Printre altele, Canonul IX, stabilea că, dacă diaconii sau preoții căsătoriți nu își îndeplinesc relațiile conjugale, ei ar trebui să fie lipsiți de toate demnitățile și facilitățile lor ecleziastice.

Prin Canonul X, îi era interzis unui cleric să viziteze femei cu care nu era rudă, iar în casa sa aveau acces doar mama, sora, fiica sau nepoata. Un diacon trebuia să aibă cel puțin douăzeci și cinci de ani, iar un preot sau episcop, cel puțin 30.

Conform canonului XVI,  dacă un tânăr căsătorit dorea să fie hirotonit, el avea nevoie de acordul soției sale. Căsătoria între veri primari, secundari sau terțiari era interzisă.

Anul 1419: Asasinarea ducelui Ioan de Burgundia de către adepții delfinului Carol al VII-lea al Franței a subminat încercările de împăcare în Războiul civil francez. Ducatul Burgundia s-a aliat cu Anglia, iar războiul a continuat.

Anul 1708: Se naște Antioh Cantemir, poet de limba rusă, fiul mezin al domnitorului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino.

Conform obiceiului rusesc, el figurează în evidențele imperiale atât ca poet, cât și ca diplomat, cu numele său patronimic: Antioh Dimitrievici Cantemir, adică Antioh, fiul lui Dimitrie.

ADVERTISING

Mergând pe urmele eruditului său tată, fiul era, la rândul său, un om de cultură. A fost unul dintre inițiatorii clasicismului în literatura rusă și a militat pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului, a cărui filosofie și-o asumase.

A susținut traducerea și publicarea în limbile engleză și franceză a cunoscutei opere a tatălui său, întitulată „Istoria Imperiului Otoman”, după manuscrisul original, care era în posesia sa. Este considerat părintele clasicismului în literatura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental.

A tradus din operele originale ale lui HorațiuAnacreonMontesquieuFontenelle. Cu siguranță, ați observat: din limba latină, greaca veche și franceză, în rusă. Le cunoștea la perfecție. Poliglotul Antioh Dimitrievici Cantemir mai cunoștea limbile greacă modernă, turcă, italiană, engleză și, bineînțeles, română. În total, nouă limbi.

A fost ambasador al Rusiei la Londra (1732) și la Paris (1738). A fost numit consilier secret al împărătesei Ana Ivanovna, titlu care i se acordase odinioară tatălui său Dimitrie, care fusese consilier secret al lui Petru cel Mare.

A avut o bogată activitate literară și științifică, fiind prieten cu numeroase personalități ale vremii, cu care purta o bogată corespondență, precum Daniel Bernoulli, Voltaire, Georg Bernhard Bilfinger, Leonhard Euler.

Este autorul a numeroase traduceri în limba rusă de lucrări științifice și filosofice și este autorul unor satireepigramefabule, scrise și publicate în limba rusă. Volumul său de satire a fost tradus în limba română încă din anul 1844, de către Alecu Donici și Costache Negruzzi.

ADVERTISING

Acest om rudit și deosebit de prolific a murit la numai 35 de ani, la Paris, de tuberculoză – o boală fatală în acea vreme, dar care astăzi se tratează fără probleme.

Anul 1776: Nathan Hale, considerat primul spion american, căpitan în armata revoluționară, se oferă voluntar pentru o acțiune de spionaj contra englezilor. Nu incasa nimic, făcea spionaj, doar de amorul artei.

Anul 1823: Simón Bolívar devine președinte al statului Peru. Bolívar a fost lider fundamental al independenţei unor state care au devenit astăzi VenezuelaColumbiaEcuador şi Panama. El a contribuit , de asemenea, la consolidarea independenţei statului Peru, precum și la recunoașterea  Boliviei ca republică independentă. 

Bolívar este considerat de istorie ca fiind o figură de prim rang în emanciparea hispano-americană a fostului Imperiu Spaniol. Numele lui a generat, de altfel, numele unui stat, Bolivia, care într-o primă etapă a purtat chiar numele de Republica Bolívar.

Anul 1872: Moare Avram Iancu, conducător al revoluției de la 1848-1949 din Transilvania.

Avram Iancu era un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților. În anul 1849, comanda armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Astăzi, Avram Iancu este considerat un erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

ADVERTISING

Anul 1898: Împărăteasa Elisabeta, consortă a împăratului Franz Josef Austro-Ungariei, este asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni, care i-a înfipt în inimă o șurubelniță, ascuțită în prealabil.  

Împărăteasa Elisabeta – cunoscută și după diminutivul Sissi – era mama prințului moștenitor Rudolf, cel cunoscut pentru tragedia de la Mayerling, locul unde s-a sinucis, împreună cu amanta sa, într-o cabană de vânătoare. Aceasta a fost, pentru Elisabeta, tragedia vieții ei. 

N-a putut-o suporta și a intrat într-o depresie care a urmărit-o toată viața. Și nu numai pe ea, ci și pe nora ei, Stephanie a Belgiei, cu care era căsătorit adulterul sinucigaș Rudolf, moștenitorul tronului austro-ungar.

Anul 1919: Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența PolonieiCehoslovacieiIugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

Anul 1939: Al Doilea Război Mondial: submarinul australian HMS Oxley este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere în război a unui vas aparținând Royal Navy.

Anul 1939: Al Doilea Război Mondial: Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților – Franța, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Australia.

Anul 1948: Moare regele Ferdinand al Bulgariei.  Născut Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry, a fost conducător al Bulgariei din 1887 până în 1918, inițial cneaz, iar mai târziu țar (1908–1918).

Este cunoscut pentru preocupările sale ca autor, botanist, entomolog și filatelist, posesor al unei bogate colecții filatelice.

Anul 1960: La Jocurile Olimpice de la RomaIolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total România a obținut la acea ediție a J.O. 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

Anul 1964: Are loc prima audiție în țară a poemului simfonic Vox Maris de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

Audiția s-a desfășurat după succesul de răsunet al audițiilor cu acest poem în Occident și se impunea să fie orchestrată și în patria lui Enescu, chiar dacă acesta iși alesese exilul.

Anul 1967: Gibraltarul votează prin referendum să rămână o entitate dependentă de Marea Britanie, refuzând să devină parte a Spaniei.

Merită însă reamintit și rezultatul statistic al acestui referendum: au votat pentru suveranitatea britanică 99,64% dintre cetățenii cu drept de vot ai Gibraltarului. Pentru adoptarea suveranității spaniole au votat 0,36% din cetățeni. Au fost anulate 0,45% dintre buletine.

În 1969, a fost adoptată o nouă constituție, iar ziua de 10 septembrie a fost declarată sărbătoarea națională, fiind celebrată anual, începând cu anul 1992.  

Anul 1972: Echipa Statelor Unite pierde pentru prima dată într-un joc internațional de baschet, la un meci disputat cu echipa Uniunii Sovietice, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Munchen, Germania (scor 51–50).

Anul 1974: Republica Guinea-Bissau își câștigă independența față de Portugalia. Pentru a evita confuzia cu statul învecinat Republica Guineea, la titlul statului a fost adăugat numele capitalei, Bissau. În Guineea-Bissau venitul pe cap de locuitor este unul din cele mai scăzute din lume.

Statul Guineea-Bissau cuprinde o suprafaţă de 36.125 kmp și o populație estimată de 1.860.000 de locuitori, din care 396.000 în capitala Bissau.

Anul 1977: Tunisianul Hamida Djandoubi, condamnat la moarte pentru tortură și crime în februarie 1977, este executat la ghilotină. E ultima persoană care a fost executată legal prin decapitare oriunde în lumea occidentală, deși nu a fost ultima persoană condamnată la moarte în Franța.

15 pedepse cu moartea au mai fost pronunțate până la abolire, dar nu toate au fost executate, întrucât, la 9 septembrie 1981, a intervenit abolirea  pedepsei, la inițiativa președintelui de atunci, François Mitterrand. Cu acel prilej, au fost comutate pedepsele deja pronunțate.  

Ca urmare, moartea lui Djandoubi a fost ultima execuție prin decapitare produsă într-o țară evoluată.

Anul 1979: Moare, la 90 de ani, Ionel Băjescu-Oardă, compozitor și interpret de romanțe, trubadurul României din vremuri uitate. A fost unul din principalii inițiatori ai romanței autohtone, lansând în 1905 celebra romanță „Flori de nufăr” (mai cunoscută prin textul primului vers: Mândra mea de altădată). 

Dar era la fel de cunoscut și cu alte compoziții, pe care le interpreta personal, cu glasul său catifelat, precum „Mi-e dor”, „Frumoasa mea cu ochii verzi” etc.

Calitatea imprimărilor din acea vreme face ca astăzi să nu putem evalua corect neasemuitul timbru al glasului său.

Anul 1989: În urma coliziunii cu un convoi de barje cu pavilion bulgar, nava „Mogoșoaia” cu pavilion românesc se scufundă în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 213 victime din rândul pasagerilor și 9 din rândul echipajului.

Anul 1999: Moare Romulus Vulcănescu, etnolog, sociolog al culturii, folclorist; membru de onoare al Academiei Române.

Anul 1999: Moare Alfredo Kraus, tenor liric spaniol de talie internațională, neîntrecut interpret al rolurilor celor mai pretențioase, care alternează efectele de bravură cu interpretarea în mezza-voce. Un astfel de rol i-a adus indiscutabila notorietate, cu celebra arie „Pourquoi me réveiller?”, din opera Wertger de Massenet. Îl puteți asculta aici:

Alfredo Kraus: Pourquoi me reveiller: Werther; Massenet: Liverpool 1992

Anul 2001: Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la concursul Vrei să fii milionar?”.   În episoadele înregistrate în septembrie 2001, Ingram a răspuns corect la 15 întrebări pentru a câștiga premiul maxim al emisiunii, devenind al treilea concurent înregistrat care atingea această performanță.

Totuși, premiul nu i-a fost remis, intervenind suspiciunea de înșelăciune, dovedită ulterior în instanță. Ca probă împotriva sa la proces, s-a arătat că, pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care se afla în sală și tușea, după un cod convenit între ei, pentru a-i atrage atenția care răspuns este el bun. A fost condamnat în 2003, pentru înșelăciune.

Anul 2002: Elveția se alătură ONU.

Anul 2008: La Geneva, în Elveția, este pus în funcțiune acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la European Organization for Nuclear Research.

Anul 2015: Rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud, din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi. Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

MEMENTO:

  • Gibraltar: Sărbătoarea națională
  • Belize: Ziua „Saint George's Caye”
  • China: Ziua porfesorului
  • Ziua mondială de prevenire a sinuciderii

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇