Mica istorie: 8 septembrie - ziua când un Papă a fost bănuit de vrăjitorie

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 617: Li Yuan învinge o armată a dinastiei Sui în Bătălia de la Huoyi, deschizând calea către capturarea capitalei imperiale Chang’an și înființarea dinastiei Tang.

Imperiul Tang a reprezentat apogeul civilizației chineze. Toleranța religioasă de care a dat dovadă această dinastie a permis răspândirea doctrinelor budiste, precum și a zoroastrismului, a maniheismului și a misionarilor creștini nestorieni.

În această perioadă, viața culturală impune un puternic impuls, pe care China l-a transmis și Japoniei. A fost epoca de aur a poeziei, epoca în care au apărut și marile școli de pictură, epoca în care a înflorit literatura.

Dinastia Tang a condus țara aproape trei secole, din 618, până în 907, cu o întrerupere de 15 ani, în perioada 690–705, când tronul a fost preluat de împărăteasa Wu Zetian, proclamând dinastia Wu Zhou și devenind singura împărăteasă chineză cârmuitoare, legitimă.  

Anul 1276: Este ales Papa Ioan al XXI-lea. În scurtul său pontificat (8 luni și cinci zile), Ioan al XXI-lea a încercat să lanseze o cruciadă, pentru eliberarea Țării Sfinte, împins fiind de dorința unei reunificări a celor două Biserici, Apuseană și Răsăriteană. Considera că succesul cruciadei i-ar netezi drumul către acest ideal al său.

Dar n-a fost să fie. Hărnicia sa și dorința de a fi peste tot activ l-au expus la situații neprevăzute. În timp ce urmărea personal execuția unor lucrări de construcții, a fost rănit grav în palatul papal din Viterbo, aflat în faza de construire, la 14 mai 1277.

În urma acestui accident, a murit după o săptămână. Dar opinia publică a coroborat repede accidentul și moartea cu preocupările științifice ale fostului papă, îndeosebi cele privind optica și medicina. În acea vreme, opinia publică punea adesea semnul egal între cercetarea științifică și vrăjitorie, între cercetător și vrăjitor.

ADVERTISING

Accidentul care i-a adus moartea a fost considerat de către detractorii săi drept un act de justiție cerească, o pedeapsă pentru cercetările sale magice, un mod prin care Cel de Sus îi osândește pe slujitorii lui Satana, vrăjitorii.

Impresionat de toate acestea, a încercat Dante Alighieri să-l reabiliteze pe papă. Autorul Divinei Comedii îl vedea pe papa Ioan al XXI-lea în Paradis, alăturat unor ilustre personalități religioase, printre care Sfântul Ioan Gură de AurSfântul Anselm și Sfântul Bonaventura

Pe Ioan al XXI-lea îl socoate „cel ce strălucește în douăsprezece cărți”, referindu-se fără îndoială la scrierile pontifului savant, cuprinse în douăsprezece volume.

Anul 1380: A avut loc bătălia de la Kulikovo, când mai multe principate ruse, unite sub comanda Cneazului Moscovei Dmitri Donskoi, înving armatele Hoardei de Aur sub comanda lui Mamai, oprindu-le înaintarea.

Anul 1474: Se naște Ludovico Ariosto, poet renascentist italian ajuns cunoscut și de mare notorietatea îndeosebi ca autor al poemului eroic "Orlando furioso". Este o continuare a poemului neterminat „Orlando Innamorato” al lui Matteo Maria Boiardo  (publicat postum în 1495).

Unii autori fac o legătură între cele două poeme despre Orlando și o a treia creație, tot medievală, poemul cavaleresc francez. foarte răspândit, „La Chanson de Roland”, cea mai importantă epopee eroică a literaturii franceze, datând din secolul al XI-lea. Cel puțin pentru faptul că Orlando și Roland reprezintă același nume, nu putem tăgădui anumite asemănări.

Anul 1495: A început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, o domnie remarcată prin pace, o relativă prosperitate și un vădit progres cultural, cum rareori se vedea în acele tulburi vremuri.

ADVERTISING

Anul 1504David, capodoperă a sculpturii renascentiste, creată în marmură între 1501 și 1504 de artistul italian Michelangelo, este dezvelită, într-un cadru solemn, în Piazza della Signoria din Florența.

Anul 1514: Are loc bătălia de la Orșa – una dintre cele mai mari încleștări armate ale secolului –  când lituanienii și polonezii înving armata rusă, cea care încă și astăzi se crede de neînvins.

Potrivit cronicii „Rerum Moscoviticarum Commentarii”,  de Sigismund von Herberstein, singura sursă serioasă și credibilă despre bătălie, armata Polono-lituaniană, numărând sub 30.000 de oameni, a îngenunchiat o forță de 80.000 soldați ruși, luându-l prizonier chiar pe comandantul oștii ruse.

Unii istorici, îndeosebi ruși, contestă aceste cifre, dar niciun alt cronicar, niciun istoric, fie el rus, fie el altul, nu dispune de alte cifre și nu poate argumenta în vreun fel refuzul de a–i da crezare cronicarului Sigismund von Herberstein, un austriac contemporan cu evenimentele, care n-ar avea niciun  motiv să exagereze în beneficiul unora sau al altora.

Anul 1636: Este fondată Universitatea Harvard, una din cele mai prestigioase universități in lumea de astăzi. Îmi permit să punctez câteva evenimente majore legate de aceasta:

  • În ziua de 5 iunie 1947, secretarul de stat George Marshall rostea la Harvard  discursul despre programul pentru redresarea economică a Europei (European Recovery Program (ERP) cunoscut ca „Planul Marshall”.  Acestui plan îi datorează Europa ceea ce a ajuns ea dintr-o ruină, ce rămăsese după război.
  • 75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate.
  • În prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decât orice altă instituție de învățământ din lume.
ADVERTISING

Anul 1655: Într-un conflict cu Suedia, Varșovia cade fără rezistență în fața unei mici forțe aflate sub comanda lui Carol al X-lea al Suediei, fiind astfel prima dată când orașul este capturat de o armată străină.

Anul 1841: Se naște Antonín Dvořák, compozitor ceh, originar din regiunea Boemia. Este autorul a 9 simfonii (din care simfonia a noua „Lumea Nouă” se bucură până astăzi de un mare succes), două superbe serenade, un oratoriu și zece opere, mai rar cântate, precum și o foarte populară humorescă, pe care o puteți reasculta aici:

Dvorák - Humoresque - Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman2.flv

Anul 1870: Se naște prințesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta.  Mica prințesă a decedat, însă, la numai patru ani, în 1874, iar cuplul regal nu a mai avut alți copii.

Din acest motiv, regele Carol I a introdus în constituție posibilitatea ca succesiunea la tron să poată fi preluată și de alte persoane din familia de Hohenzollern-Sigmaringen, în care sens l-a și desemnat ca moștenitor pe nepotul său de frate, Ferdinand.

Anul 1873: Se naște Alfred Jarry, dramaturg și prozator francez, considerat un precursor al suprarealismului.

Anul 1888: La Londra, este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.

Acest Jack producea oroare în districtele adiacente orașului Londra, în toamna anului 1888, când erau găsite ici-colo cadavrele unor femei spintecate, fără urme nici de jaf, nici de viol, nici de vreun oarecare interes.

Victimele erau alese din rândul unor prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Felul cum a scos organele interne din trupurile a trei victime i-a determinat pe oficiali să presupună că ucigașul avea cunoștințe de chirurgie și a îngrozit femeile londoneze, care nu mai îndrăzneau să iasă din casă.

În ciuda unor anchete de amploare desfășurate de autorități, criminalul n-a fost găsit niciodată. Mai mult, nici măcar o pistă serioasă, care să permită urmărirea, nu a fost găsită. În timp, numeroși autori, istorici și detectivi particulari au propus tot felul de ipoteze despre cine este ucigașul, dar niciunul n-a avut succes.

Iar Jack Spintecătorul n-a fost un nume. Este un fel de pseudonim, preluat de presă dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.

Anul 1895: Moare Adam Opel, fondatorul companiei germane de automobile Opel, una din cele mai cunoscute și mai prospere firme producătoare de autoturisme din lume.

Anul 1900: Un uragan care a lovit orașul GalvestonTexas a făcut mai mult de 8.000 de victime umane.

Anul 1910: S-a născut Jean-Louis Barrault, actor de teatru și film, mim, regizor și director de teatru francez. De-a lungul carierei sale, Barrault a jucat în aproape 50 de filme. Unul din cele mai faimoase a fost filmul lui Marcel Carné Les Enfants du Paradis” (1945), un succes aproape fără egal în epoca sa, film care a rulat și pe ecranele românești.

Anul 1926Germania este admisă în Liga Națiunilor.

Anul 1940: Se naște Marioara Tănase, interpretă română de muzică populară și romanțe (a nu se confunda cu Maria Tănase).

Anul 1941: Începe blocada Leningradului (astăzi Petersburg), poate cel mai crunt asediu din istorie, comparabil numai cu asediul Parisului, din secolul al XIX-lea. A durat din 8 septembrie 1941, până la la 27 ianuarie 1944.

Anul 1944Al doilea război mondial - rachetele germane V-2, primele rachete de război fabricate vreodată, lovesc pentru prima oară Londra.

Anul 1949: Moare compozitorul german Richard Strauss. Considerat a fi un compozitor de top al epocii romantice târzii sau, dacă vreți, al epocii moderne timpurii, el este prezentat ca succesor al lui Richard Wagner și al lui Franz Liszt. Alături de Gustav Mahler, Rihard Strauss reprezintă o întoarcere târzie la vechiul romantism german

Anul 1954: Moare, urmare unui accident auto, pictorul francez André Derain. A fost unul din reprezentanții principali ai fauvismului, mișcare artistică din anii 1904 - 1908, care punea în valoare intensitatea și puritatea culorilor mai mult decât forma dimensiunea sau proporțiile. Mai târziu, la maturitatea deplină, se va distanța de fauvism.  

Mereu în căutare de ceva încă neabordat, Derain va ajunge mai târziu să admire arta neagră, fresca pompeiană sau mozaicul bizantin, care vor constitui surse de inspirație artistică în arta sa.

Wikipedia informează că, în zilele noastre, picturile sale sunt cotate la prețuri ridicate pe piața obiectelor de artă, unele tablouri ajungând să fie vândute pentru 3 - 4 milioane de euro.

Anul 1954Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei. După nici un an, la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană, cu rezultate excelente.

Anul 1959România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUAMarea BritanieFranțaURSS); Comitetul, care era format din zece state, respectiv  SUA, Marea Britanie, Franța, ItaliaCanada, URSS, BulgariaPolonia, România și Cehoslovacia, își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).

Anul 1966: Televiziunea americană NBC a transmis primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune Star Trek, cunoscut și îndrăgit în întreaga lume.

Universul creat de Roddenberry descrie un viitor optimist în care omenirea, după ce a supraviețuit cu greu unui al treilea război mondial și după ce a descoperit zborul superluminic, s-a unit cu alte specii de ființe raționale din Galaxie pentru a forma Federația Unită a Planetelor.

Personajele principale ale serialului sunt membrii acestei Federației Unite a Planetelor, oameni și extratereștri deopotrivă, care explorează și descoperă noi lumi și civilizații.

Problemele abordate cu multe decenii în urmă ating tematici precum războiul și pacea, autoritarismul, imperialismul, lupta de clasă, rasismul, drepturile omului, discriminarea sexuală și rolul tehnologiei.

Unele din toate aceste sunt chiar foarte actuale, nu vi se pare?

Anul 1975: Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române), un predecesor modest al actualului TAROM.

Anul 1991: În urma unui referendumRepublica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia. În prezent a fost redenumită „Macedonia de Nord”, la cererea Greciei.

Anul 1994: Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) din Berlinul de Vest, unde au staționat după anul 1945. Ceremonia oficială a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.

Anul 1994: Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh. N-au fost supraviețuitori.

Anul 2004: Moare Dan Spătaru, interpret român de muzică ușoară. Puțină lume știe că Dan Spătaru este inclus în Guiness Book (Cartea Recordurilor), pentru recordul atins la lungimea unui șir de aplauze: a fost aplaudat tip de 16 minute și 19 secunde în Cuba, la un festival internațional, din localitatea Varadero.

A decedat la 64 de ani, în urma unui infarct.

Anul 2004: Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah după ce nu s-a deschis parașuta de frânare.

Anul 2016NASA lansează OSIRIS-REx, prima sa misiune de întoarcere pe Terra cu o probă de sol recoltată de pe suprafața unui asteroid. Sonda a studiat asteroidul 101955 Bennu și s-a întors pe Terra în septembrie 2023.

Materialul cules și returnat se află încă în studiu, dar este de așteptat să ofere multe explicații cu privire la formarea și evoluția Sistemului Solar , la etapele privind formarea planetelor și sursa compușilor organici care au condus la formarea vieții pe Pământ. 

Anul 2022: Moare, la 96 ani, Elisabeta a II-a, regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, una din cele mai longevive regine ale lumii. Urmează la tron fiul reginei, Charles, prinț de Wales, încoronat ca regele Charles al III-lea, actualul suveran al Regatului Unit.

MEMENTO:

  • RomâniaZiua petrolistului 
  • Ziua internațională a alfabetizării.
  • Ziua Internațională a Solidarității Jurnaliștilor (ziua când a fost executat jurnalistul ceh Julius Fučík, în 1943)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇