Mica istorie: 4 septembrie - Țara unde au abdicat consecutiv trei regine

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul  1260Manfred al Siciliei îi învinge pe florentinii loiali papei în Bătălia de la Montaperti și aduce toată Toscana sub stăpânirea sa. A fost poate cea mai sângeroasă bătălie purtată în Italia medievală, soldată cu peste 10.000 de morți.

Ecourile dezastrului au ajuns până departe, producând o asemenea impresie, încât l-au impresionat și pe Dante Alighieri, care vorbește, în secțiunea Inferno a Divinei Comedii,  despre un act de trădare în timpul bătăliei. Iar pe trădători, bineînțeles, îi întâlnește acolo, în Infern.

Anul  1479Portugalia și Castilia semnează Tratatul de la Alcáçovas pentru a pune capăt războiului de succesiune castilian. Regele portughez Alfonso al V-lea renunță la tronul castilian, în schimb Portugalia primește suveranitatea asupra tuturor apelor și a pământurilor la sud de Capul Bojador (punc de reper, la extremitatea vestică a Africii Centrale).

Anul  1541: Poarta Otomană își declară oficial suzeranitatea asupra principatului Transilvania, care îi devine astfel vasal Porții.   

Anul  1596: Se naște Constantin Huygens, poet și compozitor neerlandez, tatăl fizicianului Christiaan Huygens, ajuns celebru după ce a formulat propria teorie asupra naturii ondulatorii a luminii, precum și după ce a stabilit modul de calcul pntru valoarea forței centrifuge

Anul  1729: Se naște Ludovic, Delfin al Franței, viitorul rege Ludovic al XV-lea, tatăl viitorilor regi Ludovic al XVI-leaLudovic al XVIII-lea și Carol al X-lea, fiul lui Ludovic al XIV-lea și respectiv nepotul lui Ludovic al XIII-lea.

ADVERTISING

Anul  1768: Se naște François-René de Chateaubriand, scriitor și diplomat francez. Chateaubriand este considerat fondatorul romantismului în literatura franceză. Principala sa lucrare, întitulată "Geniul creștinismului sau Frumusețea religiei creștine", a fost publicată repetat în numeroase ediții, fiecare epuizându-se rapid. A fost ales membru al Academiei Franceze în 1811.

Anul  1774: În timpul celui de-al doilea voiaj al său, exploratorul englez James Cook a descoperit la 1200 km est de Australia, insulele din Pacific. El le numește Noua Caledonie după numele latin al Scoției (Caledonia).

Anul  1824: Se naște Anton Bruckner, compozitor și organist austriac, iar lucrările sale au exercitat o mare influență asupra istoriei muzicii până în secolul al XX-lea.

Cele mai importante și cele mai cunoscute dintre compozițiile sale sunt simfoniile de mare amploare. A îmbogățit muzica religioasă cu lucrări importante, incluzând trei mari mise și un Te Deum. Ca organist, Anton Bruckner era deosebit de admirat pentru improvizațiile sale.

Anul  1870: Împăratul Napoleon al III-lea al Franței este detronat și, ca urmare, se declară cea de a treia Republică Franceză. A treia Republică va dăinui până în anul 1940, când a fost desființată de facto prin ocuparea Franței de către Wehrmachtul lui Hitler.

A urmat a patra Republică, instaurată după război, în 1946, după ce în perioada 1944-1946 a fost instituit un guvern provizoriu.

A cincea Republică demarează în octombrie 1958, după adoptarea unei noi Constituții, aprobată prin referendum în luna septembrie.  Cea de a cincea Republică Franceză este cea aflată astăzi în curs.

ADVERTISING

Anul  1886: Războaiele indienilor americani: după aproape 30 de ani de lupte împotriva armatelor americane și mexicane, războinicul apaș Geronimo s-a predat generalului american Nelson Miles din Arizona. Autoritățile l-au tratat ca pe un prizonier de război, nu ca pe un infractor de rând, așa cum fusese urmărit până la predare.

Astăzi, memoriile fostului infractor, devenit prizonier de război, sunt apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul multor ecranizări.

Mai mult, în februarie 2010, Camera Reprezentanților SUA a adoptat o rezoluție care stipula recunoașterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevărat strateg al războiului de gherilă, și a stabilit comemorarea oficială a acestuia, la 100 de ani de la moarte.

Anul  1890: Un incendiu de proporții a provocat daune grave în orașul grec Salonic. Cartierul european a ars complet. 20.000 de oameni au rămas fără adăpost.

Anul  1907: Moare Edvard Grieg, compozitor și pianist norvegian.

Edvard Grieg este cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice europene. Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine.

Moștenirea lui Grieg este impresionantă, deși multe din piesele sale nu prea sunt cunoscute publicului românesc. Totuși, a răsunat de câteva ori în sala Ateneului Român poemul simfonic Peer Gynt, cu o superbă secvență cunoscută la noi cu titlul „Cânteul Solveigului”, pe care nu veți regreta dacă încercați să-l ascultați aici: https://www.youtube.com/watch?v=OMO-E4dSuoE

ADVERTISING

Anul  1912: Se naște Raoul Șorban, pictor, muzician și critic de artă român. A decedat în 2006, la 94 de ani.

Anul  1915Bulgaria se alătură de partea Puterilor Centrale, în Primul Război Mondial, sperând ca, în caz de victorie, să-și extindă mult frontierele, până la Marea Egee, să ocupe întreaga Macedonie și să-și recupereze Cadrilaterul de la România. Dar victoria n-a fost de partea Puterilor Centrale și a Bulgariei.

Anul  1919: Se înființează, la București, Societatea „Opera - artiștii asociați".  La 22 septembrie, același an, va lua numele de "Societatea lirică română Opera", iar în 1924, când s-a trecut la organizarea trupei de operă, fundația se va numi „Compania Opera Română”.

Compozitorul, dirijorul, cântărețul și profesorul român George Stephănescu a fost cel care a luptat mereu pentru fondarea acestei instituții artistice, pentru care statul nu avea nici fonduri nici capacitate organizatorică necesară.

Anul  1928România a aderat la Pactul privind interzicerea războiului ca instrument de politică națională - Pactul Briand-Kellogg, semnat, la Paris, în 27 august 1928, de reprezentanții a 15 state.

Pactul a fost semnat, interzicerea războiului o clamează mulți, dar deocamdată în mai multe puncte de pe planetă se desfășoara războaie crunte și nimeni nu este în stare să le oprească, argumentând cu semnăturile de pe pact.

Anul  1929: Călătoria de 35 de zile prin lume a dirijabilului german LZ 127 Graf Zeppelin se încheie la Friedrichshafen. Aproximativ 40.000 de oameni vor asista la revenirea lui, care se considera la acea dată un triumf, aerostatul părând soluția viitorului. Aerostatul, nu mașina zburătoare cu fuselaj și aripi, mai grele decât aerul, în care mulțimea nu avea nicio încredere.

Anul  1940: În România, regele Carol al II-lea demite guvernul Gigurtu și-l însărcinează pe generalul Ion Antonescu să formeze un nou guvern. În zilele următoare, generalul a contactat importante personalități ale țării, dar nimeni nu s-a oferit să preia guvernarea, după ce însuși regele acceptase fără lupte cedarea către vecini a mai mult de un sfert din suprafața țării (Basarabia, Bucovina de Nord, ținutul Herța, Transilvania de Nord, Cadrilaterul).

Doar organizația legionarilor Garda de Fier era interesată în așa ceva, condiționând însă de abdicarea regelui Carol al II-lea.

Cu acest răspuns sever, regele Carol al II-lea avea în față două variante: ori acceptă condițiile și îi încredințează conducerea Guvernului lui Antonescu, cu legionarii săi, ori refuză și atunci trebuie să găsească alt prim ministru, ceea ce, în condițiile date, se dovedise deja imposibil.

Regele a ales să-l numească pe Antonescu premier, să abdice și să părăsească urgent țara, luându-și și țiitoarea cu el.

Anul  1943: Mitropolitul Serghei al Moscovei a fost ales (cu acordul  discret al lui Stalin) în funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, cu scopul vădit de a-i încuraja pe credincioși în războiul contra Germaniei, care era în curs.

Stalin avusese contacte prealabile cu principalii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse cărora le-a promis unele concesii în schimbul loialității clerului față de guvernul comunist și chiar al sprijinului Bisericii pentru susținerea războiului.

Printre concesiile acordate de Stalin au fost deschiderea Seminarului Teologic și a Academiei Teologice din Moscova, eliberarea clericilor închiși și restituirea unor proprietăți bisericești. Ceea ce nu știau clericii era însă faptul că Stalin, acordând aceste facilități, plasa Biserica sub controlul sever al serviciilor sale secrete.

Anul  1948: Regina Wilhelmina a Olandei abdică din motive de vârstă și sănătate. A urmat regina Juliana, care va abdica și ea, tot pe motive de vârstă și sănătate. I-a urmat regina Beatrix, care, tot pentru motive de vârstă și sănătate a abdicat în 2013, în favoarea fiului ei, actualul rege Willem-Alexander.

Anul  1950: Un taifun, declanșat în Japonia, a măturat totul în cale, cauzând moartea a 250 de persoane și peste 5.000 de răniți.

Anul  1958: S-a desfășurat la București prima ediție a Festivalului internațional George Enescu.  De atunci, până în zilele noastre, festivalul a avut loc cu oarecare regularitate, stimulând îndeosebi talentații din ultima generație și prezentând personalități prestigioase din domeniul muzicii, fie evoluând la pupitrul orchestrei, fie interpretând piese de referință pe propriile instrumente.

Anul  1959: Moare Iuliu Hațieganu, ilustru medic român.

Anul  1962: Are loc prima vizită de stat efectuată de Charles de Gaulle în Germania. Vizita s-a desfășurat  la invitația cancelarului Konrad Adenauer.

Anul  1963: Moare Robert Schuman, om politic francez, unul din artizanii refacerii Europei după cel de Al Doilea Război Mondial, alături de alte somități ale vremii, precum ecoomistul german R. Schumann sau americanul Marshall, autorul unui celebru plan de refacere a economiilor lovite de război.

Anul   1969: S-a născut Ghiorghi Margvelașvili, politician, președinte al Georgiei în perioada 2013-2018.

Anul  1972: Înotătorul american Mark Spitz câștigă cea de-a șaptea medalie de aur la Olimpiada de vară de la München, devenind primul olimpic care și-a adjudecat șapte medalii de aur la o singură olimpiadă.

La olimpiadă au participat 121 de țări și 7.124 de sportivi. România și-a adjudecat în total 16 medalii, dintre care 3 de aur,  6 de argint și 7 de bronz.

Anul  1974: S-a desfășurat la București al III-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene.

Anul  1974Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice cu Republica Democrată Germană (Germania de Est).

Anul  1989Georges Simenon, scriitor belgian de limbă franceză, autor a nu mai puțin de 192 de romane, în majoritate polițiste, 158 de povestiri și numeroase alte articole și rapoarte.

Este cunoscut în întreaga lume pentru crearea personajului comisar Maigret, eroul principal al romanelor și povestirilor sale polițiste.

Anul  1991: Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, recunoaște independența celor trei state baltice: EstoniaLetonia și Lituania.

Anul  1997: Echipa feminină de gimnastică a României cucerește medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfășurate la LausanneElveția.

Anul  1998: La Menlo Park, CaliforniaSUALarry Page și Serghei Brin au înființat compania Google cu scopul de a promova motorul de căutare pe care l-au dezvoltat ca proiect de cercetare la Universitatea Stanford.

Anul  1998: Popularul spectacol-concurs TV de cultură generală „Vrei să fii milionar?” are premiera la postul ITV în Marea Britanie. Spectacolul a avut un succes de proporții atât în rândul publicului cât și în rândul pezentatorilor de programe din întreaga lume, care s-au arătat interesați să contracteze adaptarea programului, fiecare la canalul pe care îl servește.

În România, emisiunea „Vrei să fii milionar?”a fost încredințată prezentatorului Virgil Ianțu, care a desfășurat-o cu succes.

Anul  2000: A ieșit pe poarta fabricii de la Zhuzhou (R.P.Chineză)  primul exemplar din locomotiva "Săgeata albastră", o noutate pentru trenurile de mare viteză, prevăzute să circule în țară. Astăzi, trenurile de mare viteză constituie o cutumă, nu o noutate.

Anul  2002: A fost prezentată opiniei publice Doctrina Bush, prin care Statele Unite ale Americii își rezervă dreptul de a întreprinde lovituri militare preventive împotriva statelor care găzduiesc pe teritoriul lor baze teroriste.

Anul  2002UE face apel la SUA pentru a efectua un atac împotriva Irakului numai cu aprobarea ONU.

Anul  2002: Moare actorul de comedie Cornel Vulpe, cel care ne descrețea frunțile atunci când  apărea în scenetele nostime ale programelor de televiziune de sărbători și în noaptea de Anul Nou, în a doua jumătate a secolului trecut.

Anul  2003: Moare Lola Bobescu, reputată violonistă și profesoară de origină română, stabilită în Belgia.

Lola Bobesu a colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, precum Filarmonicile din Berlin și Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup și Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma ș.a. A concertat și în recitaluri de muzică de cameră, fiind adesea acompaniată de pianistul Jacques Genty.

Deși stabilită în străinătate încă înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial, Lola Bobescu a revenit în România cu regularitate, apărând în concerte cu orchestrele Filarmonicii și Radio din București, precum și în provincie la CraiovaBrașovIașiTimișoara, Cluj.

Lola Bobescu era foarte bine apreciată pe toate scenele europene, unde a concertat. În memoria ei, autoritățile belgiene au denumit o stradă din Bruxelles, cu numele ei.  Strada „Lola Bobescu” este situată în cartierul Woluwe-Sint-Lambert,  din capitala Belgiei.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇