Mica istorie: 31 august - Ziua Limbii Române, de pe ambele maluri ale Prutului

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 12: Se naște Caligula, împărat roman (Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus). Caligula a fost primul împărat roman asasinat, ca rezultat al unei conspirații cu implicarea ofițerilor din garda pretoriană, dar și a unor membri din Senat și din Curtea Imperială. În aceeași zi, garda pretoriană l-a declarat pe unchiul lui Caligula, Claudius, împărat în locul lui.

Anul 1056: După o boală bruscă de câteva zile, împărăteasa bizantină consortă Teodora moare fără să lase în urmă copii. Acest amănunt va determina sfârșitul dinastiei macedoniene. Contemporanii nu știau cauza decesului, dar cercetări ulterioare au arătat că împărăteasa avusese un cancer la sân și a murit la 48 de ani.

Anul 1302: Se încheie Pacea de la Caltabellotta ultima dintr-o serie de tratate, menite să pună capăt războiului dintre Casele Anjou și Barcelona pentru ascensiune în Mediterana si mai ales în Sicilia.

Miza privea suveranitatea asupra sudului Italiei. Pacea de la Caltabellotta împărțea regatul Siciliei: Frederic al III-lea (casa de Anjou) primea întreaga insulă ca domeniu al său, iar Carol al II-lea (casa Barcelona) își adjudeca teritoriile peninsulare, atribuit de contemporani tot Siciliei, însă catalogat de istoriografia modernă drept Regatul Neapolelui.

Și, pentru ca pacea să fie durabilă, Carol s-a angajat să-i plătească lui Frederic un tribut de 100.000 uncii de aur, iar acesta din urmă să renunțe la unele posesiuni din Calabria. În compensație, Frederic a acceptat să-l elibereze din detenție pe fiul lui Carol, Filip, ținut ca monedă de schimb  în închisoarea din Cefalù.

ADVERTISING

În final, s-a aranjat și căsătoria lui Eleanor, tânăra fiică a lui Charles, cu veneratul Frederic al III-lea, ca un fel de bonus.

Anul 1314: Regele Haakon al V-lea al Norvegiei mută capitala țării de la Bergen la Oslo, unde este și astăzi, neschimbată după 710 ani.

Anul 1422Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.

Anul 1803Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a noii regiuni a Statelor Unite, Louisiana, obținută prin cumpărare de la statul francez, în 1803.

Este vorba de un teritoriu, în suprafață de aproximativ 2.100.000 km² (de circa nouă ori mai mare decât România), achiziționat de către Statele Unite ale Americii de la Franța în anul 1803 la prețul total de 15 milioane dolari americani (ai timpului respectiv) echivalenți cu 78 de milioane franci francezi (tot ai timpului respectiv).

Din cei 78 de milioane de franci francezi, 60 de milioane au reprezentat tranzacția propriu-zisă, iar suma de 18 milioane de franci a constituit plata anulării oricăror datorii de orice natură privată și publică. Considerând și dobânda plătită, Statele Unite au plătit în final 23.213.568 de dolari pentru achiziționarea a ceea ce urma să fie numit inițial teritoriul Louisiana.

Astăzi, acest teritoriu include state precum ArkansasMissouriIowaOklahomaKansasNebraskaMinnesota la sud de Mississippi River, mult din Dakota de Nord, aproape întreaga Dakota de Sud, nord-estul statului New Mexico, nordul statului Texas, și respectiv porțiuni din statele MontanaWyomingColorado la est Continental Divide, și respectiv largi porțiuni din statul Louisiana de ambele părți ale fluviului Mississippi, incluzând orașul New Orleans.

ADVERTISING

Anul 1821Hermann von Helmholtz, om de știință german, medic și fizician. În medicină, este cunoscut ca oftalmolog, cu cercetări privind vederea cromatică, ca specialist ORL privind senzația acustică a tonalității, percepția sunetului și viteza propagării influxului nervos.

În fizică, este cunoscut pentru teoriile lui privind conservarea energiei sau unele probleme de  fundamentare teoretică a termodinamicii.

Anul 1834: Se naște Amilcare Ponchielli, cunoscut compozitor de operă. Seli este autorul a unsprezece partituri de operă, Ponchielli a rămas în programele spectacolelor din secolele XX - XXI doar cu una singură: opera La Gioconda, rămasă de mare notorietate îndeosebi pentru superbul balet „Dansul Orelor” din actul III.

Merită să-l ascultați aici

Dance of the Hours from Ballet "Gioconda" - Vaganova Ballet Academy

Anul 1867: Moare Charles Baudelaire, poet, estetician, critic literar și de artă francez. Cel mai cunoscut volum de versuri ale sale, opera sa de căpătâi, care l-a făcut cunoscut mult peste hotarele Franței și chiar ale continentului se intitulează Les Fleurs du mal (Florile Răului) și exprimă natura schimbătoare a frumuseții în Parisul care se industrializa rapid la mijlocul secolului al XIX-lea.

Stilul său extrem de original de poezie în proză a influențat o întreagă generație de poeți, printre care Paul VerlaineArthur RimbaudStéphane Mallarmé și mulți, foarte mulți alții. 

Admirat de poeții nonconformiști, Baudelaire a fost totuși ținta criticilor. Poate ar trebui să-i înțelegem și pe ei, dacă gândim că Florile răului l-au transformat pe Baudelaire într-un poet blestemat. Poezii precum Pisica, Vinul asasinului, Călugărul nevrednic, Albatrosul te supun la greaua dilemă între a alege arta de a te înfățișa nonconformist și prudența de a cunoaște limite convenite, stabilite cândva de latinul care stipula, cu o anumită înțelepciune: est modus in rebus.

ADVERTISING

Anul 1876: La numai trei luni de la preluarea mandatului, sultanul otoman Murat al V-lea este succedat de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea, pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă există suspiciuni că adversarii săi ar fi avut nevoie de acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a unor reforme dure, inițiate de Murat.  

Anul 1888: Cade prima victimă a celebrului Jack Spintecătorul, o oarecare Mary Ann Nicholls, o menajeră ajunsă prostituată, prima victimă a lui Jack Spintecătorul, cunoscutul ucigaș al unor femei londoneze. Numele criminalului este unul adaptat, el nefiind niciodată prins, iar identitatea lui reală nefiind nici astăzi cunoscută.

Anul 1895: Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează Zeppelinul (dirijabil, balonul navigabil). Se credea atunci că viitorul transporturilor aeriene este dirijabilul. Încercărilor unor inventatori temerari de a construi „mașini zburătoare cu motor”, nu li se dădea nicio șansă de succes.

La aceasta, se adăugau și rezervele slujitorilor altarului, creștini, care declaraseră că mașina zburătoare este lucrul diavolului, care nu numai că nu va avea succes, dar îi va trimite în iad pe cei care se încred în ea.

Anul 1897Thomas Edison a obținut patentul de invenție pentru ceea ce numise el kinetoscop, un strămoș al proiectorului cinematografic. Era un început care îi încuraja pentru viitorul apropiat pe adevărații inventatori ai cinematografului, frații Lumiere.

Anul 1907AngliaRusia și Franța formează Tripla Înțelegere.

Anul 1916: Se naște Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român și francez, de origină aromână. Neagu Djuvara este apreciat ca diplomat și istoric, care, aflându-se în misiune la Stockholm în anul 1944, nu s-a mai întors în țară, continuându-și în vest activitatea profesională, axată în mare pe istoria popoarelor latine și îndeosebi pe Istoria Românilor. S-a întors în țară după 1989, desfășurând, până la moarte, o bogată activitate editorială.

Anul 1927: Se naște Dan Deșliu, poet român. Publică primul său volum „Goarnele inimii”, în 1989, aservit ideilor comunismului care tocmai se instaura în țara noastră. Cu acest volum și cu osanalele pro-comuniste publicate în presă, a devenit unul dintre cei mai de succes poeți al vremii.

Ulterior, s-a resetat și s-a radicalizat, ajungând prin 1987-89 dizident pe față al regimului comunist, trimițând la Radio Europa Liberă texte împotriva lui Ceaușescu.

În decembrie 1989 a devenit membru al Consiliul Frontului Salvării Naționale. A murit înecat, în timp ce înota în mare, în stațiunea Olimp.

Anul 1931: A fost ales deputat de Neamț conducătorul mișcării extremiste legionare, Corneliu Zelea Codreanu, obținând, conform documentelor vremii, 11.300 voturi valid exprimate. În 1932, devine pentru a doua oară parlamentar, candidând în Tutova (Bârlad), cu 5.600 de voturi.

Anul 1931: După construirea a 4.320.446 vehicule, Ford Motor Company oprește producția modelului A. Va veni la rând modelul B, o nouă serie care o va înlocui pe cea anterioară. înregistrând de asemenea un succes remarcabil.

Anul 1939Germania nazistă montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, în care atac un grup de pușcăriași germani, îmbrăcați în uniforme militare poloneze, atacă postul de radio german, generând un casus belli.

Atacarea postului de radio german de către „armata poloneză” a constituit a doua zi pretextul public pentru atacarea Poloniei, ceea ce va declanșa al Doilea Război Mondial. După două săptămâni, Uniunea sovietică va face uz de Pactul Ribbeentrop-Molotov, recent semnat la Moscova, pentru a ataca Polonia, la rândul său, dinspre Est.

Strânsă ca într-un clește, Polonia nu va rezista acestei presiuni și va fi cucerită până la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul se va refugia prin România și, tot prin România, va fi evacuat o parte din tezaurul țării.

Anul 1944: Trupele sovietice au intrat în București. Atunci, sau poate în zilele următoare, a intrat în țară și Ana Pauker, instruită la Moscova să preia conducerea României. Dar România iși avea propriii săi comuniști, echipa Georghiu Dej, și - mai ales - va avea un fel de moșier-ilegalist, susținător material al comuniștilor din ilegalitate: pe doctorul Petru Groza.

Se pare că, în ceasul al doisprezecelea, a înțeles și Stalin că este mai sigură stăpânirea românilor de către ei inșiși, decât de o „revoluționară” parașutată. Cam târziu a observat Ana Pauker că a fost dată de o parte și a suportat consecințele.

Anul 1961: S-a născut Ioan Gyuri Pascu, îndrăgit actor comic și muzician român.

Anul 1967: Se naște Iuliana Marciuc, cunoscută prezentatoare tv

Anul 1963: Inaugurarea „telefonului roșu", incredibila legătură telefonică directă dintre președinții american și sovietic, capabilă să-i țină în permanentă legătură.

Anul 1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent "Solidaritatea".

Anul 1986: Vasul de croazieră sovietic Amiralul Nakhimov se scufundă în Marea Neagră după ce s-a ciocnit cu nava de marfă, Piotr Vasev. Au murit atunci 423 din cei 1.234 de pasageri aflați la bord.

Anul 1989: La Chișinău, a fost adoptată legea limbii române, prin care aceasta se recunoaște ca limbă oficială vorbită pe teritoriul Republicii Moldova și prin care se revine totodată la alfabetul latin.

Anul 1991: Republicile Kârgâzstan și Uzbekistan își declară independența față de Uniunea Sovietică.

Anul 1994: Se retrag din Germania ultimele unități ale trupelor rusești staționate pe teritoriul țării, după Al Doilea Război Mondial. 

Anul 1997Diana, Prințesă de Wales (titlu păstrat și după divorț), fosta soție a prințului moștenitor Charles, astăzi rege al Marii Britanii, prietenul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul mor într-un accident de mașină la Paris.

Deși s-au făcut și alte speculații, ancheta medicului legist a ajuns la concluzia că accidentul a fost cauzat de faptul că șoferul, fiind orbit de blițul paparazzilor care o urmăreau pe prințesă, a pierdut controlul volanului.

Anul 1998Coreea de Nord anunță lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong. După un sfert de secol, Coreea de Nord a ajuns să fie o amenințare mondială, prin arsenalul nuclear pe care îl deține.

Anul 2006: Faimoasa pictură a lui Edvard MunchȚipătul în limba norvegiană „skrik”, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Galerieiile Naționale ale Norvegiei, este recuperată de poliția norvegiană.

Alte două versiuni, tot originale, ale aceluiași tablou, se află una la Muzeul Munch din Oslo iar alta într-o colecție particulară. Această din urmă versiune, deținută de un particular, estimată inițial la 80 de milioane de dolari, a fost vândută în cursul unei licitații organizate de casa Sotheby's din New York pe 2 mai 2012 pentru suma de 119,92 milioane de dolari, devenind astfel opera de artă cea mai scumpă vândută la o licitație până la această dată.

În 1895 Edvard Munch a realizat și o litografie cu același titlu.

Anul 2011: În 2011 s-a sărbătorit pentru prima oară, într-un cadru original în Bucegi, lângă Babele, Ziua Limbii Române, conform unei propuneri legislative, ce s-a adoptat mai târziu, prin Legea nr. 53/1913, cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri. Nu știu cine a votat împotrivă, dar bănuiesc.

Anul 2014: Moare Ștefan Andrei, politician comunist, ministru de externe român. Pentru că a făcut parte din fostul regim comunist al lui Ceaușescu, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990. A stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni, în ciuda faptului că Parchetul nu a putut susține acuzația inițială a Frontului Salvării Naționale condus de Ion Iliescu: „genocid".  

Uciderea cu concursul lui a 60.000 de români la revoluție și subminarea economiei naționale nu puteau fi dovedite. Un fel de act de grațiere, semnat de Ion Iliescu în 1996, l-a pus în libertate. A murit la 83 de ani.

Anul 2016: Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, este revocată din funcție fiind acuzată de abateri administrative penale și nesocotire a bugetului federal. La data de 31 august 2016, a fost destituită de către Senatul Braziliei și pusă sub acuzare.

În 2022, ancheta judiciară privind acuzațiile de manipulări contabile care au stat la baza demiterii ei a fost închisă oficial, deoarece Ministerul Public Federal Brazilian nu a identificat nicio infracțiune sau act de neregulă administrativă, care ar intra sub incidența codului penal.

La 24 martie 2023, Dilma Rousseff a fost aleasă președintă a Noii Bănci de Dezvoltare condusă de BRICS, o organizație interguvernamentală care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇