Mica istorie: 27 august - ziua celui mai scurt război din istorie

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1577: Moare Tițian (Tiziano Vecellio), pictor italian renascentist, aparținând școlii venețiene. A fost unul dintre pictorii mari ai epocii, care s-a bucurat de atenția și onorurile contemporanilor.

În anul 1545 pleacă la Roma, unde pictează portretul Papei Paul al III-lea și, în semn de prețuire, obține cetățenia „Cetății Eterne”. Curând se întoarce totuși la Veneția. Aici, artistul pictează mai mult pentru sine, pânze minunate, care anticipează ceva din pictura generațiilor viitoare. În 1566, este ales membru la „Accademia del Disegno di Firenze”, împreună cu Andrea Palladio și Jacopo Tintoretto.

Tiziano a știut să dezvolte un stil al culorilor personal și unic. Le așternea rapid cu penelul, câteodată imprecis, dar tocmai această imprecizie dădea ca rezultat expresivitatea imaginii. Tratate rapid, figurile devin mai vii, mai expresive și mai reale. Tițian este unul dintre cei mai prestigioși portretiști din istoria artei și cu siguranță cel mai influent.

Incontestabil, creația lui Tiziano a exercitat o influență deosebită asupra întregii picturi europene. Wikipedia notează că, pentru pictorii secolului al XVII-lea, VelazquezRubensCaravaggiovan Dyck sau Rembrandt, Tiziano va deveni un adevărat mit.

Maniera lui de folosire a culorilor influențează artiști de factură diferită, precum Poussin, Watteau și Goya. În secolul al XIX-lea, printre admiratorii lui Tiziano se numără Manet, Delacroix și Cézanne.

Anul 1588: S-a încheiat la Constantinopol un tratat de comerț între Petru Șchiopul, domn al Moldovei, și Elisabeta I, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie cu domnitorul Petru Șchiopul, în numele reginei, un tratat prin care supușii Elisabetei I urmau a fi liberi a se statornici și a face negoț, a vinde și a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții”.

ADVERTISING

Jos pălăria pentru deschiderea cu care Petre Șchiopul încuraja intensificarea schimburilor comerciale nu numai cu țările vecine ci chiar cu cele mai îndepărtate. Se vede cât de colo ce preț punea pe atragerea negustorilor străini pentru a vinde, a cumpăra și chiar a se statornici în principatul cârmuit de dânsul.

Încurajându-i pe negustorii străini, rezultă că domnitorul conta pe o producție internă excedentară,  rezultată din dărnicia pământului, hărnicia oamenilor, dar și înțelepciunea cu care cârmuirea cheamă negustorimea, să-și cumpere tot ce are trebuință și ce produce țara: cereale, vite, ovine, miere, vin, fructe, lemn, sare, vânat etc).

În plus, când stabilești un tratat, inerent se dezvoltă și se intensifică unele relații externe, de care are atâta nevoie o țară vasală Porții. 

Este interesantă caracterizarea pe care o face cronicarul Ureche despre acest domnitor, cu adevărat înțelept, Petre Șchiopul: “domnu blându, ca o matcă fără ac, la giudecată dreptu, nebeţiv, necurvar, nelacom, nerăsăpitoriu, putem să-i zicem toate spre izvod le-au ţinut, ca să nu să smintească”.

Toată lauda pentru domnitor, dar și pentru cronicarul care pare corect și imparțial de vreme ce, în aceeași cronică, nu se sfia să-l eticheteze, chiar și pe Ștefan cel Mare și Sfânt: „... mânios și de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospéțe omorâea fără giudețu”.

Anul 1770: Se naște Georg Wilhelm Friedrich Hegel, filosof german, principal reprezentant al idealismului în filozofia secolului al XIX-lea.

Filozofia lui Hegel este una a spiritului absolut și a dezvoltării sale dialectice. Această filozofie este în mod esențial determinată de noțiunea de „dialectică", un concept al cunoașterii și al mișcării reale care guvernează existența lumii.

ADVERTISING

Conform lui Hegel, „ideea”, după ce s-a exteriorizat în natură, revine la sine pentru a se realiza în formele culturale, urmând ierarhia formală a aceluiași conținut, prezentat prin artă, religie sau filozofie.

În conceptul ui Hegel, omul ia cunoștință de el însuși prin opoziție în raport cu lumea exterioară. Intuiția „eului" ca persoană este conștiința de sine. Rațiunea este conștiința revenită la ea însăși din lumea transcendentală, în măsura în care devine interesată la observația naturii. Ea este expresia științei moderne, dorința de a descrie fenomenele și de a le descoperi legile.

După moartea lui Hegel, discipolii lui s-au divizat în două tabere. Hegelianii de „dreapta" erau grupați în corpul universitar din Berlin și reprezentau conservatismul politic al epocii de restaurație după căderea lui Napoleon.

Cei de „stânga", numiți și „Tinerii Hegelieni", interpretau filozofia lui Hegel în sens revoluționar, preconizând ateismul în religie și democrația liberală în politică. Dintre aceștia sunt de menționat Bruno BauerLudwig FeuerbachMax Stirner și - mai ales - Karl Marx.

Marx interpretează totul în stilul său, transformă idealismul  în materialism iar de la legile dialectice ale evoluției istorice, ajunge la ideologia luptei de clasă, obiectul predilect al preocupărilor sale economico-politico-sociale.

Până la urmă, ajunge la un fel de societate ideală, comunistă, lipsită de clase și presupusă liberă. N-ar părea ca toate acestea să aibă vreo legătură cu ideile lui Hegel.

ADVERTISING

Anul 1776: Armata britanică a învins Armata Continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unitebătălia de la Long Island.

Anul 1783: Inventatorul francez Jacques Charles și frații Robert au lansat de pe Champ de Mars, (acum locul Turnului Eiffel), primul balon din lume umplut cu hidrogen. 

Balonul a zburat, purtat de vânt spre nord, timp de 45 de minute, și a aterizat la 21 de kilometri distanță în satul Gonesse, unde țăranii locali, îngroziți, l-au distrus cu furci sau cuțite, după ce preotul (pastorul) bisericii i-a asigurat că dihania este lucrul diavolului, nu altceva.

Anul 1813: Împăratul Napoleon I învinge armata pruso-austriacă în Bătălia de la Dresda, cauzându-i pierderi semnificative, inclusiv un număr mare de prizonieri.

Anul 1832: Odată cu capturarea ultimului șef „indian”, Black Hawk, se termină războiul de la est de fluviul Mississippi în Statele Unite.

Anul 1871: Se naște Theodore Dreiser, scriitor american. S-a impus în literatura universală îndeosebi prin două romane ale sale, amândouă traduse și editate în românește: „O tragedie americană” și „Sora Carrie”.

A scris de asemenea două piese de teatru, versuri, memorialistică.

Anul 1877: A avut loc primul atac al trupelor române, după trecerea Dunării. Misiunea de asalt și cucerire a fortificației otomane din fața redutei Grivița-1, din sistemul de apărare a Plevnei, este încredințată Regimentului 13 dorobanți, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, și altor subunități din cadrul Diviziei a 4-a infanterie.

Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanți este distins cu Ordinul "Steaua României". De asemenea, se acordă unor ofițeri și soldați din subunitățile participante la atac Ordinul "Steaua României", precum și medalia "Virtutea militară".

Anul 1883Are loc erupția violentă a vulcanului Krakatau, din Indonezia: patru explozii puternice distrug aproape complet insula Krakatau și provoacă schimbări climatice care au durat ani în șir.

Krakatau este unul dintre cei mai temuți vulcani ai lumii, în orice caz cel mai destructiv din istoria omenirii, după erupția din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 49 de km de coasta de vest a insulei Java și la 40 de km de insula Sumatra.

Anul 1896: Cel mai scurt război din istorie, războiul anglo-zanzibar a început la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, și înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat însă ca pe tronul Zanzibarului să urce Hamud bin Muhammed, un lider favorabil intereselor Coroanei Britanice.

După 38 minute de „război”. britanicii s-au impus, iar Zanzibarul a cedat.

Anul 1916: Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune la ora 21 la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului România. Într-o primă etapă, Armata română înaintează pe trei direcții în Transilvania.

Anul 1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de prevenire a războaielor. Actul nu prevede însă nici o sancțiune împotriva celor care ar încălca pacea. Ca urmare, era încă de pe atunci puțin probabil să producă efecte serioase. Totuși, România a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.

Anul 1931: Se naște Sri Chinmoy, autor, artist, poet și lider spiritual indian, personalitate de mare prestigiu mondial, provenită din mediile și din cultura tradițională a Indiei.

Ca lider spiritual indian. a depășit mult arealul țării sale. A predat meditația – specialitatea sa – în Statele Unite, în care sens s-a și mutat la New York City prin anul 1964. Inițial, și-a stabilit un prim centru de meditație la Queens, New York, dar, în cele din urmă, a ajuns să aibă 7.000 de studenți în 60 țări din lume. 

A susţinut şi evenimente publice precum concerte şi meditaţii pe tema păcii interioare și regăsirii de sine în sine. Susține chiar că a obținut o cale spirituală către Dumnezeu prin rugăciune și meditație.

Sri Chinmoy a predat tehnici specifice meditației, necesare pentru calmarea și aducerea tăcerii minții, purificarea gândurilor minții și meditarea asupra inimii spirituale. El susținea că, menținându-ți mintea calmă și liniștită timp de zece sau cincisprezece minute, o nouă experiență poate începe să răsară în tine și această practică de a liniști mintea este rădăcina principalului nostru progres spiritual. 

Poate nu este lipsit de interes să amintesc că, prin anii ’70-’80 ai secolului trecut, regimul Ceaușescu de la noi sancționa grav și chiar condamnase penal, o serie de intelectuali din toate domeniile (artă, literatură, industrie, cercetare), care se interesaseră de „meditația transcedentală”, un termen ajuns și la noi din Occident.

Era o variantă a meditațiilor lui Sri Chinmoy, care și-au găsit adepții pe cam toate continentele, inclusiv America și Europa Occidentală și care a avut un deosebit succes în România. Ceaușescu se dezlănțuise împotriva lor și cu siguranță le-ar fi hărăzit multora un final tragic, dacă n-ar fi intervenit evenimentele din 1989.

Anul 1939: Are loc primul zbor al turboreactorului Heinkel He 178, montat pe primul avion cu reacție din lume.

He 178 a fost realizat pentru a testa conceptul de propulsie cu reacție al inginerului german Hans von Ohain, pe la mijlocul anilor 1930. După ce și-a asigurat sprijinul industrial al lui Ernst Heinkel, von Ohain a reușit să facă o demonstrație cu un motor turboreactor funcțional, Heinkel HeS 1.

Heinkel a urmărit dezvoltarea lui He 178 ca o inițiativă privată, independentă de autoritățile germane și de Luftwaffe (aviația militară), păstrând pentru multă vreme secretul aeronavei sale. El a demonstrat nu numai capacitățile tehnice ale turbinelor acționate cu gaz, dar a demarat tehnologiile viitoare ale zborului de mare viteză.

Anul 1943: Moare Constantin Prezan, mareșal român. A fost unul din cei trei mareșali pe care i-a avut România: Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Ion Antonescu – acesta din urmă degradat, ca urmare a procesului prin care a fost condamnat la moarte și executat.

Anul 1955: A apărut, în Marea Britanie, primul număr al The Guinness Book of Records, cartea recordurilor. Cartea prezintă recordurile mondiale atât ca realizări umane, cât și ca fenomene extreme ale lumii naturale.

Conceptul a fost creat de Sir Hugh Beaver, iar frații gemeni Norris și Ross McWhirter au elaborat și editat cartea la Londra, în august 1955.

A fost de la început un succes editorial de proporții. Prima ediție a ajuns în fruntea listei de bestselleruri din Regatul Unit în câteva luni, până la Crăciunul anului 1955. În anul următor, cartea a fost lansată la nivel internațional, iar începând cu ediția din 2024, este acum la al 69-lea an de publicare, apare în 100 de țări, este editată în 23 de limbi și menține peste 53.000 de înregistrări în baza sa de date.

Franciza internațională s-a extins nu numai la tipărire, ci a inclus seriale de televiziune și muzee. Popularitatea francizei a făcut ca Guinness World Records să devină sursa internațională principală pentru catalogarea și verificarea unui număr mare de recorduri mondiale. Organizația angajează arbitri de înregistrări pentru a verifica autenticitatea stabilirii și dobândirea recordurilor.

Anul 1962NASA lansează misiunea spațială Mariner 2 către Venus. Pe parcurs, misiunea spațială a descoperit vântul solar.

Anul 1970: Moare Ștefan Ciobotărașu, actor român de teatru și film, autorul unei bogate fișe filmografice, din care îmi permit să citez:

Anul 1979: Un atac cu bombă al IRA (Armata Republicană Irlandeză de la acea dată) l-a ucis pe Louis Mountbatten, amiral britanic în cel de-al Doilea Război Mondial și alte trei persoane, în timp ce se afla în vacanță, pe iahtul său, în Sligo, Republica Irlanda.

Anul 1985: Se naște Alexandra Nechita, pictoriță americană de origine română, un geniu al artei moderne, emigrată din România la scurt timp după naștere, bineînțeles împreună cu părinții, care părăseau România.

Considerată copil supradotat încă de la o vârstă fragedă, Alexandra Nechita a ajuns o personalitate de prim rang în lumea artelor din SUA. Wikipedia relatează că tablourile ei se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecția de artă a Vaticanului, până la colecții particulare deținute de celebrități precum Oprah WinfreyCalvin KleinWhoopi Goldberg sau David Letterman. Cea mai scumpă pictură a Alexandrei Nechita s-a vândut cu 400.000 de dolari, altele sunt mai ieftine, dar niciuna nu se estimează la sub 50.000 dolari.

Anul 1989: Marea Adunare Națională de la Chișinău a decis oficializarea limbii române, ca limbă vorbită în Republica Moldova, precum și trecerea scrierii de la grafia slavă la alfabetul latin.

Anul 1991: Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova. Documentul stabilește și denumirea oficială a limbii vorbite în Republica Moldova: limba română. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiecare an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Anul 2003Planeta Marte se află la cea mai mică distanță de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇