Mica istorie: 26 august - Acum 235 de ani se adopta „Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului”

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1071: Turcii selgiucizi i-au învins pe bizantini și l-au luat prizonier pe împăratul Romanos al IV-lea în bătălia de la Manzikert.

Înfrângerea decisivă a armatei bizantine a jucat un rol important în subminarea autorității bizantine în Anatolia și Armenia, permițând astfel turcificarea treptată a întregii Anatolii.

Înfrângerea de la Manzikert a fost dezastruoasă pentru bizantini, cauzând conflicte civile, iar criza economică subsecventă a slăbit grav capacitatea de apărare a Imperiului Bizantin.

Sultanatul a acționat repede, colonizând etnici turci în Anatolia centrală — pe o suprafață de 78.000 de kilometri pătrați. A fost nevoie de trei decenii cu conflicte interne, pentru ca, în cele din urmă, împăratul bizantin Alexios I să reinstaleze stabilitatea în Bizanț.

Anul 1346: Război de 100 de Ani: în Bătălia de la Crecy, purtată între englezi și galezi, aceștia din urmă au fost înfrânți. Istoricii apreciază că victoria s-a datorat dotărilor superioare din armata învingătorului, mai ales în ce privește tipurile de arcuri lungi englezești.

Anul 1696: Bătălia de pe râul Bega: Armata imperială condusă de principele August cel Puternic nu reușește eliberarea Timișoarei de sub ocupație otomană. Generalul Donat Heissler este grav rănit cu acest prilej și moare după cinci zile.

Anul 1740: Se naște Joseph-Michel Montgolfier, inventator francez.

Anul 1743: Se naște Antoine Laurent Lavoisier, ilustru chimist francez, al cărui principiu constituie și azi legea fundamentală a chimiei: „Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă”.

Anul 1789: Adunarea Constituantă Franceză adoptă Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, în care sunt enunțate drepturile fundamentale individuale și colective ale tuturor oamenilor.

ADVERTISING

Declarația cuprindea un preambul și 17 articole, care combinau dispozițiile privind drepturile, clasificate în trei capitole:

  • „drepturile oamenilor” (francezi, străini sau inamici) - articolele 1, 2, 3, 4, 7, 9 și 10,
  • „drepturi ale cetățenilor” (cetățeni francezi), care reamintesc și întăresc libertățile civile - articolele 6 și 14
  • „drepturi ale societății” (națiunea franceză), care sunt componente constituționale - articolele 13, 15 și 16.

Este pentru prima dată în istorie când un document de asemenea amploare face deosebire între drepturile omului și cele ale cetățeanului. Ba chiar, mai mult decât atât, vorbește și de drepturile cetățenilor străini sau chiar ale inamicilor.

Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului din 1789 a inspirat ulterior un mare număr de texte similare în diferite țări din Europa și America Latină. Tradiția revoluționară franceză este, de asemenea, prezentă în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (convenție ratificată și de România, la data de 20 iunie 1994)

Anul 1812: Bătălia de la Borodino dintre armata lui Napoleon și cele ale Imperiului rus. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze, învingătoare, au avut drumul deschis spre capitala economică și politică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea momentului când rușii vor cere tratative de pace.

Dar rușii n-au cerut tratative și, odată cu venirea iernii, francezii au fost nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe, în condițiile iernii rusești, foarte aspră. Pe scurt, Napoleon a câștigat lupta, dar a pierdut războiul.

Anul 1819: S-a născut prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha, soțul reginei Victoria a Marii Britanii. (d. 1861)

ADVERTISING

Anul 1821: Se deschide oficial Universitatea de stat din Buenos Aeres, Argentina.

Anul 1826: Are loc ultima execuție publică la București: condamnații Ghiță Cuțui și Simion sunt spânzurați la capul Podului Târgului de Afară (Calea Moșilor de azi), pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei.

A doua zi după execuția lui Cuțui, trei dintre tovarășii săi sunt plimbați „cu pieile goale" prin târg și bătuți cu biciurile, anunțându-se totodată că, după procesiune, vor fi trimiși toți trei la ocnă.

Pedeapsa cu moartea va fi desființată în cele două principate prin Regulamentele Organice, în iulie 1831.  Cum am mai spus și cu alte ocazii, Regulamentele Organice au funcționat ca un fel de Constituție a principatelor, desființarea pedepsei cu moartea fiind una din măsurile care merită apreciată.

Anul 1860: S-a instituit prima agenție diplomatică a Principatelor Unite, la Paris. Trebuie amintit că, în anul 1860, Principatele Unite erau încă vasale Turciei și deci nu se puteau reprezenta în capitalele europene ale statelor independente. În principiu, nu puteau avea agenții diplomatice.

Dar o „agenție diplomatică” era o formulă hibridă între un simplu birou comercial condus de un agent și o misiune. În memoriile sale, Ion Ghica vorbește despre o întâlnire pe care a avut-o cu Bismark, cancelarul german, cu care era prieten. Ghica îi ceruse acordul pentru înființarea unui consulat român în Germania, iar Bismark l-a refuzat, explicând că așa ceva l-ar pune în dificultate față de Sublima Poartă.

Soluția pe care i-o sugera Bismark, în calitate de prieten, era o simplă agenție, nu un consulat. Dar, și în acest caz, îi sugera s-o plaseze în altă parte decât în Germania. Se pare că Ghica a ținut seama de sfat și a plasat-o la Paris.

ADVERTISING

Anul 1871: Are loc sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea Mănăstirii Putna, manifestare organizată din inițiativa studenților români de la Viena, în frunte cu Eminescu și Slavici.

Anul 1873: Se naște Lee De Forest, inventator american. Este inventatorul triodei cu vid, pe care o denumește „audion” și o descrie în patentul obținut la 25 octombrie 1906 ca „un dispozitiv cu trei electrozi pentru amplificarea curenților electrici foarte slabi”.

Dispozitivul, numit ulterior triodă, stă la baza radioreceptoarelor „cu lămpi” care făceau uriașul pas de la receptoarele fără amplificare (cu galenă și cu audiția în cască), la receptoarele cu tuburi electronice (lămpi), capabile să amplifice semnalul foarte slab primit din eter prin antenă.

Lee de Forest este unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie, deținând peste 300 brevete numai în domeniul telegrafiei fără fir (radiofoniei).

Anul 1880: Se naște Guillaume Apollinaire, poet francez, precursor al suprarealismului.

Anul 1883: Erupția vulcanului Krakatau din 1883 își începe etapa finală, paroxistică. Istoricii relatează că erupția a zguduit întreg Pacificul, provocând scufundarea insulei pe care se afla craterul.

Acesta a ajuns astfel pe fundul oceanului, provocând un tsunami care a acoperit cu apă peste 100 de localități și chiar insule întregi. Peste 36.000 de oameni au murit, majoritatea măturați de valurile tsunamiului. 

Se estimează că erupția s-a produs cu o forță de 13.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Conform relatărilor pertinente ale vremii, sunetul colosalei erupții din anul 1883 s-a auzit și la 4.800 km distanță de punctul exploziei, iar unda de șoc s-a simțit inclusiv în România.

Anul 1893: Se naște Constantin Brăiloiu, etnomuzicolog și compozitor român.

Anul 1894: S-a născut cunoscuta interpretă de muzică ușoară Aura Buzescu, care a evoluat pe multe scene românești, dar la fel de multe peste graniță, unde a fost admirată și apreciată de un foarte numeros public. A murit la venerabila vârstă de 98 ani.

Anul 1910: S-a născut Maica Tereza, călugăriță catolică de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 1979.

Maica Tereza a fondat la Calcutta (India), în anul 1950, ordinul Misionarele Carității. Timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarelor Carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

Anul 1950: S-a născut actorul român Mihai Mălaimare.

Anul 1955: Are loc prima transmisie TV color (NBC) a unui meci de tenis din cadrul Cupei Davis.

Anul 1955: Se naște Emil Hurezeanu, poet, eseist, jurnalist și politician român, cunoscut și ca prezentator la postul de radio Europa Liberă din perioada dictaturii comuniste  în România.

Anul 1966: Are loc declanșarea luptei armate a poporului namibian, sub conducerea SWAPO, pentru eliberarea de sub ocupația regimului rasist al Africii de Sud.

Anul 1972: Are loc ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice de vară moderne, la München, Germania de Vest (26 august - 10 septembrie). Au participat 121 de țări și 7.124 de sportivi. România a ocupat poziția a 13-a în clasamentul pe medalii, adjudecându-și 16 distincții, din care 3 de aur, 6 de argint, 7 de bronz.

Anul 1974: Moare Charles Lindbergh, aviator american. Lindbergh a efectuat primul zbor fără escală de la New York City la Paris, pe o distanță de 5.800 km, pilotând singur timp de 33,5 ore. Aeronava lui, Spirit of St. Louis, a fost proiectată și construită pentru a concura la premiul Orteig de 25.000 de dolari, la zborul dintre cele două orașe.

Deși nu era primul zbor transatlantic, a fost cel mai lung la acea vreme, de aproape 3.200 km, și primul zbor transatlantic solo. A devenit cunoscut drept unul dintre cele mai importante zboruri din istorie și a inaugurat o nouă eră a transportului aerian între diferitele părți ale globului.

Numele celebrului pilot este legat și de un caz revoltător. Fiul pilotului, în vârstă de un an și jumătate, a fost răpit în vederea obținerii unei răscumpărări. Lindbergh s-a conformat, a plătit răscumpărara trimisă, dar copilul nu i-a fost returnat și doar i s-a găsit cadavrul. Nici astăzi nu se știe dacă răscumpărarea a ajuns în mâinile răpitorului sau în mâinile altcuiva, care s-a interpus.

Anul 1978: Moare Charles Boyer, reputat actor francez, etichetat la mijlocul secolului XX drept drept idolul femeilor.

Anul 1981: Sonda Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Saturn, trecând la 101.000 km de planetă.

Anul 1989: Moare Irving Stone, scriitor american. Prea puțin cunoscut la noi, poate din vina editorilor care au tradus și publicat cam puțin, Irving Stone este totuși prezent în sufletele noaste, prin una din cărțile sale de referință: Agonie și Extaz.

Este un roman biografic, foarte corect documentat, despre viața și creația marelui pictor renascentist Michelangelo. Pentru documentare, autorul s-a bizuit pe corespondența lui Michelangelo, respectiv toate cele 495 de scrisori pe care Stone le tradusese din italiană și le publicase în 1962 cu titlul „Eu, Michelangelo, Sculptor”.

Stone a colaborat, de asemenea, cu sculptorul canadian Stanley Lewis, care a cercetat tehnica și instrumentele de sculptură ale lui Michelangelo, oferindu-i informații prețioase despre acestea.

Guvernul italian l-a apreciat pe Stone pentru efortul, dar și pentru dăruirea sa și i-a decernat mai multe premii onorifice pentru felul cum a știut să evidențieze istoria Italiei în literatură.

Anul 1990: Se naște Irina Begu, jucătoare română de tenis. Cea mai bună poziție în clasamentul WTA la simplu a fost locul 22 mondial, atins în august 2016, iar la dublu tot locul 22 mondial, la 1 octombrie 2018.

Irina Begu a câștigat patru titluri la simplu și nouă titluri la dublu în WTA Tur. Ea și-a adjudecat, de asemenea, un titlu de simplu în seria WTA 125, precum și 12 titluri de simplu și 19 de dublu pe Circuitul ITF.

Anul 2008: Republicile Osetia de Sud și Abhazia sunt recunoscute oficial de Rusia ca state independente.

Anul 2009: Madonna a concertat pentru prima dată în România în fața a aproximativ 70.000 de spectatori din Parcul Izvor din București.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇