Mica istorie: 25 august - ziua când un român a inventat scaunul catapultabil din avion

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1270Filip al III-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său Ludovic al IX-lea, în timpul celei de-a opta cruciade. Unchiul său, Carol I al Neapolelui, este obligat să înceapă negocieri de pace cu Muhammad I al-Mustansir, sultanul Tunisului.

Anul 1580: Războiul portughez de succesiune: victoria spaniolă în Bătălia de la Alcântara deschide drumul spre o Uniune Iberică. Spania și Portugalia vor rămâne într-o uniune personală a coroanelor (formal independente și cu administrații autonome) pentru următorii 60 de ani, până în 1640.

Anul 1609: Astronomul italian Galileo Galilei face o demonstrație în fața dogilor venețieni cu primul său telescop. Pe lângă rolul lor în cercetare, telescoapele lui Galileo s-au dovedit utile și într-o  afacere profitabilă. Le putea vinde atât navigatorilor, cărora le folosea la orientare pe ocean, cât și simplilor amatori, telescoapele fiind foarte căutate de curioși.

Galileo și-a publicat primele observații astronomice, efectuate cu telescopul său, într-un scurt tratat intitulat Sidereus Nuncius, apărut în luna martie 1610.

Cu două luni înainte, la 7 ianuarie 1610, Galileo observase cu telescopul născocit de el, „trei stele fixe, de obicei invizibile datorită dimensiunilor lor foarte mici”. Cele trei stele prezentau particularitatea de a fi foarte apropiate planetei Jupiter.

Deodată, la 10 ianuarie, una dintre „stele” a dispărut brusc, ceea ce îi sugera lui Galileo că se poziționase undeva, în spatele lui Jupiter și rămâne umbrită de discul acestuia. La fel și cu celelalte două stele a tour de role. Concluzia era senzațională: Galilei descoperise trei dintre sateliții lui Jupiter, numiți astăzi IoEuropa și Callisto.

ADVERTISING

Anul 1704: Trupe militare britanice sub conducerea amiralului George Roke ocupă strâmtoarea Gibraltar, una din cele mai importante locații europene, ca poziție strategică.

Anul 1744: Se naște Johann Gottfried Herder, cunoscut scriitor clasic german. A fost puternic influențat de filosofia lui Immanuel Kant, unul din pricipalii exponenți ai gândirii iluministe din Germania.

Anul 1775: Moare David Hume, filozof, istoric, economist și eseist scoțian. Hume s-a străduit să creeze o știință naturalistă, a omului, respingând existența ideilor înnăscute și susținând ipoteza conform căreia toată cunoașterea umană derivă exclusiv din experiență.

Anul 1814Casa Albă este atacată și distrusă de către forțele britanice, în timpul războiului început în 1812.

Anul 1819: Moare James Watt, inventator scoțian, inginer mecanic și chimist care a perfecționat motorul cu abur al lui Thomas Newcomen prin introducerea propriilor sale îmbunătățiri și a creat astfel, în 1776, varianta sa, motorul cu abur Watt.

Păstrându-l în memorie, posteritatea a introdus numele lui Watt în fizică, folosit astăzi  ca unitate de măsurare a puterii în procese electrotehnice: un watt este egal cu  0,00134 C.P. (cai putere),  iar un Kilowatt cu 1,34 C.P.

Anul 1825Uruguay își declară independența față de Brazilia.

Anul 1835: Ziarul The New York Sun publică primul articol „Great Moon Hoax”, din suita a șase articole senzaționale, care anunțau că cercetări de ultim moment au descoperit urme de viață pe Lună.

Știrea a făcut senzație, alimentând puțina literatură SF existentă la acea dată, dar devenea și mai senzațională când, alte știri informau că savanții au identificat (de la distanță, firește!) chiar și urmele unei civilizații umane, tot acolo, pe Lună!

ADVERTISING

Entuziasmul ipotezelor deduse din primele descoperiri sună totdeauna optimist. Din păcate, protagoniștii programului Apollo, care au descins pe Lună la 29 iulie 1969, au stabilit alte realități despre atmosfera neprimitoare de pe Satelit, cele fără urme de viață.

Anul 1845: Se naște „Regele Nebun”, Ludwig al II-lea al Bavariei. Ca prinț moștenitor, Ludwig a primit o educație severă și austeră, axată pe studii, misiuni și exerciții fizice. Unii susțin că o anumită atmosferă cazonă din adolescență a fost cauza comportamentului său ulterior, foarte ciudat, ca adult.

Ludwig a fost proclamat Rege al Bavariei pe când avea 18 ani, la 10 martie 1864. Încă de la început a sprijinit viața culturală. Era pasionat de muzică. L-a cunoscut personal pe Richard Wagner și l-a sprijinit cu toată puterea în activitățile sale până la sfârșitul lui 1865, când, din cauza cheltuielilor mari, a fost silit de către guvern, familie și cetățeni să-l expulzeze din Bavaria pe compozitor.

Prietenia cu compozitorul a continuat totuși încă multă vreme. Între 1865 și 1870 au avut loc la Teatrul Național din München premierele operelor wagneriene „Tristan și Isolda”, „Maeștrii cântăreți din Nürnberg”, „Aurul Rinului” și „Walkiria”.

Pasiunea regelui pentru artă l-a făcut să neglijeze treburile curții și ale țării. Rolul de Mecena, pe care și-l asumase pentru sprijinirea artelor, i-a atras porecla de „regele nebun”, starea lui de sănătate mentală fiind obiect de îngrijorare pentru cei apropiați.

Regele nu s-a căsătorit niciodată, dar în ianuarie 1867 s-a logodit cu ducesa Sophie Charlotte, sora împărătesei Elisabeta a Austriei, și verișoară a tatălui său. Din cauza înrudirii, în vederea căsătoriei au fost chiar nevoiți să procure o dispensă de la papa Pius IX.

ADVERTISING

Totuși, Ludovic al II-lea a amânat căsătoria, ba chiar a renunțat la ea în ultima clipă, spre consternarea rudelor, a anturajului său regal și a tinerei logodnice, care, la numai trei zile de la desfacerea logodnei cu regele, și-a găsit consolarea în brațele fiului unui fotograf.  

În ultimii ani ai vieții sale, Ludwig al II-lea s-a retras tot mai mai mult din viața publică. Se închidea în palatul său Neuschwanstein ca să bea, ceea ce începuse să se răsfrângă și asupra înfățișării sale fizice. Își jignea propriii slujitori, dar și pe miniștrii săi și chiar și pe prieteni. Se izola tot mai mult de cei din jur.

La 12 iunie 1886, Ludwig al II-lea se afla la Castelul Berg de lângă lacul Starnberg. În seara zilei următoare a plecat la plimbare în parcul palatului, împreună cu o cunoștință, prof. Bernhard von Gudden. Cei doi nu s-au mai întors niciodată la palat. Au fost găsiți către miezul nopții, înecați în lac.  

Conform versiunii oficiale, prof. von Gudden a încercat cu forța să-l împiedice pe rege să se sinucidă. Totuși, există cercetători credibili care se îndoiesc de un asemenea scenariu. Mai curând ar da crezare ipotezei după care regele Ludwig ar fi încercat să fugă, iar păzitorii, pentru a împiedica așa ceva, l-ar fi împușcat.

Dar nici asta nu ține, întrucât a fost găsit înecat, nu împușcat. Un consiliu de 12 medici specialiști a examinat cadavrul, ajungând în unanimitate la concluzia că regele suferea de o boală mintală. Cu acest diagnostic, a plecat în mormânt.

Anul 1861: 23 de persoane mor și alte 176 sunt rănite într-un accident feroviar în tunelul Clayton, Anglia. La acea vreme, a fost cel mai grav accident feroviar din istoria Marii Britanii.

Anul 1873: S-a născut cunoscuta actriță româncă Lucia Sturdza Bulandra, urmașa unei vechi familii boierești, care a deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și apoi în România. Membrii ei provin din două mari ramuri, întemeiate de Ioan Sturdza și de Alexandru "Sandu" Sturdza, fiii lui Chiriac Sturdza, care a trăit în secolul al XVIII-lea și poate fi considerat ca fondator al familiei.

Portalul Wikipedia enumeră o listă cu nu mai puțin de 16 personalități, purtând numele de Sturdza. Sunt mai mulți domnitori ai Moldovei (anterioară Unirii), un spătar, un guvernator al Basarabiei ocupată de ruși, diplomați, un academician, miniștri în guvernul României, un istoric, un campion la tenis al Elveției, o contesă rusă (Alexandra Edling-Sturdza).

Urmașă îndepărtată a unor asemenea personalități din istorie trebuie să fi fost și artista Lucia Sturdza-Bulandra.

Anul 1875: Căpitanul englez Matthew Webb a devenit prima persoană care s-a încumetat să traverseze în înot Canalul Mânecii, de la Dover, Anglia, la Calais, Franța, în 21 de ore și 45 de minute. La acea dată, era un record absolut.

Anul 1891Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul cinematografic de 35 mm. Este dimensiunea standard a majorității filmelor, folosită până în ultimii ani, când s-au introdus noi tehnologii în domeniu, iar varianta bazată pe pelicula de celuloid a fost părăsită.

Anul 1900: Moare Friedrich Nietzsche, filozof german de notorietate internațională, unul dintre cei mai importanți filosofi europeni ai secolului al XIX-lea, care a exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat.

Filosofia lui Nietzsche țintește reevaluarea filozofiei și artei Greciei antice, în defavoarea clasicismului, văzut ca afirmare a viziunii raționale și, în consecință, decadent. 

Anul 1905:  Se naște Ion Nistor, istoric și arheolog român, cercetător al istoriei românilor din Bucovina și Basarabia, autorul unei unice ”Istoria Basarabiei”. Până la moartea sa, în noiembrie 1962, a redactat și lucrarea „Istoria Bucovinei”, rămasă în manuscris până în 1991, când a fost editată.

A fost membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți (1918), care a hotărât unirea Bucovinei din fosta Austro-Ungaria cu România. A fost cel care a redactat la Cernăuți documentul „Actul Unirii”.

Anul 1907: Moare Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog român, rămas ca reper al istoriei, după felul cum a susținut și argumentat romanitatea limbii române, combătând ipotezele unor contemporani (reluate de alții și mai târziu), conform cărora limba română ar fi de natură slavă.

Anul 1908: Moare Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat Nobel.

Anul 1914Capturată în Primul Război Mondial, biblioteca Universității Catolice din Leuven este distrusă în mod deliberat de armata germană. Sute de mii de volume de neînlocuit, manuscrise gotice și irecuperabile manuscrise renascentiste se pierd pentru totdeauna.

Anul 1917: S-a născut fruntașul PNȚCD Ion Diaconescu, politician român, revenit în politica românească după ce a îndurat opresiunile din temnițele comuniste, fără altă vină decât aceea de a fi fost membru activ al unui partid politic (PNȚ), înainte de instalarea puterii comuniste. A decedat în 2011, la vârsta de 94 ani.

Anul 1918: S-a născut Leonard Bernstein, dirijor de talie internațională, pianist și compozitor american.

Anul 1929: Are loc, la aeroportul internațional Orly din capitala Franței, experimentarea scaunului catapultabil din avion construit în premieră de românul Anastasie Dragomir și brevetat ulterior la Paris, (împreună cu un alt inventator tot român, Tănase Dobrescu) în baza brevetului nr. 678.566 din 2 aprilie 1930.

Mai târziu, testul a fost repetat demonstrativ și la aeroportul Băneasa-București

Anul 1936: S-a născut Sebastian Papaiani, îndrăgit actor român de origină aromână, decedat în 2016. Din uriașa sa listă filmografică, conținând nu mai puțin de 68 titluri, aș aminti câteva:

Anul 1944Al Doilea Război MondialParisul este eliberat de aliați. Până atunci, Parisul fusese administrat de autoritățile militare germane, începând de la capitularea Franței, în iunie 1940, când a fost înființat un fel de stat marionetă „L'État Français” cu capitala la Vichy.

La eliberarea Parisului, a contribuit și Armata Franței Libere a generalului de Gaulle, iar insurecția s-a transformat în lupte de stradă, cu folosirea baricadelor, mitralierelor și tancurilor împotriva germanilor și milițiilor colaboraționiștilor.

A urmat restaurarea Republicii Franceze, desființarea respectivului L'État Français și fuga guvernului pro-german de la Vichy, la Sigmaringen, în Germania.

Anul 1954: Are loc prima participare a României la Campionatele Europene de atletism, unde românca Iolanda Balaș s-a clasat pe locul al doilea (1,65 m).

Anul 1960: Are loc ediția a XVII-a a Jocurilor Olimpice moderneRoma (25 august-11 septembrie). Pentru prima oară, competiția a fost transmisă în direct, fiind redată de peste 100 de canale de televiziune din întreaga lume.

Au participat 5.348 de sportivi din 83 de țări. Prima clasată pe medalii a fost URSS (103 medalii), urmată de SUA (71), Italia (36), Echipa unită a celor două Germanii (42), Australia (22). 

România a participat cu 109 sportivi, obținând locul al 11-lea, cu 10 medalii (3 Aur,1 Argint, 6 Bronz).

Anul 1961: Președintele brazilian Jânio Quadros demisionează după doar șapte luni la putere, declanșând o criză politică gravă, care culminează cu o lovitură de stat militară în 1964.

Anul 1966: Lansarea misiunii Apollo 3. A fost experimentată etapa finală a zborului selenar.

Anul 1970: Moare Claudia Schiffer, cunoscută ca fotomodel, dar și una dintre cele mai populare actrițe germane.

Anul 1988: Centrul istoric al Lisabonei este distrus de un incendiu.

Anul 1989: Sonda Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Neptun (la 4.951 km), ultima planetă de care s-a apropiat, înainte de a părăsi Sistemul Solar.

Anul 1991Belarus își declară independența față de Uniunea Sovietică.

Anul 1994Ioan Stoica, inițiatorul jocului piramidal „Caritas”, este reținut de poliție sub acuzația de fals și înșelăciune. Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între 1992 și 1994, atrăgând sute de mii de deponenți din toată țara, cu promisiunea iluzorie de îmbogățire fantastică, numai în baza unor sume modeste, depuse drept „capital”.

El s-a ales cu un dosar penal, a fost judecat și condamnat în anul 1995 de către Tribunalul din Cluj la un total de 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani.

Nemulțumit și de aceasta, s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996.

Anul 2001: la  Catedrala Mare din Oslo, se căsătorește  Prințul Moștenitor al Norvegiei, Haakon,.   cu Mette-Marit Tjessem Høiby, fiica unui jurnalist.

Anul 2012: Sonda spațială Voyager 1 intră în spațiul interstelar devenind primul obiect creat de om care a atins acest nivel cosmic.

Anul 2012: Moare Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a pășit pe Lună (Apollo 111969), cel care a rostit, în acel moment, o celebră frază: „Acesta este un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire”.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇