Anul 1278: Prima mențiune documentară a așezării de la Hunedoara. Într-un document papal datat 30 august 1278, Hunedoara este citată ca una din cele mai importante așezări din zonă, alături de Deva, Hațeg și Sântamăria-Orlea.
Anul 1535: S-a terminat construcția Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava, începută cu un an înainte, ctitorie a lui Petru Rareș, domn al Moldovei.
Wikipedia notează, citându-l pe istoricul de artă Paul Henry, care a cercetat pictura veche a bisericii, că iconografia este aproape identicã cu cea din Biserica "Sfântul Gheorghe", fapt de care se ține cont la restaurare. În altar s-au mai păstrat frescele originale: Cina cea de taină, Împărtășirea cu vin, Împărtășirea cu pâine a Apostolilor și Spălarea picioarelor.
În pridvor și în pronaos, pictura murală interioară din vremea construirii bisericii a suferit degradări masive în decursul timpului, fiind afectată îndeosebi de incendiul din secolul al XIX-lea. Din tradiționalul tablou reprezentându-l pe ctitor, abia se mai disting portretele lui Petru Rareș, ale Doamnei Elena și ale celor doi copii ai lor.
Anul 1698: A apărut, la Iași, prima scriere filosofică românească: „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul”, operă a lui Dimitrie Cantemir.
Anul 1748: Se naște pictorul francez Jacques-Louis David, unul dintre cei mai influenți pictori ale curentului neo-clasic.
Jacques-Louis David a fost un pictor academic și avangardist. În vremurile agitate ale revoluției, David se angajează fără ezitare atât ca artist, cât și ca om în activitatea politică. În anul 1792, este ales deputat al Convenției Naționale și aderă la tabăra lui Robespierre. În 1793, se pronunță pentru decapitarea regelui.
Ajuns o autoritate în stat, nu uită însă de idealurile profesiei sale ca artist plastic. Se ocupă, cu pasiune, de înființarea Muzeului Național, care urma să reprezinte embrionul actualului Luvru. După căderea și ghilotinarea lui Robespierre, survenită în 1794, se simte el însuși în pericol. Reușește să evite ghilotinarea, dar este întemnițat în două rânduri: 1794 și 1795.
Pe timpul primului imperiu, Napoleon Bonaparte îl onorează cu funcția de pictor al Curții, dar după câțiva ani, se întorc Burbonii, situație incomodă atât pentru fostul revoluționar, cât și pentru fostul bonapartist. David se retrage în Belgia, unde moare după câțiva ani, într-un accident de circulație: călcat de trăsura unui birjar.
Anul 1811: Se naște Théophile Gautier, scriitor francez din perioada romantică a literaturii franceze. A fost unul dintre teoreticienii curentului idealist "artă pentru artă" și unul dintre maeștrii școlii parnassiene.
Anul 1871: S-a născut Ernest Rutherford, fizician britanic din Noua Zeelandă, laureat Nobel. A fost un pionier în cercetare de fizica nucleară. A fost supranumit „părintele fizicii nucleare” și „cel mai mare experimentator de după Michael Faraday ”. În anul 1908, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Chimie, cu motivația „pentru investigațiile sale privind dezintegrarea elementelor și chimia substanțelor radioactive”.
Anul 1877: A început asaltul armatei române asupra redutei turcești Plevna III, în timpul războiului pentru independență. În scurt timp, asaltul s-a transformat în asediul întregii Plevne, conform planului de luptă stabilit de domnitorul Carol împreună cu principele Nicolae al rușilor.
Deși a durat câteva luni, asediul a fost un succes, încheindu-se în decembrie când Osman Pașa, comandatul armatei otomane, a fost rănit. Refugiat într-o moară, Osman a primit delegația română, condusă de colonelul Mihail Cerchez, pe care l-a informat despre hotărârea sa de a capitula.
Declarându-se prizonier, Osman Pașa a predat sabia generalului român Mihail Cristodulo Cerchez, comandant al trupelor române la Plevna. Sabia s-a plimbat prin mai multe locații, ultima oară rămânând la Muzeul Regiunii Porțile de Fier.
Presa informează că, de acolo, a fost furată în anul 1992. Au apărut știri conform cărora sunt amestecați în acest furt și ceva cetățeni străini, sabia fiind o relicvă valoroasă.
Anul 1877: Moare Nicolae Valter Mărăcineanu, ofițer român căzut la Grivița.
Anul 1881: Inginerul francez Clement Ader (1841-1926) a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franța.
Anul 1909: Paleontologul american Charles Walcott descoperă fosile în șistul Burgess din Columbia Britanică, Canada. Acest depozit de fosile este renumit pentru conservarea excepțională a părților moi ale respectivelor resturi osoase.
Anul 1912: Se naște Edward Mills Purcell, fizician american, laureat Nobel. I s-a decernat această înaltă distincție în anul 1952, pentru descoperirea rezonanței magnetice nucleare (RMN) în mediile lichide și solide. Rezonanța magnetică nucleară (RMN) a devenit utilizată pe scară largă pentru a studia structura moleculară a materialelor pure și compoziția amestecurilor.
Descoperirea RMN oferă oamenilor de știință un mod elegant și precis de a determina structura chimică și proprietățile materialelor și este utilizat pe scară largă în fizică și chimie.
De asemenea, este baza imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), unul dintre cele mai importante progrese medicale ale secolului al XX-lea, care este astăzi la dispoziția aproape a tuturor marilor clinici și spitale din întreaga lume.
Anul 1914: Are loc la București primul spectacol al Companiei Marioara Voiculescu-Bulandra, cu piesa "Soțul ideal", de Oscar Wilde. A fost un deosebit succes.
Anul 1918: La Moscova, a fost asasinat șeful Direcției Politice de Stat a Rusiei bolșevice (C.E.K.A.), Urițki. In aceeași zi, tot la Moscova, a avut loc atentatul asupra lui Lenin comis de o oarecare Fanja Kaplan.
Atentatul i-a produs, la picior, o rană care nu s-a mai vindecat, dar cu care Lenin a trăit încă zece ani. Moartea, survenită în 1924, nu a fost cauzată de această rană, ci de o boală venerică de care suferea șeful statului rus.
Anul 1930: S-a născut Warren Buffett, om de afaceri miliardar american, investitor și filantrop. Ca urmare a succesului investițional, Buffett este unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume. În iunie 2024, avea o avere netă estimată la 135 miliarde de dolari, ceea ce îl face a zecea cea mai bogată persoană de pe planetă.
Anul 1935: Moare Henri Barbusse, prozator francez, militant comunist.
Anul 1940: Moare Sir Joseph John Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, creditat cu descoperirea electronului, prima particulă subatomică identificată de cercetători.
În 1897, Thomson a arătat că razele catodice erau compuse din particule încărcate negativ necunoscute anterior (numite acum electroni), despre care el a calculat că trebuie să aibă dimensiuni mult mai mici decât atomii și un raport foarte mare sarcină/masă.
Thomson este, de asemenea, creditat cu găsirea primelor dovezi pentru izotopii unui element stabil (neradioactiv). Experimentele sale pentru a determina natura particulelor încărcate pozitiv au condus la dezvoltarea spectrografului de masă.
Anul 1935: Moare Henri Barbusse, prozator francez, militant comunist.
Anul 1940: Moare Sir Joseph John Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, creditat cu descoperirea electronului, prima particulă subatomică identificată de cercetători.
În 1897, Thomson a arătat că razele catodice erau compuse din particule încărcate negativ necunoscute anterior (numite acum electroni), despre care el a calculat că trebuie să aibă dimensiuni mult mai mici decât atomii și un raport foarte mare sarcină/masă.
Thomson este, de asemenea, creditat cu găsirea primelor dovezi pentru izotopii unui element stabil (neradioactiv). Experimentele sale pentru a determina natura particulelor încărcate pozitiv, au condus la dezvoltarea spectrografului de masă.
Anul 1940: A fost încheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena. România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei, cunoscut istoriografic sub numele de Transilvania de Nord. De-a lungul unei linii ce începea la sud de Oradea și se termina undeva în zona Harghita-Covasna, reveneau Ungariei horthyste importante centre urbane: Oradea, Cluj, Târgu Mureș. Miercurea Ciuc, Odorhei, Sfântu Gheorghe, Băstrița, Daia Mare, Satu Mare.
Anul 1948: A fost creată "Direcția Generală a Securității Poporului" (temuta Securitate), care a durat o jumătate de secol. A fost desființată după evenimentele din 1989.
Anul 1952: Se naște Daniel Dăianu, economist și politician român. Foarte apreciat pentru profesionalismul său în domeniul economic, Daniel Dăianu a fost solicitat de numeroase instituții, unde a ocupat sau ocupă important funcții.
Anul 1974: A fost realizat calculatorul pe bază de laser Coral, considerat la acea dată un summum în domeniul informaticii.
Anul 1974: La București, s-a inaugurat "Centrul demografic ONU-România", ca parte a conferinței mondiale asupra populației, la care au fost prezente 5000 de persoane.
Anul 1974: Un tren internațional deraiază la intrarea în Gara Centrală din Zagreb. Era expresul care mergea de la Belgrad către Dortmund, în Germania, și a deraiat înainte de a intra în gara centrală din Zagreb, provocând moartea a 153 de persoane. Acesta a fost catalogat ca fiind cel mai grav accident feroviar din istoria țării până la acea dată și rămâne unul dintre cele mai grave din istoria Europei.
Anul 1974: La Tokyo are loc atentatul asupra sediului Mitsubishi, în urma căruia au murit 8 persoane și au fost rănite 376.
Anul 1981: Președintele Iranului, Mohammad Ali Rajai, și prim ministrul Mohammad Javad au fost uciși într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii guvernului.
Anul 1984: Are loc primul zbor al navetei spațiale Discovery. Ultimul zbor va fi în 2011, organizat pentru aprovizionare și mentenanță către Stația Spațială Internațională.
Anul 1986: Are loc, cu epicentrul în zona seismică Vrancea, un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, produs la o adâncime de 140 km și soldat cu peste 10 decese în România și Republica Moldova.
Cutremurul s-a resimțit puternic și în București, dar nu a produs pagube materiale de proporții. Panica a fost însă mare, populația fiind la acea dată încă sensibilizată, după cutremurul devastator din 4 martie 1977.
Anul 1989: Moare Costin Murgescu, economist român, membru al Academiei Române. A fost soțul cunoscutei comentatoare și critic de film Catrinel Oproiu.
Anul 2005: Uraganul Katrina a devastat sudul SUA. Majoritatea pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești au fost localizate în orașul New Orleans, inundat după ce a cedat sistemul de diguri din zonă în mai multe sectoare.
Alte distrugeri importante au avut loc în statele Mississippi și Alabama, la distanțe de până la 160 km de centrul furtunii.
Cel puțin 1.836 de persoane și-au pierdut viața în urma Uraganului Katrina, dar și a inundațiilor care au urmat, acesta fiind cel mai distrugător uragan care a afectat SUA, de după cel din zona Okeechobee, din anul 1928.
Pagubele materiale produse de uragan au fost estimate la 81,2 miliarde de dolari americani, cele mai mari pagube produse de un uragan din istoria Statelor Unite.
Anul 2015: Moare Dan Iordăchescu, parte din pleiada excelenților baritoni români din secolul trecut, care au impresionat atunci Europa. Timbrul catifelat al glasului său, înalta tehnică a interpretării, arta de a prelucra și doza sunetul, toate au făcut să se impună ca inegalabil în cele mai dificile roluri de bariton liric sau dramatic, precum: Germont (Traviata), contele de Luna (Trubadurul), Scarpia (Tosca), Marcello (Boema), Amonasro (Aida), Pagliaccio (Tonio) și multe altele.
Anul 2021: Generalul Corpului de marină Kenneth McKenzie Jr. anunță că ultimele trupe americane au părăsit Afganistanul, încheind astfel implicarea SUA în războiul din această țară. Președintele american Joe Biden a confirmat sfârșitul războiului printr-o declarație publică.
Anul 2021: Programul ONU pentru Mediu anunță că benzina cu plumb pentru vehiculele rutiere este eliminată treptat la nivel global, după o sută de ani de la introducerea sa.
Anul 2022: Moare Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, artizanul detensionării războiului rece și a unei noi orientări în politica URSS, bazată de reconstrucție (perestroika) și transparență (glasnosti).
MEMENTO:
- Azerbaidjan: Sărbătoare națională - Proclamarea independenței - (1991)
- Kazahstan Ziua Constituției
- Insulele Turks și Caicos: Ziua Constituției â
- Ziua Internațională a celor dispăruți fără urmă
- Ziua internațională a rechinului balenă
- Timorul de Est: Ziua consultării populare
- Turcia: Ziua Victoriei