Mica istorie: 7 septembrie - Ziua când Austria și Turcia au restituit Oltenia românilor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 878Ludovic al II-lea cel Gângav (în franceză, Louis II le Bègue) este încoronat rege al Franței de Vest de către Papa Ioan al VIII-lea. A decedat la 32 de ani, iar, după moartea sa, regatul a fost împărțit între cei doi fii ai săi, Ludovic și Carloman. Frățește.

Anul 1191A treia cruciadăbătălia de la Arsuf – Richard I „Înimă-de-Leu” al Angliei îl învinge pe sultanul Saladin la Arsuf. Cu toate acestea, Richard Inimă-de-Leu nu a reușit niciodată să cucerească Ierusalimul. Saladin a murit în 1193, iar uriașul teritoriul condus de el s-a fragmentat rapid.

Anul 1228: Împăratul Sfântului Imperiu RomanFrederic al II-lea, ajunge la Acre, Israel, și începe a șasea cruciadă, care are ca rezultat o restaurare pașnică a legendarului Regat al Ierusalimului.

Anul 1303: Guillaume de Nogaret îl face prizonier pe Papa Bonifaciu al VIII-lea în numele regelui Filip al IV-lea al Franței. Prin bula „In supremae praeminentia dignitatis” de la 20 aprilie 1303, a pus bazele Universității Sapienza, cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din Roma.

Anul 1533: Se naște Elisabeta I, regină a Angliei și a Irlandei, ultimul suveran din dinastia Tudor.

Anul 1571: Thomas Howard, al 4-lea duce de Norfolk, este arestat pentru rolul său în complotul Ridolfi care viza să o asasineze pe regina Elisabeta I a Angliei, urmând a o înlocui cu Maria Tudor, regina Scoției.

Anul 1631Războiul de Treizeci de Ani: Bătălia de la Breitenfield - trupele suedeze sub comanda regelui Gustav Adolf obțin o victorie decisivă asupra forțelor catolice.

Anul 1706Războiul Succesiunii SpanioleAsediul de la Torino se încheie, ducând la retragerea forțelor franceze din nordul Italiei.

ADVERTISING

Anul 1707: Se naște Georges Louis Leclerc de Buffon, scriitor și naturalist francez. Preocupările sale multiple s-au concretizat într-o operă (nu numai teoretică, ci și practică) ce a influențat decisiv generațiile următoare de naturaliști, printre care Jean-Baptiste de Lamarck și Charles Darwin.

Buffon a fost primul matematician care s-a ocupat cu aplicarea noțiunii de probabilitate în geometrie. Mai mult, în problemele privind probabilitatea, a introdus variabila continuă. Aceasta s-a reflectat în special în celebra problemă a acului, care marchează introducerea calculului integral în problemele de probabilitate.

Anul 1739: Se încheie Pacea de la Belgrad, un tratat între Austria și Imperiul Otoman, care încheia războiul ruso-austro-otoman (1736-1739). Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia Țării Românești, obținută tot la masa tratativelor cu o altă ocazie,  cu câteva decenii mai devreme.

Anul 1764: Are loc alegerea lui Stanisław August Poniatowski ca ultimul conducător al Commonwealth-ului polono-lituanian.

Anul 1778Războiul de independență american: Franța invadează insula Dominica în Indiile de Vest britanice, înainte ca Marea Britanie să fie conștientă de implicarea Franței în război.

Anul 1811S-a născut prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Carol I al României.

Anul 1812La Grande Armée a lui Napoleon a obligat armata rusă să se retragă în bătălia de la Borodino. Borodino a fost considerată bătălia cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene, dar și cea mai controversată.

În memorialul luptei, înălțat chiar la Borodino, ghizii ruși au vorbit totdeauna despre victoria armatei țariste, în timp ce istoriografia franceză pnuctează enormele pierderi ale rușilor, victime ale „armamentului diabolic”, cu care era dotat Napoleon.

ADVERTISING

Anul 1816: Se naște Lascăr Rosetti, om politic român.

Anul 1818Carol al XIV-lea Ioan al Suediei este încoronat rege al Norvegiei, la Trondheim.

Anul 1822: Pe malul râului Ipiranga din São Paulo, Dom Pedro I declară Brazilia independentă de Portugalia.

Anul 1850: S-a născut Constantin I. Istrati, chimist, medic și profesor român, autor al unor excelente manuale de anatomie și științe naturale pentru licee, manuale de care s-au servit liceenii multe decenii la rând.

Anul 1866: Se naște Tristan Bernard, prozator și dramaturg francez.

Anul 1902: Se naște Șerban Cioculescu, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române, profesor care a format mulți literați dintre cei mai de vază ai României.

Anul 1907: Moare Bogdan Petriceicu-Hasdeu, enciclopedist, jurist, lingvist, istoric, om politic și scriitor român.

Anul 1910Marie Curie, cercetătoare științifică la Paris, a izolat prima mostră pură de radiu.

Anul 1911: Poetul francez Guillaume Apollinaire este arestat sub suspiciunea de a fi furat tabloul Mona Lisa de la muzeul Luvru. Pictura a fost cu adevărat furată, dar nu de Apollinaire, ci de un fost angajat al muzeului Luvru, cetățean italian, care n-a avut probleme să scoată tabloul de la locul lui, să-l înfășoare într-un ambalaj de protecție al muzeului, să-l salute pe portar atunci când ieșea cu tabloul furat pe poarta muzeului, să-l transporte până la Marsilia, să treacă neobservat prin vamă și printre grăniceri, să ajungă în Italia și să țină tabloul acasă, sub pat, timp de vreo doi ani.

Pe poetul Apollinaire, poliția l-a ținut arestat câteva zile, după care i-a dat drumul, oferindu-i ocazia să scrie un poem-pamflet la adresa poliției, întitulat „A la Prison de la Sante”, adică „În închisoarea Sante”.

ADVERTISING

Anul 1923: Se înființează Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol). Este cea mai mare organizație internațională de poliție din lume. Are sediul în Lyon, Franța, cu șapte birouri regionale în întreaga lume și cu câte un Birou Național Central în toate cele 196 de state membre. 

Interpol oferă asistență investigativă, expertiză pentru formarea forțelor de aplicare a legii din întreaga lume, concentrându-se pe trei domenii majore ale criminalității transnaționale : 

În conformitate cu statutul său, Interpol încearcă să rămână neutră din punct de vedere politic  și, prin urmare, îi este interzis să intervină în legătură cu activitățile de natură politică, militară, religioasă sau rasială sau să se implice în dispute cu privire la astfel de chestiuni.

În general, statele evoluate sunt membre ale Interpol, dar două dintre statele membre ale Națiunilor Unite și trei state parțial recunoscute nu sunt în prezent membre ale Interpol: din prima categorie fac parte Coreea de Nord și Tuvalu, iar din a doua KosovoTaiwan și Sahara de Vest.

Anul 1931Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății (Ligii) Națiunilor, o organizație creată după Primul Război Mondial, ca un fel de predecesoare a ONU.

Caz unic în istoria Ligii Națiunilor, ca un fost președinte al organizației să fie reales pentru o nouă sesiune.

Anul  1936: „Benjamin”, ultimul lup marsupial (adică dotat cu marsupiu, o „pungă” naturală, un adăpost, unde mama își ține puiul în prima parte a vieții lui) moare în noaptea de 6-7 septembrie la Grădina Zoologică Beaumaris din Hobart, Australia, probabil din cauza neglijenței: îndepărtat din mediul său natural, a fost expus vremii neobișnuit de capricioase din acea perioadă, precum temperaturi ridicate ziua și foarte scăzute noaptea.

Bietul lup marsupial (Thylacinus Cynocephalus) a murit... de frig! În semn de respect pentru speciile amenințate cu dispariția, Australia le-a dedicat o zi a anului, când atenția noastră ar trebui să se îndrepte spre ele: 7 septembrie.

Anul 1939România s-a declarat neutră în urma declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale, dar și-a dat acordul de principiu pentru tranzitarea peste teritoriul său a materialului de război destinat ajutării Poloniei (7 septembrie 1939).

Anul 1940: Se semnează Tratatul de la Craiova, o convenție privind frontierele dintre România  și Bulgaria, prin care partea de sud a Dobrogei ("Cadrilaterul", respectiv județele Durostor și Caliacra) intră în componența Bulgariei.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: în Bătălia Angliei, avioanele germane încep atacurile de noapte asupra Londrei și a altor orașe britanice.

Anul 1944: Șeful Marelui Stat Major Român, generalul Gheorghe Mihail, și-a înaintat demisia în semn de protest față de modul în care era tratată armata română și față de intrarea acesteia sub ordinele înaltului Comandament Sovietic. Demisia a intrat în vigoare în noaptea de la 6/7 septembrie 1944, ora 0.

Cererea i-a fost respinsă, arătându-i-se că trebuie să accepte colaborarea cu Armata Roșie. Dar, la 12 septembrie 1944, demisionează pentru a doua oară, exprimându-și refuzul de a accepta "ciuntirea și destrămarea oștirii".

A fost arestat în 1948, judecat alături de ceilalți membri ai guvernului progerman condus de Ion Gigurtu și condamnat la pedeapsa de 12 ani detenție riguroasă. În 1957, a fost grațiat și eliberat din închisoare.

Anul 1945: La Berlin, capitala Germaniei înfrânte, are loc Parada Victoriei – prima de acest fel după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Au participat cele patru țări învingătoare: Uniunea SovieticăStatele Unite ale AmericiiRegatul Unit și Franța.

Din partea URSS, a participat ca reprezentant generalul Georgy Jukov, din partea SUA generalul George S. Patton, din partea Regatului Unit generalul Brian Robertson, iar din partea Franței generalul Marie-Pierre Kœnig.  

Generalul Dwight D. Eisenhower și feldmareșalul Bernard Montgomery au refuzat invitațiile cu puțin timp înainte de paradă și i-au trimis pe Patton și Robertson drept reprezentanți. Armata Roșie a folosit această ocazie pentru a prezenta prima expoziție publică a tancului greu IS-3. La defilarea cu armament au  participat 52 de tancuri din Armata a 2-a de tancuri sovietică.

Anul 1949: Este proclamată Republica Federală Germania („Germania Apuseană”, cu capitala la Bonn), în urma unificării zonelor de ocupație americană, franceză și engleză. La 12 septembrie, Adunarea Federală alege primul președinte federal Theodor Heuss (1884 - 1963). La 15 septembrie este ales primul cancelar federal (Konrad Adenauer (1876 – 1976), reales în 19531957 și 1961.

Anul 1953Nikita Hrușciov este ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, încheind astfel o oarecare instabilitate creată la vârf după moartea lui Stalin, mai întâi prin alegerea lui Malenkov, o personalitate nereprezentativă, iar apoi printr-un neinspirat triumvirat, care n-a rezistat mai deloc.

Hrusciov s-a dovedit a fi energic, îndrăzneț, dar nepregătit ca lider al epocii sale și – se pare – cu probleme de sănătate.

Anul 1965: Se naște Angela Gheorghiu, soprană română de mare prestigiu internațional. Neîntrecută în rolurile de soprană lirică, a excelat pe aproape toate marile scene de operă al lumii, mai ales în rolul Violetei din Traviata de Verdi, rol care, de altfel, a și consacrat-o.

Anul 1977: Semnarea, la Washington, D.C., de către președintele Statelor UniteJimmy Carter, și premierul panamez, Omar Torrijos, a tratatului privind neutralitatea permanentă și funcționarea canalului Panama, tratat care prevede ca toate trupele americane să părăsească statul Panama, iar în ceea ce privește controlul Canalului, acesta să revină autorităților panameze, cel mai târziu la 31 decembrie 1999.

Anul 1978: O grevă generală paralizează producția de petrol a Iranului. Premierul Jafar Sharif-Emami extinde legea marțială în toate orașele.

Anul 1982Sportivele Vali Ionescu și Anișoara Cușmir s-au situat pe locurile I și, respectiv II, la săritura în lungime la Campionatele europene de atletism de la Atena.

Anul 1986Desmond Tutu a devenit primul predicator de culoare care a condus biserica anglicană din Africa de Sud.

Anul 1987: Președintele Consiliului de Stat al RDGErich Honecker, sosește la Bonn pentru o vizită oficială în Republica Federală Germania – prima de acest fel dintr-o Germanie în alta.

Anul 1997Moare Mobutu Sese Seko, mareșal și om politic, autoproclamat președinte și ajuns dictator al Republicii Zair (astăzi Republica Democrată Congo).

Anul 1998: A fost fondată compania Google Inc., o corporație multinațională care se concentrează pe publicitate online, tehnologia motoarelor de căutare cloud computing, software de computer, calcul cuantic, comerț electronic, electronice de consum și inteligență artificială.

Google a fost denumită „cea mai puternică companie din lume”. Cele mai valoroase mărci din lume își datorează succesul dominației sale pe piață, colectării de date și avantajelor tehnologice în domeniul AI.

Compania-mamă a Google, Alphabet Inc., este una dintre cele cinci companii Big Tech, alături de Amazon, Apple, Meta și Microsoft.

Google a fost fondat de informaticienii americani Larry Page și Sergey Brin, în timp ce erau încă studenți doctoranzi la Universitatea Stanford din California.

Împreună, ei dețin aproximativ 14% din acțiunile companiei cotate la bursă și controlează 56% din puterea de vot a acționarilor prin acțiuni cu supervot.

Anul 2001: A fost prezentat, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul lui Lucian Pintilie, „După-amiaza unui torționar”, realizat după romanul "Drumul Damascului", de Doina Jelea.

Anul 2001: În Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), statele membre decid în unanimitate, ca începând cu anul următor, ziua de 7 septembrie să fie declarată și sărbătorită ca Ziua Internațională a Păcii.

Sărbători


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇