Anul 9: O alianță de triburi germanice condusă de Arminius a atacat forțele romane conduse de Publius Quinctilius Varus în bătălia de la Teutoburger Wald, învingând trei legiuni în următoarele zile.
Bătălia a fost denumită mai târziu de istoricii romani clades Variana, adică Dezastrul Varian, întrucât pentru romani a fost un adevărat dezastru. În timpul bătăliei, triburile germanice, fără să aibă strategi sau tacticieni de marcă, au reușit să nimicească o optime din efectivul total al legiunilor romane.
Ca urmare, bătălia a avut efecte decisive, în urma cărora Imperiul Roman a renunțat definitiv la politica de expansiune pe teritoriile triburilor germanice de la est de Rin și de la nordul Dunării Superioare. Va trebui să se resemneze cu granița stabilizată astfel de-a lungul malurilor celor două fluvii, Rin și Dunăre.
Wikipedia consemnează că victoria lui Arminius asupra romanilor a avut consecințe mult mai ample în timp decât cele de care s-au temut romanii. Astfel, în timp ce Gallia ocupată de Caesar a fost complet romanizată, Britania parțial, iar în Dacia romanii au lăsat o puternică amprentă latină, Germania nu s-a lăsat prea mult influențată, menținându-și propria cultură, propriile cutume și tradiții.
Este drept că, ulterior, Germanicus s-a întors la Rin pedepsind și chiar risipind triburile germanice. Dar situația s-a schimbat. El a avut puterea să obțină o victorie, dar nu și capacitatea de a menține teritoriile cucerite și, mai ales, de a le impune lor propria sa civilizație.
Anul 214: Se naște Aurelian, împărat roman. Printre altele, el și-a condus legiunile în Balcani, unde i-a învins și înfrânt pe goții dincolo de Dunăre, ucigându-l pe liderul gotic Cannabaudes și asumându-și titlul de Gothicus Maximus.
Cu toate acestea, a decis să abandoneze provincia Dacia, de pe malul de nord al Dunării, deoarece era prea dificil și costisitor de apărat. El a reorganizat o nouă provincie Dacia, la sud de Dunăre, în interiorul fostei Moesia, numită Dacia Aureliana, având capitala Serdica, astăzi orașul Sofia, capitala Bulgariei.
Anul 337: Cei trei fii ai împăratului Constantin I, Constantin al II-lea, Constanțiu al II-lea și Constant îl succed la tron pe tatăl lor. Imperiul Roman este împărțit între cei trei auguști, ceea ce trimite un semnal de slăbiciune și în niciun caz de întărire a puterii, de care avea nevoie imperiul aflat deja în declin.
Anul 384: Se naște Honorius, împărat al Imperiului Roman de Apus. Domnia sa a fost puternic afectată de invaziile masive ale popoarelor migratoare, în special goții (care au ocupat Roma în anul 409), dar și de convulsiile sociale ale unor provincii, care își pretindeau independența.
Anul 1087: William al II-lea devine rege al Angliei.
Anul 1488: Anne de Bretania devine ducesă suverană a Bretaniei, ajungând o figură centrală în lupta pentru influență care ducea la unirea Bretaniei cu Franța.
Datorită frumuseții sale, dar și averii care se pare că o făcea cea mai bogată femeie a epocii sale, Anne de Bretania era curtată intens și avea parteneri pe măsură. Lista lor spune multe:
- Edward, prinț de Wales, fiul regelui Eduard al IV-lea al Angliei. În 1480, după o logodnă formală, a avut loc cererea oficială în căsătorie. Dar, în 1483, prințul a dispărut. Legenda spune că ar fi fost ucis din ordinul regentului, Richard al III-lea, pretendent și el la mâna frumoasei Anne, de care însă ea nu s-a arătat interesată.
- Maximilian, împărat al Sfântului Imperiu Roman, văduv al Mariei de Burgundia, a fost și el un episod nefinalizat, din cauza capriciilor domnișoarei Anne, dar și faptului că i-a ieșit în cale bogata Bianca Maria Sforza, fosta soție a lui Ioan Corvin, hotărâtă să-l cucerească pe donjuanul văduv.
- Alain I de Albret, fiul Catherinei de Rohan și al lui Jean I de Albret. S-au logodit fără să se fi văzut. Dar, când s-au văzut, în ziua logodnei, Anne ar fi spus: „până aici”. I s-a părut urât și respingător.
- Louis, duce de Orléans, văr al regelui Carol al VIII-lea al Franței, a fost aspirant oficial la mâna ei, în ciuda faptului că era deja căsătorit cu sora regelui, Jeanne, de care ar urma să divorțeze. N-a divorțat, soția Jeanne a murit la 21 de ani, iar soțul Louis nu s-a mai căsătorit niciodată.
- Ioan al IV-lea de Chalon-Arlay, prinț de Orania. Era nepot al contelui Richard de Étampes și nepot al tatălui ei și, probabil din cauza legăturilor de rudenie, s-a rupt atât idila, cât și logodna.
- Edward Stafford, duce de Buckingham. După ce Henric al VII-lea pregătise căsătoria între Buckingham și Anne, niște intermediari de rang înalt i-au plătit regelui suma de 4.000 de lire ca preț pentru căsătoria lui Buckingham cu altcineva: Eleonor, fiica cea mare a lui Percy.
Anul 1543: Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, este încoronată „regina scoțienilor" în centrul orașului Stirling.
Anul 1668: Avarul, o comedie în cinci acte de Molière, are premiera la Paris, în localul „Théâtre du Palais-Royal”. A fost un succes notabil, deși unii din spectatori au cam strâmbat din nas, când s-au simțit vizați de personajul titular al lui Moliere.
Totuși, reușita spectacolului de la Curte a ajuns publică, iar numele principalului personaj din piesă, Harpagon, a ajuns ca un fel de prototip al zgârcitului, cel căruia noi îi spunem mațe-fripte, zgârie-brânză, calic sau ciufut, iar francezii îi spun pur și simplu harpagon, cu „h” mic.
Molière nu este însă nici pe departe primul autor preocupat de zgârcenie și de zgârciți. L-aș aminti pe Euclio al lui Plaut, pe Shylock al lui Shakespeare, pe Gobseck al lui Balzac sau pe chilipirgiul Pliușkin al lui Gogol, dar lista nu se oprește aici.
Avem și noi harpagonul nostru în literatură: Hagi Tudose al lui Delavrancea, cel despre care se spune că a tăiat coada la pisică, pentru ca să nu țină prea mult deschisă ușa iarna, când pisica se cere afară.
Anul 1737: S-a născut Luigi Galvani, medic, fizician și filosof italian. Numele lui este legat de procesul de galvanizare din electrochimie, dar și de concepția elementului galvanic, primul generator de curent electric (curent continuu) generat de o invenție umană.
Mai târziu, Alessandro Volta va construi pila electrică, o serie de elemente galvanice legate în serie.
Anul 1743: Împărăteasa Austriei, celebra Maria Terezia, semnează un rescript, urmare căruia s-a dat dreptul copiilor de iobagi români din Transilvania să frecventeze școala.
Anul 1791: Capitala Statelor Unite, Washington, D.C., este denumită astfel, după numele președintelui american George Washington.
Anul 1850: Ca parte a compromisului din 1850, un pachet de legi care rezolva controverse sociale și de teritoriu ivite în urma războiului mexicano-american, California a devenit cel de-al 31-lea stat american.
Anul 1886: S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice (în România, intră în vigoare la 5 decembrie 1887, pe stil nou).
Anul 1896: Moare Matei Millo, actor, unul din pionierii teatrului în România.
Anul 1901: Moare Henri de Toulouse-Lautrec, unul din cei mai marcanți pictori post-impresioniști ai Franței și chiar ai Europei. A fost un pictor original, neasemuit cu nimeni altul și, deși era prieten bun cu toți contemporanii săi, nu se poate spune că ar fi fost influențat de arta vreunuia din ei.
El însuși declara: „Nu aparțin niciunei școli. Lucrez singur în ungherul meu”.
Anul 1901: Sunt reluate relațiile diplomatice dintre Austro-Ungaria și Mexic. Ele au fost întrerupte de la moartea împăratului Maximilian I al Mexicului, fratele împăratului Franz Joseph I, al Austro-Ungariei.
Maximilian a fost reținut în mai 1867, judecat de o curte marțială, condamnat la moarte și executat prin împușcare, împreună cu generalii Miguel Miramón și Tomás Mejía, la 19 iunie 1867. Execuția n-a consternat numai Curtea de la Viena, ci întreaga Europă civilizată, care a reacționat pe cale diplomatică, iar guvernul vienez a întrerupt orice legătură cu Mexicul.
Episodul a contrariat mai mulți oameni de artă printre care și pictorul impresionist francez Édouard Manet care ne-a lăsat un tablou în ulei pe pânză, întitulat chiar „Execuția lui Maximilian”. Evenimentul l-a impresionat în așa măsură pe Manet, încât l-a interpretat și în alte patru variante, toate cinci fiind astăzi expuse în diverse muzee ale lumii.
Anul 1911: A fost efectuată prima cursă poștală cu avionul în Europa.
Anul 1912: A fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuși, și primul monument al lui Brâncuși la București.
Brâncuși nu și-a încasat decât prima tranșă a drepturilor sale de autor. Cea de a doua tranșă urma să o primească după recepția lucrării. Dar, la recepție, unii dintre membrii comisiei i-au cerut lui Brâncuși să schimbe dimensiunile epoletului lui Carol Davila, întrucât nu corespundeau standardului stabilit prin regulament, iar un alt membru i-a cerut să îndrepte forma nasului lui Davila, care i se părea strâmb.
Brâncuși îi relata faptul ca atare unui prieten din țară, printr-o scrisoare, unde încheia rândurile cam așa: ”le-am trântit ușa onorabililor, nu înainte de a le pomeni o vorbă despre onorabila lor mumă”.
Anul 1918: Are loc constituirea, din inițiativa lui C. I. Parhon, a Societății de neurologie, psihiatrie și psihologie din Iași (din 1921 și de endocrinologie).
Anul 1919: Vasul spaniol de pasageri Valbanera este prins de uragan in largul Havanei și dispare fără urmă. Epava navei nu a fost găsită decât după zece zile. Nu există nici o urmă a celor 488 de pasageri și membri ai echipajului; nu sunt recuperați supraviețuitori sau cadavre.
Nimeni nu știe până astăzi cum au dispărut pasagerii de pe vasul despre care se crede că s-a scufundat foarte repede, făcând imposibilă folosirea bărcilor de salvare, găsite intacte pe vas.
Anul 1923: Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia, înființează Partidul Popular Republican. Politician abil, el a fost ales președinte al statului, după Proclamarea Republicii la 29 octombrie 1923.
Atatürk a deținut această funcție timp de patru mandate, până la moartea sa în 1938 și este cel mai longeviv președinte din Turcia până în prezent. A făcut reforme cruciale, care au avut darul de a apropia Turcia de valorile europene, schimbând multe din vechile rânduieli, de ordin medieval. Pe scurt:
- A trecut educația sub controlul guvernului turc, așezând-o pe baze laice și cu structură științifică.
- Au fost construite mii de școli noi. Învățământul primar a devenit gratuit și obligatoriu. Școlile străine au fost puse sub controlul statului.
- Taxele grele impuse țăranilor au fost reduse.
- A remodelat portul, îndeosebi la bărbați, prin renunțarea la vechile caftane, incomode și complicate, adoptându-se ținutele europene.
- S-au operat modificări privind calendarul și unitățile de măsură ale parametrilor fizici. A fost elaborat și aprobat un nou Cod Civil, de asemenea pe structură europeană.
- Drepturile civile și politice ale femeilor au fost instituite și recunoscute chiar și înaintea unor state occidentale.
- A fost interzisă poligamia.
- În Turcia, înaintea majorității altor țări din lume, femeile au primit dreptul de a vota și de a fi alese mai întâi la alegerile locale (1930) și apoi la alegerile generale (1934).
- S-a reglementat legislația creditelor, pentru a se elimina abuzurile și practica unor dobânzi devastatoare pentru debitori.
- S-a reglementat prin lege creditarea industrială, astfel încât aceste credite să constituie baza pentru dezvoltarea producției și a investițiilor.
- S-a abandonat vechiul alfabet, tradițional și complicat, adoptându-se alfabetul latin pentru scrierea turcă.
- A fost lansată o campanie de educație pentru alfabetizarea populației. Titlurile și supranumele care discriminau clasa socială au fost abolite. Au fost adoptate numele de familie „din tată în fiu” pentru întreaga populație.
Rezultatul politicilor inovatoare ale lui Ataturk și-au arătat roadele de-a lungul deceniilor ce au urmat. Astăzi, Turcia este aliniată altor puteri de rangul său, iar metropola Istanbul, mândria țării, a devenit unul din cele mai înfloritoare orașe ale lumii.
Anul 1948: Kim Il-sung proclamă Republica Democratică Populară Coreea.
Anul 1956: Elvis Presley apare pentru prima dată în emisiunea The Ed Sullivan Show. Elvis a interpretat piesele Don't Be Cruel, Love Me Tender, Ready Teddy și Hound Dog.
Anul 1973: Peștera Eberstadt (Baden-Württemberg, Germania), descoperită în 1971 cu ocazia unor lucrări cu exploziv la cariera de calcar, și apreciată că ar avea o vârstă de circa 2 milioane de ani, este deschisă pentru public.
Anul 1975: NASA lansează nava spațială Viking 2 a cărei misiune este să exploreze planeta Marte.
Anul 1989: Între 9 septembrie și 17 noiembrie 1989, s-a desfășurat primul și cel mai rapid înconjur al lumii cu automobilul. A fost efectuat de Mohammed Salahuddin Choudhury și de soția sa Neena, din India, în 69 de zile, 19 ore și 15 minute, având ca punct de plecare și sosire orașul Delhi, India.
Anul 1991: Tadjikistanul și-a declarat independența față de URSS.
Anul 1992: Moare Margareta Sterian, pictor, ceramist, artist decorator și poetă, soția cunoscutului poet simbolist Ion Minulescu.
Anul 1997: Kim Jong Il, fiu și moștenitorul desemnat al fostului lider nord-coreean, Kim Ir Sen, a fost numit oficial președinte al RPD Coreene, după 3 ani de doliu păstrat în memoria tatălui său.
Anul 2002: Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonoră în care Osama bin Laden revendica, pentru prima dată explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.
Anul 2004: Secretarul de Stat american Colin Powell a declarat că violențele din provincia sudaneză Darfur constituie o gravă încălcare a drepturilor omului și a invocat Convenția internațională din 1948 asupra prevenirii și pedepsirii crimelor de genocid.
Conflictul din vestul Sudanului a început în februarie 2003, când milițiile proguvernamentale (numite de localnici „diavolii călări") au silit populația de culoare să-și părăsească locuințele, terorizând și exterminând zeci de mii de persoane; ONU a declarat cu privire la criza din Darfur că este cea mai gravă criză umanitară în curs de desfășurare din lume, la acea dată.
Anul 2015: Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii (63 de ani și șapte luni), surclasând-o pe regina Victoria, stră-străbunica sa. Regina Elisabeta a II-a a decedat la data de 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 ani și după 70 ani de domnie.
Anul 2016: Guvernul Coreei de Nord efectuează al cincilea și probabil cel mai mare test nuclear. Liderii mondiali condamnă actul, Coreea de Sud numindu-l „imprudență maniacală”.
MEMENTO:
- Ziua mondială a frumuseții – declarată la inițiativa Comitetului Internațional al esteticii și cosmeticii (CIDESCO)
- Coreea de Nord: Ziua națională – Proclamarea Republicii Populare Democrate Coreene (1948)
- Tadjikistan: Ziua națională – Proclamarea independenței (1991)