Mica istorie: 12 septembrie - Țara europeană, unde de peste două secole n-a existat război

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul  490 î.Hr.: Are loc (în alte surse ar fi pe 12 august) istorica victorie a grecilor asupra perșilor în bătălia de la Maraton, ajunsă celebră în urma legendei, conform căreia solul plecat de la Maraton spre Atena, parcurgând 42 kilometri ca să anunțe victoria, atâta a reușit să spună: Nenikikamen, adică „am învins!”. Și a murit pe loc.

Așa povestește legenda. Unii pretind că evenimentul ar fi fost consemnat pentru istorie de Herodot. Trebuie să-i decepționez. Este adevărat că Herodot descrie destul de amănunțit bătălia de la Maraton, dar despre acest amănunt, cu sodatul care ar fi alergat 42 km și a murit pe loc după ce adusese vestea, nu spune nimic.

Ceea ce nu înseamnă că n-ar fi adevărat. Înseamnă doar că istoria n-a găsit vreo atestare documentară a faptului și nu i-a mai acordat vreo atenție.

Totuși, în amintirea soldatului-erou, a fost inclusă în programul Jocurilor Olimpice moderne proba de maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km, simbolizând distanța dintre locul bătăliei și Acropola din Atena

Anul 1213: Cruciada albigensianăSimon de Montfort, al 5-lea conte de Leicester, îl învinge pe Petru al II-lea al Aragonului în bătălia de la Muret și îl ucide ceva mai târziu.

Aceasta a fost ultima bătălie majoră a cruciadei albigenziene, care s-a încheiat oficial abia prin Tratatul de la Paris din 1229. În plus, odată cu victoria lui de Montfort, precum și cu moartea regelui Petru, ambițiile Aragonului în ce privește ținutul Languedoc (Franța) au fost spulberate definitiv.

Anul 1229: Bătălia de la Portopí - armata aragoneză sub comanda lui Iacob I de Aragon debarcă la Santa Ponça, insula Mallorca, cu scopul de a o cuceri. Insula n-a putut fi cucerită imediat, dar apărarea a fost mult slăbită și, în următorii ani, forțele musulmane au reușit să se impună.

Anul 1309: Primul asediu al Gibraltarului are loc în contextul Reconquista spaniolă, care înfruntă forțele Regatului Castiliei cu Emiratul Granada, rezultând o victorie castiliană. De atunci, Gibraltarul a fost timp de multe secole obiectul unor confruntări între spanioli, mauri, portughezi, francezi, britanici și nu numai.

În prezent (citez dintr-o enciclopedie) Gibraltarul este un teritoriu britanic de peste mări, în sudul peninsulei iberice. Este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în Europa.

Gibraltarul se întinde pe o suprafață de 6,8 kmp și are o populație de 34.000 de locuitori, dar prezintă un uriaș interes strategic, fiind singura cale de acces din Oceanul Atlantic spre Marea Mediterană, riverană cu trei continente: Europa, Africa și Asia.

Anul 1609: Exploratorul englez Henry Hudson a început să exploreze valea Hudson, punând bazele colonizării olandeze a regiunii actualului stat New York. În memoria lui, posteritatea a dat numele de Hudson fluviului pe care l-a explorat de el.

Anul 1659: Oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea cucerește Giurgiul și Brăila. Dar, după câteva victorii obținute în sudul Dunării, a fost atacat din spate de tătari și a fost nevoit să se retragă în Transilvania, unde a și murit.

Anul 1683: Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski înving în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

Merită amintit faptul că acesta a fost al doilea asediu asupra Vienei. Primul asediu s-a produs în anul 1529, când Soliman I a concentrat o armată puternică, hotărât să cucerească Viena, pe care o considera o poartă către întreaga Europă Occidentală. Dar n-a avut succes și a trebuit să se retragă după ce a înregistrat o dureroasă pierdere, de cel puțin 40.000 de soldați.

Înfrângerea de la porțile Vienei a fost un semnal clar și definitiv pentru Înalta Poartă că are anumite limite, că nu poate cuceri capitala Austriei și deci nu va avea acces spre Europa Occidentală.

Anul 1764: Moare Jean-Philippe Rameau, compozitor francez. Este un preclasic al orchestrei simfonice, aparținându-i multe dintre efectele timbrale și de orchestrație care vor aduce mai târziu celebritatea acestui gen muzical. Rameau prefera stilul polifonic imitativ și mult simplificat față de cel al contemporanilor Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Haendel, cerebral și rafinat.

Rameau impresionează prin arta de a pune în valoare clavecinul, un strămoș a pianului, un instrument reprezentativ pentru creația franceză barocă, foarte ornamentată.

Anul 1789: Revoluționarul Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului L'Ami du peuple, ale cărui articole prevesteau vremea terorii, când cădeau ghilotinate chiar capetele liderilor revoluției.

Anul 1847: Războiul Mexicano-American: Începe Bătălia de la Chapultepec, terminată în ziua următoare cu victoria Statelor Unite.

Istoricii dau adesea această luptă ca exemplu despre importanța tacticii militare, a strategiei și dotărilor, care se pot impune adesea asupra unei armate mult superioare numeric. În cazul de față, armata americană a generalului Winfield Scott însuma 7.200 de oameni, în timp ce generalul mexican Antonio López de Santa Anna dispunea de 25.000 de oameni. Dar n-au învins cei mulți, ci cei mai bine instruiți, dotați și echipați.

Anul 1848: Elveția a adoptat o nouă constituție, organizându-se ca stat federal. Merită amintit faptul că Elveția are cea mai veche politică de neutralitate militară din lume. Concret, Elveția nu a mai fost implicată în niciun război cu nimeni, de când și-a declarat neutralitatea prin Tratatul de la Paris din 1815.

Anul 1878: La Londra, pe malul Tamisei, s-a ridicat obeliscul egiptean numit „Acul Cleopatrei". Obeliscul a fost făcut cadou Angliei în 1819 de Mohamed Ali, viceregele Egiptului, cu condiția ca englezii să se ocupe de transportul lui.

„Acul Cleopatrei” este numele purtat de două obeliscuri egiptene, datând din domnia faraonului Tutmosis al III-lea și care, de fapt, nu au nicio legătură cu regina Egiptului Cleopatra a VII-a.

Unul din aceste „Ace” se află la Londra, celălalt la New York. Fiecare este cunoscut ca fiind „Acul Cleopatrei”. Cel de la Londra, donat de Mohamed Ali în 1878, a fost instalat pe malul Victoria al Tamisei, unde se află și astăzi. I s-au adăugat ornamente de bronz în stil egiptean.

Anul 1882: Se naște Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963)

Anul 1887: S-a năcut George Georgescu, dirijor român, membru corespondent al Academiei Române, fost colaborator apropiat al lui  George Enescu.

Anul 1888: Se naște Maurice Chevalier, actor și șansonetist francez de mare popularitate.

Maurice Chevalier a devenit vedeta comediilor muzicale, începând cu anul 1901, când și-a făcut intrarea în show business, la frageda vârstă de 13 ani. Maurice Chevalier cânta gratis într-o cafenea unde a fost văzut de un cunoscut membru al unui teatru care i-a sugerat să dea o probă pentru un musical.

Chevalier s-a conformat și a obținut rolul. În 1909, a devenit partenerul de scenă al celei mai mari vedete feminine din Franța vremii respective, Mistinguett, cu 15 ani mai mare decât Maurice Chevalier. Acest început de colaborare profesională s-a transformat curând într-o emoționantă idilă, care a impresionat întreaga Franță.

În 1930, Chevalier a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor, pentru două roluri, din filmele The Love Parade și The Big Pond. Este considerat unul dintre cei mai buni șansonetiști pe care i-a avut Franța vreodată.

Anul 1890: Este fondat orașul Salisbury, numit ulterior Harare, capitală a statului Zimbabwe din anul  1980.

Anul 1897: S-a născut Irène Joliot-Curie, fizician și chimist, laureată a Premiului Nobel pe anul 1935. A fost fiica savanților Pierre Curie și Marie Curie, pionierii cercetărilor în domeniul radioactivității, laureați și ei ai Premiului Nobel.

Anul 1919: A fost promulgat Decretul-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector al Universității a fost Sextil Pușcariu. După unirea Transilvaniei cu România, universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.

Anul 1919: A fost promulgat Decretul-lege emis de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.

Anul 1920: La Jocurile Olimpice de vară de la Anvers, a fost arborat pentru prima dată steagul olimpic reprezentând cinci inele.

Au participat atunci 29 de țări și 2.626 de sportivi (din care 65 femei) care s-au întrecut în 154 probe din 22 categorii de sporturi. Ceremonia solemnă a fost deschisă de regele Albert I al Belgiei.

S-au înregistrat 6 recorduri mondiale și 13 olimpice. Concursul de iahting s-a desfășurat în două țări diferite: Belgia, Olanda.

Trist: România nu a participat la această ediție a J.O. Cei 40 de sportivi care s-au antrenat și s-au înscris n-au mai plecat din lipsă de fonduri.

Anul 1940: În peștera de la Lascaux, Franța, sunt descoperite picturi rupestre preistorice de inestimabilă valoare. Reprezentările umane și zoomorfe arată o deosebită capacitate a predecesorilor noștri preistorici de a sintetiza imaginea și de a o interpreta artistic.

Desenele reprezintă efortul combinat al mai multor generații, iar vechimea lor este estimată între 18.000 și 17.000 de ani în urmă. Peștera Lascaux a fost introdusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979, ca element al siturilor preistorice și al peșterilor cu pituri rupestre din Valea Vézère.

Anul 1943: Al Doilea Război Mondial: Benito Mussolini este salvat din arestul la domiciliu de către o echipă de comando germană condusă de Otto Skorzeny.

Anul 1944: La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt privind ieșirea României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i se impunea, printre altele:

  • Plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse).
  • Se mai prevedea că Transilvania „sau cea mai mare parte a ei" urma să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace.
  • Armata română urma să participe la luptele de pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie.

Anul 1949: Theodor Heuss este ales ca primul președinte al Republicii Federale Germania.

Anul 1953: Viitorul președinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy, se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island. 

Se știe că, după asasinarea președintelui Kennedy la Dallas, văduva acestuia s-a recăsătorit cu Aristotel Onassis, armator grec, unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Anul 1958: Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume.

Anul 1959: S-a lansat misiunea sovietică Luna 2, prima navă care a atins suprafața selenară.

Anul 1966: NASA lansează misiunea Gemini 11.

Anul 1974: Haile Selassie, ultimul împărat al Etiopiei, este răsturnat printr-o lovitură de stat militară.

Anul 1990: La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora „puterile aliate" în cel de-Al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile lor speciale, instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇