Mica istorie: 4 octombrie - Ziua internațională a animalelor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 23 d.Hr. – Rebelii jefuiesc capitala chineză Chang’an în timpul unei răscoale țărănești, declanșată pe fondul sărăcirii fermierilor, dar și a abuzurilor uzurpatorului Wang Mang, instalat fără drept pe tronul imperiului.

Până la urmă, uzurpatorul a fost ucis de mulțimea fermierilor revoltați, restaurându-se dinastia legitimă, Han.

Anul 1052: Moare prințul (kneazul) Vladimir al Novgorodului, personalitate marcantă în istoria veche a Rusiei. Vladimir a fost glorificat ca sfânt în anul 1439, de către Sfântul Eutimie al II-lea de Novgorod, arhiepiscopul Novogorodului. 

Anul 1209: Otto al IV-lea este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman de către papa Inocențiu al III-lea.

Anul 1332: O scrisoare, emisă de Cancelaria papală de la Avignon, atestă existența claselor sociale în Moldova de S–V, menționând "puternicii acelor locuri". Este interesant că atât mențiunea despre „puternicii acelor locuri”, cât și cea privind clasele sociale lasă de înțeles existența unor organizații statale, cu peste două decenii înaintea legendarului eveniment al descălecatului lui Dragoș Vodă și înaintea constituirii principatului Moldova a lui Bogdan.

Anul 1582: Papa Grigore al XIII-lea aplică în Italia, Polonia, Portugalia și Spania calendarul gregorian. Astfel, data de 4 octombrie a acestui an devine 15 octombrie.

Anul 1585: Se naște Anna de Austria, viitoarea împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.

Personalitate notabilă în istoria continentului european, Ana de Austria a fost infantă a Spaniei, regină a Franței și a Navarei, soția regelui Ludovic al XIII-lea și regentă (1643-1651) pentru fiul său, Ludovic al XIV-lea supranumit și Regele-Soare. A fost una dintre personajele principale în romanul lui Alexandre Dumas, „Cei trei muschetari”.

ADVERTISING

Anul 1626: Se naște Richard Cromwell, lord protector al Angliei, Scoției și Irlandei, fiul lui Oliver Cromwell, cunoscutul Lord Protector.

Anul 1669: Moare Rembrandt, pictor neerlandez, unul dintre cei mai marcanți reprezentanți ai barocului  european, maestrul neegalat al efectului clar-obscur în arta plastică.

A trăit în perioada cunoscută ca fiind "epoca de aur olandeză", timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei atingeau apogeul. Rembrandt este autorul a 600 de picturi, 300 de gravuri și peste 2.000 de desene, răspândite în mai toate marile muzee ale lumii.

La timpul său, a fost prețuit, admirat și apreciat în societate. S-a căsătorit la 26 ani cu Saskia van Uylenburgh, verișoara unui renumit colecționar și negustor de artă. Prin căsătorie, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia fiind fiica primarului.

Tânăra pereche se stabilește în cartierul elegant al orașului Amsterdam, cumpără o casă mare în cartierul de elită al orașului, acolo își instalează Rembrandt atelierul său de lucru. Clădirea se află în vecinătatea unui cartier ce pulsa de viață, ceea ce a influențat puternic paleta de culori a maestrului.

Succesele sale în pictură sunt crunt întunecate de moartea prematură a soției, pe care a eternizat-o de atâtea ori în tablourile sale. Pictorul este distrus, incapabil să mai fie el însuși. Devine un apropiat al  menajerei, Hendrickje Stoffels, care îndeplinește un triplu rol, acela de educatoare a copilului pictorului, Titus, de menajeră și de ibovnică.

Ei trăiesc ca soț și soție, dar nu se căsătoresc oficial. Justiția ecleziastică îi acuză de imoralitate, citându-i în proces. Încălcând normele legale în vigoare în Olanda secolului al XVII-lea, Hendrickje mai trăiește nouă ani alături de artistul tot mai bătrân și mai izolat de lume.

ADVERTISING

Creditorii îl urmăresc tot mai insistent, relațiile artistului cu beneficiarii se deteriorează și ele. În 1656 Rembrandt este ruinat. Colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută, operele îi sunt împrăștiate. Cu greu mai reușește să-și continue munca de creație. 

Hendickje moare și ea în 1663. De acum încolo fiul Titus se îngrijește de părintele său, dar și el moare în 1668, cu un an înainte de sfârșitul tatălui.

Astfel, unul din cei mai străluciți artiști plastici ai lumii se stinge din viață la 4 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht, fără rude, uitat de lume, de prieteni, de cei care l-au prețuit și admirat. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt prevăzut doar cu o cruce purtând numele său.

Anul 1747: Se naște Amaro Pargo, corsar și comerciant spaniol. A fost unul dintre cei mai faimoși corsari din Epoca de aur a pirateriei.

Tinerețea lui a fost influențată de prezența și de creșterea pirateriei în Insulele Canare. Amaro Pargo a devenit un corsar temut de unii și admirat de alții. În calele navelor sale a transportat sclavi pentru a fi folosiți în plantațiile din Caraibe.

A deținut o mare avere, provenită în bună parte din activitatea sa de pirat. Totuși, era autorul unor remarcabile acțiuni de caritate, unde se afișa ca factor social în combaterea sărăciei. Vizibilele sale aplicații filantropice au estompat în timp componenta de corsar a vieții sale și au contribuit la o imagine prin care Amaro Pargo a ajuns să fie considerat un erou național spaniol.

Anul 1814: S-a născut Jean-François Millet, pictor francez. Împreună cu Jean-Baptiste Camille CorotThéodore Rousseau și Charles-François Daubigny el formează grupul Școlii de la Barbizon, școală care a fost ulterior frecventată și de iluștri pictori români, precum Nicolae Grigorescu și Ion Andreescu.

ADVERTISING

Anul 1822: Se naște Rutherford B. Hayes, politician american, al 19-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Anul 1824: Imperiul nord-american Mexic adoptă o nouă constituție și devine prima Republică Federală. După un deceniu  și ceva, în 1836, statul de desfederalizează și devine Republică Centralistă, dar după un alt deceniu, în 1846, se federalizează din nou, devenind a doua Republică Federală. În 1863, își schimbă iarăși forma de stat, adoptând cel de al doilea imperiu.

Al doilea imperiu nu a durat decât trei ani și, în 1867, se restaurează republica, care durează vreo nouă ani, pentru ca, în 1876, să se instaleze o formă originală de guvernământ, portifiriatul.

Portifiriatul își trage numele de la cel al șefului de stat din acea vreme, venit să stabilizeze țara: Porfrio Diaz.  El a condus Mexicul, în calitate oficială de „președinte al Statelor Unite Mexicane” timp de 35 ani, între 1876 și 1911, cedând puterea prin interimat doar credinciosului său Juan N. Méndez.

Astăzi, Mexicul este republică avându-l ca președinte pe Andrés Manuel López Obrador,  ales cu peste 30 de milioane de voturi, un record istoric. Mandatul a fost este marcat de pandemia Covid-19, care a făcut un impresionant număr de victime, în țară.

Anul 1830: Are loc crearea statului Belgia după separarea de Olanda.

Anul 1853: Începe războiul Crimeii (1853–1856). Țările Române devin teatru de ocupație și confruntări militare.

Războiul a durat aproape trei ani, din 1853 până în 1856, și a fost un conflict armat între Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, împreună cu al doilea Imperiu Francez, cu Regatul Sardiniei și cu Imperiul Otoman, pe de altă parte. 

Conflictul a început prin ocuparea de către Imperiul Rus a Principatelor Române și s-a sfârșit atunci când Rusia a cerut oprirea ostilităților. Prin Tratatul de la Paris (1856) Principatele Române au obținut cu ajutorul marilor puteri (Marea Britanie și Franța) independența (de facto) față de Rusia și de Imperiul Otoman.

Trei ani mai târziu (1859) avea loc constituirea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești,  adevărata piatră de temelie la crearea statului modern român.

Anul 1873: Se naște matematicianul român Gheorghe Țițeica, eminent pedagog, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

Gheorghe Țițeica este autorul a ceea ce a intrat în legendă cu denumirea  „Problema piesei de cinci lei” – o teoremă remarcabilă din geometria plană, pe care Țițeica a descoperit-o în timp ce desena cercuri cu o monedă de 5 lei.

În circuitul matematic, aceasta a intrat cu denumirea Teorema lui Țițeica.

Anul 1881: Se naște George (Gogu) Constantinescu, om de știință, inventator și inginer român, reputat specialist în teoria vibrațiilor, aerodinamicămecanica fluidelor. A trăit cea mai mare parte a vieții sale în Regatul Unit al Marii Britanii.

Merită amintite câteva din descoperirile, lucrările  și invențiile sale, cu care și-a căpătat o reputație internațională:

  • A elaborat „Teoria Sonicității” (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune).
  • A materializat primul tun sonic.
  • A proiectat și construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, o cutie de viteze automată, pentru automobile și locomotive, fără ambreiaj și roți dințate, bazată pe efectul inerțial al maselor în mișcare.
  • A conceput primul Hidroglisor, care a fost ulterior materializat de către specialiștii ruși.
  • A demonstrat efectul termic al sonicității prin realizarea primului calorifer sonic.

Anul 1883: Este pus în circulație pentru prima oară trenul Orient-Express, având ruta Paris - Nancy - Strasbourg - München - Viena - Budapesta - Szeged - Jimbolia - Timișoara - Caransebeș - Vârciorova - Craiova - Piatra Olt - Pitești - București - Giurgiu – Smârdan - Contantinopol ( un total de 2.627 km).

Cu oarecare modificări, trenul a circulat fără întrerupere aproape pe același traseu până după Primul Război Mondial (1919), când Conferința de Pace de la Paris a hotărât ca ruta să ocolească Germania, Austria și Ungaria, țările învinse în război.

Redenumit Simplon Orient Express, trenul  a circulat zilnic în perioada interbelică. În 1940, în contextul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a renunțat la grupa de vagoane spre România. Ultimul tren Simplon Orient Express a circulat pe 26 mai 1962.

În prezent Orient Express mai circulă ocazional, ca un fel de croazieră terestră, pentru turiștii dornici de călătorii feroviare, dar și de vizitarea unor atracții turistice de pe traseu, printre care se bucură de mare interes un popas la Sinaia, cu vizitarea castelului Peleș și nu numai.

Anul 1895: A fost organizat primul turneu de golf din lume, la Newport (Rhode Island).

Anul 1916: Se naște Vitali Ghinzburg, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2003, (împreună cu Alexei Abrikosov și Anthony Leggett), pentru contribuții de pionierat în domeniul teoriei superconductorilor și superfluidelor.

Anul 1929: Sub directoratul lui Liviu Rebreanu se inaugurează Studioul Teatrului Național din București, cu "Mușcata din fereastră", piesa lui Victor Ioan Popa care cunoaște un remarcabil  succes.

Anul 1933: Se naște George Astaloș, poet, romancier și dramaturg român, stabilit în Franța, unde în 1976 i s-a acordat și cetățenia franceză.

Anul 1940: Are loc întâlnirea dintre Hitler și Mussolini de la Brennero, în contextul când cel de Al Doilea Război Mondial se declanșase de peste o lună, Polonia fusese ocupată și împărțită „frățește” între Hitler și Stalin, iar Occidentul îi declarase război formal Germaniei, fără să tragă însă deocamdată niciun cartuș și inaugurând astfel fenomenul pe care memorialiștii îl numesc „războiul ciudat”.

Dar nu a durat mult și începea războiul adevărat.

Anul 1942: Se naște  Jóhanna Sigurðardóttir, al 24-lea prim-ministru al Islandei, prima femeie care a ocupat acest post în istoria țării. În 2009, Forbes a numit -o pe Jóhanna printre cele mai puternice 100 de femei din lume.

Anul 1947: Moare Max Planck, fizician german, laureat al Premiului Nobel. Planck a adus numeroase contribuții la fizica teoretică, dar faima sa ca fizician are în vedere în primul rând contribuția sa la conceptul teoriei cuantice, descoperită și dezvoltată de Plank. 

Pentru această teorie și nu numai, Max Plank este considerat astăzi ca unul dintre principalii fondatori ai fizicii moderne, omul care a revoluționat înțelegerea proceselor atomice și chiar subatomice, la vremea sa.

Anul 1957: Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului, a fost lansat pe orbită de către o rachetă R-7 „Sedmiorka” de la cosmodromul BaikonurRSS KazahăURSS.

Anul 1960: Statele Unite au lansat în spațiu "Courrier IB", primul satelit folosit în telecomunicații.

Anul 1963: În fața Organizației Națiunilor Unite împăratul etiopian Haile Selassie a ținut un discurs în numele Africii în deplină legitimitate (cu câteva săptămâni înainte se înființase Organizația Unității Africane - OUA). Un pasaj din discurs a fost folosit mai târziu (1976) de către cântărețul și compozitorul jamaican Bob Marley pentru piesa War.

Anul 1965: Papa Paul al VI-lea ajunge la New York, devenind primul suveran pontif care vizitează Statele Unite. Va ține un discurs la ONU, în care va pleda pentru pace, în condițiile escaladării Războiului din Vietnam.

Anul 1990: Dezvoltatorul de software Richard Stallman a înființat Free Software Foundation pentru promovarea software-ului liber.

Anul 2000: Văduva lui John LennonYoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia orașului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles.

Muzeul conține circa 130 de obiecte care au aparținut marelui cântăreț, între care și un jurnal, cuprinzând versuri și schițe artistice.

Anul 2006: După o perioadă de câteva luni de interimat, Serviciul Român de Informații are un nou director în persoana lui George Maior, un politician român, membru al PSD. Claudiu Săftoiu, fostul consilier al președintelui României Traian Băsescu, este numit director al Serviciului de Informații Externe român.

Anul 2010: Accidentul de la uzina de aluminiu din Ajka (vestul Ungariei) s-a soldat cu cel puțin 9 persoane decedate și 122 rănite. Lichidul toxic a ajuns în Dunăre pe data de 7 octombrie 2010, poluând considerabil apele fluviului.

MEMENTO:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din publicații enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇