Mica istorie 10 octombrie - Ziua când s-a pus piatra de temelie a Universității din București

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 19: Moare Germanicus, general roman.

Anul 680: În timpul bătăliei de la Karbala moare Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția șiiților. Este considerat ca fiu al lui Ali ibn Abi Talib și al Fatimei și nepot al profetului Muhammad, cel de-al treilea imam în tradiția șiită.

Moartea sa în bătălia de la Karbala este considerată evenimentul cvasi-fondator al șiismului, iar comemorarea martiriului lui Husayn are loc anual, în a zecea zi a lunii Muharram (octombrie), și reprezintă sărbătoarea centrală a comunității șiite.

Anul 1684: Se naște Antoine Watteau, pictor francez. Picturile lui Watteau se înscriau cumva într-o atmosferă ireală, înfățișând o fericire intangibilă. Temele predilecte ale artistului erau curtea regală și teatrul, lumea princiară, curtezanele, saloanele și palatele. Tehnica utilizată și preferința pentru culorile vii erau derivate din baroc, mai exact din varianta rococo, însă stilul elegant și sensibilitatea lirică nu se prea găsesc în altă parte decât la Watteau.

Melancolia și sentimentul efemerității transpar întotdeauna în scenele aparent idilice. Watteau joacă un rol fundamental în înnoirea picturii franceze și devine creatorul unui nou gen, intitulat „serbări galante”, foarte popular în arta rococo-ului.

N-a rămas singur printre mânuitorii penelului: tematicile  și stilul lui au inspirat mai mulți contemporani, îndeosebi pe Boucher și pe Fragonard.

Anul 1813: Se naște Giuseppe Verdi, compozitor italian de mare prestigiu, admirat atât la nivel popular, cât și în cele mai pretențioase cercuri ale iubitorilor de canto.

Verdi a ajuns să domine scena de operă italiană de după epoca lui Gioachino RossiniVincenzo Bellini și Gaetano Donizetti, ale căror lucrări l-au influențat semnificativ.

ADVERTISING

În operele sale timpurii, Verdi s-a implicat social, dovedind simpatie față de mișcarea de unificare a Italiei. Conceptul de emancipare socială și de libertate nu-i era străin.  Corul „Va, pensiero” din opera sa timpurie Nabucco sună și astăzi ca un fel de chemare la libertate. Îl puteți asculta aici:

Va, pensiero (Gefangenenchor) · Giuseppe Verdi: Nabucco · Kendlinger

Multe scene din operele ulterioare au fost scrise în spiritul mișcării de unificare, iar compozitorul însuși a fost apreciat ca reprezentant al acestor idealuri.

Nu există compozitor în întreaga Italie care să atingă popularitatea câștigată de Verdi în operele sale și mă refer în primul rând la cele trei capodopere, care constituie un fel de triadă de aur a compozițiilor de operă verdiană:  RigolettoIl trovatore și La traviata .

În fond, ce ne atrage la Verdi? Fără îndoială, temele melodice, poate preluate chiar din folclorul italian dar prelucrate până într-acolo încât cu greu ai găsi vreo asemănare.

Dar și armonia compoziției, poate mai simplă, poate mai modestă decât armonia lui Beethoven sau Wagner, ajută la succesul elementului melodic. Să nu uităm că Verdi era italian, iar pentru italieni muzica este în primul rând bel canto, este arta vocii omenești, nu a coardei, a arcușului sau a trompetei. Verdi le-a oferit italienilor exact ce le place lor.

De altfel, aproape nu există o operă a lui Verdi, care să nu conțină cel puțin două-trei arii concepute în stil canțonetă, acea minunată construcție muzicală, care te face să fredonezi melodia când ieși de la spectacol.

Anul 1841: S-a născut Ion I. Câmpineanu, primul guvernator al Băncii Naționale a României.

ADVERTISING

Dar n-a fost numai guvernator. A fost, rând pe rând, ministru de justiție, ministru de finanțe, ministru de externe, ministru al domeniilor (agricultură) și primar al Bucureștilor. 

Anul 1857: Începe construcția clădirii Universității din București după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. Clădirea a fost puternic bombardată în anul 1944, iar un întreg corp central, din care nu rămăseseră decât zidurile, a trebuit reconstituit.

Anul 1859: S-a născut Ioan Boeriu, baron și feldmareșal în armata imperială austro-ungară, personalitate de origină română.

Anul 1866: Se naște pictorul român de etnie evreiască Nicolae Vermont (născut Isidor Grünberg). În pictura sa de peisaj, citești ceva din viziunea lui Nicolae Grigorescu.

Vermont a lăsat imagini din Câmpulung și din Oltenia, de un lirism pur și delicat, valorificând atât spontaneitatea și acuitatea observației, cât și virtuozitatea desenului. Atras de compoziție, a excelat în pictura de gen inspirată din viața oamenilor simpli, pe care a zugrăvit-o cu multă căldură emoțională.

Anul 1870: Se naște  Ivan Alexeievich Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1933, cu o motivație a juriului care emoționează: "pentru artisticitatea viguroasă, prin care a dezvoltat tradițiile prozei ruse clasice".

Anul 1872: Ion Creangă este exclus definitiv din cler, pentru intensa sa activitate în domeniul literaturii laice, dar și pentru comportamentul pe care Biserica îl considera adesea inacceptabil la o față bisericească.

Anul 1900: Se naște Zeno Vancea, compozitor și muzicolog român.

Anul 1901: Se desfășoară primul zbor, în apropierea Parisului, al dirijabilului construit de inginerul și inventatorul brazilian Alberto Santo Dumont. La data respectivă, majoritatea specialiștilor erau convinși că viitorul va aparține dirijabilelor umflate cu gaz ușor, nu aparatelor cu motor, numite aeroplane.

ADVERTISING

Anul 1903: Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, care îl folosea pentru a ameliora durerile reumatice ale tatălui său.

Aspirina a fost obținută inițial din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu pentru  a–l obține prin sinteză.

Anul 1903: Emmeline Pankhurst, organizatoarea mișcării sufragetelor britanice, formează un grup de acțiune pentru a obține dreptul la vot al femeilor – Women's Social and Political Union. A fost criticată în societate pentru poziția sa militantă, dar munca ei este astăzi recunoscută ca un factor crucial în obținerea dreptului de vot al femeilor în Regatul Unit.

Anul 1914: Moare primul rege al României, Carol I. A acceptat tronul ca domnitor, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, a depus toate forțele pentru propășirea țării, a acționat inteligent și cu curaj pentru independență, pe care a și obținut-o, a așezat țara în rândul celor mai reprezentative state europene, ridicând-o la rangul de regat, a reușit alipirea Dobrogei, a acționat pentru puterea economică, politică și culturală a țării, a sprijinit artele, a susținut promovarea tinerilor talentați și și n-a închis ochii decât atunci când țării i se deschideau noi orizonturi într-o alianță incompatibilă cu vechile sale tradiții de familie. 

Și, poate nu în ultimul rând, regele Carol I a pus bazele unei dinastii în România.

Anul 1916: Bătălia de la Târgu Jiu, în Primul Război Mondial. Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, resping, în primă etapă, puternica ofensivă germană.

Anul 1926: Este înființat Partidul Național Țărănesc (Ion Mihalache), prin fuziunea Partidului Țărănesc cu Partidul Național Român (Iuliu Maniu).

Anul 1933: Un avion Boeing 247 este distrus în urma exploziei unei bombe, în apropierea orașului Chesterton, Indiana, SUA. Toți cei șapte oameni prezenți la bord au murit în urma incidentului, considerat primul sabotaj din istoria aviației comerciale.

Anul 1933: Waldo L. Semon inventează vinilul, un radical organic de tip alchenil, derivat de la etenă. Mulți polimeri importanți din punct de vedere industrial, precum policlorura de vinil (PVC) și etilenacetatul de vinil (EVA), provin de la monomeri vinilici: clorură de vinil, acetat de vinil, fluorură de vinil, cianura de vinil, vinilbenzen (stiren).

Se prevedea încă de atunci viitorul de mare succes al materialelor plastice. La începutul anilor ’50, nu exista ceva mai distins în casă decât să așterni, ca față de masă în sufragerie, o folie din plastic, eventual imprimată cu un oarecare desen.

Ceea ce astăzi este un simplu material de ambalaj, acum șapte decenii era un summum al eleganței și al distincției.

Anul 1933: Compania Procter&Gamble a lansat pe piață primul detergent de uz casnic, Dreft, care conținea surfactanți sintetici.

Anul 1935: La New York a avut loc premiera operei „Porgy și Bess", de George Gershwin, o expresie a noului curent în arta muzicală, conceput de autorul „Simfoniei albastre”,  deja lansată și foarte bine primită de noua generație de melomani.

Anul 1942 Se naște Radu Vasile, al 57-lea prim-ministru al României. În mandatul său, a fost confruntat cu mineriada din ianuarie 1999, soluționată prin întâlnirea de la Cozia, desfășurată față în față cu liderul minerilor, Miron Cozma.

Minerii plecaseră din Valea Jiului, în marș, spre București, hotărâți să facă „dreptatea lor”, contestând conducătorii țării și, probabil, agresând populația, așa cum făcuseră deja la mineriadele anterioare.

Premierul Radu Vasile a dovedit răbdare, tact și abilitate în purtarea tratativelor, în urma cărora minerii au cedat și au făcut cale întoarsă, renunțând să mai continue drumul început. A fost o înțelegere pe care presa a numit-o, mai în glumă, mai în serios, Pacea de la Cozia.

Anul 1957: Se produce accidentul de la Windscale – poate cel mai grav accident nuclear, înaintea dezastrului de la Cernobîl. Sunt eliberate cantități mari de materiale radioactive.

Anul 1963: Moare Edith Piaf, renumită șansonetistă franceză.

Anul 1964: La cea de a XVIII–a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, unde ceremonia a fost deschisă de împăratul Hirohito, româncele Iolanda Balaș și Mihaela Peneș cuceresc medaliile de aur. În total România a obținut atunci 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).

Au participat la acele olimpiade 93 de țări și 5.140 de sportivi care s-au întrecut în 163 de probe din 19 sporturi. Totuși, nici atunci, România n-a reușit să se claseze în lotul primelor zece țări, unde s-au afișat următoarele drapele, în ordine: SUA, URSS, Japonia, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Australia, Cehoslovacia, Marea Britanie.

Anul 1966: Simon și Garfunkel au lansat albumul Parsley, Sage, Rosemary and Thyme.

Anul 1967: Intră în vigoare Tratatul privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani, semnat de către URSS, SUA și Marea Britanie la 27 ianuarie 1967. 

Anul 1970: Moare Édouard Daladier, politician francez, prim-ministru al Franței .

Anul 1980: Un cutremur de 7,7 pe scara Richter distruge orașul Chlef din Algeria, omorând în jur de 20.000 de oameni.

Anul 1986: Un cutremur de 7,5 pe scara Richter a lovit San Salvador, omorând în jur de 1.500 de oameni.

Anul 1988: S-a născut în Brașov, România, Doris Schmidts, domiciliată în prezent în Karlsruhe, Germania, câștigătoarea concursului Miss Germany din data de 14 februarie 2009, care a avut loc la Europa-Park din Rust.

Anul 1989: Dizidentul român Dan Petrescu a contactat postul de radio „Europa Liberă", căruia i–a oferit un interviu ad–hoc despre situația dezastruoasă din România. Dan Petrescu și Liviu Cangeopol scriseseră o carte intitulată „Ce–ar mai fi de spus" – virulentă critică a regimului comunisto–ceaușist.

Anul 2001: Președintele George W. Bush a prezentat lista a 22 celor mai căutați teroriști. Teroriștii au fost găsiți în parte, dar terorismul n-a fost lichidat. Dimpotrivă – ce să mai vorbim!

Anul 2001: Organizația Al-Qaida i–a chemat pe „toți musulmanii" la Jihad împotriva Statelor Unite și le–a cerut să atace „interesele americane din toată lumea".

Anul 2008: Intră în emisie noul canal TVR 3.

Anul 2010: Antilele Olandeze nu mai există ca entitate statală, după ce insulele și-au schimbat statutul constituțional. Cele mai mici 3 insule - BonaireSint Eustatius și Saba - au devenit municipii în structura administrativă a Țărilor de Jos. Insulele mai mari precum Sint Maarten și Curaçao au rămas regiuni, tot în cadrul Țărilor de Jos.

Anul 2010: Moare Joan Sutherland, solistă australiană de operă, una din cele mai populare și prestigioase soprane ale timpului său.

Debutul în carieră și l-a făcut Joan Sutherland în 1959,  la Royal Opera House Covent Garden din Londra unde a cântat  cu succes rolul titular din Lucia di Lammermoor de Verdi, într-o producție condusă de Tullio Serafin și pusă în scenă de Franco Zeffirelli.

În 1960, a înregistrat albumul The Art of the Prima Donna: setul dublu LP a câștigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare clasică – solistă vocală în 1962. Albumul a fost adăugat la Sounds of Arhiva Națională de Film și Sunet, Registrul din Australia în 2011.

Sutherland a cântat „Lucia” cu mare succes la Paris în 1960, iar în anul următor La Scala din Milano și la Metropolitan Opera din New York. Aria ei din Scena nebuniei a atras ovații timp de 12 minute. A murit în plină glorie, la 83 de ani.

Anul 2019: Moțiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!”, inițiată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorități naționale, împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată de Parlament cu 238 de voturi „pentru”; numărul necesar pentru adoptarea moțiunii a fost de 233 de voturi.

La 4 noiembrie, Dăncilă părăsea Palatul Victoria, unde se instala noul prim ministru, Ludovic Orban, dar care n-a rezistat decât un an.

MEMENTO:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din publicațiile enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇