Mica istorie: 12 octombrie - Ziua când liderul sovietic a lovit cu pantoful în masa ONU, nemulțumit că nu e ascultat

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 539 î.Hr. – Armata lui Cirus cel Mare al Persiei cucerește Babilonul, punând capăt imperiului babilonian. 

Anul 1449Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, devine domn al Moldovei Bogdan al II–lea, tatăl lui Ștefan cel Mare.

Anul 1492Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii, despre existența căreia de altfel nu avea niciun fel de informații.

După cinci luni, la 15 martie 1493, Cristofor Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat la fel și coasta de nord-est a Cubei și, ulterior, coasta nordică a Hispaniolei.

El a fost primit acolo de căpetenia Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi, când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti.

Înainte de a se întoarce în SpaniaColumb a răpit circa douăzeci și cinci de indieni, pe care i-a luat cu el, ca să-i prezinte în Spania. Doar șapte dintre ei au ajuns însă vii în Europa, făcând, la Sevilla, o impresie cu totul  deosebită.

Anul 1518: Începe interogarea lui Martin Luther de către trimisul papal, cardinalul Thomas Cajetan, interogare care s-a încheiat la 14 octombrie.

Anul 1595Ștefan Răzvan, domn al Moldovei, ocupă Bucureștii. Cu excepția istoricilor, puțină lume știe povestea acestui personaj. Wikipedia menționează că era fiul unui rom de religie musulmană, care emigrase în Moldova din Imperiul Otoman, și al unei femei moldovence.

Este probabil că a servit în armata regelui Henric al IV-lea al Franței, apoi în armata poloneză. Înainte de a accede la tron era comandantul gărzii lui Aron Vodă și avea titlul de hatman.

ADVERTISING

A luptat alături de Mihai Viteazul și Sigismund Báthory împotriva turcilor otomani. I-a succedat la tron lui Aron Vodă, pe care l-a alungat, proclamându-se domn. Detronat ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movilă. Bătălia decisivă a fost dată la Areni, lângă Suceava. Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania și executat prin tragere în țeapă.

Anul 1654 - O explozie produsă în Delft (Țările de Jos) devastează orașul, ucigând peste 100 de oameni, provocând peste 300 de răniți și importante pagube materiale.

Anul 1692 - Procesele vrăjitoarelor de la Salem se încheie printr-o scrisoare din partea guvernatorului provinciei Golfului Massachusetts, William Phips, care a pus astfel capăt unui conflict istoric.

Anul 1777: Moare Grigore al III-lea Ghica, fanariot, de două ori domnitor al Moldovei. A avut un sfârșit tragic, descris cu următoarele cuvinte în cronica lui Iordachi Sion: „Let 1777 (7286) în 1 a lui Octomvrie de când au venit un capigi-bașa cu poruncă di la Poartă di au mazilit pre Grigori Vodă Ghica și la trii ciasuri și jumătate di noapte l-au tăet la casele din Beilic, o vai de dânsul cum l-au omorât și ce fel de moarte au murit săracul -și pi Doamna lui și beizadelile i-au luat și i-au dus la Țarigrad - o vai de dânșii...".

De menționat că „1 a lui octomvrie” era socotit pe stil vechi, respectiv 12 pe cel nou.

Anul 1793: Regina Franței, Maria Antoaneta, este chemată la primul interogatoriu, în fața lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor și a câtorva copiști. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: „Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor".

ADVERTISING

După cum se știe, a fost condamnată la moarte prin ghilotinare și executată.

Anul 1808Napoleon I și Alexandru I semnează convenția prin care Rusia își anexează Moldova și Țara Românească. Prăbușirea lui Napoleon în 1812 a făcut ca acest act să rămână caduc, iar Alexandru se va mulțumi numai cu o parte din Moldova, pe care și-o va anexa în1812.

Anul 1810: Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. A urmat o mare serbare populară, stropită din belșug cu bere bavareză, al cărei cost a fost suportat de Palat.

Oktoberfest (sărbătoarea lui octombrie) a continuat de atunci, peste două secole și aproape fără întrerupere. Chiar în aceste zile, berea curge din belșug în întreaga Bavarie.

Anul 1822Pedro I, pesonalitate de origină portugheze, este proclamat împărat al Braziliei.

Anul 1823: Chimistul scoțian Charles MacIntosh a inventat și a pus în vânzare primele pelerine de ploaie, impermeabile. A fost una din cele mai strălucite afaceri din domeniul comerțului în masă cu confecțiile.

Anul 1863: Moare Andrei Mureșanu, poet, creatorul marșului revoluționar de la 1848, astăzi imnul național al României.

Poemul scris de el la Brașov „Un răsunet”, pe melodia anonimă a unui vechi imn religios, poem denumit ulterior Deșteaptă-te, române!, a devenit imn revoluționar - fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”.

Anul 1870: Moare Robert Lee, general american, comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune.

ADVERTISING

Anul 1872: Prin decret imperial, a fost înființată Universitatea Franz Joseph din Cluj, având inițial patru facultăți: filosofie și litere, matematică și științele naturii, drept și medicină.

Anul 1894: Se naște, la Sinaia, principesa Elisabeta a României, fiica cea mare a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.  

De la vârsta de 5 ani, Elisabeta începe să ia lecții de pian și de vioară cu George Enescu, care era unul dintre artiștii susținuți de regina-bunică, soția regelui Carol I. În curând, va descoperi că are talent și la desen. Peste ani, prințesa va deveni o pictoriță sensibilă, însă puțin cunoscută marelui public.

Dar pasiunea ei rămâne muzica. Învață să-și pună singură plăci la gramofon, ascultând zile în șir, în salonul cu oglinzi de Murano, de la etajul Peleșului, valsuri și nocturne de Chopin, sonate de Beethoven sau Domenico Scarlatti.

Iarna grea de la Sinaia și peisajul munților din împrejurimi complet albi au fascinat-o încă de mică, amintirea acestor zăpezi tulburând-o până la sfârșitul zilelor – notează Wikipedia.

Elisabeta s-a măritat în 1921 cu diadohul (principele moștenitor) George al Greciei, devenind peste un an regină. A divorțat în 1935, stabilindu-se în România până în ianuarie 1948, când a fost nevoită să părăsească definitiv țara, la fel ca ceilalți membri ai familiei regale.

Viața în exil și-a petrecut-o în Franța, la Cannes, unde a închiriat un apartament și unde a murit în 1956, la vârsta de 62 de ani.

Anul 1910: A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Sfânului Imperiu Roman Otto al III-lea  (980-1002).

Anul 1915: Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei să se retragă din Belgia.

Anul 1924: Moare Anatole France, genial autor francez, laureat al Premiului Nobel al anului 1921. Este emoționantă motivarea juriului care i-a acordat înalta distincție:

„ca o recunoaștere a strălucitelor lui realizări literare, caracterizate prin noblețea stilului, o adâncă simpatie față de oameni, grație și un autentic temperament galic”

Anul 1925: A fost (re)inaugurată Universitatea Guadalajara din Mexic, prin reorganizarea vechii instituții de învățământ superior ce își are originile în secolul al XVIII-lea. Universitatea include mai multe colegii, precum și campusuri de absolvire și de licență.

Anul 1931: Se încheie procesul de constituire a Frontului de la Harzburg, din care făceau parte partidele de extremă dreaptă germane. Germania se îndrepta cu pași repezi spre fascism, iar planeta spre o catastrofă care n-a putut fi evitată.

Anul 1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de JaneiroBrazilia unul din cele mai grandioase monumente de acest fel din lume. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

În soclu, se află o capelă cu hramul Nossa Senhora Aparecida, unde pot intra 150 de persoane și unde sunt celebrate căsătorii și botezuri. Mulajul din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de sculptorul francez Paul Landowski.

În prezent, există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Puțină lume știe însă că, în echipa sculptorului Paul Landowski s-a aflat și un român. Sculptorul portretist Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipă, cu misiunea de a realiza capul statuii Mântuitorului. 

Gheorghe Leonida este o personalitate de marcă, puțin cunoscută în țara sa. S-a născut la Galați, penultimul dintre cei 11 copii ai părinților săi. O soră a lui a fost pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu, iar un frate era nimeni altul decât inginerul Dimitrie Leonida, specialistul în energetică, profesorul universitar, omul de știință român, cel care, în 1909, a înființat primul Muzeu Tehnic din România (actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, din Parcul Carol)

Sculptorul Gheorghe Leonida a studiat artele plastice în țară, dar, după ce a luptat în Primul Război Mondial, și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar, ulterior, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice „Cristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro.

Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Anul 1935: Se naște Luciano Pavarotti, marele tenor italian, o adevărată legendă a muzicii de operă. Pavarotti a fost singurul cântăreț de operă din lume, care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.

A făcut parte din celebrul grup al „Tenorilor de aur” (Pavarotti – Careras – Domingo), care au cules aplauze de pe toate continentele lumii, într-o perioadă când muzica de operă părea să fie în declin. A  murit în 2007, la 72 de ani.

Anul 1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară fascistă. Ziua orașului.

Anul 1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", din București.

Anul 1960Nikita Hrușciov lovește înfuriat cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a se face auzit, când protestează la afirmațiile unui lider filipinez despre politica sovietică colonială a Uniunii Sovietice în Europa de Est.

Anul 1964: Sovieticii au lansat în spațiu Voskhod I, prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.

Anul 1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico CityMexic. Au participat, în total, 112 de țări și 5.530 de sportivi care s-au întrecut în 172 de probe din 20 de sporturi. Altitudinea orașului Mexico, situat la 2.200 metri, a ridicat probleme de respirație pentru numeroși atleți.

România a obținut atunci 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).

Anul 1969: Moare Sonja Henie, celebră patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între anii 19271936, devenită și star cinematografic.

A fost de trei ori campioană olimpică (1928, 1932, 1936), de zece ori campioană mondială (1927-1936) și de șase ori campioană europeană (1931-1936). Sonja Henie a câștigat mai multe titluri olimpice și mondiale decât orice altă patinatoare. La apogeul carierei sale, a fost una dintre cele mai bine plătite vedete de la Hollywood.

A murit în 1969, în avion, la numai 57 de ani, în timpul unui zbor de la Paris la Oslo. Suferea de o boală incurabilă.

Anul 1983: Fostul prim-ministru japonez Tanaka Kakuei este găsit vinovat că a luat o mită de 2 milioane de dolari de la Lockheed Corporation și este condamnat la patru ani de închisoare.

Anul 1984: Încercarea de asasinare a premierului Margaret Thatcher de către Armata republicană provizorie irlandeză eșuează. Bomba ucide cinci persoane și 31 de persoane sunt rănite.

Anul 1994: Sonda spațială Magellan se dezintegrează în atmosfera planetei Venus.

Anul 2000: Distrugătorul american USS Cole, ancorat în portul Aden, Yemen, este grav afectat de un bombardament al-Qaida, care ucide 17 membri ai echipajului și rănește cel puțin 39 de persoane.

Anul 2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită.

Anul 2019: Eliud Kipchoge din Kenya devine prima persoană care a alergat la Viena un maraton în mai puțin de două ore cu un timp de 1:59:40.

Anul 2020: Moare Ion Predescu, jurist și politician român, judecător al Curții Constituționale a României, în perioada 2004-2013.

MEMENTO:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din publicațiile enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇