Asalt la Capitoliu: 15 persoane au fost inculpate. FBI oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii despre bombele artizanale

Asalt la Capitoliu: 15 persoane au fost inculpate. FBI oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii despre bombele artizanale

Cincisprezece persoane au fost acuzate de violenţe la Capitoliu, între care bărbatul fotografiat în biroul preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi care a fost arestat vineri dimineaţă, a anunţat Ministerul Justiţiei, relatează AFP.

„Suntem în măsură să anunţăm 15 inculpări de către justiţia federală”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Ken Kohl, de la biroul procurorului federal din Washington. Printre cei urmăriţi penal se află un bărbat suspectat că ar fi plasat o bombă artizanală lângă sediul Congresului american şi Richard Barnett care a intrat în birourile lui Nancy Pelosi, a precizat ministerul.

ADVERTISING

This man is sitting in Nancy Pelosi’s office. We’ll see how that smile goes when you are in prison, sir.

Posted by Raeford J Bannon on Wednesday, January 6, 2021

Pe de altă parte, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a difuzat imagini cu participanţi la violenţele de miercuri de pe Dealul Capitoliului pe reţelele de socializare, în speranţa de a obţine ajutor din partea publicului pentru identificarea acestora, relatează vineri DPA.

ADVERTISING

FBI oferă de asemenea o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii despre persoanele responsabile de aducerea celor două bombe artizanale descoperite la Washington.

Biroul a postat pe Twitter imaginea unei persoane în hanorac gri, mănuşi şi pantaloni negri, care ţine ceva în mână.

Una dintre bombele artizanale a fost descoperită la Comitetul Naţional Republican, cealaltă - la sediul Comitetului Naţional Democratic, a indicat FBI.

Biroul Federal de Investigaţii a creat anterior un site web pentru a colecta informaţii, fotografii sau videoclipuri cu susţinătorii lui Donald Trump, care au luat cu asaltul miercuri clădirea Congresului de pe Capitoliu.

ADVERTISING

The FBI is seeking the public’s assistance in identifying individuals who made unlawful entry into the U.S. Capitol on...

Posted by FBI – Federal Bureau of Investigation on Thursday, January 7, 2021

Anchetatorii se pot baza pe o mulţime de dovezi de primă mână, având în vedere că numeroşi participanţi la violenţe au postat ei înşişi imagini şi fotografii din timpul asaltului pe reţelele de social media. În multe cazuri, chipurile lor pot fi recunoscute, întrucât - în pofida pandemiei de COVID-19 - ei nu au purtat mască.

Imagini difuzate arată gloata care se perindă pe holurile clădirii emblematice şi descinderea protestatarilor pro-Trump în cele două camere ale Congresului şi în birouri ale parlamentarilor.

Protestatarii trumpişti au forţat oprirea unei sesiuni comune a celor două camere ale Congresului american în cursul căreia legiuitorii urmau să valideze victoria preşedintelui ales Joe Biden în alegerile din noiembrie.

Focuri de armă au fost trase în timpul asaltului asupra Capitoliului, iar cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor, între care un poliţist.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇